Batman Ne Yenir?
- Çiğ Köfte
- Şam Böreği
- İçli Köfte
- Mumbar Dolması
- Tandır Ekmeği
- Perde Pilavı
- Kaburga Dolması
- Ayran Çorbası
- Babagannuş
- İşkembe Dolması
- Büryan
- Patates Dolması
- Kuru Dolma
- Yoğurtlu Leben
- Tırşık
1. Çiğ Köfte
Güneydoğu Anadolu'nun en güzel tatlarından olan çiğ köfte bugün ününü tüm Türkiye'ye duyurmuş durumda. Ülkemizin her şehrinde bulabileceğiniz çiğ köfteyi Batman'da mutlaka denemenizi öneriyoruz. Batman'da önce hiç tatmadığınız kadar güzel bir çiğ köfte yiyebilirsiniz. Batman'ın hemen her yerinde çiğ köfte alabileceğiniz restoranlar bulabilirsiniz.
2. Şam Böreği
Batman'ın sevilen yemeklerinden Şam böreği içinde harç olarak baharatlar ve soğanla tatlandırılmış kıyma kullanılan, oldukça lezzetli bir börektir. Sac tavasında hazırlanan Şam böreğini Batman'da çay yanında yemeden, mükemmel tadına şahit olmadan dönmemelisiniz.
3. İçli Köfte
Ülkemizin sevilen yiyeceklerin içli köfteyi bir de Batman usulü denemelisiniz. Kütülk ismiyle de anılan Batman usulü içli köftenin iç harcında soğan, maydanoz, kıyma ve karabiber gibi baharatlar kullanılır. İsteğe göre içine ceviz içi ilave edilebilir.
4. Mumbar Dolması
Mumbar dolması özellikle Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz'in bazı illerinde yapılan bir yöresel yemektir. Temizlenmiş bağırsağın bulgurlu harç ile doldurulmasıyla yapılır. Ağır bir yiyecek olduğundan yaz aylarında daha az tüketilir. İyi hazırlanmış bir mumbar dolması dokunulduğunda ayrılacak kadar iyi pişmelidir.
5. Tandır Ekmeği
Batman'ın yöresel kahvaltısını yaparken yanında getirilen sıcacık, taze tandır ekmeğinin tadı bir başkadır. Batman'da sıklıkla tandır ekmeği tercih edildiğinde buradayken yeni pişmiş tandır ekmeğine doyacak ve sürekli yemek isteyeceksiniz.
6. Perde Pilavı
Yapımı zor, fakat yemesi bir o kadar keyifli olan perde pilavını Batman'da yemenizi şiddetle öneriyoruz. Aslen Siirt kökenli bir lezzet olan perde pilavı, eskiden Siirt'e bağlı olan Batman'da oldukça sevilmekte ve ustalıkla hazırlanmaktadır. Pilavın hazırlanacağı tencere özel hamuruyla kaplanır, kaplama sırasında hamur üstüne badem içi yerleştirilir.
7. Kaburga Dolması
Batman ve çevre illerde maharetli eller tarafından hazırlanan kaburga dolması bu yörenin en sevilen yemeklerindendir. Oldukça doyurucu olan kaburga dolması dört-beş kişilik bir masayı kendi başına doyurabilir. Geleneksel olarak kuzu kaburgasından yapılan ve içi bademli pilav ile doldurulan kaburga dolmasını yerinde tatmalısınız.
8. Ayran Çorbası
Yayla çorbası ismiyle de bilinen ayran çorbası, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun yöresel çorbalarındandır. Pirinç, un ve yoğurttan yapılan ayran çorbası sağlıklı ve besleyici değeri yüksek bir yemektir. Batman'da sıcacık bir çorba içmek isterseniz ayran çorbasını deneyebilirsiniz.
9. Babagannuş
Batman mutfağının soğuk mezelerinden olan babagannuş aslen Levant mutfağından gelen bir lezzettir. İçerisinde patlıcan, sarımsak, biber, domates, maydanoz, nar ekşisi ve zeytinyağı bulunur. Türkiye haricinde Ürdün, Lübnan, Suriye ve Filistin'de de yapılır.
10. İşkembe Dolması
Geleneksel yöntemlere göre kuzu işkembesinden yapılan işkembe dolması Batman'ın meşhur et yemeklerindendir. İşkembe sirke, limon ve sarımsak ile tatlandırılır. İçine çeşitli baharatlar ve maydanoz katılmış pilav doldurulur ve servis edilir.
