Nevşehir Ne Yenir?
- Kayısı Yahnisi
- Testi Kebabı
- Düğü Çorbası
- Gendirme
- Nohutlu Yahni
- Zerdeli Pilav
- Ayva Dolması
- Yaprak Sarması
- Dolaz
- Köftür
- Aside
- Kuru Kaymak
- Mantı
- Sızgıt
- Soğanlama
1. Kayısı Yahnisi
Kayısı yahnisi, kuru kayısı ile kuzu etinin birleşiminden oluşuyor. Anadolu'da meyve ve etin birleşimi ile yemek hazırlama usulünü pek çok yerde görmek mümkün. Nevşehirde'de bu tarif, kendisini kayısı yahnisi olarak gösteriyor. Kimi zaman kuru kayısı yerine erik de kullanılabiliyor.
2. Testi Kebabı
Aslen Yozgat'ta ortaya çıkan testi kebabı, Nevşehir'de de oldukça popüler. Nevşehir'de gelişme gösteren çömlekçilik, testi kebabının da en güzelinin burada yapılmasına sebep olmuştur. Avanos çömleklerinin içinde pişen testi kebabını çok beğeneceksiniz.
3. Düğü Çorbası
Yozgat ve Tokat'ta da yapılan düğü çorbası, Nevşehir'in de geleneksel yemekleri arasında. Bölgede yetişen düğü bulgurundan yapılan çorba, kış aylarının vazgeçilmezi oluyor. Tereyağı ve salçayla kavrulan düğü, su eklenmesiyle mükemmel bir çorbaya dönüşüyor.
4. Gendirme
Gendirme, keşkek yemeğinin Nevşehir'deki ismidir. Klasik keşkekten farklı olarak buğdayların öğütülmeden veya ezilmeden kullanılması. Gendirmede aşurelik buğdaylar, yemeğe tane tane giriyor. Kuzu eti, soğan ve nohutun da girdiği gendirme, doyurucu bir yemek alternatifidir.
5. Nohutlu Yahni
Nevşehir'in etli yemeklerinden nohutlu yahniyi mutlaka denemelisiniz. Bir gece boyunca suda bekleyen nohutlar, ertesi gün koyun eti ve soğanla pişirilir. Özellikle tandır ateşinde, geleneksel yöntemlerle pişirilen nohutlu yahninin tadına bakmalısınız.
6. Zerdeli Pilav
Zerdeli pilav Nevşehir ve Kütahya yöresine özgü bir pilavdır. Pekmez, badem ve kuru üzümle hazırlanan, iç harç olarak da kullanılan bir pilav türüdür. İki aşamalı olarak hazırlanır. Pilavın alt katına bademli, üzümlü ve pekmezli zerdeli pilav yayılır. Daha sonra üstüne klasik nohutlu pilav eklenir ve servis edilir.
7. Ayva Dolması
Kayısı yahnisi gibi et ve meyvenin birleşiminden oluşan ayva dolması, Nevşehir yöresinde çok sevilmektedir. Ayvaların içine kıymalı ve pirinçli iç harcı katılarak hazırlanır. Osmanlı sarayında da yapılan lezzetlerden ayva dolması, Nevşehir'de kıymalı harcına pirinç katılmadan pişiriliyor.
8. Yaprak Sarması
Kapadokya bölgesinin üzüm bağları oldukça ünlü. Bu nedenle, asma yapraklarından hazırlanan sarmaların en lezzetlileri de Nevşehir'de yeniliyor. Nevşehir'e geldiğinizce meşhur sarmaların tadına bakmayı unutmayın. Neredeyse bütün restoranlarda yaprak sarmasını bulabilirsiniz.
9. Dolaz
Aslında un helvası olan dolaz, Nevşehir yöresinde daha farklı tariflerle yapılıyor. Klasik un helvasından farklı olarak dolazın içine yumurta da giriyor. Aynı zamanda, helvayı daha da zenginleştirmek adına ceviz içi gibi yemişler de ekleniyor.
