THY Check-In Nasıl Yapılır?
2. Mobil Uygulamadan Check-In
Türk Hava Yolları mobil uygulaması ile check-in işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. THY mobil uygulaması AppStore, Google Play ve Huawei AppGallery mağazalarından indirilebilir. Mobil uygulamadan check-in yaptıktan sonra oluşturulan mobil biniş kartınızı göstererek sıra beklemeden uçağınıza geçebilirsiniz.
Mobil check-in konusunda şunlara dikkat etmelisiniz:
- Check-in işlemi uçuştan en fazla 24, en az 1 buçuk saat önce yapılabilir.
- Mobil check-in yapsanız bile havalimanında 3 saat önceden hazır olmalısınız.
- Biletinizin olduğu havalimanının check-in şartlarını/seçeneklerini kontrol etmelisiniz.
3. Kiosk Check-In
Kiosk check-in ile havalimanında kendi check-in işleminizi yapabilirsiniz. Bu sayede kontuarda beklemenize gerek kalmaz. Kiosk check-in yaparken e-bilet numarası veya PNR kodunuzu girmeniz gerekir. Dilerseniz Miles&Smiles veya banka kartınızı da kullanabilirsiniz. Kartınızla kimlik bilgilerinizi makineye girebilirsiniz. İşleminiz tamamlandığınız biniş kartınız üretilir.
Uçuşunuz aktarmalıysa ister bagajlı, ister bagajsız olsun tüm aktarmalar için aynı anda check-in yapabilirsiniz. Dönüş için de check-in yapmak isterseniz uçuşun bagajsız ve aynı gün olması şartıyla işleminizi yapabilirsiniz.
Kiosk makinelerinden check-in yaparken şunları göz önünde bulundurun:
- İç hatlar için kalkışa 60 dakika, dış hatlar için 75 dakika kala sonlanır.
- Uçağın kalkışından en az 20 dakika önce biniş kapısında olmalısınız.
- Aynı rezervasyon için tek seferde 8 kişiye kadar check-in yapabilirsiniz.
4. Kontuar Check-In
Online veya kiosk seçeneklerini kullanamıyorsanız kontuardan da check-in yapabilirsiniz. THY kontuarındaki yer hizmeti görevlilerine tüm belgelerinizle başvurarak koltuğunuzu seçebilirsiniz. Belgeleriniz kontrol edildikten sonra check-in tamamlanır ve yetkililer bagajınızı alarak biniş kartınızı çıkarır.
Yanınıza mutlaka almanız gereken belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kimlik belgesi
- Pasaport
- Varsa özel durumunuzla alakalı rapor (Örneğin hasta raporu)
- İndirimli biletiniz varsa indirim sağlayan belgeler
Herhangi bir sıkıntı çıkmaması adına almanız gereken tüm belgeleri THY ile iletişime geçerek teyit edebilirsiniz.
Not: Kimlik belgesi olarak nüfus cüzdanı, pasaport, evlilik cüzdanı veya ehliyet de kullanılabilir.
Kontuardan check-in yaparken şu noktalara dikkat edin:
- Kontuar check-in hakkı iç hat seferlerinde uçuştan 1 saat önce biter.
- Dış hat uçuşlarında ise 75 dakika kala son bulur. (Caracas ve Lagos istasyonları için 120 dakika önce sona erer.)
Daha Fazlasını Keşfet!
THY İletişim
Aklınızdaki soruları sormak için çağrı merkezini arayabilir, ofislere danışabilirsiniz.
- THY Çağrı Merkezi
THY çağrı merkezine Türkiye hariç 64 farklı ülkeden ulaşılabiliyor. Türk Hava Yolları çağrı merkezi ile öğrenmek istediğiniz detaylara ulaşabilir, yolculuğunuzu daha konforlu geçirebilirsiniz. Aynı zamanda işitme engelli bireyler de görüntülü çağrı merkezi ile iletişim kurabilirler. Görüntülü çağrı merkezine THY internet sitesinden veya mobil uygulamadan girebilirsiniz.
- THY Çağrı Merkezi Numarası
0 850 550 10 50
- Ofislerle İletişim
Çağrı merkezine ulaşmak yerine THY ofislerini arayarak veya e-posta atarak da iletişim kurabilirsiniz. İlgili ofisin bilgilerine ulaşmak için THY sitesinden ofis arama fonksiyonunu kullanabilirsiniz.
