Mardin'de Festivaller - Fuarlar - Önemli Günler
- Uluslararası Mardin Uçurtma Festivali (Nisan)
- Ömerli Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali (Ekim)
- Sinemardin Uluslararası Mardin Film Festivali (Ekim)
- Mardin Uluslararası Çocuk Ve Gençlik Tiyatro Festivali (Kasım)
- Mardin Uluslararası Kiraz Festivali (Haziran)
- Bilali Şenlikleri (Mayıs)
- Sosyal Sirk Festivali (Eylül-Ekim)
- Mardin Bienali (Şubat)
- Harire Şenliği (Ekim)
1. Uluslararası Mardin Uçurtma Festivali (Nisan)
Mardin'in tam anlamıyla bir sanat ve kültür şehri olma misyonunu yansıtan Uluslararası Mardin Uçurtma Festivali her yıl Nisan ayında düzenleniyor. Mardin'in her yerinden çok sayıda çocuğun katılımıyla gerçekleştirilen festivalde çocuklar kendi elleriyle yaptıkları rengarenk uçurtmaları Mardin semalarında uçuruyor. Festival sırasında oldukça renkli görüntülere ev sahipliği yapan Mardin'i festival sırasında ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz.
2. Ömerli Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali (Ekim)
Bağ bozumu, özellikle mezopotamya kültürlerinde önemli bir yere sahiptir. Tarih boyunca çeşitli festivaller ile kutlanan bir zaman dilimi olan bağ bozumu pek çok geleneğin de yerleşmesine sebep olmuştur. Bugün bağ bozumu ile alakalı festival ve kutlamaların hala devam ettiğini görmekteyiz. Ömerli Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali de Mardin kültürünü yansıtan en önemli festivallerden birisi.
3. Sinemardin Uluslararası Mardin Film Festivali (Ekim)
Ekim ayındaki bir başka festival de Sinemardin Uluslararası Mardin Film Festivali'dir. Sanatsal yönüyle öne çıkmak isteyen Mardin, bu isteğini ev sahipliği yaptığı festivaller ile geniş kitlelere yaymayı başarıyor. 2006 yılından beri düzenli olarak düzenlenen Sinemardin Uluslararası Mardin Film Festivali, Mardin Film Ofisi Derneği'nin liderliğinde Mardin Belediyesi ve Valilik makamlarının desteğiyle gerçekleşmektedir.
4. Mardin Uluslararası Çocuk Ve Gençlik Tiyatro Festivali (Kasım)
Mardin'in Kasım festivallerinden birisi de Mardin Uluslararası Çocuk Ve Gençlik Tiyatro Festivali. Dramatik Sanatlar Eğitim ve Araştırma Derneği öncülüğünde düzenlenen festival, her Kasım ayınca başka kurumların da desteği alınarak gerçekleştirilmektedir. Sanatsal aktiviteler konusunda zengin bir takvime sahip olan Mardin, çocuk ve gençlere yönelik etkinliklerinin sayısıyla da dikkat çekiyor.
5. Mardin Uluslararası Kiraz Festivali (Haziran)
Yeşilli ilçesinde düzenlenen Mardin Uluslararası Kiraz Festivali, Mardin'in tadına doyum olunmayan kirazlarını tanıtmak için düzenlenen bir festivaldir. Aynı zamanda Mardin halkının sosyalleşmesi için de iyi bir fırsat olan Kiraz Festivali, buraya gelen turistlerim için yöre kültürünü daha iyi tanımaları için bir imkan sunuyor. Haziran ayında gerçekleştirilen bu festival, 2004 yılından beri düzenleniyor.
6. Bilali Şenlikleri (Mayıs)
Bilali Şenlikleri, tarihi oldukça eskilere dayanan, Mardin'in en köklü ve eski şenliğidir. Bilali Şenlikleri'nin tam olarak sekiz bin yıldır bölge halkınca kutlandığı düşünülmektedir. Günümüzde de hala yaşatılan bu şenlik, Mardin'in kültürüne ne kadar bağlı olduğunu da bir kez daha gözler önüne seriyor. Şenliklerde genellikle Mardin kültürüne ait oyunlar oynanır, şarkılar söylenir ve Mardin'in eski gelenekleri yerine getirilir.
