Şanlıurfa Ne Yenir?
- Ciğer Kebabı
- Haşhaş Kebabı
- Patlıcan Kebabı
- Keme Kebabı
- Urfa Kebap
- Terbiyesiz Tavuk
- Çiğ Köfte
- Şabut Balığı
- Lebeni
- Bostana
- Tirit
- Peynirli Kadayıf
- Billuriye
- Şıllık Tatlısı
- Fıstıklı Menengiç Kahvesi
1. Ciğer Kebabı
Şanlıurfa'nın en sevilen yemeklerinden olan ciğer kebabı, günün her öğününde, hatta kahvaltıda bile tüketilen bir kebap türü. Şanlıurfa'ya sadece kahvaltıda ciğer kebabı yemek için bile gelenlerin olduğu düşünülürse, ciğer kebabını Şanlıurfa'da yemeden dönmek olmaz. Bugüne kadar pek çok kez ciğer kebabı yemiş olsanız bile, Urfa ciğer kebabını yedikten sonra önceki yediklerinizi unutacaksınız.
2. Haşhaş Kebabı
Şanlıurfa'nın ünlü kebaplarından olan haşhaş kebabı, özellikle Birecik yöresiyle özdeşleşmiştir. Kuzu karın ile yapılan haşhaş kebabı, karın boşluğundaki etlerin çekilmesi ve kıyma haline getirilmesi ile hazırlanıyor. Baharatlar ile tatlandırılan kıyma, sarımsak ve maydanoz ile birleşiyor ve ortaya hayır diyemeyeceğiniz bir lezzet çıkıyor.
3. Patlıcan Kebabı
Kebap konusunda oldukça zengin bir mutfağı olan Şanlıurfa'nın ünlü kebaplarından patlıcan kebabı, yine Birecik bölgesinde sıkça yapılan kebaplar arasında. Şanlıurfa'da balcanlı kebap olarak da adlandırılan patlıcan kebabının tadı, mis gibi kızarmış patlıcanları ve lezzetli eti ile damaklardan silinmiyor.
4. Keme Kebabı
Daha önce yemiş olma ihtimalinizin az olduğu keme kebabı, Şanlıurfa'da yetişen bir mantar türü olan keme ile yapılıyor. Bu nedenle yörenin kendisine has lezzetlerinden olan keme kebabı, mantarlar sadece Mart ve Nisan'da yetiştiğinden bu aylarda tüketilebiliyor.
5. Urfa Kebap
Şanlıurfa kebaplarının en ünlüsü olan Urfa kebap, zırf ile çekilen az yağlı dana eti ile hazırlanıyor. Et, baharat ve sebzelerin eşsiz uyumu ile hazırlanan Urfa kebabın en lezzetlisi tabii ki anavatanında yeniyor.
6. Terbiyesiz Tavuk
Şanlıurfa'nın en özel ve ünlü lezzetlerinden terbiyesiz tavuk, şişe geçirilmiş tavuk etlerinin ızgara pişirilmesi ile hazırlanıyor. Yumuşacık hale gelen tavuk etleri, kendine özgü terbiye edilme şekliyle eşsiz bir lezzete kavuşuyor.
7. Çiğ Köfte
Şanlıurfa usulü çip köfte, hemen her yerde bulunabilen çiğ köftelerden farklı hazırlanıyor. İçinde gerçekten et bulunan çiğ köfte, kıyılmış et ile hazırlanıyor. Etin yanına bulgur, maydanoz, salça ve tabii ki isot katılıyor.
8. Şabut Balığı
Fırat ve Dicle'den çıkartılan şabut balığı, ülkemizde başka hiçbir yerde görülmediğinden sadece bu nehirlerin yöresindeki şehirlerde taze olarak yenebilir. Şanlıurfa'ya geldiğinizde şabut balığının yağlı tadına bakmayı unutmayın. Şanlıurfa'da nehir kenarındaki balıkçılarda şabut balığını bulabilirsiniz.
