1. Anasayfa
  2. Keşfet
  3. Ne Yenir?
  4. Kastamonu Uçak Bileti

Kastamonu Ne Yenir?

04 Aralık 2021 18:20
  1. Pastırma
  2. Etli Ekmek
  3. Banduma
  4. Ala Pilav
  5. Simit Tiridi
  6. Döner
  7. Paça
  8. Kuyu Kebabı
  9. Çekme Helva
  10. Mıklama
  11. Köle Hamuru
  12. Oğmaç Çorbası
  13. İncir Dolması
  14. Cırık Tatlısı
  15. Yassı Kadayıf

1. Pastırma

Türk yemek mirasının en güzel örneklerinden olan pastırmayı Kastamonu'da tatmalısınız. Kayseri pastırması ile her daim rekabet içinde olan Kastamonu pastırmasını deneyebilir, kazanana karar verebilirsiniz. Kastamonu pastırması, Kayseri pastırmasına göre daha baharatlıdır.

Pastırma

2. Etli Ekmek

Kastamonu'nun ünlü et yemeklerinden birisi de etli ekmektir. Konya etli ekmeğinden farklı olarak, pideyle değil, lahmacunla daha fazla benzerlik gösterir. Hamuru daha ince ve kıtırdır. Ayrıca Konya etli ekmeği açık servis edilirken, Kastamonu usulünde etli ekmek ikiye katlanır.

Etli Ekmek

3. Banduma

Banduma, Kastamonu mutfağının en özgün lezzetlerindendir. Tavuk veya hindi ile yapılan bir yemektir. Tavuk/ hindi suyuna dürülmüş yufkalar batırılır. Yufkalar tepsiye dizildikten sonra üstlerine hindi veya tavuk eti yerleştirilir. Daha sonra üstüne yağlanmış ceviz içi serpiştirilir.

Banduma

4. Ala Pilav

Ala pilavına Kastamonu usulü bulgur pilavı da denilebilir. İçerisinde yeşil mercimek, arpa şehriye ve yumurta gibi malzemeler yer alır. Hem sağlıklı, hem de doyurucu bir ana yemek olarak öne çıkmaktadır.

Ala Pilav

5. Simit Tiridi

Simit tiridi, bayatlamış simitler ile yapılan bir Kastamonu lezzetidir. Yapımında yine Kastamonu simitleri kullanılır. Bayatlaması beklenen bu simitler kemik suyu ile yumuşatılır. Sonrasında üstüne sarımsaklı yoğurt, kavrulmuş kıyma ve tereyağı dökülerek servis edilir.

Simit Tiridi

6. Döner

Dönerin ortaya çıktığı ilk şehirlerden olan Kastamonu'da artık gelenekselleşmiş bu lezzeti tatmalısınız. Kimyonla hazırlanan Kastamonu döneri, bugüne kadar tattığınız tüm dönerlerin önüne geçecek. Kastamonu'da döner yapan pek çok mekana rastlayabilirsiniz.

Döner

7. Paça

Yöresel Kastamonu paçası patates ve yumurta ile hazırlanır. İçerisine yoğurt, sarımsak ve nişasta da girmektedir. Tüm karışım piştikten sonra üzerine sos olarak kızmış tereyağı dökülür ve servis edilir. Paça yemeğini ev yemeği yapan lokantalarda bulabilirsiniz.

Paça

8. Kuyu Kebabı

Kastamonu'nun en ünlü et yemeklerinden birisi de kuyu kebabıdır. Kuzu etlerinin kuyuda pişirilmesi ile hazırlanan, oldukça lezzetli bir yöresel tariftir. Kuyuda yavaşça pişen kuzu etinin tadına hayran olacak, tekrar tekrar yemek isteyeceksiniz.

Kuyu Kebabı

9. Çekme Helva

Pişmaniyeye benzeyen tadıyla çekme helva, Kastamonu'nun ünlü tatlılarındandır. Dört-beş kişinin aynı anda emek vermesiyle hazırlanan bir tatlıdır. Helva hamuru dört-beş kişi tarafından çekilerek halka şekli verilir, hamur çekildikçe rengi beyazlar. Daha sonra küçük dilimler halinde servis edilir.

Çekme Helva

10. Mıklama

Muhlama ile isim benzerliği bulunan mıklama, muhlamadan farklı bir yemektir. Mıklama, ıspanak gibi yeşil sebzelerin kavrulması ile hazırlanıyor. Kavrulan sebzelerin üzerine yumurta kırılarak ortaya muhteşem bir kahvaltılık çıkartılıyor. Kastamonu'da kahvaltı ederken bu mıklamayı denemeyi unutmayın.

Mıklama

11. Köle Hamuru

Köle hamuru, Kastamonu'nun dikkat çeken yemeklerindendir. Un ve pekmezle hazırlanan köle hamurunu ister çay yanına, isterseniz de ana yemek olarak tüketebilirsiniz. Köle hamuru, fazlasıyla doyurucu, Kastamonu'ya özgü geleneksel bir lezzettir.

