Şanlıurfa Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler
- Halfeti Meyve Yemekleri Festivali (Mayıs)
- Avrupa Spor Festivali (Temmuz)
- Takoran Kültür ve Doğa Festivali (Eylül)
- Eyüp Nebi Sabır Günü (Mayıs)
- Karakeçili 20. Uluslararası Kültür Festivali (Mayıs)
- İsot Festivali (Eylül-Ekim)
- Göbeklitepe Yarı Maratonu (Ekim)
- Suruç Nar Festivali (Ekim)
- Haleplibahçe Mozaik Yarışması ve Çalıştayı (Kasım)
- Şanlıurfa Müzik ve Mutfak Festivali (Mart)
1. Halfeti Meyve Yemekleri Festivali (Mayıs)
Mutfağıyla ünlü olan Şanlıurfa'da, gastronomi festivallerinden olan Halfeti Meyve Yemekleri Festivali her yıl Mayıs ayında yapılmaktadır. Mayıs ayının genellikle ikinci haftasında başlayan festival, Halfeti Belediyesi tarafından düzenlenmektedir. İncisu Tesisleri'nde yapılan festivalde Şanlıurfa'da yetişen meyvelerden yapılan yöresel yemekler tanıtılmaktadır. 2015 yılından beri düzenlenen festivale her sene hem Şanlıurfa'dan, hem de çevre illerden pek çok kişi adeta akın etmektedir.
2. Avrupa Spor Festivali (Temmuz)
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen Avrupa Spor Festivali, Paşabağı Mahallesi, Adalet Caddesi'nde başlamaktadır. Geleneksel olarak bisiklet turu ile başlayan Avrupa Spor Festivali, genellikle Temmuz sonlarında başlamakta ve yaklaşık 4 gün boyunca tüm coşkusuyla devam etmektedir. Bisiklet turundan sonra Şanlıurfa'nın farklı noktalarında devam eden festivalde kano yarışları ve dans yarışları gibi aktivitelerin yanı sıra halkın da katılımıyla langırt, elastik basketbol gibi etkinlikler düzenlenmektedir.
3. Takoran Kültür ve Doğa Festivali (Eylül)
Siverek ilçesinde düzenlenen Takoran Kültür ve Doğa Festivali ile hem Şanlıurfa'dan, hem de Türkiye'nin her yerinden ziyaretçiler Takoran'ın muhteşem doğası ile buluşuyor. Siverek ilçe merkezinden 40 kilometre uzakta bulunan Takoran, her sene Eylül ayında ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Zengin bitki örtüsü ve kanyon, şelale gibi doğal güzellikleri ile dikkatleri çeken bölgede, festival kapsamında uçurtma şenliği, kano yarışları ve bisiklet yarışları gibi etkinlikler düzenlenmektedir.
4. Eyüp Nebi Sabır Günü (Mayıs)
Viranşehir'de düzenlenen Eyüp Nebi Sabır Günü, Eyüp Nebi'nin mezarının da yer aldığı mahallede gerçekleştirilmektedir. Katılımcılara 'Sabır pilavı' ikram edilen festivalde Eyüp Nebi'nin hayatı ve göstermiş olduğu erdemlere dikkat çekilmekte, Eyüp Nebi anılmaktadır. Sabır timsali olarak bilinen Eyüp Nebi'nin hayatını gelecek nesillere aktarmak ve şehrin hafızasını yaşatmak için bir araç olan festivale her sene yüzlerce kişi katılmaktadır.
5. Karakeçili 20. Uluslararası Kültür Festivali (Mayıs)
Siverek ilçesinde kutlanan Karakeçili 20. Uluslararası Kültür Festivali, halkın katıldığı çeşitli etkinlikler ile eğlenceli bir şekilde devam etmektedir. Halat çekme ve tırmanma gibi yarışmaların düzenlendiği festival, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmeter bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. Festival, Siverek'e bağlı olan Karakeçili köyünde kurulan kıl çadırlarında başlamakta ve Karakeçili aşiretinin tanıtılması sağlanmaktadır.
