1. Anasayfa
  2. Keşfet
  3. Ne Yenir?
  4. Almatı Uçak Bileti

Almatı Ne Yenir?

04 Aralık 2021 18:21
  1. Kazı Karta
  2. Beşparmak
  3. Bauırsak
  4. Pelmeni
  5. Shelpek
  6. Kuurdak
  7. Sorpa
  8. Lagman
  9. Kesbe Koje
  10. Miypalav
  11. Kazak Kurabiyesi
  12. Jent
  13. Tavuk Çorbası
  14. Bujı
  15. Elma

1. Kazı Karta

Kazı karta, Almatı'nın ve Kazakistan'ın en sevilen yemeklerinden birisi. At etinden yapılan kazı kartada at işkembesi ana malzeme olarak kullanılıyor. Özellikle düğün ve kutlamalarda hazırlanan kazı karta, kimi zaman meze olarak da tercih edilebiliyor.

Kazı Karta

2. Beşparmak

Beşparmak, genel olarak Orta Asya'da hazırlanan ve meşhur olan bir yemek. Özellikle Kırgızistan ve tabii ki Kazakistan'da beşparmak sıklıkla tüketiliyor. Almatı'ya geldiğinizde erişte ve kuzu etinden hazırlanan beşparmak yemeğini mutlaka denemelisiniz. Beşparmak ismi, yemeği yiyenlerin lezzetine doyamayıp parmaklarını yemesinden geliyor.

Beşparmak

3. Bauırsak

Bauırsak, aslında tüm Türk toplumlarında görülen bir yemek. Bauırsak yemeğinin Türkiye'deki karşılığının pişi olduğunu söyleyebiliriz. Yine de bauırsak yemeğinin pişiyle tamamen aynı olduğunu söylemek zor. Temelde hamurun kızartılması ile hazırlanan bauırsak, özellikle atıştırmalık olarak ve kahvaltılarda tüketiliyor.

Bauırsak

4. Pelmeni

Pelmeni için Kazak mantısı denilebilir. Pişirme yöntemi olarak Türkiye'deki mantıyla birebir aynı olan pelmeni, ufak farklılıklar barındırıyor. Örneğin Anadolu'da kıyma kullanılırken, Kazakistan'da kuzu eti küçük parçalar halinde yemeğe katılıyor. Bu açıdan pelmeninin daha doyurucu olduğunu söyleyebiliriz.

Pelmeni

5. Shelpek

Shelpek, Kazakistan'da ve tabii ki Almatı'da çok sevilen bir kahvaltılık çeşidi. Ana malzemesi hamur olan shelpek, kızgın yağda pişirilerek hazırlanıyor. Shelpek hazırlanırken hamurun önceden kabarmış olması da oldukça önemli. Yemek, görünüş olarak bazlama ve gözlemeyi de andırmaktadır.

Shelpek

6. Kuurdak

Kuurdak, Almatı'da sıklıkla tüketilen bir kavurma çeşidi. Hayvanın iç organlarının güzelce kavrulması ile hazırlanır. Kuurdak servis edilirken doğranmış soğanla beraber tabağa konulur ve üstüne maydanoz serpilir. Kimi zaman kuurdak yemeğinin yanına patates de eklenir.

Kuurdak

7. Sorpa

Sorpa, oldukça besleyici ve doyurucu bir çorba. Sorpa hazırlanırken kuyruk yağı, koyun eti, pirinç, dereotu ve yoğurt kullanılır. Ayrıca yemeğin içine soğan ve ayva yaprağı da eklenir. Almatı'da sorpa çorbasını hemen her restoranda rahatlıkla bulabilirsiniz.

Sorpa

8. Lagman

Almatı mutfağının sulu yemeklerinden olan lagman, yine et ile hazırlanıyor. Lagman yemeği, kuyruk yağı ile tatlandırılır ve ortaya şifalı bir yemek çıkar. İçine erişte de giren lagmanda çeşitli sebzeler kullanılır. Kazakistan haricinde Orta Asya'nın pek çok noktasında da tüketilir.

Lagman

9. Kesbe Koje

Kesbe koje, erişte ve etin bir arada kullanıldığı yemeklerdendir. Kazak mutfağında bu iki ana malzemenin pek çok yemekte bir araya geldiğini görebilirsiniz. Aslında bir çorba olan kesbe koje, et suyu çorbası olarak da düşünülebilir.

Kesbe Koje

10. Miypalav

Miypalav, koyun kellesinden hazırlanan bir ana yemektir. Miypalav hazırlanırken koyunun neredeyse her bölgesi kullanılır. Tek istisna, koyunun kulaklarıdır. Koyunun organları kuyruk yağı ile ezilir ve baharatlarla tatlandırılır. Yemeğin içine soğan da girer ve lezzetine lezzet katar.

