Selanik Ne Yenir?
- Patlıcan Pidesi
- Selanik Böreği
- Selanik Simidi
- Bouigiourdi
- Gyro
- Soutzoukakia Smyrneika
- Bougatsa
- Selanik Gevreği
- Tost
- Krep
- Patsa
- Balık
- Uzo
- Moussaka
- Garidomakaronada
1. Patlıcan Pidesi
Patlıcan pidesi, ismi pide olsa da, görünüş olarak böreğe benzemektedir. Patlıcan ve kıymanın beraber kullanıldığı yemek, çay saatlerinin vazgeçilmezidir. Selanik'te patlıcan pidesini pastanelerde veya kahvaltı salonlarında bulabilirsiniz. Patlıcan pidesinin domatesle beraber sunulması gelenektir.
2. Selanik Böreği
Selanik denilince akla ilk gelen lezzetlerden Selanik böreği, ıspanakla hazırlanır. Ispanağın yanında beyaz peynir veya lor peyniri de böreğin içine katılır. Kat kat yufkalardan hazırlanan Selanik böreği, kahvaltıların başrolü olarak öne çıkıyor.
3. Selanik Simidi
Türkiye'de de yenilen simide benzeyen Selanik simidi, hem tadı, hem de görünüşüyle biraz daha farklı. Öncelikle Selanik simidi çok daha ince ve açık renkli bir yapıdadır. Üstelik, buradaki simidin tadı tatlı olmaya daha yakındır.
4. Bouigiourdi
Bouigiourdi, feta peyniri ile yapılan oldukça güzel bir yemektir. Geleneksel olarak güveçte hazırlanır. Bouigiourdi hazırlanırken öncelikle feta peynirleri dizilir. Daha sonra domates ve yeşil biber eklenir. Zeytinyağı ile tatlandırılan bouigiourdi tuzlanır ve iyice pişirilir.
5. Gyro
Yunan sokak lezzetlerinden gyro, aslında dönere oldukça benziyor. Dönerden farklı olarak malzemeler pita adı verilen daha kalın bir ekmeğe konulur. Gyronun içine et, patates kızartması ve domates girer. Kimi zaman içine tzatziki, yani cacık da konulabilir.
6. Soutzoukakia Smyrneika
Soutzoukakia smyrneika, ya da bizdeki ismiyle İzmir köfte, Selanik'te de çok sevilen bir yemek. İzmir köfteyi Selanik çevresinde pek çok restoranda görebilirsiniz. Özellikle yöresel yemekler hazırlayan lokantalarda muhteşem İzmir köftelerden deneyebilirsiniz.
7. Bougatsa
Selanik'te kahvaltıların yıldızı olan bougatsayı mutlaka denemelisiniz. Oldukça popüler bir kahvaltılık olan bougatsa için bir tür börek denilebilir. Milföy hamuru, peynir ve krema ile doldurulur. Yoğun bir tadı olan bougatsa, harika tadıyla sizi kendisine hayran bırakacak.
8. Selanik Gevreği
Atıştırmalık olarak tercih edilebilecek Selanik gevreğini mutlaka denemelisiniz. Hemen her pastanede bulabileceğiniz Selanik gevreği, zengin bir içeriğe sahip. Çıtır çıtır yapıdaki gevreklerin içine kavrulmuş fındık gibi kuruyemişler de eklenir ve ortaya harika bir atıştırmalık çıkar.
9. Tost
Hızlı bir kahvaltılık olan tost, Yunanistan'da da sevilerek tüketiliyor. Temel olarak Türkiye'de hazırlanan tostlarla tamamen aynıdır. Yine de Yunanistan'daki tostlar, iç malzeme olarak daha geniş bir yelpazeye sahiptir. Selanik'te tostunuzu kaşar yerine buraya özgü peynirler, patates ve yeşil zeytin ile hazırlatmayı düşünebilirsiniz.
10. Krep
Selanik'e özgü bir yemek olmasa da, burada kreplerin ayrı bir lezzeti var. Kahvaltıda tercih edebileceğiniz krepler, Yunanistan'ın lezzetli sebzeleriyle hazırlanıyor. Kreplerinizi peynir, biber, yeşil zeytin veya domates gibi malzemelerle hazırlatabilirsiniz.
11. Patsa
Patsa, aslında paça çorbası. Selanik'te paça çorbasını gece eğlencesinden çıktıktan sonra tüketebilirsiniz. Sokaklarda da seyyar satıcılar tarafından satılan paça çorbasını bir de Selanik'te denemelisiniz. Türkiye'de olduğu kadar Selanik'te de paça çorbası oldukça ünlü.