6. İsot Festivali (Eylül-Ekim)
Eylül sonunda ve Ekim başında düzenlenen İsot Festivali, Şanlıurfa'nın ünü Türkiye'ye yayılmış acı biberinin adını alan bir kültür festivalidir. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenmektedir. İsot hasadı ile başlayan festival, daha sonra yürüyüşler, fotoğraf ve resim sergileri, konserler, söyleşiler ve en iyi isot yarışması ile devam eder. Sloganı 'Acının En Tatlısı' olan festivale katılarak Şanlıurfa'nın en coşkulu kutlamalarını görebilirsiniz.
7. Göbeklitepe Yarı Maratonu (Ekim)
Ekim ayında düzenlenen Göbeklitepe Yarı Maratonu, Göbeklitepe kazılarının adına düzenlenmektedir. Maraton ile hem Şanlıurfa için, hem de tüm dünya için önemli bir kazı alanı olan Göbeklitepe'nin isminin duyurulması amaçlanmaktadır. Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen maratona dünyanın pek çok noktasından, farklı kültürlerden ve uyruklardan yarışmacılar katılmaktadır. Göbeklitepe Yarı Maratonu, binden fazla katılımcı ile gerçekleştirilmektedir.
8. Suruç Nar Festivali (Ekim)
Şanlıurfa Suruç narının tanıtılması amacıyla düzenlenen Suruç Nar Festivali, her sene Ekim'de geleneksel olarak düzenlenmektedir. Üç binden fazla ziyaretçinin katılımı ile gerçekleşen festival ile önemli ihraç maddelerinden olan Suruç narının değerinin artması ve hak ettiği ilgiyi görmesi beklenmektedir. Festival kapsamında kıyasıya yarışmalar, eğlenceli konserler, çeşitli gösteriler düzenlenmekte, halk oyunu performansları sergilenmektedir.
9. Haleplibahçe Mozaik Yarışması ve Çalıştayı (Kasım)
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen Haleplibahçe Mozaik Yarışması ve Çalıştayı, Şanlıurfa'da tesadüfen keşfedilen tarihi mozaiklerden sonra şehrin kültürel ve tarihi zenginliğini vurgulamak amacıyla düzenleniyor. Hem ülkemizden hem de yurtdışından pek çok mozaik sanatçısının katılımı ile gerçekleşen çalıştayda halka açık mozaik yapımı etkinlikleri düzenlenmekte, çalıştay sonunda ortaya çıkan mozaikler arasında yarışma gerçekleştirilmektedir.
10. Şanlıurfa Müzik ve Mutfak Festivali (Mart)
Geleneksel Şanlıurfa Müzik ve Mutfak Festivali, her sene Mart ayı içinde önceden duyurulan bir tarihte gerçekleştirilmektedir. Şanlıurfa'nın gastronomik değerlerini ve kültürel müziğini yaşatmayı amaçlayan festivalde yörenin değerleri tanıtılmaktadır. Festival boyunca sıra geceleri, müzik dinletileri, mutfak atölyeleri ve konserler gerçekleştirilmektedir. Bunu yanında halkı bilgilendirme amacıyla çeşitli konferanslar ve paneller de düzenlenmektedir.
Daha Fazlasını Keşfet!
Şanlıurfa Nerede Yenir?
Yeme içme kültürünün zenginliği ile bilinen Şanlıurfa'da, geziniz sırasında gidebileceğiniz pek çok restoran ve kafe bulunuyor. Şanlıurfa'nın en kaliteli restoranlarına, kafelerine gidebilir, buranın meşhur lezzetlerinin en güzel örneklerini yerinde tadabilirsiniz.
Şanlıurfa Otel Tavsiye
Şanlıurfa'da kalacağınız otel, seyahatinizin kalitesini belirleyebilir. Daha merkezi bir konumda konaklamayı seçerek gezilecek pek çok noktaya ulaşımınızı daha kolay yapabilirsiniz. Bunun yanında Harran gibi merkeze uzak bölgeleri de gezecekseniz, bir gece de ilçelerde yer alan otellerde kalmanız gerekebilir.
Şanlıurfa Alışveriş - Ne Alınır?
Şanlıurfa'nın tarihi çarşılarından yöreye özgü giyim, takı ve gıda ve özellikle isot gibi ürünleri alabilir, Şanlıurfa hatırası olarak yanınızda götürebilirsiniz. Gidebileceğiniz tarihi çarşılar arasında Hüseyniye Çarşıları, Sipahi Pazarı ve Kınacı ve Pamukçu Pazarı yer alıyor.
