1. Anasayfa
  2. Keşfet
  3. Ne Yenir?
  4. Sinop Uçak Bileti

Sinop Ne Yenir?

04 Aralık 2021 18:20
  1. Mısır Çorbası
  2. Mısır Tarhanası
  3. Sinop Mantısı
  4. Nokul
  5. İçli Tava
  6. Katlama
  7. Islama
  8. Kaşık Çıkartması
  9. Kestaneli Pilav
  10. Palamut Pilakı
  11. Sirkeli Pırasa
  12. Mısır Pastası
  13. Prenses
  14. Kabak Millesi
  15. Hamursuz Tatlısı

1. Mısır Çorbası

Mısır, barbunya fasulyesi ve kuzu etinden yapılan mısır çorbası Sinop'un yöresel çorbalarındandır. Çorba servis edilirken üstünden tereyağı ve pul biberi gezdirilir. Sinop'a geldiğinizde sıcacık bir çorba içerek yorgunluğunuzu atmak isterseniz mısır çorbasını tercih edebilirsiniz.

Mısır Çorbası

2. Mısır Tarhanası

Klasik tarhanadan farklı olarak mısır unu kullanılarak yapılan mısır tarhanası, Karadeniz bölgesinde çokça yetişen mısırların yaratıcı kullanımına en güzel örnektir. Oldukça sağlıklı olan bu atıştırmalığı mutlaka yerinde, taze taze denemelisiniz.

Mısır Tarhanası

3. Sinop Mantısı

Sadece Sinop'ta değil, ülkemizin genelinde çok sevilen mantıyı bir de Sinop usulü denemelisiniz. Sinop'ta hazırlana mantının yanında fındık ve fıstık taneleri koyulur ve bu şekilde servis edilir. Oldukça lezzetli ve doyurucudur.

Sinop Mantısı

4. Nokul

Sinop'a gelip de mükemmel nokul böreğinden tatmamak olmaz. Özellikle çay yanında tercih edilen nokul böreğinin içi ıspanak, kıyma, ceviz ya da kuru üzümle doldurulabilir. Nokul böreğini pastanelerde rahatlıkla bulabilirsiniz.

Nokul

5. İçli Tava

Karadeniz'in vazgeçilmezi olan hamsi, Sinop mutfağında da kendisini göstermektedir. Ana malzemesi hamsi olan lezzetli mi lezzetli içli tavaya kuru üzüm, maydanoz, fıstık ve soğan da ekleniyor ve servise hazır hale getiriliyor.

İçli Tava

6. Katlama

Gözleme benzeri bir yiyecek olan katlama, Sinop mutfağının en ünlü hamur işleri arasındadır. Aslen Tatar mutfağına ait olan katlama Sinop kahvaltılarının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Yumuşacık, taze katlamaları şehirde pastanelerde ve kahvaltı hizmeti veren mekanlarda bulabilirsiniz.

Katlama

7. Islama

Tavuk eti ve cevizin karşı konulamaz uyumunu yakalayan ıslama, Sinop'un özel günlerde hazırlanan yemeklerinden. Tepsinin altına pilav yerleştirildikten sonra üstüne açılan ince bir hamurun içine tavuk ve cevizler koyulur, afiyetle yenmek üzere pişirilir.

Islama

8. Kaşık Çıkartması

Mamalika ismiyle de bilinen kaşık çıkartması Sinop'da yiyebileceğiniz en güzel yemeklerden. Tam anlamıyla Sinop mutfağına ait olan kaşık çıkartmasında un ve ceviz kullanılır. Maharetli ellerde harika bir lezzete dönüşen kaşık çıkartmasını yöresel yemekler yapan lokantalarda bulabilirsiniz.

Kaşık Çıkartması

9. Kestaneli Pilav

Genellikle beraber görmeye alışık olmadığınız kestane ve pilav, Sinop mutfağın birleşerek ortaya karşı konulamaz bir lezzet çıkarıyor. Kestaneli pilavın içine kuş üzümü ve badem gibi malzemeler de eklenebilir. Sinop mutfağının özgün yemeklerinden olan kestaneli pilavı mutlaka ana vatanında denemelisiniz.

Kestaneli Pilav

10. Palamut Pilakı

Hamsiden sonra Karadeniz için en önemli besinlerden olan palamut, Sinop mutfağında kendisini palamut pilaki ile gösteriyor.. Palamut pilaki, içindeki havuç ve kerevizle de benzerlerinden ayrılıyor. Sinop'a Eylül-Ekim aylarında gelirseniz en taze palamutlar ile yapılan pilakilerden tadabilirsiniz.

Palamut Pilakı

11. Sirkeli Pırasa

Pırasanın oldukça farklı bir versiyonunun yapıldığı Sinop'ta sirkeli pırasanın tadına bir kere de olsa bakmalısınız. Soğan ve sarımsak eşliğinde pişirilen taze pırasalar, servis edilmeye hazır hale geldiğinde üstlerinden ekşi sos geçirilerek tamamlanır ve usta ellerden masanıza gelir.