10. Köftür
Nevşehir'in yöresel tatlılarından birisi de jöle kıvamındaki köftürdür. Üzüm suyu ile yapılan köftür için bir çeşit lokum demek de mümkündür. Üzüm suyu haricinde köftürün içine sadece nişasta ve un giriyor.
11. Aside
Endülüs kökenli bir tatlı olan aside, Kayseri ve Nevşehir yörelerinde sıklıkla tüketiliyor. Ana malzemesi pekmez olan asideye un ve tereyağı da giriyor. Tadı un helvasına benzeyen aside, katı ve sıvı arasında bir kıvama sahip.
12. Kuru Kaymak
Bugüne kadar yediğiniz tüm kaymaklardan farklı olan kuru kaymak, sürülebilir kıvamda değil. Tam aksine bıçakla kesilecek kadar kıtır bir tatlı. Nevşehir'in en orijinal lezzetlerinden olan kuru kaymak yapımı zahmetli, yemesi ise keyifli bir yiyecek.
13. Mantı
Ülkemizin hemen her yerinde yapılan mantıyı bir de Nevşehir usulü denemelisiniz. Nevşehir usulü mantı, rulo şeklinde, ekmek hamurundan hazırlanıyor. İçine kıymalı harcı koyulan mantılar dilimlendikten sonra pişirilmek üzere fırına gidiyor.
14. Sızgıt
Sızgıt, kuşbaşından biraz daha büyük et parçaları veya kıyma ile hazırlanan yöresel bir yemektir. Et parçaları veya kıyma, kendi yağında kavrulur ve bu şekilde saklanır. Sızgıt eti daha sonra böreklerin veya yemeklerin içine girebilir.
15. Soğanlama
İri soğanlarla yapılması tercih edilen soğanlama, yumurtalı bir yiyecektir. Kahvaltılarda tercih edilebilir. Kavrulmuş soğanların üstüne tuz ve pul biber eklenir. Daha sonra üstüne yumurta kırılır ve piştikten sonra servis edilir.
Daha Fazlasını Keşfet!
Nevşehir Nerede Yenir?
Kapadokya bölgesinin meşhur lezzetlerini Nevşehir restoranlarında tadabilirsiniz. Nevşehir geziniz sırasında en kaliteli restoran ve kafeleri kaçırmamak için 'Nevşehir Nerede Yenir?' listesine bakabilirsiniz. Nevşehir merkezinin yanı sıra, Ürgüp, Avanos ve Göreme'de de pek çok restoran bulunmaktadır.
Nevşehir Otel Tavsiye
Nevşehir gezinizi en güzel şekilde geçirmek için size uygun bir otel bulmanız gerekmektedir. Nevşehir merkez, Ürgüp, Göreme ve Avanos'ta konaklamak için oldukça kaliteli oteller bulunmaktadır. Tavsiyeye ihtiyacınız varsa, aşağıdaki otel tavsiyeleri listesine göz atmanızı öneriyoruz.
Nevşehir Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler
Nevşehir ve Kapadokya kültürünü daha yakından görmek için geleneksel festivallere katılabilirsiniz. Kapadokya gezinizi bu tarihlerde gerçekleştirmek, dolu dolu bir kültür gezisi yapmak için tercih edilebilir. Festivallerin yanında fuarlar ve önemli gün kutlamalarına katılmayı da unutmayın.
Nevşehir Alışveriş - Ne Alınır?
Nevşehir gezinizden bir hatıra götürmek isterseniz, Avanos'un ünlü seramik ürünlerinden alabilirsiniz. Kapadokya'da satış yapan pek çok çömlek atölyesi bulunmaktadır. Buralardan kalemlik, bardak gibi seramik hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Avanos, v. Mehmet Yılmaz Caddesi'ndeki Çavuşin Seramik, size seramik hediyelikler için yardımcı olabilir.
Nevşehir'den gümüş eşyalar ve takılar da alabilirsiniz. Hem birbirinden güzel seramikleri, hem de gümüşleri Pazarki'de bir arada bulabilirsiniz. Aşağı Mahalle, Adnan Menderes Caddesi'nde yer alan Pazarki'de çok çeşitli hediyelikler bulunuyor.
