Batman'a Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Batman hava durumu, Batman gezi planınız üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Batman'ı aşırı sıcak veya soğuk havalar yerine daha ılıman havalarda gezmek, tatilinizin daha keyifli olmasını sağlayacaktır. Bu sebeple Batman'ın iklim yapısı büyük önem taşımaktadır.
Karasal iklimin hakim olduğu Batman'da çevresini saran dağların da etkisiyle mevsimsel koşullar ağır yaşanmaktadır. Batman'da yaz ayları çok sıcak ve kurak, kışları ise oldukça soğuk ve zorlu geçer. Batman'da kaydedilen en yüksek sıcaklık 48 derece olurken en düşük sıcaklık ise -24 derecedir. Bu yüzden Batman kültürünü tanımayı planlıyorsanız ilkbahar veya sonbaharda gezinizi planlamanızı tavsiye ediyoruz. Özellikle Nisan-Mayıs ayları en ideal zaman dilimi olarak gösterilebilir.
Daha Fazlasını Keşfet
Batman Nerede Yenir
Batman'ın birbirinden lezzetli yöresel yemeklerini tadabileceğiniz çok sayıda restoran bulunuyor. Hem yerel Güneydoğu Anadolu mutfağını, hem de Türk ve Dünya mutfaklarından en güzel yiyecekleri misafirlerine sanan pek çok restoranı veya kafeyi Batman'da bulabilirsiniz.
Batman Otel Tavsiye
Batman gezinizi tamamlamak için günübirlik bir seyahat yeterli olmayacaktır. En azından bir gece konaklamanız gerekeceği için kendinizi evinizde hissedeceğiniz ve rahat edeceğiniz, gezilecek yerlere kolay ulaşım imkanı olan bir otelde kalmanız önemlidir. Batman'da merkezde veya merkeze yakın pek çok otel bulunmaktadır. Bununla beraber bir gece de turistik ilçelerden birinde kalmayı seçerek Batman'ın tarihi ilçelerini gezebilirsiniz.
Batman'da Festivaller - Fuarlar - Önemli Günler
Batman'da katılmak isteyebileceğiniz bazı fuarlar, festivaller ve önemli gün kutlamaları bulunuyor. Batman gezinizi bu tarihlerde planlayarak istediğiniz fesitvale veya fuara katılabilir ve Batman kültürünü, halkını daha yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz.
Batman' da Ne Alınır?
Batman geziniz sırasında alabileceğiniz pek çok turistik eşya bulunmaktadır. Batman dönüşünde sevdiklerinize hediye etmek için Batman'a özgü ürünlerden hediyelik olarak alabilirsiniz. Bunun yanında günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz mağazaları ve alışveriş merkezlerini de Batman'da bulabilirsiniz.
El yapımı oyuncak bebek çevrenizdeki çocuklar için ideal bir hediyelik olabilir. Batman'da eskilerden beri süregelen bir sanat olan oyuncak bebek yapımı bugün azalan usta sayısıyla yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. El yapımı bebek alarak bu sanatın devam etmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Dokuma ürünleri Batman'dan alabileceğiniz en güzel hediyelikler arasındadır. Oyuncak bebek yapımı gibi tarihi çok eskilere dayanan dokumacılık sanatını icra edenlerin sayısı gün geçtikçe azalmaktadır. Halk arasında cav mebrum adı verilen tezgahlarda işlenen havlu gibi ürünlerin kalitesine hayran kalacaksınız.
Halı ve kilimler dokumacılık geleneğinin bir uzantısı olarak görülebilir. Renk renk, desen desen Batman halı ve kilimlerinden atölyelere giderek veya çeşitli sergiler sırasında açılan tezgahlara uğrayarak edinebilirsiniz.
Sason balı ve cevizi oldukça meşhurdur. Tarihi Sason ilçesine gezmeye geldiğinizde burada açılan tezgahlardan ceviz ve bal alabilirsiniz.
Batman Park Alışveriş ve Yaşam Merkezi günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz dükkanları barındıran bir merkezdir. Kültür Mahallesi'nde yer alır.
