Mardin Gezilecek Yerler
- Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi
- Mardin Kalesi
- Mardin Midyat Kent Müzesi
- Midyat Saat Kulesi
- Mardin Evleri
- Mardin Müzesi
- Hacı Şehmus Mete Konağı
- Kayseriye Çarşısı
- Mardin Bakırcılar Çarşısı
- Beyazsu
- Cumhuriyet Meydanı
- Turabdin Platosu
- Emir Hamamı
- Kafro Köyü
- Mor Gabriel Manastırı
1. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi
Mardin' görülmesi gereken müzelerden ilki Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi'dir. Cumhuriyet Meydanı'nda yer almakla beraber 2009 yılında, iki yıllık bir onarımdan sonra tekrardan açılmıştır. Aslen II. Abdülhamid döneminde yaptırılan bina eskiden kışla olarak kullanılmıştır. Müzede Mardin kültürünü ve tarihini anlatan eserlerin yanında Dilek Sabancı Sanat Galerisi bulunur.
2. Mardin Kalesi
Mardin'in sembolik yerlerinden birisi olan Mardin Kalesi, tarihi boyunca Sümer, Babil, Roma, Pers, Bizans ve Osmanlı gibi medeniyetler açısından stratejik öneme sahip bir kale olmuştur. Tüm Mardin'e tepeden bakan bu kale, Mardin gezinizde gitmeniz gereken ilk duraklardan birisi.
3. Mardin Midyat Kent Müzesi
Mardin'in müzelerinden birisi de Mardin Midyat Kent Müzesi'dir. Eskiden han olarak kullanılan bina, Midyat belediyesi tarafından müzeye dönüştürülmüş ve tarihi mirasın aktarımı amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. Müzenin içinde han döneminden kalma çok sayıda dükkan da yer almakta.
4. Midyat Saat Kulesi
Mardin Midyat taşından yapılan Midyat Saat Kulesi, Ekin ve Mutlu Mahalleri'nin kesiştiği noktada yer alır. Midyat Saat Kulesi, özellikle akşamları ışıklandırmalar altında oldukça etkileyici görünmektedir. Kule 2015 yılında zarar görse de daha sonra restore edilmiştir.
5. Mardin Evleri
Mardin, mimari açıdan kendine özgü bir yapıya sahiptir. Mardin evlerini görmek ve kum rengindeki bu yapılar arasında gezmek, buradaki atmosfere şahit olmak Mardin'i tam olarak anlamanız ve tanımanız için oldukça önemlidir.
6. Mardin Müzesi
Sayısı 45.000'i aşan eserin sergilendiği Mardin Müzesi'nde tarihi Paleolitik Çağ'a kadar uzanan tarihi eserleri görmek mümkündür. Mardin'in kültürel birikimini ve mirasını tanıtmayı görev edinen bu müzeye gelerek Mardin tarihi hakkında daha kapsamlı bilgiler edinebilirsiniz.
7. Hacı Şehmus Mete Konağı
Hacı Şehmus Mete Konağı'nda tarihi kişiliklerin resimlerini halılara işlenmiş şekilde görebilir ve bu eserlere hayran olabilirsiniz. Mardin Midyat ilçesinde yer alan Hacı Şehmus Mete Konağı aynı zamanda bir yeraltı mağarası içeriyor.
8. Kayseriye Çarşısı
Ulu Camii'nin kuzeyinde yer alan Kayseriye Çarşısı, Mardin'in önemli ve tarihi eskilere dayanan çarşılarından birisidir. Üç adet kapısı bulunan bu çarşı dikdörtgen yapıdadır. Kayseriye Çarşısı'nın tarihi Artuklu dönemine kadar dayanır.
9. Mardin Bakırcılar Çarşısı
Mardin Bakırcılar Çarşısı, Mardin'de yer alan çok sayıdaki çarşıdan birisidir ve mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında yer alır. Artuklu 1. Cadde'de yer alan çarşıya 'Kazancılar Çarşısı' da denilir. Bakırcılığın yaşatılmaya çalışıldığı bu güzel çarşıyı mutlaka görmelisiniz.
10. Beyazsu
Mardin'in doğal güzelliklerinden olan Beyazsu, berrak suyu ve temiz havası ile dikkatleri üstüne çekiyor. Piknik yapmak ve sevdiklerinizle keyifli vakit geçirmek için ideal olan Beyazsu, pek çok turistin de uğrak noktası.