9. Lebeni
Şanlıurfa'da sıcacık bir çorba içmek isterseniz, mükemmel tadı ile lebeni çorbasını deneyebilirsiniz. Nohut, yoğurt, kekik ve zeytinyağı gibi malzemelerle hazırlanan lebeni, soğuduktan sonra içiliyor. Lebeniyi hemen her restoranda bulmanız mümkün.
10. Bostana
Şanlıurfa'nın meşhur kebaplarının yanında salata olmazsa olmaz. Şanlıurfa'ya özgü salatalardan olan bostana, acılı olması ve tavuk eti içermesi sebebiyle ağır bir salataymış gibi görünse de domates, soğan, maydanoz ve biberiyle oldukça ferahlatıcı bir lezzete sahiptir.
11. Tirit
Kemik suyu, kuzu eti, yoğurt, sarımsak ve lavaş ile hazırlanan tirit, Şanlıurfa kışlarının vazgeçilmez yemeğidir. 12 saat pişirilmesi gereken kuzu eti, geceden pişirilmeye başlanıyor ve sabah kahvaltıya hazır hale getiriliyor.
12. Peynirli Kadayıf
Şanlıurfa'da oldukça sevilen peynirli kadayıf, tuzsuz peynir ile hazırlanıyor ve kıtır kıtır hale geldikten sonra, şerbeti ile servise hazır hale getiriliyor. Şanlıurfa'da güzel bir yemeğin ardından kadayıf yiyerek öğünü tamamlayabilirsiniz.
13. Billuriye
Görünüşüyle iştahları açan şerbetli tatlılardan billuriye, en güzel Şanlıurfa'da yapılır. Antep fıstığının kadayıf ile yakaladığı mükemmel uyum ile hazırlanan billuriye, bol şerbetle yemeklerden sonra servis edilir. Şanlıurfa'da bu lezzeti denedikten sonra bugüne kadar yediğiniz tüm billuriyeleri unutacaksınız.
14. Şıllık Tatlısı
Akıtma hamurundan hazırlanan şıllık tatlısı, üstü antep fıstığı içi ile süslenen oldukça lezzetli bir tatlıdır. İçi ceviz içi ile zenginleştirilen tatlı, Şanlıurfa'nın diğer yemekleri ve tatlıları ile karşılaştırıldığında hafif bir alternatif olarak öne çıkıyor.
15. Fıstıklı Menengiç Kahvesi
Menengiç kahvesi aslen Şanlıurfa'ya özgün bir lezzet değildir. Bununla beraber, fıstıklı menengiç kahvesi tamamen bu yöreye aittir. Çitlembik ağacının meyvesinden yapılan menengiç kahvesi, Şanlıurfa'da antep fıstığı ile süsleniyor ve tadına doyumsuz bir lezzet ortaya çıkıyor.
Daha Fazlasını Keşfet!
Şanlıurfa Nerede Yenir?
Yeme içme kültürünün zenginliği ile bilinen Şanlıurfa'da, geziniz sırasında gidebileceğiniz pek çok restoran ve kafe bulunuyor. Şanlıurfa'nın en kaliteli restoranlarına, kafelerine gidebilir, buranın meşhur lezzetlerinin en güzel örneklerini yerinde tadabilirsiniz.
Şanlıurfa Otel Tavsiye
Şanlıurfa'da kalacağınız otel, seyahatinizin kalitesini belirleyebilir. Daha merkezi bir konumda konaklamayı seçerek gezilecek pek çok noktaya ulaşımınızı daha kolay yapabilirsiniz. Bunun yanında Harran gibi merkeze uzak bölgeleri de gezecekseniz, bir gece de ilçelerde yer alan otellerde kalmanız gerekebilir.
Şanlıurfa Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler
Kültürel birikimi ile dikkat çeken Şanlıurfa'da yıl içinde pek çok festival ve fuar düzenlenmektedir. Şanlıurfa gezinizi katılmayı istediğiniz festivale veya fuara, özel gün kutlamasına göre planlayabilir, Şanlıurfa'nın köklü tarihini daha iyi anlayabilirsiniz.
Şanlıurfa Alışveriş - Ne Alınır?