THY Bilet Al
En ucuz THY biletini Biletbak ile bulabilir, karşılaştırma yapabilir ve güvenli ödeme seçenekleriyle satın alabilirsiniz. Uçak biletini taksitli almak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Aynı şekilde Türk Hava Yolları online bilet sayfasından da biletinizi alabilirsiniz.
THY Online Check-in
İnternet sitesinden online olarak check-in yapmak pek çok yolcunun ilk tercihi oluyor. Çünkü bu şekilde havalimanında sıra beklemezsiniz. Check-in sonrası oluşturulan biniş kartını akıllı telefonunuza göndererek işlemlerinizi hızlandırabilirsiniz. Akıllı cihazınızı kullanmak istemiyorsanız veya uygun cihazınız yoksa kartınızın çıktısını da alabilirsiniz.
İnternet sitesinden online check-in hakkında önemli noktalar:
- Online check-in hakkı yolculuk saatinden 24 saat önce açılır ve 1 buçuk saat kala biter.
- Check-in yapmış olsanız dahi havalimanına uçuştan 3 saat önce gelmelisiniz.
- Gideceğiniz havalimanının check-in seçeneklerini kontrol etmeyi unutmayın.
THY Evcil Hayvan Taşıma
Ek ücret karşılığında evcil hayvanlarınızı uçağa bindirebilirsiniz. Evcil hayvanlar şu şartlarla taşınır:
- Kabin veya kargoda taşınacak canlı hayvanlar için 6 saat önceden rezervasyon yapılmalı.
- Kafes üzerinde isim, soy isim, adres, telefon numarası, evcil hayvanın/hayvanların adı ve kafesteki hayvan sayısı yazılmalı.
- Kabul işlemleri için evcil hayvanın karnesi, aşı kağıdı vb. önemli belgeleri yanınıza alın.
- Her uçak için kabinde taşınabilecek canlı hayvan miktarı farklı olabilir. Bu nedenle check-in işlemini erken yapmak avantaj sağlar.
- Evcil hayvanlar ancak kafesle beraber toplam ağırlık 8 kiloyu geçmiyorsa kabine alınabilir. Ayrıca kafesin 23x30x40 boyutundan büyük olmaması gerekir.
THY Bilet Erteleme, İptal, Değişim
Uçuşunuzla alakalı bilgileri sorgulamak için Türk Hava Yolları sistemine internet sitesinden veya mobil uygulamadan giriş yapmalısınız. Daha sonra PNR (rezervasyon kodu) veya e-bilet numarası gerekiyor. Bu ikisinden size uygun olanı seçtikten sonra soyadınızı da girerek sorgulama yapabilirsiniz. Uçuşunuzu bulduktan sonra bilet iptal, değişim ve erteleme gibi işlemleri yapabilir, seyahat bilgilerinizi inceleyebilirsiniz.
PNR Kodu veya E-bilet Numarası Nerede Yazıyor?
Biletinizi internetten aldıysanız PNR kodunuz veya e-bilet numaranız size gönderilen e-mail ve SMS'te yer alır. Biletiniz basılıysa biletin üstünde PNR kodunu görebilirsiniz.
Miles&Smiles Üyeleri
Miles&Smiles ile sadece üye numaranız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra 'uçuşlarım' sayfasından işlemlerinizi yapabilirsiniz.
THY Koltuk Seçimi
Koltuk seçmek için check-in yapmayı beklemenize gerek yok. Ücretsiz koltuk seçimi yapmak için biletinizin rezervasyonlu olması yeterli. Fakat ücretli seçimler için biletinizi satın almanız gerekiyor.
Özel İhtiyacı Olan Yolcular
Hasta ve özel ihtiyacı olan yolcular, hareket kabiliyeti kısıtlı kişiler acil çıkışları kapatmayacak şekilde koltuk seçimi yapabilirler.
Acil Çıkış Koltuğuna Kimler Oturabilir?