World Center AVM de Batman'da gidebileceğiniz bir başka AVM'dir. Bowling oynamak veya sinemaya gitmek için Diyarbakır Caddesi'nde bulunan bu alışveriş merkezine gelebilirsiniz.
Batman Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Batman'da gece hayatı diğer sektörler kadar gelişim gösterememiştir. Bu durumun sebeplerinden birisi Batman'ın daha çok petrol çevresinde gelişmiş bir şehir olmasıdır. Diğer sebep ise Batman'a turistik amaçlı yapılan gezilerin tarihi ve kültürel mekanlara yoğunlaşmasıdır.
Batman'da bulunan çoğu bar otellerin bünyesinde misafirlerine özel olarak hizmet vermektedir. Kaldığınız otelin bar kısmını ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz. Yine de Batman gezinizde gidebileceğiniz ve eğlenebileceğiniz bazı mekanlar bulunuyor.
Batman Gezilecek Yerler
Tarihi ve kültürel birikimi ile öne çıkan şehirlerimizden olan Batman'da görmeniz gereken pek çok nokta bulunuyor. Güneydoğu Anadolu kültürünün bir yansıması olan bu noktaları kaçırmamanız için sizlere kapsamlı bir Batman gezilecek yerler listesi hazırladık.
Batman Ne Yenir?
Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu mutfağını etkisi altına alan et, Batman mutfağının da baş rolündedir. Neredeyse bütün ana yemeklerinin içinde et bulunan Batman'ın pek çok meşhur ve kendine özgü lezzeti bulunuyor. Et yanında hamur ve terayağı da Batman mutfağında sıklıkla göreceğiniz diğer malzemelerdir.
Pek çok kişi tarafından oldukça zengin ve lezzetli bir mutfak olduğu belirtilen Batman mutfağının kendine özgü yiyecek ve içeceklerini yerinde tadarak son kararı verebilirsiniz. Sizler için Batman'da kaçırmamanız gereken yöresel yemekler hakkında kapsamlı bir liste hazırladık.
Batman Hakkında
Güneydoğu Anadolu'da yer alan Batman, her biri birbirinden değerli halk hikayelerinin çıktığı, tarihi boyunca pek çok medeniyetin yükselişini ve düşüşünü, yıkılışını görmüş kadim bir şehirdir. Tarihinin çok eskiye dayanması Batman'da büyük bir kültürel birikimin yaşanmasına sebep olmuş ve burada pek çok farklı milletten ve dinden geleneklerin bir arada yaşamasına izin vermiştir. Batman'a gittiğinizde camilerin yanında kiliselerin, manastırların bulunduğunu ve çok sayıda kervansarayın inşa edildiğini göreceksiniz.
Btaman'da yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çok sayıda tarihi eser çıkartılmıştır. Çıkartılan bu eserlerin üstünde yapılan araştırmalar, bulunan en eski eseri Neolitik Çağ'a tarihlemiştir. Bu bulgu sonucu Batman'da yerleşimin bu tarihlerde başladığı anlaşılmıştır. Bilindiği kadarıyla Pers İmparatorluğu, Bizanslılar, Moğollar, Emeviler, Abbasiler, Eyyubiler ve Anadolu Selçukluların'ın hakimiyetine giren Batman son olarak Osmanlı tarafından fethedilir ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla ülkemizin bir şehri olur.
Batman'ın il olarak kabul edilmesi aslında oldukça yenidir. Cumhuriyetin ilk yıllarında bir köy olarak varlığını sürdüren Batman'ın ismi İluh olarak geçmekteydi. Daha sonra 1957 yılında Siirt'e bağlı bir ilçe olmasına karar verildi ve ismi Batman olarak değiştirildi. Batman'da 1940 yılında petrol olduğunun anlaşılması ile bölge hızlıca gelişmiş, ilçe olarak varlığını sürdüren Batman'a nihayet 1990 yılında şehir statüsü verilmiştir. Batman, ülkemizde petrolün çıktığı ilk şehirdir ve bu sebeple büyük bir hızla büyüyerek gelişmiş, aldığı göçlerle nüfusunu katlamıştır. Öyle ki bugün Batman nüfusu çoğunlukla Batmanlılardan değil, çevre illerden gelen bireylerden oluşturmaktadır.