1. Anasayfa
  2. Keşfet
  3. Ne Yenir?
  4. Mardin Uçak Bileti

Mardin Ne Yenir?

04 Aralık 2021 18:20
  1. Soğan Kebabı
  2. İrok
  3. İkbebet
  4. Kiliçe
  5. Firkiye
  6. Kaburga Dolması
  7. Sembusek
  8. Accin
  9. Alluciye
  10. Dobo
  11. Harire Tatlısı
  12. Mırra
  13. Zingil
  14. İncasiye
  15. Lebeniye Çorbası

1. Soğan Kebabı

Soğan kebabı, Mardin'in ülkemizin diğer kesimlerine de yayılmış, oldukça popüler bir yöresel yemeğidir. Tabii ki soğan kebabının en güzeli Mardin'de yenir. Yarım soğanların içine kıymalı iç harcının doldurulması ile yapılan soğan kebabı, mis kokular eşliğinde sofranıza geliyor ve damağınızdan yıllarca silinmeyecek bir tat bırakıyor.

Soğan Kebabı

2. İrok

Mardin'in yöresel yemeklerinden irok, dövülmüş et veya kıyma ile bulgurdan yapılan bir tür içli köftedir. İçli köftenin en güzel hali olan irokun içi doldurulduktan sonra iyice kızartılır ve servis edilir.

İrok

3. İkbebet

İbebet, irok gibi Mardin usülü bir içli köftedir. Fakat ikbebetin farkı köftenin kızartılmak yerine haşlanıyor olmasıdır. Böylece daha sağlıklı bir alternatif olan ikbebeti Mardin' gittiğinizde deneyebilir ve lezzetine hayran olabilirsiniz.

İkbebet

4. Kiliçe

Mevlüt çöreği olarak da bilinen kiliçe, Mardin'de çok sevilen bir tür çörektir. Kiliçeyi diğer çöreklerden farklılaştıran şey yapımı sırasında eklenen aromalardır. Kiliçe rezene, mahlep, tarçın ve anason gibi farklı tatlarla birleşir ve ortaya mükemmel bir lezzet çıkar.

Kiliçe

5. Firkiye

Firkiye, daha önce yemeyenler için oldukça farklı bir yemek olarak öne çıkıyor. Çünkü firkiyede kuş başı et, kuzu eti ve çağla bulunuyor. Başta birbirleriyle alakasız gibi gözükseler de, bu iki lezzetin birleşimi ortaya harika bir sonuç çıkarıyor.

Firkiye

6. Kaburga Dolması

Mardin'e gittiğinizde yemeden dönmemeniz gereken tatlardan birisi de kaburga dolması. Kaburga dolması, bütün bir kaburganın kullanılması ve içinin harç ile doldurulması ile yapılıyor. Bu harç içinde kuşbaşı et, pirinç ve baharatlar yer alıyor.

Kaburga Dolması

7. Sembusek

Sembusek, lahmacuna veya pideye benzeyen bir Mardin yemeği. Sac üzerinde yapılanının tadı bir başka olan sembusek yemeğine günümüzde 'Mardin pizzası' ismiyle de hitap edilmektedir. Lahmacun veya pidenin aksine sembusek kapalı olarak yapılır ve servis edilir.

Sembusek

8. Accin

Dana eti, bulgur ve üstüne konulan yumurtadan oluşan accin, Mardin'in anlatılamayan, mutlaka yaşanması gereken lezzetlerinden birisi. İçerisinde bolca baharat olan accin, üstünde bulunan bir demet maydonoz ile beraber servis edilir.

Accin

9. Alluciye

Alluciye, kuzu eti ve yeşil eriklerin mükemmel uyumu ile ortaya çıkan yöresel bir Mardin yemeği. Alluciyede de bizi yine alışık olmadığımız iki farklı tadın birleşimi karşılasa da, ilk lokmadan sonra bu yaratıcı yemeğin tadına hayran kalacaksınız.

Alluciye

10. Dobo

Bir başka et yemeği olan dobo, Süryani geleneğinin en güzel yansımalarından birisidir. Kuzu kol ile hazırlanan dobo bütün bir masayı tek başına doyurabilecek kapasiteye sahiptir. Dobo, mardin mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

Dobo

11. Harire Tatlısı

Gelelim Mardin'in tatlılarına. Mardin'de yenebilecek en güzel tatlılardan birisi geleneksel haruri tatlısıdır. Pekmez, tarçın ve toz şeker gibi malzemelerle hazırlanan harire tatlısının üstüne bolca ceviz de serpiliyor ve servise hazır hale getiriliyor.