11. Büryan
Batman, Siirt ve Bitlis'le özdeşleşmiş olan büryan yemeği bir tür kuru kebaptır. Büryan, bütün bir kuzunun derin bir kuyuda odun ateşinde kızartılması ile hazırlanır. Afganistan, İran, Irak, Hindistan ve Endonezya gibi ülkelerde de farklı tariflerle yapıldığı görülür.
12. Patates Dolması
Türkiye genelinde yapılan lezzetli yemeklerden olan patates dolmasının Batman usulü yapılanı bir başkadır. Batman'a geldiğinizde ev yemekleri yapan pek çok restoranda patates dolmasına rastlayabilirsiniz. Salçalı sosu ile servis edilen patates dolmasını Batman'da denemenizi tavsiye ediyoruz.
13. Kuru Dolma
Hafif ekşili tadı ve acısıyla kuru dolma Güneydoğu Anadolu'nun unutulmaz tatlarından biri. Kıymalı iç harcı ve salçalı sosuyla kuru dolma, Batman gezinizi daha güzelleştirecek. Kuru dolma patlıcandan veya dolmalık biberden yapılabilir.
14. Yoğurtlu Leben
Batman'ın yöresel çorbalarından bir diğeri de yoğurtlu lebendir. İçerisinde köftelik bulgurdan yapılan yuvarlak şekilli köftelerin yer aldığı yoğurtlu leben, sarımsaklı yoğurtla hazırlanır ve üstünde zeytinyağı ile servis edilir. Köfteli içeriği sayesinde doyurucu bir yemektir.
15. Tırşık
Batman'da ana yemek olarak tırşık yemeyi tercih edebilirsiniz. Batman usulü türlü de denilebilecek tırşık, kuşbaşı tavuk veya doğranmış et ile yapılıyor. İçerisinde patlıcan ve domates gibi sebzeleri de barındıran tırşık doyurucu ve besleyici bir öğün için tercih edilebilir.
Daha Fazlasını Keşfet!
Batman Nerede Yenir
Batman'ın birbirinden lezzetli yöresel yemeklerini tadabileceğiniz çok sayıda restoran bulunuyor. Hem yerel Güneydoğu Anadolu mutfağını, hem de Türk ve Dünya mutfaklarından en güzel yiyecekleri misafirlerine sanan pek çok restoranı veya kafeyi Batman'da bulabilirsiniz.
Batman Otel Tavsiye
Batman gezinizi tamamlamak için günübirlik bir seyahat yeterli olmayacaktır. En azından bir gece konaklamanız gerekeceği için kendinizi evinizde hissedeceğiniz ve rahat edeceğiniz, gezilecek yerlere kolay ulaşım imkanı olan bir otelde kalmanız önemlidir. Batman'da merkezde veya merkeze yakın pek çok otel bulunmaktadır. Bununla beraber bir gece de turistik ilçelerden birinde kalmayı seçerek Batman'ın tarihi ilçelerini gezebilirsiniz.
Batman'da Festivaller - Fuarlar - Önemli Günler
Batman'da katılmak isteyebileceğiniz bazı fuarlar, festivaller ve önemli gün kutlamaları bulunuyor. Batman gezinizi bu tarihlerde planlayarak istediğiniz fesitvale veya fuara katılabilir ve Batman kültürünü, halkını daha yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz.
Batman' da Ne Alınır?
Batman geziniz sırasında alabileceğiniz pek çok turistik eşya bulunmaktadır. Batman dönüşünde sevdiklerinize hediye etmek için Batman'a özgü ürünlerden hediyelik olarak alabilirsiniz. Bunun yanında günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz mağazaları ve alışveriş merkezlerini de Batman'da bulabilirsiniz.
El yapımı oyuncak bebek çevrenizdeki çocuklar için ideal bir hediyelik olabilir. Batman'da eskilerden beri süregelen bir sanat olan oyuncak bebek yapımı bugün azalan usta sayısıyla yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. El yapımı bebek alarak bu sanatın devam etmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Dokuma ürünleri Batman'dan alabileceğiniz en güzel hediyelikler arasındadır. Oyuncak bebek yapımı gibi tarihi çok eskilere dayanan dokumacılık sanatını icra edenlerin sayısı gün geçtikçe azalmaktadır. Halk arasında cav mebrum adı verilen tezgahlarda işlenen havlu gibi ürünlerin kalitesine hayran kalacaksınız.
Halı ve kilimler dokumacılık geleneğinin bir uzantısı olarak görülebilir. Renk renk, desen desen Batman halı ve kilimlerinden atölyelere giderek veya çeşitli sergiler sırasında açılan tezgahlara uğrayarak edinebilirsiniz.
Sason balı ve cevizi oldukça meşhurdur. Tarihi Sason ilçesine gezmeye geldiğinizde burada açılan tezgahlardan ceviz ve bal alabilirsiniz.
