Selanik Nerede Yenir
- Loupino
- Prytanio
- Blackhaus
- Argofageio
- Kanoula
- Giannoula
- Sourtoukw Thessaloniki
- Menu Me Nou
- Judah Club
- Pizza Hood
- Faidimos
- Odos Delfon
- Lola Ouzeri
- Tarantino Sandwiches & Fries
- Evora Eatery
1. Loupino
Hem et, hem de deniz mahsullerinin en güzellerini sunan Loupino, Katouni 4’te bulunuyor. Akşam yemekleri için tercih edilebilecek olan Loupino, sıcakkanlı personelleriyle biliniyor. Loupino’da rezervasyonsuz yer bulmak zor olabilir. Bu nedenle gelmeden önce işletmeyle iletişime geçmenizde fayda var.
2. Prytanio
Prytanio’nun menüsü, Akdeniz ve Yunan mutfağından oluşuyor. 72 Papadopoulou Alexandras Tsinari’de bulunan restoran, en taze yemekleri servis ediyor. Kaliteli bir öğle/akşam yemeği için buraya gelebilirsiniz. Restoranın konumu merkezi olmasa da, Prytanio kalitesini tatmak için buraya gelmeye değer.
3. Blackhaus
Blackhaus, kahvaltıdan akşam yemeğine tüm öğünleri geçirebileceğiniz bir mekan. Blackhaus’u gece eğlenceleri için de tercih edebilirsiniz. Grigori Lambraki 83 üzerinde bulunan restoran, hızlı servisi ve güler yüzlü işletmesiyle de dikkat çekiyor.
4. Argofageio
Argofageio, Apellou 62da yer alıyor. Akdeniz ve Yunan mutfaklarının yanı sıra Avrupa lezzetlerini de burada bulabilirsiniz. Argofageio’nun mekanı biraz küçük olsa da, lezzetli mutfağıyla sizi kendisine hayran bırakacak. Hem lezzetli, hem de makul fiyatlı yemekler için buraya gelebilirsiniz.
5. Kanoula
Akdeniz mutfağının hem hafif, hem de lezzetli tatlarını burada deneyebilirsiniz. Sağlıklı menüsüyle bilinen Kanoula, en güzel zeytinyağlıları misafirleri için hazırlıyor. Raktivan 8 üzerinde bulabileceğiniz restoran, Makedon ve Trakya Bakanlığı’nın arkasında konumlanmıştır.
6. Giannoula
Giannoula, Kassandrou 50’de bulunan küçük bir lokanta. Mekan fiziksel olarak küçük olsa da, ünü bir o kadar büyük. Giannoula’da deniz mahsullerini ve çeşitli sebze yemeklerini deneyebilirsiniz. Özellikle ızgara patlıcan – beyaz peynir veya hamsi denemenizi öneriyoruz.
7. Sourtoukw Thessaloniki
Lykourgou 3 üzerinde bulunan restoran, Selanik’in en nezih restoranları arasında bulunuyor. Güleryüzlü hizmeti ve lezzetli menüsüyle Sourtoukw, Selanik’teki favori mekanınız olabilir. Buraya geldiğinizce özellikle risotto ve tavuk tagliata yemeklerinin tadına bakmalısınız.
8. Menu Me Nou
9. Judah Club
Dünya mutfaklarından lezzetleri bir de Judah Club’da denemelisiniz. Birbirinden güzel yiyecek/ içecek seçenekleriyle Judah, bütün beklentilerinizi karşılayacak. Modern görünümlü, yenilikçi bir dekorasyona sahip olan restoran, oldukça geniş. Bu yönüyle kalabalık grupların rahatça gidebileceği restoranlar arasında bulunuyor.
10. Pizza Hood
Pizzasız yapamıyorsanız, Pizza Hood yardımınıza koşabilir. Ernestou Ebrar 2’de bulunan restoran, Selanik’in en güzel pizzalarını yapıyor. Fiyatları da makul seviyede olan restoranın çok çeşitli bir menüsü bulunuyor. Hangi pizzayı yiyeceğinize karar veremezsiniz, Pizza Hood’un yardımsever çalışanları size seve seve öneride bulunacaktır.
11. Faidimos
Faidimos, Valaoritou Aristotelous 25 noktasında yer alıyor. Genellikle oldukça sakin olan mekan, iki kata sahip. Burada güzel bir akşam yemeği yerken yanında lezzetli şaraplardan deneyebilirsiniz. Et yemekleriyle ünlü olan Faidimos, tadı damakta kalacak lezzetlere sahip.
