Nevşehir Gezilecek Yerler
- Peribacaları
- Nevşehir Kalesi
- Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi
- Göreme Açık Hava Müzesi
- Nevşehir Müzesi
- Atatürk Evi
- Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi
- Zelve Açık Hava Müzesi
- Avanos Saç Müzesi
- Güray Müze
- Sunset Point
- Avanos Tahta Köprü
- Taş Köprü
- Temenni Tepesi
- Göreme Milli Parkı
1. Peribacaları
Kapadokya denilince akla gelen ilk nokta olan peribacaları, volkanik oluşumlu coğrafik yapılardır. Hasandağı ve Erciyes gibi bölgedeki volkanik dağların patlaması ile ortaya çıkan lav ve küller, peribacalarının temellerini atmıştır. Bir zamanlar deniz olan Kapadokya bölgesi bu lav ve küller yüzünde kurumuştur. Sadece Kapadokya değil, etraftaki tüm akarsu ve göller de küllerle kaplanmıştır. Böylece oluşan tüf tabakaları, zamanla rüzgar ve selin etkisiyle aşınarak peribacalarını oluşturmuştur.
Paleoilitik dönemden beri insanlığın ilgisini çeken peribacaları, bu dönemde oyulmaya başlanmıştır. Roma ve Bizans döneminde kilise olarak da kullanıldıkları da bilinmektedir. Bugün, peribacalarının içinde kiliselerden kalan süslemeleri görmek mümkündür.
Bölgedeki en meşhur peribacaları ise 'Üç Güzeller' olarak bilinen, bir küçük, iki büyük peribacasıdır. Diğerlerinden görünüm itibariyle daha farklı ve estetik olan Üç Güzeller, peribacalarını görmeye gelen turistlerin de ilgisini çekiyor.
2. Nevşehir Kalesi
Sit alanı olarak korunan Nevşehir Kalesi'nin tarihi Selçuklulara kadar gitmektedir. 12. yüzyılda inşa edilen kale, Bağdat Kervan Yolu'nun güvenliğini sağlamak için yapılmıştır. Kale ve çevresinde yapılan kazı çalışmaları, burada bir yeraltı şehrinin yattığını ortaya çıkarmıştır.
3. Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi
Hacı Bektaş Müzesi olarak da bilinen yapının içinde hem türbe, hem de müze bir arada yer almaktadır. Türbe ve müze Nevşehir merkezinden uzakta, Hacıbektaş ilçesinde bulunmaktadır. İsmini ünlü İslam düşünürü Hacı Bektaş Veli'den alan ilçe, sadece Hacı Bektaş Veli'yi değil, pek çok Hristiyan düşünürü de yetiştirmiştir. Etnografya müzesi olarak hizmet veren Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve Müzesi, içinde geleneksel sanat anlayışı yansıtan pek çok koleksiyonu barındırıyor. Ayrıca müze sergilerinden zamanın Bektaşilerinin nasıl yaşadığını öğrenmek de mümkün.
4. Göreme Açık Hava Müzesi
Aziz Basil tarafından din öğretimi yapmak için kurulan merkez, bugün Göreme Açık Hava Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Milattan önce 4. yüzyıldan beri ayakta duran merkez, kaya içine oyulmuş yaşam alanlarından meydana geliyor. Göreme Açık Hava Müzesi'nde kayalara oyulmuş kiliseler, şapeller ve yemekhaneler gibi alanları görmek mümkün.
5. Nevşehir Müzesi
Damat İbrahim Paşa Külliyesi Sübyan Mektebi, 1966 yılında restore edilmiş ve 1967 yılında Nevşehir Müzesi olarak tekrardan açılmıştır. Daha sonraları Nevşehir Müzesi asıl yerinden Kültür Sitesi'ne taşınmıştır. Bugün müzede hem etnografik, hem de arkeolojik eserleri bir arada görmek mümkündür.
6. Atatürk Evi
Atatürk'ün Sivas Kongresi sonrasında Hacı Bektaş ilçesinde geldiği ev, bugün müze olarak kullanılmaktadır. Atatürk'ün bir gece boyunca konakladığı bu ev, 2011 yılında onarılarak müze haline getirilmiştir. Müze içerisinde tarihi açıdan önemli belgeler ve Mustafa Kemal'in kişisel eşyaları bulunuyor.
7. Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi
Müzeler açısından zengin olan Nevşehir'de Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi'ne de uğramayı unutmayın. Bebek Müzesi olarak da bilinen müzede el yapımı bebekler sergileniyor. Bebekler, Kapadokya tarihini, destanlarını ve Cumhuriyet dönemini yansıtıyor.
8. Zelve Açık Hava Müzesi
Avanos'un 5 kilometre dışında bulunan Zelve Açık Hava Müzesi, geniş bir alanı kaplamaktadır. Zelve Vadisi'nde bulunan kaya kiliselerini ve yaşam alanlarını içine alan açık hava müzesinin içinde bir de cami bulunuyor.
9. Avanos Saç Müzesi
Avanos Saç Müzesi, ilgi çekici hikayesi ile diğerlerinden ayrılıyor. Anlatılanlara göre çömlekçilik yapan Galip Körükçü'nün atölyesine bir Fransız turist kadın gelmiştir. Sonrasında ikili arasında romantik bir ilişkinin doğduğu söylenmektedir.