Köle Hamuru

12. Oğmaç Çorbası

Kastamonu'da içinizi ısıtacak bir çorba arıyorsanız, oğmaç çorbasını deneyebilirsiniz. Oğmaç çorbası, un, yumurta, tereyağı, yoğurt ve nanenin mükemmel birleşiminden ortaya çıkıyor. Un, çorbanın için topaklar halinde kullanılmaktadır. Çorbaya yoğurt eklenmesiyle de besleyiciliği artmaktadır. Sonrasında üstüne gezdirilen tereyağlı ve naneli sosu ile oğmaç çorbası servise hazır hale gelir.

Oğmaç Çorbası

13. İncir Dolması

İncir dolması, Kastamonu'nun en sevilen yöresel tatlılarındandır. Kuru incirlerin ceviz içi ile doldurulması ile hazırlanan, lezzetli bir tatlıdır. Üstüne kaymak ve ufaltılmış antep fıstığı içi de eklendikten sonra servis edilir.

İncir Dolması

14. Cırık Tatlısı

Yörenin ünlü tatlılarından cırık tatlısını mutlaka denemelisiniz. Cırık, Kastamonu lokması ismiyle de bilinmektedir. Lokma tatlısıyla büyük benzerlik gösterir ve özellikle bayramlarda ve düğünlerde döktürülür. Cırık tatlısı, toplu etkinliklerin vazgeçilmez bir parçasıdır.

Cırık Tatlısı

15. Yassı Kadayıf

Kastamonu'da kadayıf tatlısını farklı bir şekilde görebilirsiniz. Yörenin meşhur lezzetlerinden yassı kadayıf, genellikle evlerde yapılan bir tatlıdır. Bununla beraber restoranlarda ve tatlıcılarda da rahatlıkla bulabilirsiniz. Özellikle iftar sofralarının vazgeçilmezi olan yassı kadayıfı Kastamonu gezinizde es geçmemelisiniz.

Yassı kadayıfın içine ceviz/fıstık içi girer ve kadayıf hamuru ikiye katlanır. Yassı kadayıf genellikle önceden hazırlanır ve hazır halde bekletilir.

Yassı Kadayıf

Daha Fazlasını Keşfet!

Kastamonu Nerede Yenir?

Kastamonu Nerede Yenir?

Kastamonu'nun yöresel yemeklerini tadabileceğiniz pek çok restoran bulunuyor. Kahvaltıda en güzel mıklamayı yemek için Kastamonu kafe ve lokantalarını denemelisiniz. Akşam yemeğinde güzel bir kuyu kebabı sipariş verebileceğiniz kaliteli restoranları kaçırmak istemezsiniz. Kastamonu'nun sevilen restoranlarını derlediğimiz listeyle hiçbir yeri atlamadan gezinizi tamamlayabilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Kastamonu Otel Tavsiye

Kastamonu Otel Tavsiye

Kastamonu geziniz sırasında kalabileceğiniz pek çok otel bulunuyor. Şehir merkezinde konaklayarak havalimanı dahil pek çok noktaya kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. İlçeleri gezmek isterseniz, bir gece de merkez dışında konaklamayı tercih edebilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Kastamonu Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler

Kastamonu Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler

Kastamonu'nun kültürünü çok daha iyi tanımak için festivallerine katılabilirsiniz. Gezi tarihinizi belirli günlere ve festival zamanlarına denk getirmeyi isteyebilirsiniz. Aynı zamanda Kastamonu'da düzenlenen fuarlara veya kutlamalara da katılabilirsiniz. Kastamonu gezinizi renklendirmek için festivallerin/fuarların düzenleneceği tarihleri not almayı unutmayın.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Kastamonu Alışveriş - Ne Alınır?

Kastamonu Alışveriş - Ne Alınır?

Kastamonu gezinizden dönerken yanınızda buranın meşhur lezzetlerinden götürebilirsiniz. Kastamonu'nun en sevilen tatlarından çekme helvası, sevdiklerinize götürmek için güzel bir hediyedir. Bununla beraber yanınızda pastırma götürmeyi de tercih edebilirsiniz.

Kastamonu'ya özgü bir meyve olan Üryani eriği de oldukça iyi bir seçenektir. Üryani eriğinin marmelatı ve kompostosu da yapılabilir.

Yanınızda gıda haricinde hediyelik eşyalar da götürebilirsiniz. Kastamonu'da dokuma ürünleri oldukça ünlüdür. Geleneksel bir Kastamonu dokuması olan sarı kıvrak dokumasından alabilirsiniz.

Ahşap ürünler de Kastamonu'dan alınabilecek hediyelerdendir. Ahşap kaşık, mutfak, ev gereçleri veya ahşaptan çeşitli maketleri hediye olarak satın alabilirsiniz.