11. Cumhuriyet Meydanı
Mardin'in merkez noktalarından olan Cumhuriyet Meydanı, bünyesinde Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi gibi kültürel mekanları barındırıyor. Mardin gezinizin başlangıç noktası olarak burayı seçebilir ve buradan ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda meydanın güzelliklerine şahit olabilirsiniz.
12. Turabdin Platosu
Turabdin Platasou, tarihi Mardin Midyat ilçesinin de üstüne kurulduğu platodur. Yukarı Mezopotamya'da bulunan Turabdin Platosu'nda ayrıca Mor Gabriel Manastırı'da yer alıyor. Platonun aynı zamanda Tanrı Hizmetkarları Dağı ismiyle de anılması, burada 4. yüzyıldan beri pek çok kutsal mekanın inşa edilmiş olmasından kaynaklanır.
13. Emir Hamamı
Tarihi Emir Hamamı, Mardin Merkez'de yer alan ve mutlaka görülmedi gereken bir mekandır. Burada hem Mardin'in tarihi unsurlarından birini ziyaret edebilir, hem de kese, köpük, sauna ve buhar odası gibi hamam hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
14. Kafro Köyü
Bir Süryani köyü olan Kafro, burada yapılan pizzanın enfes tadı ile ünlü. Yaklaşık 10 sene kadar önce pizza yapımını İtalya'da öğrenmiş bir yerli tarafından açılan kafe, bugün pizzası sayesinde Mardin'in en kalabalık mekanlarından birisi olmayı başarıyor. Kafro Köyü, pizzası haricinde tarihi ve evleriyle de görülmeye değer.
15. Mor Gabriel Manastırı
Mardin'de yer alan Süryani manastırlarından olan Mor Gabriel, belki de bu manastırların en meşhuru. Mardin'deki kültürel çeşitliliği en net görebileceğiniz yerlerden olan Mor Gabriel Manastırı, mimarisiyle de insanı büyüleyen bir atmosfere sahip.
Çok sayıda hava yolları firması ile anlaşmalı olan Biletbak ile biletinizi alabilir ve Mor Gabriel Manastırı gibi pek çok mekanı görebilirsiniz. Ucuz uçak bileti olanağı ile Mardin gezinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Daha Fazlasını Keşfet!
Mardin Otel Tavsiye
Mardin otelleri, genellikle tarihi dokusu korunmuş olan yapılardan oluşmaktadır. Bu yönüyle özellikle turistlerin yoğun ilgisi ile karşılaşan oteller, misafirlerine otantik bir deneyim yaşama fırsatı sunuyor. Mardin'de merkezde veya Midyat gibi turistik ilçelerde konaklayabilirsiniz. Gezinizi hangi bölgede yoğunlaştırmayı düşünüyorsanız buradan bir otel odası ayırtmanız çok daha iyi olacaktır. Aynı şekilde gezinizi biraz uzun tutacak ve birden fazla yeri gezecekseniz her otelde bir gece kalmayı da düşünebilirsiniz.
Mardin'de Festivaller - Fuarlar - Önemli Günler
Mardin'de gezinizi yapacağınız tarihi denk getirerek katılabileceğiniz veya tanık olabileceğiniz pek çok festival, özel gün veya fuar bulunuyor. Mardin'e yapacağınız seyahati istediğiniz fuarlara ve festivallere denk getirerek dolu dolu bir Mardin turu yapabilir ve yerel halkın yaşayış tarzını, geleneklerini ve kültürünü daha iyi anlama şansı elde edebilirsiniz.
Mardin'de Alışveriş - Ne Alınır?
Mardin seyahatinizden dönerken yanınızda buradan bir hatıra götürmek isteyebilirsiniz. Mardin'e geldiğinizde buranın yöresel ürünlerinden hediyelik olarak alabilir ve sevdiklerinize götürerek onların da bu büyülü atmosfere tanık olmalarını sağlayabilirsiniz.
Sabun Mardin'de alabileceğiniz hediyeliklerden birisidir. Özellikle bıttım ve menengiç sabunları, cilt üstündeki faydalı etkileri ile bilinmektedir.
Telkari, gümüş işleme sanatının en güzel örneklerinden birisi. El yapımı, oldukça zarif gümüş takılardan alabilirsiniz.