Şanlıurfa'nın tarihi çarşılarından yöreye özgü giyim, takı ve gıda ve özellikle isot gibi ürünleri alabilir, Şanlıurfa hatırası olarak yanınızda götürebilirsiniz. Gidebileceğiniz tarihi çarşılar arasında Hüseyniye Çarşıları, Sipahi Pazarı ve Kınacı ve Pamukçu Pazarı yer alıyor.
Şanlıurfa'da günlük ihtiyaçlarınızı almak için bir alışveriş merkezi arıyorsanız, Piazza AVM sizleri bekliyor. Karakoyunlu Mahallesi, 11 Nisan Fuar Caddesi'nde yer alan Piazza AVM'de dilerseniz sinemaya da gidebilirsiniz.
Novada Park, Şanlıurfa'da gidebileceğiniz kaliteli alışveriş merkezleri arasındadır. Bamyasuyu Mahallesi, 18 Mart Çanakkale Caddesi'nde yer alan alışveriş merkezinin içinde eğlence alanları da bulunuyor.
Şanlıurfa Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Şanlıurfa'da gece hayatı ve eğlenceler, şehrin kültürüne uygun şekilde lezzetli yiyecekler ve samimi muhabbetlerin yanında yöresel türküler eşliğinde geçmektedir. Şanlıurfa geziniz sırasında geleneksel eğlencelerin yanı sıra barlara/kafelere gitmeniz de mümkün.
Şanlıurfa Gezilecek Yerler
Mutfağıyla olduğu kadar oldukça eskiye dayanan tarihi ve bir çok kültürün birleşmesi ile oluşan kent mirası, bugün Şanlıurfa'yı gezilecek yerler açısından zengin bir konum haline getiriyor. 'Peygamberler Şehri' olarak bilinen Şanlıurfa'ya geldiğinizde gezebildiğiniz her yeri gezmeli, Şanlıurfa'nın büyüleyici atmosferine tanık olmalısınız.
Şanlıurfa Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim
Şanlıurfa hava durumu seyahatinizi planlayacağınız tarih üstüne rol oynayabilir. Şanlıurfa yazları oldukça sıcak geçerken kışları bölgeye çok fazla yağış düşer. Yaz aylarında termometreler 40 derecenin üstüne bile çıkabilir. Bu nedenle Şanlıurfa gezinize daha ılıman mevsim koşullarında, ilkbahar veya sonbaharda çıkmanızı öneriyoruz. Bu şekilde Şanlıurfa'nın görülecek noktalarını daha rahat gezebilirsiniz.
Şehir Genel Bilgiler
Şanlıurfa, ülkemizin en kalabalık şehirleri arasındadır. Kurtuluş Savaşı sırasında gösterdiği kahramanlıklardan dolayı ismine 'Şanlı' eklenen şehir, 1984 yılından beri bu isimle anılmaktadır. Tarihi boyunca pek çok milletin yerleştiği Şanlıurfa'nın Cilalı Taş Devri'nde itibaren yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Dünya tarihinin en önemli keşiflerinden olan Göbeklitepe kazıları da Şanlıurfa'da devam etmektedir. Kazılar ışığınd, Göbeklitepe Höyüğü'nün dünyanın en eski ibadet merkezi olduğunu ve tarihinin milattan önce 11000 yılına kadar gittiği anlaşılmıştır.
Şanlıurfa, Hz. İbrahim'in doğum yeri ve Eyüp Nebi'nin cüzzam hastalığından kurtulduğu yer olarak bilinmektedir. Dini açıdan önemli olduğu kadar ev sahipliği yaptığı medeniyetlerle de bilinen Şanlıurfa'da şu devletlerin hüküm sürdüğü bilinmektedir:
- Ebla
- Akad
- Sümer
- Babil
- Asur
- Hitit
- Hurri-Mitaniler
- Aramiler
- Medler
- Persler
- Makedonlar
- Romalılar
- Bizans
- Büyük Selçuklu
En sonunda Osmanlı Devleti hakimiyetine giren Şanlıurfa, sahip olduğu kültürel birikim ile Türkiye'nin gastronomi ve tarih açısından en zengin şehirlerinden birisi haline gelmiştir.