Bu koltuklara reşit olmuş, sağlıklı, kuvvetli, Türkçe ve İngilizce direktifleri anlayabilecek yolcular oturabilir. Çocuklu/bebekli, fazla kilosu bulunan veya hasta yolcuların bu koltuklara bilet alması mümkün değil. Ayrıca evcil hayvanla seyahat edenler de bu koltuklara oturamazlar. Acil çıkış koltuğu alan kişilerin uygunluklarını kanıtlamaları beklenir. Şartların sağlanmadığı anlaşılırsa kabin ekibince koltuk değişimi yapılır.
Not: Ücretli koltuk seçimi için bilet rezervasyonunun direkt THY Rezervasyon Sistemleri üzerinden yapılması gerekir.
THY Bagaj Hakkı
Yanınıza bagaj alırken göz önüne bulundurmanız gereken bazı kısıtlamalar bulunuyor. Sorunsuz bir yolculuk yaşamak için şu uyarılara dikkat etmelisiniz:
- Bagajınızda akabilecek, bulaşabilecek veya sızabilecek sıvıları/ yarı katı malzemeleri gerekli önlemleri alarak taşımalısınız. Bu malzemeleri uygun şekilde korumaya aldığınıza karar verilirse yanınıza alabilirsiniz. Örneğin vakumlu, kilitli veya yapışkanlı poşetleri tercih edebilirsiniz. Öte yandan bidon, koli, teneke kutu, çuval, kumaş veya naylon torba gibi önlemler kabul edilmez.
- Bagajınızda birer litrelik poşetlere ayrılmış olarak toplamda 5 litrelik sıvı taşıyabilirsiniz.
- Tek parça bagajınız en fazla 32 kilogram olmalı. 32 kilodan ağır bagajları tek parça taşımak yerine farklı bagajlara ayırmalısınız.
- Yolculuğa bebeğinizle çıkıyorsanız kabine en fazla 115 santimlik puset alabilirsiniz.
- Aktarmalı uçuşlarda MSC, yani En Önemli Taşıyıcı'nın bagaj kuralları uygulanır. Genellikle MSC, aktarma içindeki en uzun yolculuğu yapan hava yolu firması olur. Yine de istisnalar olabileceğinden kesin bilgi almak için yetkililerle iletişime geçmelisiniz.
- İç hat seferlerinde sadece kilogram konsepti uygulanır. Dış hatlarda ise kilo veya parça konsepti uygulanabilir.
THY Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Türk Hava Yolları hakkında sık sorulan soruları (SSS) sizin için cevaplandırdık.
- E-bilet faturası nasıl alınır?
E-biletleriniz için fatura özelliği taşıyan mali e-bilete THY internet sitesinden ulaşılabilir. Öte yandan internet sitesinden değil de, acenteden alınan biletlerin faturası ilgili acenteden alınır.
- E-bileti mutlaka bastırmalı mıyım?
Bilet çıktısı uçağa biniş için gerekli değil. Sadece bilet numarası, PNR ve kimliğiniz ile kontuarlara başvurabilirsiniz.
- Kartımdan para çekildi fakat biletim verilmedi. Şimdi ne olacak?
Bu durumda THY sistemi size otomatik olarak bilet ücretini iade eder. Kredi kartıyla yapılan ödemeler yaklaşık 3 iş günü içinde hesabınıza geri yatırılır.
- Hangi para birimleri ile bilet alabilirim?
Şu döviz kurları ile bilet alabilirsiniz:
TRY, EUR, USD, AUD, GBP, DKK, CHF, CAD, JPY, KWD, SAR, NOK, SEK, RUB, IRR, CNY.
- Biletimi hangi ödeme yöntemleriyle alabilirim?
İnternet bankacılığı, EFT, Alipay, Sofort, İdeal, KNET, Klarna, Shetab Kart ve BKM Express yöntemlerini kullanabilirsiniz.
- Kabul edilen kredi/banka kartları hangileri?
MasterCard, Visa, Visa Electron, Maestro, UnionPay, American Express, JCB, Diners Club, MIR, Troy, UATP, Carte Bleue Visa, CartaSi, Bancontact ve Postepay.
- Havalimanında check-in yaptırmak istiyorum. Ne kadar vaktim var?
İç hatlar için 60 dakika, dış hatlarda ise 75 dakika önceden check-in yapmalısınız.