12. Balık
Selanik'e gelip, taze balıklarından yemeden dönmek olmaz. Sadece balık değil, deniz mahsullerinin en güzellerini burada tadabilirsiniz. Selanik'te çok sayıda balık restoranı bulunuyor. Burada ister kızartma, ister buğulama olsun, balığın her türlüsü büyük bir ustalıkla hazırlanır.
13. Uzo
Rakı balık ikilisinin hayranıysanız, Selanik'te balığın yanında uzo deneyebilirsiniz. Yunan rakısı olarak da bahsedilen uzonun tadı, rakıdan biraz daha farklı. Rakıda yalnızca anason takviyesi kullanılır. Fakat uzoda anasona ek olarak zencefil, kişniş ve nane gibi bitkiler de kullanılır.
14. Moussaka
İsmi her ne kadar bizdeki musakka ile aynı olsa da, moussaka farklı bir yemek. Moussaka görünüş olarak lazanyayı andırıyor. İçinde patates, kıyma ve patlıcanla hazırlanan moussaka, beşamel sosla tatlandırılmakta. Moussaka hazırlanırken tabii ki zeytinyağı kullanılıyor.
15. Garidomakaronada
Selanik'te deniz ürünlerini pek çok yemeğin içinde görebilirsiniz. Garidomakaronada da aslında karidesli makarna anlamına geliyor. Hem görünüşüyle, hem de lezzetiyle isiz doyuracak olan garidomakaronada, sadece Selanik'te değil, Yunanistan'ın her yerinde çok seviliyor.
Daha Fazlasını Keşfet!
Selanik Nerede Yenir
Selanik’i tam olarak gördüm diyebilmek için buranın yöresel yemeklerini de tatmalısınız. Selanik’te hem yöresel yemekler, hem de dünya mutfağından örnekleri sunan pek çok kaliteli restoran bulunuyor. Selanik’te güzel bir kahvaltı veya akşam yemeği için nereye gidebileceğinizi merak ediyorsanız, listeye göz atabilirsiniz.
Selanik Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler
Selanik'te yıl boyunca pek çok festival ve fuar düzenlenmektedir. Oldukça eğlenceli geçen etkinlikler, Selanik kültürünü ve tarihini de yansıtmakta. Buraya geldiğinizde Selanik'i daha yakından tanımak için düzenlenen festivallere katılmayı ihmal etmeyin.
Selanik Alışveriş | Ne Alınır?
Selanik gezinizin en keyifli yanlarından birisi alışveriş olabilir. Selanik’ e geldiğinizce burada küçük esnaf tarafından işletilen pek çok dükkan olduğunu göreceksiniz. Bu dükkanlardan size Selanik’i hatırlatacak hatıra eşyaları alabilirsiniz. Aynı şekilde sizinle gelemeyen sevdiklerinize en güzel hediyelikleri de buralardan bulabilirsiniz. Selanik gezinizden dönerken alabileceğiniz pek çok hediyelik alternatifi bulunmakta.
Örneğin el yapımı hediyelikler güzel bir tercih olabilir. El yapımı takılar, süs eşyaları veya dokumalar sevdiklerinizi çok mutlu edebilir. Kendinize alacağınız güzel bir takı, size her zaman Selanik’i hatırlatabilir.
Selanik’te el yapımı hediyelikleri Madiano Market’ten bulabilirsiniz. Sadece el yapımı ürünler değil, çeşit çeşit geleneksel ürünü de burada bulabilirsiniz. Selanik’in tarihi pazarı Madiano Market, şehrin tam olarak merkezinde bulunuyor diyebiliriz. Buradan baharat, yiyecek, içecek gibi ihtiyaçları almanız da mümkün. Örneğin Madiano Market’ten Yunan kahvesi alarak yanınızda götürebilirsiniz. Aslında Türk kahvesinin tamamen aynısı olan Yunan kahvesi, farklı aromalara da sahip. Bu yönüyle farklılaşan Yunan kahvesini çikolata veya vanilya gibi aromalarda bulabilirsiniz.
Selanik dönüşünde uzo götürmek de iyi bir fikirdir. Ailenizle ve arkadaşlarınızla oturup, Selanik anılarınızı hatırlarken uzo içebilirsiniz.
Selanik’te AVM gezmek isterseniz, Mediterranean Cosmos Shopping Mall’a uğrayabilirsiniz. Neon Moudanion’da bulunan alışveriş merkezi, mağaza seçeneklerinin yanında yeme içme alternatifleriyle de çok seviliyor.
Selanik Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Selanik, Yunanistan'ın en eğlenceli şehirlerindendir. Her zaman capcanlı olan Selanik'te eğlenecek bir mekan bulmak hiç de zor olmayacaktır. Özellikle Ladadika, gece eğlencelerinde öne çıkan bir semttir. Ladadika haricinde Selanik merkezinde de pek çok eğlence mekanı bulabilirsiniz.