Kahve konusunda zengin bir yelpazeye sahip olan Mardin'den en kaliteli kahveleri alabilirsiniz. Mırra ve dibek kahvesi gibi kahveleri yanınızda götürebilir ve sevdiklerinizin de bu lezzetleri tatmasını sağlayabilirsiniz.,
Bakır Mardin'in tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bakır işlemeciliği ve bakırdan yapılan ürünlerin en iyilerini Mardin'de bulabilirsiniz. El yapımı bakır tepsi, şekerlik veya ibrik gibi ürünlerden alabilirsiniz.
Mardin Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Mardin, pek çok yönüyle oldukça gelişmiş bir şehir olsa da burada gece hayatı fazla gelişme göstermemiştir. Mardin turistik bir bölge olmasına karşın, buraya gelen turistler Mardin'in kültürel ve tarihi yapısını görmeye gelmektedir. Bu da Mardin'de eğlence sektörünün diğer sektörlere kıyasla geride kalmasına sebep olmuştur. Yine de, Mardin'de geceleri eğlenebileceğiniz mekanlar bulunuyor.
Mardin Ne Yenir?
Mardin, ülkemizin tarihi en zengin yerleşim bölgeleri arasında yer alıyor. Bu tarihi zenginlik, kendisini yörenin mutfağında da gösteriyor. Geniş bir mutfağa sahip olan Mardin'de et yemekleri büyük bir rol oynamaktadır. Burada size getirilecek olan her yemeğin içinde az da olsa et bulunduğunu görebilirsiniz.
Mardin'e Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Mardin hava durumu, yaz aylarında oldukça sıcaktır. Mardin, güneyden gelen çöl ikliminin etkisi ve kuzeydeki dağların soğuk hava kütlelerini engellemesiyle yazları bunaltıcı bir havaya sahip olmaktadır. Bununla beraber kış mevsimine gelindiğinde Mardin'in etrafındaki dağların da etkisiyle yüksek basınç alanı olan Mardin'de hava soğur, şiddetli rüzgarlar ile karşılaşılır. Bazı bölgelerinde Akdeniz iklimi görülen Mardin'de Nusaybin ve Savur gibi ilçeler, pamuk veya zeytin gibi Akdeniz iklimine uygun ürünleri yetiştirmek için idealdir.
Yazların ve kışların ekstrem koşullarda geçtiği düşünülünce, Mardin'e ilkbahar veya sonbaharda bir gezi düzenlemek daha iyi olacaktır. Bu şekilde Mardin'in nefes kesici tarihi ve doğal noktalarını sınırlara, zorluklara takılmadan gezebilirsiniz. Özellikle Mayıs ayında Mardin'i gezmek hem yeşillenen ve uyanan doğasından, hem de havasının güzelliğinden dolayı çok keyifli olacaktır.
Mardin Hakkında
Türkiye'nin tarihi en eskilere dayanan şehirlerinden olan Mardin, Paleolitik Çağ'da bile insanlığın yaşamak için seçtiği yerlerden olmuştur. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Mardin, bugün tarihi ve kültürel mirası ile hem yurt içinden, hem de yurt dışından gelen turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.
İçerisinde Midyat gibi adını dünyaya duyurmuş ilçelerin bulunduğu Mardin'in dört bir yanı tarihle dolu gibidir. Özellikle Mardin'in tarihi yapısı korunmuş taş sokak ve evleri, Mardin'in karakteristik özelliğini oluşturmakta ve bölgenin uzun geçmişinden izleri taşımaktadır. Çağlar boyunca farklı medeniyetlerin etkisi altında kalmış olan Mardin, günümüzde geçmişinden gelen bütün unsurları hala kucaklamaktadır. Farklı inançların ve kültürlerin beraber, birlik içinde yaşayabildiği Mardin'de camii ve kiliseler, manastırlar görmek mümkündür. Mardin'in kültürel dokusunu daha iyi anlamak için bu manastırlardan bazılarını ziyaret edebilirsiniz.
Mardin'in bir diğer özelliği ise şehrin tamamının sit alanı olmasıdır. Dünyada Mardin gibi tamamı sit alanı olan sadece iki şehir daha vardı. Bu şehirler ise Kudüs ve Venedik'tir.
Yemekleriyle de öne çıkan Mardin, oldukça zengin bir mutfağa sahip. Özellikle et yemeklerinin baş rolü oynadığı Mardin mutfağında yine pek çok milletin etkilerini görmek mümkündür.