Miypalav

11. Kazak Kurabiyesi

Ana yemeklerin üstüne güzel bir tatlı yemek isterseniz, Kazak kurabiyesi deneyebilirsiniz. Kazak kurabiyesi, haşlanmış yumurta da içeren ilginç bir tatlı. Yumurta sarısı kullanılarak hazırlanan kurabiyede haşlanmış yumurta sarıları şekerle beraber karıştırılır. Krema kıvamını alan karışım yuvarlanır ve üstü kakao ile kaplanır.

Kazak Kurabiyesi

12. Jent

Jent için Kazakistan'ın milli tatlısı da denilebilir. Görünüm olarak helvayı andıran jent tatlısını Almatı'da her yerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Jent tatlısı hazırlanırken kuru üzüm, bisküvi, süt reçeli ve öğütülmüş buğday kullanılır.

Jent

13. Tavuk Çorbası

Kazakistan'da kırmızı etin yanında tavuk da sıklıkla tüketilir. Anadolu'da da severek tükettiğimiz tavuk çorbasını bir de Almatı usulü denemelisiniz. Tavuk çorbasının içine havuç, patates, dereotu, maydanoz ve taze soğan giriyor.

Tavuk Çorbası

14. Bujı

Bujı, aslında mumbar dolmasıyla büyük benzerikler taşımaktadır. Bujı yemeğinde koyun eti, karaciğeri ve koyunun iç yağı doğranır. Daha sonra sarımsak, karabiber, buğday unu ve tuz da eklenerek bu üç malzeme karıştırılır. Karışım koyun bağırsağının içine doldurulduktan sonra pişirilir.

Bujı

15. Elma

Almatı, kelime olarak 'Elma Dağı' kökeninden gelir. Almatı'nın isminde bile kendisini gösteren elma, buranın en önemli tarım ürünü. Almatı'ya geldiğinizde festivali bile düzenlenen mis kokulu, lezzetli mi lezzetli elmalardan mutlaka tatmalısınız.

Elma

Daha Fazlasını Keşfet!

Almatı Nerede Yenir

Almatı Nerede Yenir

Bölgenin yöresel yemeklerini yerinde yemek için bazı restoran alternatifleri bulunuyor. Almatı'da sadece Kazak mutfağı değil, dünya mutfaklarına ait yemekleri de yiyebilirsiniz. Burada çok çeşitli restoran, lokanta ve kafe alternatifleri bulunuyor.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Almatı Otel Tavsiye

Almatı Otel Tavsiye

Geziniz sırasında nerede konaklayacağınız önemli bir konudur. Almatı, otelcilikte de gelişmiş bir şehir olarak öne çıkıyor. Burada misafirperver otellerde konaklayabilir, Almatı'nın keyfini en konforlu otellerde çıkarabilirsiniz. Burada her bütçeye uygun konaklama imkanı bulunuyor.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Almatı Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler

Almatı Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler

Geziye çıkacağınız tarihe karar veremiyorsanız, etkinlik takvimi size yardımcı olabilir. Almatı gezinizi ilginizi çeken festival ya da fuarların düzenleneceği tarihte gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekilde Almatı ve Kazak kültürünü de daha yakından görebilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Almatı Alışveriş | Ne Alınır?

Almatı Alışveriş | Ne Alınır?

Almatı'da alışveriş yapmak güzel bir aktivite olabilir. Almatı, alışveriş merkezleri ve alışverişin kalbi haline gelmiş caddeleriyle ünlü bir şehir. Burada alışveriş yapmak oldukça eğlenceli olacaktır.

Esentai Mall lüks markalardan alışveriş yapmak isteyenler için ideal bir AVM. Esentai Mall için tüm Kazakistan'ın en lüks alışveriş merkezi denilebilir. AVM, Al-Farabi üzerinde yer alıyor.

Almaty Mega Center alışverişe daha makul fiyatlarla devam etmek isteyenlerin tercihi. Her zaman oldukça kalabalık olan Mega Center, Rozybakiev Caddesi'nde bulunuyor.

Dostyk Plaza da klasik bir alışveriş deneyimi için ideal. Merkezi bir noktada yer alan Dostyk Plaza, çeşitli mağazalardan restoranlara her şeyi tek bir yerde bulabilmeniz için tasarlanmış. AVM, Samal-2 konumunda yer almakta. Burada pek çok Türk işletmesi ile karşılaşabilirsiniz.