Selanik Gezilecek Yerler
Yunanistan metropollerinden Selanik'te gezebileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Selanik'te Yunan, Roma ve Osmanlı etkilerini net bir şekilde görebilirsiniz. Çok kültürlü bir yapıya sahip olan şehrin kültürünü daha iyi anlamak için mutlaka görmeniz gereken bazı noktalar var.
Selanik Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim
Selanik’te pek çok Ege şehri gibi yazları sıcak, kışlarıysa bol yağışlıdır. Yaz ayları oldukça sıcak geçen Selanik, en sıcak zamanları Temmuz-Ağustos aylarında yaşar. Bu aylarda sıcaklıklar ortalama 26 derecedir. Yılın geneline göre yazları daha az yağış düşer, zaman zaman bunaltıcı bir hava hakim olabilir. Yine de, Selanik’in yazları cıvıl cıvıl olan sokaklarında gezmek isterseniz buraya Haziran veya Ağustos sonlarında gelmenizi öneririz. Haziran ve Ağustos sonları, hem Selanik’i yaz mevsiminde görmek, hem de aşırı sıcaklarla bunalmamak için idealdir.
Selanik kışları şehrin kuzey kesimleri haricinde çok soğuk geçmez. En düşük sıcaklık ortalama 4.5 derece ile Ocak ayındadır. Burada sıcaklıklar neredeyse hiçbir zaman sıfırın altına düşmez. Bu nedenle kış mevsiminde gezebileceğiniz bir yer arıyorsanız Selanik’i düşünebilirsiniz. Gezi için kış mevsimini seçmenin sıkıcı olacağını düşünüyor olabilirsiniz. Fakat Selanik halkı, canlı kişilikleri ile kış aylarında da sokakları doldurmaktadır. Selanik’i kışın gezerken de eğleneceğinizin garantisini verebiliriz. Kış aylarında Selanik’e çok fazla yağış düştüğünden hazırlıklı gelmenizde fayda var.
Selanik dört mevsim gezilebilecek bir şehir olsa da, buraya gelmek için en uygun zaman bahar ayları. İlkbahar veya sonbaharda buraya gelerek ılık havanın tadını çıkarabilirsiniz. Tıpkı kış mevsimi gibi Mart, Mayıs ve Kasım ayları da çok yağışlı geçer. Gezinizi bu aylarda yapmayı planlıyorsanız bu duruma dikkat etmelisiniz.
Selanik Genel Bilgiler
Mustafa Kemal Atatürk'ün de doğduğu şehir olan Selanik, bugün Yunanistan'ın ikinci büyük kentidir. Yunanistan Makedonyası, ya da Orta Makedonya'da merkezi bir konuma sahiptir. Tarihi milattan önceye kadar giden kent, Makedonlar tarafından kurulmuştur. Milattan önce 315 yılında Kral Kassandros tarafından yerleşim yeri olarak seçilmiştir. Selanik'teki şehir sayılabilecek ilk yerleşim, bugünkü Thermi sınırları içinde ortaya çıkmıştır.
Selanik (Thessalonika) ismi, Büyük İskender'in kız kardeşinden gelmektedir. Selanik'in kurucusu Kassandros, iktidarda söz sahibi olmak için Thessalonika ile evlenmişti. Daha sonraları şehri fethedince eşinin ismini şehre verdi.
Selanik, Makedon Krallığı'ndan sonra sırasıyla Roma ve Bizans egemenliği altına girdi. Bizans yıkıldıktan sonra bir süre Latin Selanik Krallığı olarak varlığı sürdürdü. Bu dönemde pek çok Ortodoks kilisesi Katolik kilisesine çevrildi. Daha sonra Bizans tarafından tekrar alınan Selanik, en sonunda 1402 yılında Osmanlı'ya geçti.
Balkan Savaşları'nın sonunda, Kasım 1912'de Selanik, Yunanistan'a geçti. Selanik bugün 1 milyonu aşkın nüfusuyla bir metropol haline gelmiştir.
Selanik mimarisinde Osmanlı etkilerini gözlemlemek mümkündür. Genel görünüşü ve halkıyla İzmir'e benzetilen Selanik, Osmanlı döneminde önemli bir merkez olarak görülmekteydi. Osmanlı döneminde buraya yapılan yatırımlar şehrin çehresini de belirlemiştir.
Selanik önemli bir liman kenti olmasının yanında, kültürü ve tarihiyle de dikkat çekmektedir. 1997 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen Selanik tüm dünyadan turistleri kendisine çekiyor.