Şanlıurfa'da günlük ihtiyaçlarınızı almak için bir alışveriş merkezi arıyorsanız, Piazza AVM sizleri bekliyor. Karakoyunlu Mahallesi, 11 Nisan Fuar Caddesi'nde yer alan Piazza AVM'de dilerseniz sinemaya da gidebilirsiniz.
Novada Park, Şanlıurfa'da gidebileceğiniz kaliteli alışveriş merkezleri arasındadır. Bamyasuyu Mahallesi, 18 Mart Çanakkale Caddesi'nde yer alan alışveriş merkezinin içinde eğlence alanları da bulunuyor.
Şanlıurfa Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Şanlıurfa'da gece hayatı ve eğlenceler, şehrin kültürüne uygun şekilde lezzetli yiyecekler ve samimi muhabbetlerin yanında yöresel türküler eşliğinde geçmektedir. Şanlıurfa geziniz sırasında geleneksel eğlencelerin yanı sıra barlara/kafelere gitmeniz de mümkün.
Şanlıurfa Gezilecek Yerler
Mutfağıyla olduğu kadar oldukça eskiye dayanan tarihi ve bir çok kültürün birleşmesi ile oluşan kent mirası, bugün Şanlıurfa'yı gezilecek yerler açısından zengin bir konum haline getiriyor. 'Peygamberler Şehri' olarak bilinen Şanlıurfa'ya geldiğinizde gezebildiğiniz her yeri gezmeli, Şanlıurfa'nın büyüleyici atmosferine tanık olmalısınız.
Şanlıurfa Ne Yenir?
Ülkemizin en zengin mutfağa sahip yörelerinden olan Şanlıurfa, birbirinden güzel yiyecekleri, tatlıları ve içecekleriyle ününü tüm Türkiye'ye yaymış durumda. Gastronomi turu yapmayı düşünüyorsanız, tadına doyum olmayan lezzetleri ile Şanlıurfa'yı gezilecek yerler listenizde bir numaraya eklemelisiniz.
Şanlıurfa Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim
Şanlıurfa hava durumu seyahatinizi planlayacağınız tarih üstüne rol oynayabilir. Şanlıurfa yazları oldukça sıcak geçerken kışları bölgeye çok fazla yağış düşer. Yaz aylarında termometreler 40 derecenin üstüne bile çıkabilir. Bu nedenle Şanlıurfa gezinize daha ılıman mevsim koşullarında, ilkbahar veya sonbaharda çıkmanızı öneriyoruz. Bu şekilde Şanlıurfa'nın görülecek noktalarını daha rahat gezebilirsiniz.
Şehir Genel Bilgiler
Şanlıurfa, ülkemizin en kalabalık şehirleri arasındadır. Kurtuluş Savaşı sırasında gösterdiği kahramanlıklardan dolayı ismine 'Şanlı' eklenen şehir, 1984 yılından beri bu isimle anılmaktadır. Tarihi boyunca pek çok milletin yerleştiği Şanlıurfa'nın Cilalı Taş Devri'nde itibaren yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Dünya tarihinin en önemli keşiflerinden olan Göbeklitepe kazıları da Şanlıurfa'da devam etmektedir. Kazılar ışığınd, Göbeklitepe Höyüğü'nün dünyanın en eski ibadet merkezi olduğunu ve tarihinin milattan önce 11000 yılına kadar gittiği anlaşılmıştır.
Şanlıurfa, Hz. İbrahim'in doğum yeri ve Eyüp Nebi'nin cüzzam hastalığından kurtulduğu yer olarak bilinmektedir. Dini açıdan önemli olduğu kadar ev sahipliği yaptığı medeniyetlerle de bilinen Şanlıurfa'da şu devletlerin hüküm sürdüğü bilinmektedir:
- Ebla
- Akad
- Sümer
- Babil
- Asur
- Hitit
- Hurri-Mitaniler
- Aramiler
- Medler
- Persler
- Makedonlar
- Romalılar
- Bizans
- Büyük Selçuklu
En sonunda Osmanlı Devleti hakimiyetine giren Şanlıurfa, sahip olduğu kültürel birikim ile Türkiye'nin gastronomi ve tarih açısından en zengin şehirlerinden birisi haline gelmiştir.