Harire Tatlısı

12. Mırra

Tatlının üstüne şöyle sert bir kahve içmeden olmaz. Ülke sınırları içindeki en sert kahveyi arıyorsanız, Mardin bu konuda mırra kahvesi ile açık ara önde diyebiliriz. Kahvenin birden fazla demlenmesi ile hazırlanan mırranın servis edilişi de klasik Türk kahvesinden farklı. Mırra, kulpsuz ve klasik fincandan daha küçük fincanlara konuluyor.

Mırra

13. Zingil

Zingil aslen bir hamur tatlısıdır. Zingil hamuru hazırlandıktan sonra kızgın yağa atılır ve burada kızartılır. Daha sonra üstüne şertbeti dökülür ve afiyetle yemeye hazır hale gelir. Zingil, lokma tatlısına da benzemektedir.

Zingil

14. İncasiye

İncasiye, ismini Osmanlı saray mutfağına kadar duyurmayı başarmış, şifalı yemekler arasında olmasıyla sarayda çok sevilmiş bir yemektir. Günümüzde eskiye nazaran fazla yapılmayan incasiye, Mardin'de halen çok sevilmektedir. Aslınde alluciye yemeğine benzemekle beraber yeşil erik yerine kuru erik ile yapılır.

İncasiye

15. Lebeniye Çorbası

Lebeniye çorbası, Mardin'e gelir gelmez yorgunluğunuzu atmak için içmeniz gereken bir çorba. Ana malzemesi yoğurt olan bu çorbada pirinç, nohut ve köfte gibi çeşitli malzemeler de yer alıyor. Lebeniye çorbası, doyurucu olmasıyla bilinen bir çorba.

Lebeniye Çorbası

Daha Fazlasını Keşfet!

Mardin Nerede Yenir

Mardin Nerede Yenir

Mardin'e gelip de yöresel yemeklerini ustalarının ellerinden yememek olmaz. Mardin'de yöresel yemekler de dahil pek çok lezzeti tadabileceğiniz restoranlar bulunuyor. Bu restoranlardan ve kafelerden en iyilerini sizler için bir araya getirdik.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Mardin Otel Tavsiye

Mardin Otel Tavsiye

Mardin otelleri, genellikle tarihi dokusu korunmuş olan yapılardan oluşmaktadır. Bu yönüyle özellikle turistlerin yoğun ilgisi ile karşılaşan oteller, misafirlerine otantik bir deneyim yaşama fırsatı sunuyor. Mardin'de merkezde veya Midyat gibi turistik ilçelerde konaklayabilirsiniz. Gezinizi hangi bölgede yoğunlaştırmayı düşünüyorsanız buradan bir otel odası ayırtmanız çok daha iyi olacaktır. Aynı şekilde gezinizi biraz uzun tutacak ve birden fazla yeri gezecekseniz her otelde bir gece kalmayı da düşünebilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Mardin'de Festivaller - Fuarlar - Önemli Günler

Mardin'de Festivaller - Fuarlar - Önemli Günler

Mardin'de gezinizi yapacağınız tarihi denk getirerek katılabileceğiniz veya tanık olabileceğiniz pek çok festival, özel gün veya fuar bulunuyor. Mardin'e yapacağınız seyahati istediğiniz fuarlara ve festivallere denk getirerek dolu dolu bir Mardin turu yapabilir ve yerel halkın yaşayış tarzını, geleneklerini ve kültürünü daha iyi anlama şansı elde edebilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Mardin'de Alışveriş - Ne Alınır?

Mardin'de Alışveriş - Ne Alınır?

Mardin seyahatinizden dönerken yanınızda buradan bir hatıra götürmek isteyebilirsiniz. Mardin'e geldiğinizde buranın yöresel ürünlerinden hediyelik olarak alabilir ve sevdiklerinize götürerek onların da bu büyülü atmosfere tanık olmalarını sağlayabilirsiniz.

Sabun Mardin'de alabileceğiniz hediyeliklerden birisidir. Özellikle bıttım ve menengiç sabunları, cilt üstündeki faydalı etkileri ile bilinmektedir.

Telkari, gümüş işleme sanatının en güzel örneklerinden birisi. El yapımı, oldukça zarif gümüş takılardan alabilirsiniz.