- Online check-in işlemleri ne zaman yapılır?
Uçuştan en fazla 24, en az 1 buçuk saat önce online check-in yapabilirsiniz.
- Check-in yapıldıktan sonra koltuk numarası değiştirilebilir mi?
Eğer biniş kartınız basılmadıysa koltuk numarası değişimi yapabilirsiniz. İç hat uçuşları için seçilen pakete göre durum değişiklik gösterebilir.
- 18 yaşından küçük çocuğumun biletini online olarak check-in yapabilir miyim?
Çocuğunuzun bileti aynı PNR koduna sahipse online check-in yapabilirsiniz.
- Aynı anda en fazla kaç kişinin check-in işlemini yapabilirim?
Acentelerden alınan grup biletlerde aynı anda 9 kişiye kadar check-in yapılabilir. İşlemi yaparken her kişinin soyadını ve bilet numarasını ayrı ayrı girmeniz gerektiğini unutmayın.
- THY medikal hizmet sunuyor mu?
Türk Hava Yolları medikal hizmet vermez. Fakat kullandığınız havalimanında medikal hizmet sunulup sunulmadığını araştırabilirsiniz.
- Amerika seferlerinde kullanılan 'Known Traveler' numarası ne anlama gelir?
Bu numara seyahat öncesi yolcunun güvenlik kontrollerinin ve taramalarının bittiği anlamına geliyor.
- Aktarmalı uçarken aktarma arasında bagajımı alabilir miyim?
Aktarma sırasında bagajınızı almanız mümkün değil. Bu nedenle gerekli olabilecek eşyaları kabin bagajına almanızı öneririz.
- Bagajlar için sigorta yapılabilir mi?
Türk Hava Yolları bagaj sigortası hizmeti sunmaz, fakat kargo bölümüne alınan tüm bagajların sorumluluğunu üstlenir.
- Çocukların bagaj hakkı ne kadar?
2 ve 12 yaş arası çocukların bagaj hakkı da yetişkinlerle aynı miktarda.
- Bebek yolcuların bagaj hakkı ne kadar?
Bebeklerin parça bagaj uygulaması kapsamında 23 kg bir parça, kilo uygulaması yapılan uçuşlarda ise 10 kiloya kadar bagaj hakkı var.
- Aktarmalı uçuşumda birden fazla hava yolu kullanılıyorum. Bagaj hakkım nasıl belirleniyor?
Bu durumda bagaj hakkı en önemli taşıyıcı (MSC) kurallarına göre belirlenir. En önemli taşıyıcı IATA tarafından belirlenir.
- Bagajım teslim edilmedi, ne yapmalıyım?
Bagajınız hala elinize ulaşmadıysa Kayıp ve Buluntu Eşya Ofisi'ne başvurmalısınız. Size verilen referans kodu ve soyadınız ile bagajınızın durumunu internet sitesinden öğrenebilirsiniz.
- Uçuşum iptal edilirse nasıl haberdar olacağım?
Uçuş iptalleri e-mail veya SMS yoluyla duyurulur. Mobil uygulamanız varsa bu uygulamadan da uçuş iptalini öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda THY web sitesinden de uçuş iptali hakkında bilgi alınabilir.
- Yenidoğan bebekler uçuşa kabul ediliyor mu?
Bebeğiniz 48 saati geçmeden uçuşa kabul edilemiyor. Bebek 8 günlük olana kadar doktordan alacağınız raporlar seyahat edebilirsiniz. 8 günden büyük bebekler kucakta yolculuk edebilir.
- Yurt dışına çıkacağım fakat vizem yok. Yine de bilet alabilir miyim?
Vizenizi daha almamış olsanız bile bilet alabilirsiniz.
- Yurt dışı çıkış harcı nerede ödenir?
Vergi dairelerinden, yetkili bankalardan, harç bürolarından, dış hatlar gidiş terminalinden ödeyebilirsiniz.