Zelyony alışveriş merkezlerinden ziyade pazar alışverişi yapmak isteyenler için uygun. Paniflov Park'ın yakınında yer alan Zelyony, küçük hediyelikler almak için de harika bir yer.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Almatı Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Almatı Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Almatı, Kazakistan'ın en gelişmiş şehridir. Bu durum kendisini eğlence mekanlarında da gösteriyor. Almatı'da eğlenebileceğiniz pek çok bar ve kulüp bulunuyor. Arkadaşlarınız veya ailenizle buralara gelebilir, Almatı'nın tadını gece de çıkarmaya devam edebilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Almatı Gezilecek Yerler

Almatı Gezilecek Yerler

Kazakistan'ın güney kesimlerinde yer alan Almatı'da gezebileceğiniz pek çok nokta var. Burası, özellikle sanat, kültür ve tarihi açıdan zengin bir kenttir. Bu nedenle Almatı'da gezilecek yerler genellikle şehir içinde, mimari yapılardan, müzelerden ve anıtlardan oluşmaktadır.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Almatı Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim

Almatı Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim

Kazakistan ve Almatı iklimi hakkında genellikle nemli olduğu söylenebilir. Burada yazları çok olmamakla beraber sıcak, kış aylarıysa soğuk geçer. Almatı'da dağ ve vadi gibi coğrafi şekiller de hava durumu üzerinde büyük bir rol oynar.

Almatı'nın en soğuk zamanları Ocak ayıdır. Ocak ayında ortalama sıcaklık eksi beş dereceye kadar düşer. Almatı'da Nisan ayında bile kar yağdığını görebilirsiniz. Bununla beraber, Almatı'nın en sıcak zamanı olan Temmuz'da hava ortalama 30 derecedir. Yılda toplam 30-35 gün 30 derecenin üstünde geçer.

Almatı'da ilkbahar serin geçebileceğinden, buraya yaz aylarında gelmek daha iyi olacaktır. Özellikle Ağustos ve Eylül, hem sıcaklık, hem de nem bakımından ideal aylardır.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Almatı Genel Bilgiler

Almatı Genel Bilgiler

2 milyonu aşan nüfusuyla Almatı, Kazakistan'ın en büyük şehridir. Almatı, 1929'den 1997 yılına kadar ülkenin başkentliğini de üstleniyordu. Daha sonra ülkenin başkenti Astana'ya taşınınca bu özelliğini kaybetti. Yine de şehir hala 'Güneydeki Başkent' olarak bilinmeye devam ediyor.

Eskiden ismi Verny olan şehir, Rus yönetimi altındayken Alma-Ata olarak anılıyordu. Alma-Ata isminin ilk hali Almatau şeklindeydi. Bu, 'Elma Dağı' anlamına geliyordu. Bugün Alma-Ata olarak bilinen isimse Almatau'nun Ruslar tarafından söylenmiş şeklidir. Kazakistan, Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını kazandıktan sonra şehrin ismi de 'Almatı' olmuştur.

Almatı, artık başkent olmasa da başkentlik günlerinden kalan kültürünü korumayı başarıyor. Bugün Kazakistan'ın hem kültür, hem de sanat başkenti olan Almatı, kozmopolit bir yapıya sahip. Kazakistan'ın en gelişmiş şehrinin Almatı olduğu rahatlıkla söylenebilir. Almatı'ya seyahat etmeye karar verirseniz, burada bulunan çok sayıdaki müzeyi gezebilirsiniz.

Almatı'nın en ilgi çekici özelliklerinden biri de UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'nın bir parçası olması. Yaratıcı Şehirler Ağı, gelişirken yaratıcılığın büyük rol üstlendiği şehirleri belirlemek için kullanılmıştır.

Almatı'nın Bronz Çağı'ndan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Milattan önce 700'lerden itibaren burada Saka etkileri görülmeye başlamıştır. Sakalar, Hıristiyanlığın ortaya çıkışına kadar bölgenin hakimi olmaya devam etmiştir. Sakalarla beraber Çinli bir kabile olan Wusun da bölgenin bir kısmında yerleşmişti.

15 ve 18. yüzyıllar arasında Almatı, İpek Yolu'nun bir parçası olduğundan etkinliği de artmıştır. Bu dönemlerde Almatı yakınlarında Kazak Devleti'nin kurulduğu bilinmektedir. 18. yüzyıl boyunca Almatı, Çin ve Hokand Kağanlığı arasında bir sınır görevi görüyordu. 1854 yılında, Rusya Almatı'nın yakınlarındaki Trans-lil Alatau Dağı'nda bir kale olarak Verny'i kurdu. Sonraları kale etrafında şehrin gelişmeye başladı. Bu sırada Kazakların hala göçebe hayatı sürdürdükleri kaydedilmiştir. Şehir kurulduktan sonra Kazaklar ve Siberyalılar buraya yerleşmeye başlamıştır.

1927 yılında Sovyet Kazakistan'ın başkenti olan Almatı, o dönemlerde Alma-Ata olarak adlandırılmıştır. 1991'de Kazakistan, Moskova'da yapılan darbe girişiminden sonra bağımsızlığını ilan etti. Şehrin ismi bir süre sonra orijinal ismine daha yakın olduğu için Almatı olarak belirlendi.

Almatı bugün çok milletli yapısıyla öne çıkmaktadır. Orta Asya'nın en gelişmiş şehirlerinden olan Almatı, gezmeye, görmeye değer bir destinasyon.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Almatı Uçak Bileti

Gidiş tarihi seçiniz

Dönüş tarihi seçiniz