12. Odos Delfon
Yunan ve Avrupa yemeklerinden oluşan menüsüyle Odos Delfon, özellikle hamburgeri ile biliniyor. 16 Delfon & Paraskevopoulou bölgesinde bulunan Odos Delfon, seçkin yemeklerden oluşan bir menü sunuyor. Odos Delfon’da akşam yemeğinizi yedikten sonra gece eğlencesi için de burayı tercih edebilirsiniz.
13. Lola Ouzeri
10 Agapinou’da bulunan Lola Ouzeri, özenle hazırlanan Yunan yemeklerini müşterilerine sunuyor. Güleryüzlü işletmesiyle Lola Ouzeri’de oldukça keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Deniz ürünleri ile ünlü olan restoranda makarna da deneyebilirsiniz.
14. Tarantino Sandwiches & Fries
Tarantino Sandwiches & Fries, Erenstou Emprar 3-5’te hizmet vermekte. Daha çok Amerikan mutfağına ait yemekleri hazırlayan restoran, sokak lezzetlerini de menüsüne taşıyor. Tarantino Sandwiches & Fries, Selanik’in en iyi hamburgerlerini hazırlıyor ve yanında güzel bir bira ile servis ediyor.
15. Evora Eatery
Diagenous 11-13’te yer alan Evora Eatery, farklı coğrafyalara ait mutfakları bünyesinde birleştiriyor. Burada hafif ve sağlıklı Akdeniz yemeklerinden, kızartmalara kadar pek çok şeyi bulabilirsiniz. Evore Eatery’e gelirseniz et yemeklerinden mutlaka denemelisiniz.
Daha Fazlasını Keşfet!
Selanik Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler
Selanik'te yıl boyunca pek çok festival ve fuar düzenlenmektedir. Oldukça eğlenceli geçen etkinlikler, Selanik kültürünü ve tarihini de yansıtmakta. Buraya geldiğinizde Selanik'i daha yakından tanımak için düzenlenen festivallere katılmayı ihmal etmeyin.
Selanik Alışveriş | Ne Alınır?
Selanik gezinizin en keyifli yanlarından birisi alışveriş olabilir. Selanik’ e geldiğinizce burada küçük esnaf tarafından işletilen pek çok dükkan olduğunu göreceksiniz. Bu dükkanlardan size Selanik’i hatırlatacak hatıra eşyaları alabilirsiniz. Aynı şekilde sizinle gelemeyen sevdiklerinize en güzel hediyelikleri de buralardan bulabilirsiniz. Selanik gezinizden dönerken alabileceğiniz pek çok hediyelik alternatifi bulunmakta.
Örneğin el yapımı hediyelikler güzel bir tercih olabilir. El yapımı takılar, süs eşyaları veya dokumalar sevdiklerinizi çok mutlu edebilir. Kendinize alacağınız güzel bir takı, size her zaman Selanik’i hatırlatabilir.
Selanik’te el yapımı hediyelikleri Madiano Market’ten bulabilirsiniz. Sadece el yapımı ürünler değil, çeşit çeşit geleneksel ürünü de burada bulabilirsiniz. Selanik’in tarihi pazarı Madiano Market, şehrin tam olarak merkezinde bulunuyor diyebiliriz. Buradan baharat, yiyecek, içecek gibi ihtiyaçları almanız da mümkün. Örneğin Madiano Market’ten Yunan kahvesi alarak yanınızda götürebilirsiniz. Aslında Türk kahvesinin tamamen aynısı olan Yunan kahvesi, farklı aromalara da sahip. Bu yönüyle farklılaşan Yunan kahvesini çikolata veya vanilya gibi aromalarda bulabilirsiniz.
Selanik dönüşünde uzo götürmek de iyi bir fikirdir. Ailenizle ve arkadaşlarınızla oturup, Selanik anılarınızı hatırlarken uzo içebilirsiniz.
Selanik’te AVM gezmek isterseniz, Mediterranean Cosmos Shopping Mall’a uğrayabilirsiniz. Neon Moudanion’da bulunan alışveriş merkezi, mağaza seçeneklerinin yanında yeme içme alternatifleriyle de çok seviliyor.
Selanik Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Selanik, Yunanistan'ın en eğlenceli şehirlerindendir. Her zaman capcanlı olan Selanik'te eğlenecek bir mekan bulmak hiç de zor olmayacaktır. Özellikle Ladadika, gece eğlencelerinde öne çıkan bir semttir. Ladadika haricinde Selanik merkezinde de pek çok eğlence mekanı bulabilirsiniz.
Selanik Gezilecek Yerler
Yunanistan metropollerinden Selanik'te gezebileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Selanik'te Yunan, Roma ve Osmanlı etkilerini net bir şekilde görebilirsiniz. Çok kültürlü bir yapıya sahip olan şehrin kültürünü daha iyi anlamak için mutlaka görmeniz gereken bazı noktalar var.
