1. Anasayfa
  2. Keşfet
  3. Gezilecek Yerler
  4. Selanik Uçak Bileti

Selanik Gezilecek Yerler

04 Aralık 2021 18:21
  1. Atatürk Evi Müzesi
  2. Beyaz Kule
  3. Aristotales Meydanı
  4. Selanik Arkeoloji Müzesi
  5. Galerius Kemeri
  6. Rotunda Heykel Müzesi
  7. Bizans Kültürü Müzesi
  8. Aya Sofya
  9. Heptapyrgion
  10. Ladadika
  11. Selanik Şemsiyeleri
  12. Roman Forumu
  13. Bey Hamamı
  14. Hagios Demetrios
  15. Vlatadon Manastırı

1. Atatürk Evi Müzesi

Selanik'te görmeniz gereken yerlerden ilki Atatürk Evi Müzesi. Atatürk'ün doğduğu ev, 1953 yılından beri ziyaretçilerini kabul etmekte. Atatürk Evi Müzesi'nde Atatürk'e ve hayatına dair pek çok değerli kaynağı görebilirsiniz. Mimarisiyle de dikkat çeken, 1937 yılında Selanik Belediyesi'nce yeniden Atatürk'e hediye edilmişti.

Atatürk Evi Müzesi

2. Beyaz Kule

Beyaz Kule, Selanik'in simgeleşmiş yapıları arasında bulunuyor. Osmanlı döneminde inşa edilen kulenin tarihi 15. yüzyıla kadar dayanıyor. Bir savunma kulesi olarak inşa edilen Beyaz Kule, deniz saldırılarını engellemek için yapılmış. Zarif yapısıyla turistlerin de gözdelerinden olan kulenin bir dönem hapishane olarak kullanıldığı da biliniyor.

Beyaz Kule

3. Aristotales Meydanı

Selanik'in merkezinde bulunan Aristotales Meydanı, her zaman oldukça kalabalık. Sonu denize ulaşan meydanda gün batımını veya doğumunu izlemenizi öneririz. Kültürel açıdan da önemli bir konumda olan meydan, bazen eylemlere de ev sahipliği yapıyor.

Aristotales Meydanı

4. Selanik Arkeoloji Müzesi

Selanik'in tarihi Makedonya Krallığı'na kadar dayanmakta. Selanik Arkeoloji Müzesi'nde bu görkemli krallıktan kalan eserleri görebilirsiniz. Müzede hem Makedonya Krallığı, hem de genel olarak Makedonya bölgesine ait pek çok eser sergileniyor. Burada Helenistik döneme ait sergileri görmek de mümkün. 1962 yılından beri hizmet veren müzede taş devrine ait arkeolojik buluntular da görülebilir.

Selanik Arkeoloji Müzesi

5. Galerius Kemeri

Galerius Kemeri, Roma döneminde inşa edilmiş zarif bir yapıdır. Egnetia Caddesi'nde yürürken Galerius Kemeri'ni görebilirsiniz. Kemer, Perslerle yapılan savaştan galip çıkılması üzerine inşa edilmiştir. Üstünde çeşitli süslemeler bulunan Galerius Kemeri'ndeki kabartmalarda Perslerle yapılan savaşın hikayesini okumak mümkün.

Galerius Kemeri

6. Rotunda Heykel Müzesi

Galerius Kemeri'nden sonra Rotundayı da ziyaret edebilirsiniz. Antik kemerin oldukça yakınında bulunan Rotunda, dördüncü yüzyıldan beri ayakta. Tarihte kilise olarak kullanılan Rotunda'nın Aziz George'un anısına hediye edildiği biliniyor.

Osmanlı dönemine gelindiğinde Rotunda'nın camiye dönüştürüldüğünü görüyoruz. Yanına minare inşa edilen Rotunda, bugün Heykel Müzesi olarak varlığını sürdürüyor.

Rotunda Heykel Müzesi

7. Bizans Kültürü Müzesi

Selanik'in ünlü müzelerinden birisi de Bizans Kültürü Müzesi'dir. 1994 yılında açılan müze, Bizans İmparatorluğu'nu merak eden herkesin görmesi gereken bir yer. Müzeyi Selanik Belediye Binası'nın yanında görebilirsiniz. Müzede 3.000'den fazla eser bulunuyor.