Kahve konusunda zengin bir yelpazeye sahip olan Mardin'den en kaliteli kahveleri alabilirsiniz. Mırra ve dibek kahvesi gibi kahveleri yanınızda götürebilir ve sevdiklerinizin de bu lezzetleri tatmasını sağlayabilirsiniz.,

Bakır Mardin'in tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bakır işlemeciliği ve bakırdan yapılan ürünlerin en iyilerini Mardin'de bulabilirsiniz. El yapımı bakır tepsi, şekerlik veya ibrik gibi ürünlerden alabilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Mardin Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Mardin Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Mardin, pek çok yönüyle oldukça gelişmiş bir şehir olsa da burada gece hayatı fazla gelişme göstermemiştir. Mardin turistik bir bölge olmasına karşın, buraya gelen turistler Mardin'in kültürel ve tarihi yapısını görmeye gelmektedir. Bu da Mardin'de eğlence sektörünün diğer sektörlere kıyasla geride kalmasına sebep olmuştur. Yine de, Mardin'de geceleri eğlenebileceğiniz mekanlar bulunuyor.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Mardin Gezilecek Yerler

Mardin Gezilecek Yerler

Ülkemizin kültürel ve tarihsel açıdan en zengin şehirlerinden olan Mardin, gezilecek ve görülecek pek çok mekana sahip. Özellikle tarihi yapısı ile dikkat çeken Mardin'de geçmişten bugüne burada yaşamış medeniyetlerin izlerini görmek mümkün. Mardin'in tamamının koruma altında olduğu ve sit alanı olarak ilan edildiği düşünülürse buradaki tarihi birikimin boyutu daha iyi anlaşılabilir.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Mardin'e Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim

Mardin'e Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim

Mardin hava durumu, yaz aylarında oldukça sıcaktır. Mardin, güneyden gelen çöl ikliminin etkisi ve kuzeydeki dağların soğuk hava kütlelerini engellemesiyle yazları bunaltıcı bir havaya sahip olmaktadır. Bununla beraber kış mevsimine gelindiğinde Mardin'in etrafındaki dağların da etkisiyle yüksek basınç alanı olan Mardin'de hava soğur, şiddetli rüzgarlar ile karşılaşılır. Bazı bölgelerinde Akdeniz iklimi görülen Mardin'de Nusaybin ve Savur gibi ilçeler, pamuk veya zeytin gibi Akdeniz iklimine uygun ürünleri yetiştirmek için idealdir.

Yazların ve kışların ekstrem koşullarda geçtiği düşünülünce, Mardin'e ilkbahar veya sonbaharda bir gezi düzenlemek daha iyi olacaktır. Bu şekilde Mardin'in nefes kesici tarihi ve doğal noktalarını sınırlara, zorluklara takılmadan gezebilirsiniz. Özellikle Mayıs ayında Mardin'i gezmek hem yeşillenen ve uyanan doğasından, hem de havasının güzelliğinden dolayı çok keyifli olacaktır.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Mardin Hakkında

Mardin Hakkında

Türkiye'nin tarihi en eskilere dayanan şehirlerinden olan Mardin, Paleolitik Çağ'da bile insanlığın yaşamak için seçtiği yerlerden olmuştur. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Mardin, bugün tarihi ve kültürel mirası ile hem yurt içinden, hem de yurt dışından gelen turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.

İçerisinde Midyat gibi adını dünyaya duyurmuş ilçelerin bulunduğu Mardin'in dört bir yanı tarihle dolu gibidir. Özellikle Mardin'in tarihi yapısı korunmuş taş sokak ve evleri, Mardin'in karakteristik özelliğini oluşturmakta ve bölgenin uzun geçmişinden izleri taşımaktadır. Çağlar boyunca farklı medeniyetlerin etkisi altında kalmış olan Mardin, günümüzde geçmişinden gelen bütün unsurları hala kucaklamaktadır. Farklı inançların ve kültürlerin beraber, birlik içinde yaşayabildiği Mardin'de camii ve kiliseler, manastırlar görmek mümkündür. Mardin'in kültürel dokusunu daha iyi anlamak için bu manastırlardan bazılarını ziyaret edebilirsiniz.

Mardin'in bir diğer özelliği ise şehrin tamamının sit alanı olmasıdır. Dünyada Mardin gibi tamamı sit alanı olan sadece iki şehir daha vardı. Bu şehirler ise Kudüs ve Venedik'tir.

Yemekleriyle de öne çıkan Mardin, oldukça zengin bir mutfağa sahip. Özellikle et yemeklerinin baş rolü oynadığı Mardin mutfağında yine pek çok milletin etkilerini görmek mümkündür.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Mardin Uçak Bileti

Gidiş tarihi seçiniz

Dönüş tarihi seçiniz