Selanik Ne Yenir?
Selanik'te Yunan ve Akdeniz mutfaklarının etkisi kendisini göstermektedir. Özellikle deniz ürünleri açısından bol alternatifi bulunan bir mutfağa sahiptir. Burada yemek kültürünün genel olarak korunduğunu fark edeceksiniz. Selanik'te Osmanlı zamanında kalan Türk yemeklerini görmek de mümkündür.
Selanik Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim
Selanik’te pek çok Ege şehri gibi yazları sıcak, kışlarıysa bol yağışlıdır. Yaz ayları oldukça sıcak geçen Selanik, en sıcak zamanları Temmuz-Ağustos aylarında yaşar. Bu aylarda sıcaklıklar ortalama 26 derecedir. Yılın geneline göre yazları daha az yağış düşer, zaman zaman bunaltıcı bir hava hakim olabilir. Yine de, Selanik’in yazları cıvıl cıvıl olan sokaklarında gezmek isterseniz buraya Haziran veya Ağustos sonlarında gelmenizi öneririz. Haziran ve Ağustos sonları, hem Selanik’i yaz mevsiminde görmek, hem de aşırı sıcaklarla bunalmamak için idealdir.
Selanik kışları şehrin kuzey kesimleri haricinde çok soğuk geçmez. En düşük sıcaklık ortalama 4.5 derece ile Ocak ayındadır. Burada sıcaklıklar neredeyse hiçbir zaman sıfırın altına düşmez. Bu nedenle kış mevsiminde gezebileceğiniz bir yer arıyorsanız Selanik’i düşünebilirsiniz. Gezi için kış mevsimini seçmenin sıkıcı olacağını düşünüyor olabilirsiniz. Fakat Selanik halkı, canlı kişilikleri ile kış aylarında da sokakları doldurmaktadır. Selanik’i kışın gezerken de eğleneceğinizin garantisini verebiliriz. Kış aylarında Selanik’e çok fazla yağış düştüğünden hazırlıklı gelmenizde fayda var.
Selanik dört mevsim gezilebilecek bir şehir olsa da, buraya gelmek için en uygun zaman bahar ayları. İlkbahar veya sonbaharda buraya gelerek ılık havanın tadını çıkarabilirsiniz. Tıpkı kış mevsimi gibi Mart, Mayıs ve Kasım ayları da çok yağışlı geçer. Gezinizi bu aylarda yapmayı planlıyorsanız bu duruma dikkat etmelisiniz.
Selanik Genel Bilgiler
Mustafa Kemal Atatürk'ün de doğduğu şehir olan Selanik, bugün Yunanistan'ın ikinci büyük kentidir. Yunanistan Makedonyası, ya da Orta Makedonya'da merkezi bir konuma sahiptir. Tarihi milattan önceye kadar giden kent, Makedonlar tarafından kurulmuştur. Milattan önce 315 yılında Kral Kassandros tarafından yerleşim yeri olarak seçilmiştir. Selanik'teki şehir sayılabilecek ilk yerleşim, bugünkü Thermi sınırları içinde ortaya çıkmıştır.
Selanik (Thessalonika) ismi, Büyük İskender'in kız kardeşinden gelmektedir. Selanik'in kurucusu Kassandros, iktidarda söz sahibi olmak için Thessalonika ile evlenmişti. Daha sonraları şehri fethedince eşinin ismini şehre verdi.
Selanik, Makedon Krallığı'ndan sonra sırasıyla Roma ve Bizans egemenliği altına girdi. Bizans yıkıldıktan sonra bir süre Latin Selanik Krallığı olarak varlığı sürdürdü. Bu dönemde pek çok Ortodoks kilisesi Katolik kilisesine çevrildi. Daha sonra Bizans tarafından tekrar alınan Selanik, en sonunda 1402 yılında Osmanlı'ya geçti.
Balkan Savaşları'nın sonunda, Kasım 1912'de Selanik, Yunanistan'a geçti. Selanik bugün 1 milyonu aşkın nüfusuyla bir metropol haline gelmiştir.
Selanik mimarisinde Osmanlı etkilerini gözlemlemek mümkündür. Genel görünüşü ve halkıyla İzmir'e benzetilen Selanik, Osmanlı döneminde önemli bir merkez olarak görülmekteydi. Osmanlı döneminde buraya yapılan yatırımlar şehrin çehresini de belirlemiştir.
Selanik önemli bir liman kenti olmasının yanında, kültürü ve tarihiyle de dikkat çekmektedir. 1997 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen Selanik tüm dünyadan turistleri kendisine çekiyor.