Bizans Kültürü Müzesi

8. Aya Sofya

Aya Sofya, Bizans zamanından kalan en değerli yapılardandır. Azize Sofya adına inşa edilen kilise, Selanik'in en eski dini mekanlarındandır. UNESCO listesinde de kendisine yer bulan Aya Sofya en başta kilise olsa da, Osmanlı döneminde camiye dönüştürülmüştür. Bizans mimari geleneğini yansıtan Aya Sofya'nın tarihini 7. yüzyıla kadar takip etmek mümkün.

Aya Sofya

9. Heptapyrgion

Türkçe ismiyle Yedi Kule, Ano Poli bölgesinde bulunan tarihi bir yapı. Atatürk Evi Müzesi'ne de yakın olan Heptapyrgion, Bizans ve Osmanlı devletlerince kullanılmıştır. İsmi Yedi Kule olsa da, aslında on adet kuleye sahiptir ve oldukça geniş bir alan üzerinde kurulmuştur. Heptapyrgion uzun yıllar boyunca askeri garnizon olarak kullanılmıştır.

Heptapyrgion

10. Ladadika

Selanik'in en renkli bölgelerinden olan Ladadika, tarihi bir bölge. Aslında liman olarak kullanılan Ladadika'da 1917'de çıkan yangın, tüm ticari faaliyetlerin durmasına sebep olmuştur. Daha sonra kentsel dönüşüme giren semt, Selanik'in en güzel bölgelerinden birisi haline gelmiştir. Bugün Ladadika'da pek çok restoran, bar ve kafe bulunmaktadır.

Ladadika

11. Selanik Şemsiyeleri

Zongolopoulos Şemsiyeleri olarak da bilinen heykel, Geore Zongolopoulos tarafından yapılmıştır. Selanik kordun boyunda bulunan şemsiyeler, modern sanatın en güzel örneklerinden. 1995 yılında ilk defa sergilenen heykel, 1997'de bugünkü yerine alınmıştır.

Selanik Şemsiyeleri

12. Roman Forumu

Roma döneminden kalan antik forum, yapıldığı zamanlarda Selanik'te merkezi bir noktaydı. Ortaya çıkarılışı oldukça yeni olan forum, 1960'lardaki kazılarda bulunmuş. Tarihi ikinci yüzyıla kadar giden Roma Forumu, Aristotales Meydanı'nda bulunuyor.

Roman Forumu

13. Bey Hamamı

Osmanlı döneminden kalan eserlerden birisi de Bey Hamamı'dır. Osmanlı mimarisini yansıtan hamam, 1444 yılında inşa edilmiştir. 2. Murat zamanında yapımına başlanan hamam, kimi zaman 'Cennet Hamamları' olarak da anılıyor. Hamamı Plateia Dikastirion bölgesinde bulabilirsiniz.

Bey Hamamı

14. Hagios Demetrios

Aziz Demetiros adına inşa edilen kilise, Osmanlı döneminde cami olarak kullanılmıştır. Osmanlı dönemindeki adı Kasimiye olan Hagios Demetrios'un 5. yüzyılda inşa edildiği bilinmekte. Aya Dimitri Kilisesi olarak da bahsedilen tarihi yapıda pek çok mozaik de bulunuyor.

Hagios Demetrios

15. Vlatadon Manastırı

Tarihi oldukça eskiye dayanan manastır, 1350'li yıllarda inşa edilmiştir. Güzel mimarisiyle dikkatleri çeken Vlatadon Manastırı, Eptapirgiou 64 üzerinde bulunuyor. Osmanlı döneminde cami yapılan bir başka dini yapı da bu manastırdır. Osmanlı döneminde ödeneği arttırılan manastır, bugüne kadar kendisini korumayı başarmıştır.

Manastır, Selanik'te dini mekan olarak işlevini sürdüren az sayıdaki antik yapıdan birisidir. Selanik'e Ağustos'ta gelirseniz burada düzenlenen dini törenleri görebilirsiniz. Her 6 Ağustos'ta manastır, özel törenlere ev sahipliği yapmaktadır.

Vlatadon Manastırı

Daha Fazlasını Keşfet!