7. Sosyal Sirk Festivali (Eylül-Ekim)
Mardin'e çocuklarınız ile gelmeyi planlıyorsanız, Sosyal Sirk Festivali çocuklarınızın eğlenmesi ve Mardin'i tanıması için iyi bir fırsat olacaktır. Çocuklara sirk etkinliklerinin tanıtılması için düzenlenen Sosyal Sirk Festivali, çok sayıda mülteci çocuğa ev sahipliği yapan Mardin'de bu çocuklara umut olma amacı taşıyor. Ülkenin dört bir yanından Mardin'e gelen jonglörler, sanatçılari müzisyenler ve cambazlar burada yeteneklerini sergilemektedir.
8. Mardin Bienali (Şubat)
Mardin Bienali, sürekli farklılaşan teması ile eserlerini ziyaretçilerinin beğenisine sunuyor. Mardin'in bir sanat şehri olma konusundaki azmi, Mardin Bienali ile kendisini gösteriyor. Sanatsal açıdan oldukça etkileyici olan Mardin Bienali, 2010 yılından beri düzenlenmekte ve yoğun ilgiyle karşılaşmaktadır. Buna rağmen Mardin Bienali, sergisini her sene düzenli olarak açmamaktadır. Mardin Bienali'ni kaçırmamak için sürekli takipte olmalı ve yetkililerle iletişim kurmalısınız.
9. Harire Şenliği (Ekim)
Ekim ayında kutlanan Mardin Harire Şenliği, Mardin'in yöresel lezzetlerinden harirerin baş rolünde olduğu bir şenliktir. Bu şenlik kapsamında Mardin vatandaşları çeşitli konserler ve etkinliklere katılmakta, Mardin yöresel oyunları oynanarak turistlere tanıtılmaktadır. Mardin'in kültürünü tanıtmak için elçilik görevi üstlenen şenlikte un ve üzüm kullanılarak hazırlanan harire tatlısı yapılmakta ve halka dağıtılmaktadır.
Daha Fazlasını Keşfet!
Mardin Otel Tavsiye
Mardin otelleri, genellikle tarihi dokusu korunmuş olan yapılardan oluşmaktadır. Bu yönüyle özellikle turistlerin yoğun ilgisi ile karşılaşan oteller, misafirlerine otantik bir deneyim yaşama fırsatı sunuyor. Mardin'de merkezde veya Midyat gibi turistik ilçelerde konaklayabilirsiniz. Gezinizi hangi bölgede yoğunlaştırmayı düşünüyorsanız buradan bir otel odası ayırtmanız çok daha iyi olacaktır. Aynı şekilde gezinizi biraz uzun tutacak ve birden fazla yeri gezecekseniz her otelde bir gece kalmayı da düşünebilirsiniz.
Mardin'de Alışveriş - Ne Alınır?
Mardin seyahatinizden dönerken yanınızda buradan bir hatıra götürmek isteyebilirsiniz. Mardin'e geldiğinizde buranın yöresel ürünlerinden hediyelik olarak alabilir ve sevdiklerinize götürerek onların da bu büyülü atmosfere tanık olmalarını sağlayabilirsiniz.
Sabun Mardin'de alabileceğiniz hediyeliklerden birisidir. Özellikle bıttım ve menengiç sabunları, cilt üstündeki faydalı etkileri ile bilinmektedir.
Telkari, gümüş işleme sanatının en güzel örneklerinden birisi. El yapımı, oldukça zarif gümüş takılardan alabilirsiniz.
Kahve konusunda zengin bir yelpazeye sahip olan Mardin'den en kaliteli kahveleri alabilirsiniz. Mırra ve dibek kahvesi gibi kahveleri yanınızda götürebilir ve sevdiklerinizin de bu lezzetleri tatmasını sağlayabilirsiniz.,
Bakır Mardin'in tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bakır işlemeciliği ve bakırdan yapılan ürünlerin en iyilerini Mardin'de bulabilirsiniz. El yapımı bakır tepsi, şekerlik veya ibrik gibi ürünlerden alabilirsiniz.