Sirkeli Pırasa

12. Mısır Pastası

Sadece Sinop'ta görebileceğiniz diğer bir yöresel yemek de mısır pastasıdır. Mısır unu, yumurta ve tereyağı ile hazırlanan mısır pastasının tadı mısır ekmeğini andırır. Kimi zaman pul biberler beraber servis edilebilir.

Mısır Pastası

13. Prenses

Sinop'un en sevilen tatlılarından olan prensesin tarihi aslında çok yenidir. 60 yıl önce ortaya çıkan prenses tatlısında bal, vanilya ve terayağı kullanılır. Oldukça hafif bir tatlı olan prensesin üstüne ceviz veya fındık parçaları serpilir ve ikram edilir. Hindistan ceviziyle de süslenebilir.

Prenses

14. Kabak Millesi

Kabak, ceviz ve şekerden oluşan iç harcıyla kabak millesi, Sinop'un ünlü böreklerindendir. Kahvaltılarda veya günün her saatinde çay yanında yiyebileceğiniz bu böreği Sinop'ta hemen her yerde, börekçilerde ve pastanelerde bulabilirsiniz.

Kabak Millesi

15. Hamursuz Tatlısı

Sinop'un en lezzetli tatlılarından olan hamursuz tatlısı hem sütlü, hem de şerbetli bir tatlı olarak dikkat çeker. Hamurunun yapımında kullanılan bol süt ile gevrekleşen hamursuz tatlısı, üstüne serpilen ceviz veya fıstık içleri ile dayanılmaz bir tada sahip olur.

Hamursuz Tatlısı

Daha Fazlasını Keşfet!

Sinop Nerede Yenir

Sinop Nerede Yenir

Sinop'ta hem Karadeniz'in yöresel yemeklerini hem de dünya mutfağından çeşitli lezzetleri tadabileceğiniz çok sayıda restoran bulunmaktadır. Sinop'a bir gezi düzenlemeyi düşünüyorsanız en kaliteli yemeklerin nerelerde yenebileceğini öğrenmeniz iyi bir fikirdir. Sinop'ta ev yemeklerinden fast fooda kadar geniş bir yelpazede yemek yiyebileceğiniz en ünlü restoranlar şunlardır:

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Sinop Otel Tavsiye

Sinop Otel Tavsiye

Sinop'ta bir kaç gece veya daha uzun kalmaya karar verdiyseniz burada en kaliteli hizmeti veren otellerin hangileri olduğunu öğrenmek isteyebilirsiniz. Bununla beraber hangi otellerde her şey dahil, yarım pansiyon veya apart otel konseptinde kalabileceğinizi bilmek de size yardımcı olabilir. Sinop gezinizi sorunsuz şekilde, keyifle tamamlamanız için kalabileceğiniz rahat ve temiz oteller bulunuyor.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Sinop'ta Festivaller - Fuarlar - Önemli Günler

Sinop'ta Festivaller - Fuarlar - Önemli Günler

Sinop'a geldiğinizde burada düzenlenen çeşitli festivallere, fuarlara ve özel gün kutlamalarına katılarak tatilinizi unutulmaz hale getirebilirsiniz. Üstelik geldiğiniz bölgenin kültürünü ve tarihini daha yakından görmeniz için bir şans olan geleneksel festivallere ve şenliklere katılmak, Sinop'u oluşturan değerleri anlamanız için güzel bir fırsattır. Dilerseniz Sinop gezinizi katılmak istediğiniz festivalin düzenleneceği tarihe denk getirebilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Sinop'ta Alışveriş - Ne Alınır?

Sinop'ta Alışveriş - Ne Alınır?

Sinop, deniz ile iç içe bir şehir olarak kültürünü deniz etrafında oluşturmuş ve geliştirmiştir. Sinop'un geleneksel zanaatlarına ve sanatına da deniz motifinin etki etmemesi düşünülemezdi. Bu yüzden Sinop'a geldiğiniz deniz temalı pek çok el yapımı hediyelik eşya görmeye hazır olun.

El yapımı maket takalar Sinop'ta alabileceğiniz hediyeliklerdendir. Çeşitli boyutlarda yapılan takaların hepsi de çok ayrıntılı ve el emeği göz nurudur. Maket takaların bu kadar yaygın olmasının bir diğer sebebi de aftan yararlanan mahkumlardır. 1950 yılında af kapsamında özgür kalan mahkumlar buraya yerleşmiş ve icra ettikleri sanatı öğretmişlerdir. El yapımı takalar ceviz, gürgen veya kavak gibi ağaçlardan yapılabilir.

El yapımı bıçaklar Sinop'tan alınabilecek en iyi hediyeliklerdendir. En kaliteli bıçakları bulabileceğiniz Sinop bu başarısını halkının çok uzun süredir, yüz yıldır bıçak yapımıyla uğraşmasına borçlu. Buradan alacağınız bıçakları mutfakta kullanabilir, çakı olarak taşıyabilir veya dekoratif olarak kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Ayvancık keteni de Sinop'un ünlü dokuma ürünlerinden. Bu ketenden yapılan tekstil ürünlerini satın alabilir ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

Sinop'ta alışveriş yapmak için gezebileceğiniz bazı ünlü mekanlar bulunuyor:

Sinop Perşembe Pazarı yukarıda bahsedilen yöresel ürünleri bulabileceğiniz tezgahlara sahiptir.