Kastamonu'da alışveriş yapmak isterseniz Barutçuoğlu Alışveriş Merkezi'ne gidebilirsiniz. Barutçuoğlu, Aktekke Mahallesi, Yalçın Caddesi üzerinde yer almaktadır.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Kastamonu Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Kastamonu Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Kastamonu'da eğlence sektörü fazla gelişim göstermemiştir. Bu nedenle Kastamonu'da yer alan barların sayısı da çok değildir. Yine de, Kastamonu'da geceleri eğlenebileceğiniz kaliteli mekanlar bulunuyor. Bu mekanlar haricinde kaldığınız otelin bar hizmetini de değerlendirmeyi düşünebilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Kastamonu Gezilecek Yerler

Kastamonu Gezilecek Yerler

Kastamonu, tarihi ve kültürel birikiminin yanı sıra nefes kesici doğasıyla da bilinmektedir. Karadeniz'in hırçın dalgalarının ormanlarla buluştuğu Kastamonu'da gezilmesi gereken pek çok nokta var. Kastamonu gezilecek yerler listesine göz atarak nerelere gitmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Kastamonu Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim

Kastamonu Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim

Gezini planlarken Kastamonu hava durumu önemli bir etken olabilir. Kastamonu'da pek çok şehrimizin aksine, iki farklı iklim görülmektedir. Kastamonu kuzeyinde Karadeniz iklimi görülmektedir. Güneye doğru inildikçe karasal iklim etkisini göstermeye başlamaktadır.

Kastamonu'da yağışların büyük bir kısmı bahar aylarında gerçekleşir. Bu nedenle baharda Kastamonu'yu gezmek zorlayıcı bir deneyim olabilir. Kastamonu'nun en sıcak zamanları Temmuz ve Ağustos'tur. En soğuk aylar ise Ocak ve Şubat'tır. Kastamonu'yu ziyaret etmek için en ideal zaman Mayıs sonlarından Haziran sonuna kadardır. Bu aylarda hem daha az olacak, hem de sıcaklık uygun koşullarda olacaktır.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Kastamonu Genel Bilgiler

Kastamonu Genel Bilgiler

Karadeniz bölgesinde yer alan Kastamonu, doğal güzellikleriyle dikkat çekmektedir. Kastamonu'nun tarihi ise Hititlere kadar dayanmaktadır. Daha sonra Frig ve Lidyalılara geçmiştir. Milattan önce 4. yüzyıla gelindiğinde Pers İmparatorluğu'na geçtiği bilinmektedir. Aynı yüzyıl içinde Büyük İskender tarafından Makedon hakimiyeti altına alınmıştır.

Kastamonu Makedonlar'dan sonra Pontus Krallığı'nca ele geçirilmiştir. Pontus Krallığı'nın milattan önce 1. yüzyılda Roma tarafından yıkılmasıyla Kastamonu, Romalıların olmuştur. Kastamonu uzun süre Roma egemenliğinde varlığını sürdürmüştür.

Roma döneminde Kastamonu ve çevresini içine alan bölgeye 'Paflagonya' adı verilmekteydi. Roma'nın bölünmesiyle Kastamonu Bizans sınırlarında kalmıştır. Bizanslılar da şehre Paflagonya demeye devam etmişlerdir. Bununla beraber, Roma döneminde kasaba olan Kastamonu, Bizans ile gelişme göstermiştir. Bizans'a Paflagonya'lı Kommenlerin hakim olmasıyla şehir önemini arttırmıştır. Daha sonra burada Komnenler için bir kale inşa edilmiş, ismine ise 'Kastra Komneni' denmiştir. Kastra Komneni ismi zamanla Kastamonu'ya dönüşmüştür.

Kastamonu'nun Türklere geçmesi ise 1105 yılında gerçekleşmiştir. Danişmentliler tarafından alınan Kastamonu, bir asır boyunca Danişment toprağı olmuştur. Danişmentlilerden sonra Bizans tarafından alınan Kastamonu, 15 yıl sonra yeniden Türk egemenliğine alınmıştır. 1213 yılında Anadolu Selçuklu hükümdarlığına girmiş, sonraları Osmanlı'nın büyümesi ile bölge halkı Osmanlı Beyliği'ne destek vermiştir.

Kastamonu'da pek çok camii, külliye, medrese ve türbenin yanı sıra kale bulunmaktadır. Kültürel birikimi ile dikkat çeken Kastamonu'da tarihi yapıları gezebilirsiniz. Ayrıca Karadeniz'in güzel doğasını burada da görebilir, temiz havasını içinize çekebilirsiniz. Bitki örtüsünün yarısından fazlasını oluşturan ormanlar Kastamonu'nun havasını temizlemektedir.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Kastamonu Uçak Bileti

Gidiş tarihi seçiniz

Dönüş tarihi seçiniz