Mardin Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Mardin, pek çok yönüyle oldukça gelişmiş bir şehir olsa da burada gece hayatı fazla gelişme göstermemiştir. Mardin turistik bir bölge olmasına karşın, buraya gelen turistler Mardin'in kültürel ve tarihi yapısını görmeye gelmektedir. Bu da Mardin'de eğlence sektörünün diğer sektörlere kıyasla geride kalmasına sebep olmuştur. Yine de, Mardin'de geceleri eğlenebileceğiniz mekanlar bulunuyor.
Mardin Gezilecek Yerler
Ülkemizin kültürel ve tarihsel açıdan en zengin şehirlerinden olan Mardin, gezilecek ve görülecek pek çok mekana sahip. Özellikle tarihi yapısı ile dikkat çeken Mardin'de geçmişten bugüne burada yaşamış medeniyetlerin izlerini görmek mümkün. Mardin'in tamamının koruma altında olduğu ve sit alanı olarak ilan edildiği düşünülürse buradaki tarihi birikimin boyutu daha iyi anlaşılabilir.
Mardin Ne Yenir?
Mardin, ülkemizin tarihi en zengin yerleşim bölgeleri arasında yer alıyor. Bu tarihi zenginlik, kendisini yörenin mutfağında da gösteriyor. Geniş bir mutfağa sahip olan Mardin'de et yemekleri büyük bir rol oynamaktadır. Burada size getirilecek olan her yemeğin içinde az da olsa et bulunduğunu görebilirsiniz.
Mardin'e Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Mardin hava durumu, yaz aylarında oldukça sıcaktır. Mardin, güneyden gelen çöl ikliminin etkisi ve kuzeydeki dağların soğuk hava kütlelerini engellemesiyle yazları bunaltıcı bir havaya sahip olmaktadır. Bununla beraber kış mevsimine gelindiğinde Mardin'in etrafındaki dağların da etkisiyle yüksek basınç alanı olan Mardin'de hava soğur, şiddetli rüzgarlar ile karşılaşılır. Bazı bölgelerinde Akdeniz iklimi görülen Mardin'de Nusaybin ve Savur gibi ilçeler, pamuk veya zeytin gibi Akdeniz iklimine uygun ürünleri yetiştirmek için idealdir.
Yazların ve kışların ekstrem koşullarda geçtiği düşünülünce, Mardin'e ilkbahar veya sonbaharda bir gezi düzenlemek daha iyi olacaktır. Bu şekilde Mardin'in nefes kesici tarihi ve doğal noktalarını sınırlara, zorluklara takılmadan gezebilirsiniz. Özellikle Mayıs ayında Mardin'i gezmek hem yeşillenen ve uyanan doğasından, hem de havasının güzelliğinden dolayı çok keyifli olacaktır.
Mardin Hakkında
Türkiye'nin tarihi en eskilere dayanan şehirlerinden olan Mardin, Paleolitik Çağ'da bile insanlığın yaşamak için seçtiği yerlerden olmuştur. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Mardin, bugün tarihi ve kültürel mirası ile hem yurt içinden, hem de yurt dışından gelen turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.
İçerisinde Midyat gibi adını dünyaya duyurmuş ilçelerin bulunduğu Mardin'in dört bir yanı tarihle dolu gibidir. Özellikle Mardin'in tarihi yapısı korunmuş taş sokak ve evleri, Mardin'in karakteristik özelliğini oluşturmakta ve bölgenin uzun geçmişinden izleri taşımaktadır. Çağlar boyunca farklı medeniyetlerin etkisi altında kalmış olan Mardin, günümüzde geçmişinden gelen bütün unsurları hala kucaklamaktadır. Farklı inançların ve kültürlerin beraber, birlik içinde yaşayabildiği Mardin'de camii ve kiliseler, manastırlar görmek mümkündür. Mardin'in kültürel dokusunu daha iyi anlamak için bu manastırlardan bazılarını ziyaret edebilirsiniz.
Mardin'in bir diğer özelliği ise şehrin tamamının sit alanı olmasıdır. Dünyada Mardin gibi tamamı sit alanı olan sadece iki şehir daha vardı. Bu şehirler ise Kudüs ve Venedik'tir.
Yemekleriyle de öne çıkan Mardin, oldukça zengin bir mutfağa sahip. Özellikle et yemeklerinin baş rolü oynadığı Mardin mutfağında yine pek çok milletin etkilerini görmek mümkündür.