Metropol AVM Sinop'ta gündelik alışverişiniz için uğrayabileceğiniz bir merkezdir. Aslında üç katlı ve geniş tek bir mağazadan oluşan Metropol AVM Sinop merkezinde, Gelincik Caddesi'nde yer alır.


berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Sinop Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Sinop Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Karadeniz'in yaz turizmine uygun şehirlerinden olan Sinop, özellikle yaz mevsiminde oldukça hareketli bir yapıya bürünmektedir. Sinop'ta bulunan barlar, publar ve eğlence mekanları da yaz aylarında Sinop'a gelen turistlerin etkisiyle hareketlenmektedir. Sinop gezisi yapmayı düşünüyorsanız burada gidebileceğiniz gece eğlencesi mekanlarını merak ediyor olabilirsiniz. Sinop gece kulüpleri genellikle sahilde veya liman etrafında yer almaktadır.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Sinop Gezilecek Yerler

Sinop Gezilecek Yerler

Karadeniz'in güzel şehri Sinop'ta gezmeniz gereken pek çok tarihi mekan bulunuyor. Bunun yanında milattan önceye dayanan tarihi Sinop'un büyük bir kültürel birikime sahip olmasına sebep olmuştur. Hem tarih ve kültür gezilerinden hoşlananları, hem de tatilini plajlarda geçirmek isteyenlere uygun olan bir tatil bölgesi arıyorsanız Sinop sizi bekliyor.

Sinop gezinizde mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler, müzeler ve tarihi yapılar bulunmakta.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Sinop'a Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim

Sinop'a Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim

Sinop hava durumu hakkında bilgi sahibi olmak gezinizi ne zaman yapacağınıza karar vermenize yardımcı olacaktır. Sinop'ta konumu gereği hem Doğu hem de Batı Karadeniz'in iklim özellikleri bir arada görülür. Genel olarak hava durumu yağışlı ve ılıman olan Sinop'ta güney kesimleri daha az yağışlı ve daha serindir. Sinop'un yıllık sıcaklık ortalaması 15 dereceyken yazları ortalama olarak 20 derecedir. Kışları ise hava 7 dereceye kadar düşebilir.

Sinop'a en çok yağış Ekim ayında düşmektedir. Bu sebeple Ekim ayında yapacağınız geziler sizi biraz zorlayabilir. Bunun yerine yağışın azaldığı Mayıs ayında Sinop'a gelerek güzel bir tatil geçirebilirsiniz. Mart ayından Eylül başlarına kadar olan süre Sinop'a gelmek için en ideal zamanlardır.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Sinop Hakkında

Sinop Hakkında

Karadeniz'in yemyeşil doğasından payına düşeni alan Sinop, ülkemizin en kuzeydeki şehridir. Genel olarak huzurlu ve sakin yapısı ile bilinen Sinop'un yerel halkı da oldukça güler yüzlü ve içtendir.

Milattan önce 8. yüzyılda Sinop'ta ilk yerleşimin başladığı düşünülmektedir. O zamanlarda Sinope olarak anılan şehir, ismini bir su perisinden almaktadır. Aynı dönemlerde Sinop'ta kullanılan paraların üzerine Sinope adlı peri kızının resmedilmiş olması da bu iddiayı kanıtlar niteliktedir.

Sinop'un kuruluşuna dair diğer bir iddiaya göre, burada ilk yerleşim bir Amazon kraliçesi olan Sinope'nin önderliğinde kurulmuş ve kraliçenin anısına buraya onun ismi verilmiştir. İsminin kaynağı kesin olarak bilinmese bu şehrin bilinen ilk isminin Sinope olduğu kabul görmüştür.

Sinop'ta nefes kesici doğa harikalar ve plajların yanında tarihsel ve kültürel açıdan büyük öneme sahip yapılar da bulunur. Aynı zamanda müzeleriyle de ilgi çeken Sinop, tarihine ve doğal yapısına sahip çıkmış bir şehirdir. Anadolu'daki en eski yerleşim yerlerinden olan Sinop'un yetiştirdiği önemli isimler arasında filozof Diyojen sayılabilir.

Sinop, antik zamanlardan beri ticaret konusunda şanslı bir şehir olmuştur. Oldukça yoğun bir ticaret trafiğine sahip olan Sinop'a gelen farklı kültürlerden insanlar burada karma bir kültürel yapı oluşmasına katkıda bulunmuştur. Tarihi boyunca Pontus, Bizans, Selçuklu, Candaroğlu ve Osmanlı hakimiyeti altına giren Sinop, ticaret limanı olma özelliğini hiçbir zaman kaybetmemiştir. 1853 yılında gerçekleşen Sinop Baskı'nından sonra ticaretin gerilediği ve hizmet sektörünün güçlenmeye başladığı görülür.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Sinop Uçak Bileti

Gidiş tarihi seçiniz

Dönüş tarihi seçiniz