THY Mobil Uygulaması
Türk Hava Yolları mobil uygulaması ile bütün işlemlerinizi kolayca halledebilirsiniz. Mobil uygulamadan TL veya farklı para birimleriyle bilet alabilir, sorgulayabilir ve check-in yapabilirsiniz. Ayrıca bilet değişim ve iptali gibi işlemler de mobil uygulamadan yapılabilir. Mobil uygulama ile yapabileceğiniz diğer işlemler şöyle:
- Kabin yükseltme
- Otel rezervasyonu
- Yemek seçimi
- Seyahat sigortası
- Miles&Smiles işlemleri
- Kampanyalara, fırsatlara ve indirimlere ulaşma
- Havalimanının haritasını görüntüleme
- Görüntülü çağrı merkezine bağlanma
- Uçuşunuz hakkında anlık bildirimlere ulaşma
THY mobil uygulaması tam 7 farklı dilde erişilebilir durumda. Uygulamayı AppStore, Google Play veya Huawei AppGallery mağazalarından indirebilirsiniz.
THY Covid-19 Önlemleri
Covid-19 pandemisi sırasında seyahat ederken Türk Hava Yolları'na güvenebilirsiniz. THY, Covid-19 önlemleriyle APEX Diamond statüsüne çıkmaya hak kazanmış bir firma. APEX Diamond, hijyen önlemleri ve güvenli seyahat alanında en yüksek noktayı temsil eder. THY'nin uyguladığı belli başlı Covid-19 önlemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Maske kullanımı havalimanında ve kabinde zorunlu
- Havalimanı geçiş kapılarında dezenfektan hizmeti
- Sosyal mesafe çizgileri
- Ateş ölçümü
- Personelle teması azaltmak için koruyucu siperlikler
- Personele gerekli maske, siperlik vs. ekipmanların dağıtılması
- Kontuar ve kiosklarda temassız check-in imkanı
- Otomatik Bagaj Teslim noktaları ile temassız, güvenli bagaj teslimi
- Kabin havasının HEPA filtreleri ile devamlı temizlenmesi
- Kabin içindeki her noktanın detaylıca temizliğinin yapılması
- 2 saatten az süren yolculuklarda ikram olarak sadece su verilmesi
- Diğer yolculuklarda ikramların paketli ürünlerden seçilmesi
- Uyku setleri ve battaniyelerin düzenli temizliğinin yapılması ve yastık hizmetinin kaldırılması
THY Hamile Yolcu Kabul Etme Prosedürü
Hamile yolcular hamileliklerinin sadece belirli sürelerinde uçuşa kabul edilirler. 28. ve 35. haftalar arasındaysanız doktorunuzdan 'uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur.' ibaresinin tam olarak yazıldığı bir rapor alarak uçağa binebilirsiniz.
THY Engelli ve Hasta Yolcu Prosedürleri
Yolculukları sırasında hasta, engelli, hareket kabiliyeti kısıtlı vb. yolcular özel ilgi görürler. Bu yolcuların en rahat şekilde seyahat etmesi için THY personeli tarafından her türlü önlem alınır.
Fakat bazı hasta yolcular uçuşa kabul edilmeyebilir. Bunlar;
- Bulaşıcı hastalığı olanlar.
- Tek başına hareket edemeyecek durumda olup refakatçisi olmayanlar.
Tıbbi açıdan seyahat engeli bulunmayan yolcular en fazla 10 gün önceden hazırlanan doktor raporu ile uçağa binebilirler. Bu raporda özellikle 'Uçakla seyahat etmesinde sakınca yoktur.' ifadesi yer alması gerekiyor.
Hasta ve Engelli Yolcular İçin Hizmetler
- Tekerli sandalyeye ihtiyacı olan kişiler uçuş görevlileri tarafından uçağa getirilir/indirilir. (Sedye ve tekerlekli sandalye rezervasyonunu 48 saat önce yapmalısınız.)
- Check-in ve biniş işlemlerinde öncelik.
- Uçağa öncelikli olarak alınma.
- Rehber köpeklerin kabine ücretsiz kabulü (kalkıştan 48 saat önce rezervasyon yapmalısınız.) (Köpeğin aşılarını, sağlık durumunu ve kimliğini gösteren belgeleri yanınıza almayı unutmayın.)
- Oksijen tüpü ve solunum cihazlarının kabine alınması.
- Diyabet hastaları ilaçlarını rapor olmadan yanlarına alabilirler.