Gümüşün yanında bakır ürünler de hediyelik olarak alınabilir. Yuğuran Bakırcılık, Atatürk Bulvarı'ndaki dükkanında birbirinden güzel bakır hediyelikleri sergilemektedir.
Dokuma halılar da Nevşehir'de oldukça ünlüdür. Tekelli Mahallesi'nde bulunan Sultanhisar Halı'dan el yapımı halı ve kilimleri alabilirsiniz. Üstelik hem satış noktası, hem de atölye olarak hizmet veren dükkanda halıların yapımını da görebilirsiniz.
Nevşehir'de günlük ihtiyaçlar için Forum Kapadokya'ya gidebilirsiniz. Bahçelievler Mahallesi'nde yer alan AVM'de pek çok markayı bulabilirsiniz. Yeni Mahallesi'nde bulunan Nisara AVM Kapadokya'yı da alışveriş için tercih edebilirsiniz.
Nevşehir Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim
İç Anadolu bölgesinin ortasında yer alan Nevşehir'de karasal iklim görülmektedir. Yazları oldukça sıcak, kışları kar yağışlı geçtiğinden Nevşehir hava durumu gezinizi planlarken önemli bir etken olabilir. Nevşehir'in her noktasını rahatlıkla gezmek için ilkbahar veya sonbaharı tercih edebilirsiniz. Bununla beraber yaz aylarında Nevşehir'e çokça turist geldiğinden şehir bu aylarda daha hareketli olabilir. Peri bacalarının kar altındaki muhteşem görüntüsünü görmek isterseniz, kış aylarında da buraya gelebilirsiniz.
Nevşehir Genel Bilgiler
Nevşehir İç Anadolu'da, ülkemizin turistik açıdan önemli şehirlerden birisidir. Tarihi Kapadokya bölgesinin merkezinde yer alır. Geçmişi Neolitik dönemlere kadar giden Nevşehir'de, özellikle tarih öncesi çağlarda volkanik faaliyetler yaşanmıştır. Paleolitik Çağ'da meydana gelen volkan patlamalarının bu dönemde insan yerleşimine izin vermediği düşünülüyor.
Nevşehir'e yerleştiği bilinen ilk devletler Hititler ve Luviler'dir. Daha sonra milattan önce 2500'lü yıllara gelindiğinde Asurluların bölgede hakim olduklarını görüyoruz. Burada ticaret kolonileri kuran Asurlular, Nevşehir'in gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Asurlular döneminde Nevşehir'i de içine alan 'Kapadokya' bölgesine ismi verilmiştir. Aslen 'güzel atlat ülkesi' anlamına gelen Kapadokya'nın ismi o zaman Katpatuka şeklindeydi.
Daha sonra Persler, Romalılar ve Selçuklu tarafından ele geçirilen şehir, 14. yüzyılda Osmanlı hakimiyetine girdi. Nevşehir Roma'ya bağlanmadan önce Kapadokya bölgesi bir süre bağımsız kalmıştır. Bu dönemde kurulan Kapadokya Krallığı, milattan sonra 17 yılında bölgenin Roma hakimiyetine geçmesiyle sona erdi. Roma bölününce Bizans İmparatorluğu sınırlarında kalmıştır. Nevşehir'in Roma ve Bizans hakimiyetinde kaldığı zamanlar, şehrin tarihi dokusunun oluşmasında büyük rol oynamıştır.
Malazgirt Zaferi sonrası bölgede Türk yerleşimleri başlayınca buraya 'Muşkara' denilmiştir. Muşkara'nın Nevşehir adını alması ise 1725 tarihini bulur. Sadrazam Damat İbrahim Paşa döneminde şehirde refah hareketi başlatılmış, pek çok imar çalışması yapılmıştır. Bu dönemde Nevşehir'de medreseler, çeşmeler, camiler yapılmıştır.
1954 yılından beri il olarak kabul edilen Nevşehir'e bağlı olan Göreme, Avanos ve Ürgüp de zengin tarihi ile dikkat çekiyor. Nevşehir, tarihiyle olduğu kadar coğrafi oluşumlarıyla da ünlü. Ülkemizin en çok turist çeken noktalarından peri bacaları da burada yer alıyor.