Batman Park Alışveriş ve Yaşam Merkezi günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz dükkanları barındıran bir merkezdir. Kültür Mahallesi'nde yer alır.
World Center AVM de Batman'da gidebileceğiniz bir başka AVM'dir. Bowling oynamak veya sinemaya gitmek için Diyarbakır Caddesi'nde bulunan bu alışveriş merkezine gelebilirsiniz.
Batman Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Batman'da gece hayatı diğer sektörler kadar gelişim gösterememiştir. Bu durumun sebeplerinden birisi Batman'ın daha çok petrol çevresinde gelişmiş bir şehir olmasıdır. Diğer sebep ise Batman'a turistik amaçlı yapılan gezilerin tarihi ve kültürel mekanlara yoğunlaşmasıdır.
Batman'da bulunan çoğu bar otellerin bünyesinde misafirlerine özel olarak hizmet vermektedir. Kaldığınız otelin bar kısmını ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz. Yine de Batman gezinizde gidebileceğiniz ve eğlenebileceğiniz bazı mekanlar bulunuyor.
Batman Gezilecek Yerler
Tarihi ve kültürel birikimi ile öne çıkan şehirlerimizden olan Batman'da görmeniz gereken pek çok nokta bulunuyor. Güneydoğu Anadolu kültürünün bir yansıması olan bu noktaları kaçırmamanız için sizlere kapsamlı bir Batman gezilecek yerler listesi hazırladık.
Batman'a Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Batman hava durumu, Batman gezi planınız üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Batman'ı aşırı sıcak veya soğuk havalar yerine daha ılıman havalarda gezmek, tatilinizin daha keyifli olmasını sağlayacaktır. Bu sebeple Batman'ın iklim yapısı büyük önem taşımaktadır.
Karasal iklimin hakim olduğu Batman'da çevresini saran dağların da etkisiyle mevsimsel koşullar ağır yaşanmaktadır. Batman'da yaz ayları çok sıcak ve kurak, kışları ise oldukça soğuk ve zorlu geçer. Batman'da kaydedilen en yüksek sıcaklık 48 derece olurken en düşük sıcaklık ise -24 derecedir. Bu yüzden Batman kültürünü tanımayı planlıyorsanız ilkbahar veya sonbaharda gezinizi planlamanızı tavsiye ediyoruz. Özellikle Nisan-Mayıs ayları en ideal zaman dilimi olarak gösterilebilir.
Batman Hakkında
Güneydoğu Anadolu'da yer alan Batman, her biri birbirinden değerli halk hikayelerinin çıktığı, tarihi boyunca pek çok medeniyetin yükselişini ve düşüşünü, yıkılışını görmüş kadim bir şehirdir. Tarihinin çok eskiye dayanması Batman'da büyük bir kültürel birikimin yaşanmasına sebep olmuş ve burada pek çok farklı milletten ve dinden geleneklerin bir arada yaşamasına izin vermiştir. Batman'a gittiğinizde camilerin yanında kiliselerin, manastırların bulunduğunu ve çok sayıda kervansarayın inşa edildiğini göreceksiniz.
Btaman'da yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çok sayıda tarihi eser çıkartılmıştır. Çıkartılan bu eserlerin üstünde yapılan araştırmalar, bulunan en eski eseri Neolitik Çağ'a tarihlemiştir. Bu bulgu sonucu Batman'da yerleşimin bu tarihlerde başladığı anlaşılmıştır. Bilindiği kadarıyla Pers İmparatorluğu, Bizanslılar, Moğollar, Emeviler, Abbasiler, Eyyubiler ve Anadolu Selçukluların'ın hakimiyetine giren Batman son olarak Osmanlı tarafından fethedilir ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla ülkemizin bir şehri olur.
Batman'ın il olarak kabul edilmesi aslında oldukça yenidir. Cumhuriyetin ilk yıllarında bir köy olarak varlığını sürdüren Batman'ın ismi İluh olarak geçmekteydi. Daha sonra 1957 yılında Siirt'e bağlı bir ilçe olmasına karar verildi ve ismi Batman olarak değiştirildi. Batman'da 1940 yılında petrol olduğunun anlaşılması ile bölge hızlıca gelişmiş, ilçe olarak varlığını sürdüren Batman'a nihayet 1990 yılında şehir statüsü verilmiştir. Batman, ülkemizde petrolün çıktığı ilk şehirdir ve bu sebeple büyük bir hızla büyüyerek gelişmiş, aldığı göçlerle nüfusunu katlamıştır. Öyle ki bugün Batman nüfusu çoğunlukla Batmanlılardan değil, çevre illerden gelen bireylerden oluşturmaktadır.