Selanik Nerede Yenir

Selanik Nerede Yenir

Selanik’i tam olarak gördüm diyebilmek için buranın yöresel yemeklerini de tatmalısınız. Selanik’te hem yöresel yemekler, hem de dünya mutfağından örnekleri sunan pek çok kaliteli restoran bulunuyor. Selanik’te güzel bir kahvaltı veya akşam yemeği için nereye gidebileceğinizi merak ediyorsanız, listeye göz atabilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Selanik Otel Tavsiye

Selanik Otel Tavsiye

Selanik seyahatinizi en güzel şekilde tamamlamak için otel seçimi çok önemlidir. Sizi evinizde gibi hissettirecek pek çok Selanik oteli bulunmakta. Selanik gezinizde konaklamanızı tavsiye ettiğimiz otelleri listede görebilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Selanik Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler

Selanik Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler

Selanik'te yıl boyunca pek çok festival ve fuar düzenlenmektedir. Oldukça eğlenceli geçen etkinlikler, Selanik kültürünü ve tarihini de yansıtmakta. Buraya geldiğinizde Selanik'i daha yakından tanımak için düzenlenen festivallere katılmayı ihmal etmeyin.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Selanik Alışveriş | Ne Alınır?

Selanik Alışveriş | Ne Alınır?

Selanik gezinizin en keyifli yanlarından birisi alışveriş olabilir. Selanik’ e geldiğinizce burada küçük esnaf tarafından işletilen pek çok dükkan olduğunu göreceksiniz. Bu dükkanlardan size Selanik’i hatırlatacak hatıra eşyaları alabilirsiniz. Aynı şekilde sizinle gelemeyen sevdiklerinize en güzel hediyelikleri de buralardan bulabilirsiniz. Selanik gezinizden dönerken alabileceğiniz pek çok hediyelik alternatifi bulunmakta.

Örneğin el yapımı hediyelikler güzel bir tercih olabilir. El yapımı takılar, süs eşyaları veya dokumalar sevdiklerinizi çok mutlu edebilir. Kendinize alacağınız güzel bir takı, size her zaman Selanik’i hatırlatabilir.

Selanik’te el yapımı hediyelikleri Madiano Market’ten bulabilirsiniz. Sadece el yapımı ürünler değil, çeşit çeşit geleneksel ürünü de burada bulabilirsiniz. Selanik’in tarihi pazarı Madiano Market, şehrin tam olarak merkezinde bulunuyor diyebiliriz. Buradan baharat, yiyecek, içecek gibi ihtiyaçları almanız da mümkün. Örneğin Madiano Market’ten Yunan kahvesi alarak yanınızda götürebilirsiniz. Aslında Türk kahvesinin tamamen aynısı olan Yunan kahvesi, farklı aromalara da sahip. Bu yönüyle farklılaşan Yunan kahvesini çikolata veya vanilya gibi aromalarda bulabilirsiniz.

Selanik dönüşünde uzo götürmek de iyi bir fikirdir. Ailenizle ve arkadaşlarınızla oturup, Selanik anılarınızı hatırlarken uzo içebilirsiniz.

Selanik’te AVM gezmek isterseniz, Mediterranean Cosmos Shopping Mall’a uğrayabilirsiniz. Neon Moudanion’da bulunan alışveriş merkezi, mağaza seçeneklerinin yanında yeme içme alternatifleriyle de çok seviliyor.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Selanik Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Selanik Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Selanik, Yunanistan'ın en eğlenceli şehirlerindendir. Her zaman capcanlı olan Selanik'te eğlenecek bir mekan bulmak hiç de zor olmayacaktır. Özellikle Ladadika, gece eğlencelerinde öne çıkan bir semttir. Ladadika haricinde Selanik merkezinde de pek çok eğlence mekanı bulabilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Selanik Ne Yenir?

Selanik Ne Yenir?