THY Özel Programlar ve Ek Hizmetler
Ayrıcalıklı bir yolculuk için Türk Hava Yolları'nın sunduğu özel programlardan faydalanabilirsiniz. Bu programlar Miles & Smiles, araç kiralama, otel rezervasyonu ve lounge şeklinde sıralanabilir. Programları ve içeriklerini aşağıdaki listeden inceleyebilirsiniz.
THY Uçak Bileti Alınan En Popüler Ülkeler
THY dünyanın dört bir yanına yolcu taşıyor. Türk Hava Yolları bugün Avrupa, Uzak Doğu, Orta Doğu, Afrika ve Amerika'ya düzenlediği uçuşlarla adını duyurmuş durumda. Türk Hava Yolları yolcularının bilet aldığı popüler ülkelerse şu şekilde:
- Türkiye
- Ukrayna
- İtalya
- Fransa
- Almanya
THY Eğlence Sistemi
Türk Hava Yolları'nın uçak eğlence sistemleri ile en uzun yolculuklar bile keyifli geçiyor. Uçakta yer alan eğlence sisteminden hem klasik, hem de yeni filmleri izleyebilir, internete bağlanabilirsiniz. Aynı zamanda çeşitli müzik albümleri ve çocuklara göre filmler, çizgi filmler ve programlar da eğlence sisteminde bulunuyor.
THY İkram Servisi
Ödüllü ikramları ile Türk Hava Yolları'yla uçmak ayrıcalıklı bir deneyim. THY uçuşlarında;
- Economy Class
İç hat seferlerinde ev yapımı lezzetli ciabatta ekmeği ile yapılan sandviçler sunulur. Bu sandviçin içeriği değişkenlik gösterebilir. Dış hat ve okyanus aşırı uçuşlarda ise saate göre kahvaltı veya yemek ikramı yapılıyor. Bununla beraber dış hatlarda uçacak yolcular özel durumlarına göre menü talep edebilirler.
- Business Class
Business uçuşlarında iç hatlar için öncelikle içecek ikramı yapılıyor, ardından porselen takımlarda saate uygun ikramlar sunuluyor. Bu ikramlar Türk veya dünya mutfağından olabilir. Dış hat seferlerinde ise yine porselen tabaklarda kahvaltı veya yemek ikramı yapılıyor. Uçuşunuz uzunsa atıştırmalık servisinden de faydalanabilirsiniz. Okyanus aşırı seferlerde başlangıç için içecek, kahvaltı/yemek ikramı ve sıcak içecek servisi yapılmakta. Uçuşu İstanbul varışlı veya çıkışlıysa Business yolcuları istedikleri saatte ikram servisi alabilir.
Pandemi Dönemi Önlemleri
Pandemi sürecinde iç hat uçuşlarında su servisi, dış hatlarda ise ikram servisi devam ediyor. Bu durumda sadece dış hat uçuşlarında sıcak ve soğuk içecek ikramı yapıldığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda ikramlarınız geldiğinde, maskeleri eş zamanlı çıkarmamanız için yanınızda oturan yolcuyla aynı anda yememeniz öneriliyor.
THY Koltuk Değişimi ve İptali
Zorunlu durumlarda yolcuların seçtikleri koltuklar değiştirilebilir. Örneğin güvenlik, emniyet veya uçuşun operasyonu kapsamında gerekli görülen hallerde koltuk değişimi yapılabilir. Bu nedenle THY seçilen koltuklar için tam güvence veremez. Koltuğunuzu ücretli aldıysanız ve elinizde olmayan durumlarla koltuğunuz değiştirildiyse ücret iadesi isteyebilirsiniz.
Uçuşunuz THY tarafından iptal edilirse/değiştirilirse ücretli koltukların para iadesi otomatik yapılır. Ücretiniz otomatik olarak iade edilmezse çağrı merkeziyle veya ofislerle iletişime geçebilirsiniz.
Koltuğunuzu kendi isteğinizle değiştirmek isterseniz koltuğunuzun ücretsiz olması gerekir. Ücretli koltukların değişimiyse mümkün değil. Ücretli koltuğunuzu iptal etmek isterseniz para iadesi yapılamıyor. Daha düşük bir koltukla değişim isterseniz de aradaki farkın ödemesi tarafınıza yapılmaz.