Selanik'te Yunan ve Akdeniz mutfaklarının etkisi kendisini göstermektedir. Özellikle deniz ürünleri açısından bol alternatifi bulunan bir mutfağa sahiptir. Burada yemek kültürünün genel olarak korunduğunu fark edeceksiniz. Selanik'te Osmanlı zamanında kalan Türk yemeklerini görmek de mümkündür.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Selanik Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim

Selanik Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim

Selanik’te pek çok Ege şehri gibi yazları sıcak, kışlarıysa bol yağışlıdır. Yaz ayları oldukça sıcak geçen Selanik, en sıcak zamanları Temmuz-Ağustos aylarında yaşar. Bu aylarda sıcaklıklar ortalama 26 derecedir. Yılın geneline göre yazları daha az yağış düşer, zaman zaman bunaltıcı bir hava hakim olabilir. Yine de, Selanik’in yazları cıvıl cıvıl olan sokaklarında gezmek isterseniz buraya Haziran veya Ağustos sonlarında gelmenizi öneririz. Haziran ve Ağustos sonları, hem Selanik’i yaz mevsiminde görmek, hem de aşırı sıcaklarla bunalmamak için idealdir.

Selanik kışları şehrin kuzey kesimleri haricinde çok soğuk geçmez. En düşük sıcaklık ortalama 4.5 derece ile Ocak ayındadır. Burada sıcaklıklar neredeyse hiçbir zaman sıfırın altına düşmez. Bu nedenle kış mevsiminde gezebileceğiniz bir yer arıyorsanız Selanik’i düşünebilirsiniz. Gezi için kış mevsimini seçmenin sıkıcı olacağını düşünüyor olabilirsiniz. Fakat Selanik halkı, canlı kişilikleri ile kış aylarında da sokakları doldurmaktadır. Selanik’i kışın gezerken de eğleneceğinizin garantisini verebiliriz. Kış aylarında Selanik’e çok fazla yağış düştüğünden hazırlıklı gelmenizde fayda var.

Selanik dört mevsim gezilebilecek bir şehir olsa da, buraya gelmek için en uygun zaman bahar ayları. İlkbahar veya sonbaharda buraya gelerek ılık havanın tadını çıkarabilirsiniz. Tıpkı kış mevsimi gibi Mart, Mayıs ve Kasım ayları da çok yağışlı geçer. Gezinizi bu aylarda yapmayı planlıyorsanız bu duruma dikkat etmelisiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Selanik Genel Bilgiler

Selanik Genel Bilgiler

Mustafa Kemal Atatürk'ün de doğduğu şehir olan Selanik, bugün Yunanistan'ın ikinci büyük kentidir. Yunanistan Makedonyası, ya da Orta Makedonya'da merkezi bir konuma sahiptir. Tarihi milattan önceye kadar giden kent, Makedonlar tarafından kurulmuştur. Milattan önce 315 yılında Kral Kassandros tarafından yerleşim yeri olarak seçilmiştir. Selanik'teki şehir sayılabilecek ilk yerleşim, bugünkü Thermi sınırları içinde ortaya çıkmıştır.

Selanik (Thessalonika) ismi, Büyük İskender'in kız kardeşinden gelmektedir. Selanik'in kurucusu Kassandros, iktidarda söz sahibi olmak için Thessalonika ile evlenmişti. Daha sonraları şehri fethedince eşinin ismini şehre verdi.

Selanik, Makedon Krallığı'ndan sonra sırasıyla Roma ve Bizans egemenliği altına girdi. Bizans yıkıldıktan sonra bir süre Latin Selanik Krallığı olarak varlığı sürdürdü. Bu dönemde pek çok Ortodoks kilisesi Katolik kilisesine çevrildi. Daha sonra Bizans tarafından tekrar alınan Selanik, en sonunda 1402 yılında Osmanlı'ya geçti.

Balkan Savaşları'nın sonunda, Kasım 1912'de Selanik, Yunanistan'a geçti. Selanik bugün 1 milyonu aşkın nüfusuyla bir metropol haline gelmiştir.

Selanik mimarisinde Osmanlı etkilerini gözlemlemek mümkündür. Genel görünüşü ve halkıyla İzmir'e benzetilen Selanik, Osmanlı döneminde önemli bir merkez olarak görülmekteydi. Osmanlı döneminde buraya yapılan yatırımlar şehrin çehresini de belirlemiştir.

Selanik önemli bir liman kenti olmasının yanında, kültürü ve tarihiyle de dikkat çekmektedir. 1997 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen Selanik tüm dünyadan turistleri kendisine çekiyor.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Selanik Uçak Bileti

Gidiş tarihi seçiniz

Dönüş tarihi seçiniz