Ülkesine geri dönmek zorunda kalan kadın, giderken Körükçü'ye saçlarından bir tutam vermiş, Körükçü ise saçları atölyesine asmıştır. Atölyeye gelip hikayeyi duyan her kadın, kendi saçlarından bir tutamı burada bırakmış ve atölye Avanos Saç Müzesi halini almıştır.
10. Güray Müze
Avanos'ta bulunan ve Türkiye'nin ilk seramik müzesi olan Güray Müze, aynı zamanda dünyada kayaya oyulmuş tek müzedir. Müzede antik seramik eserleri ile son yüzyılın en değerli seramik sanatçılarının eserleri bulunuyor. Müzede ayrıca heykel ve fotoğrafçılık gibi sanat dallarından da örnekler yer alıyor. Müzede kimi zaman seminerler ve konserler de gerçekleştirilmektedir.
11. Sunset Point
Kapadokya'da balonların kalkışını izleyebileceğiniz yegane nokta Sunset Point'tir. Göreme'de yer alan Sunset Point'ten hem güneşin doğuşunu, hem de batışını izleyebilirsiniz.
Sunset Point'i Kapadokya hakkında çekilmiş pek çok fotoğrafın konusu olarak görmek mümkün. Bu nedenle manzarayı hemen hatırlayacaksınız.
12. Avanos Tahta Köprü
Kızılırmak üzerinde kurulmuş olan Tahta Köprü'ye 'Sallanan Tahta Köprü' de denilmektedir. Asıl ismi bu olmasa da, yürürken sallandığı için günlük hayatta bu ismiyle anılır. Köprünün bir özelliği de korkuluklarına asılan asma kilitler. Çiftler tarafından takılan bu kilitlerin anahtarı, sevgilerinin sonsuz olması için Kızılırmak'a atılır.
13. Taş Köprü
Abdülhamit döneminde yapımına başlanan köprü, Avanos'un simgelerinden biri haline gelmiştir. Taş Köprü'nün yapımında Avanos taşları kullanılmış ve köprü bugüne kadar zarar görmeden gelmiştir. Abdülhamit döneminde bitirilemeyen köprünün inşasına 1990'da devam edilmiştir. Köprünün ayakları Türk ustalar tarafından tamamlanırken, geri kalanı Macar ustalarca yapılmıştır.
14. Temenni Tepesi
Ürgüp merkezindeki Temenni Tepesi, mükemmel bir Nevşehir manzarası görmek isteyenlerin uğrak noktası. Temenni Tepesi'ne ismini, tepesine inşa edilmiş olan türbe vermiştir. Bu türbede dilek dilendiğinde halk arasında tepeye 'Temenni Tepesi' denilmeye başlanmıştır. Burada dilek dilemek ve hemen yanındaki çay ocağında dinlenmek isterseniz Ürgüp'e gelebilirsiniz.
15. Göreme Milli Parkı
40 kilometrelik alanıyla Göreme Milli Parkı, oldukça geniş bir alan üzerine kurulmuştur. Milli parkın içinde doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi yapılar da bulunuyor. Genellikle Roma ve Bizans döneminden kalan bu yapılar arasında kiliseler ve manastırlar sayılabilir. Milli parkın içinde ayrıca tarihi şaraphaneler de yer alıyor.
Daha Fazlasını Keşfet!
Nevşehir Nerede Yenir?
Kapadokya bölgesinin meşhur lezzetlerini Nevşehir restoranlarında tadabilirsiniz. Nevşehir geziniz sırasında en kaliteli restoran ve kafeleri kaçırmamak için 'Nevşehir Nerede Yenir?' listesine bakabilirsiniz. Nevşehir merkezinin yanı sıra, Ürgüp, Avanos ve Göreme'de de pek çok restoran bulunmaktadır.
Nevşehir Otel Tavsiye
Nevşehir gezinizi en güzel şekilde geçirmek için size uygun bir otel bulmanız gerekmektedir. Nevşehir merkez, Ürgüp, Göreme ve Avanos'ta konaklamak için oldukça kaliteli oteller bulunmaktadır. Tavsiyeye ihtiyacınız varsa, aşağıdaki otel tavsiyeleri listesine göz atmanızı öneriyoruz.
Nevşehir Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler
Nevşehir ve Kapadokya kültürünü daha yakından görmek için geleneksel festivallere katılabilirsiniz. Kapadokya gezinizi bu tarihlerde gerçekleştirmek, dolu dolu bir kültür gezisi yapmak için tercih edilebilir. Festivallerin yanında fuarlar ve önemli gün kutlamalarına katılmayı da unutmayın.
Nevşehir Alışveriş - Ne Alınır?
Nevşehir gezinizden bir hatıra götürmek isterseniz, Avanos'un ünlü seramik ürünlerinden alabilirsiniz. Kapadokya'da satış yapan pek çok çömlek atölyesi bulunmaktadır. Buralardan kalemlik, bardak gibi seramik hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Avanos, v. Mehmet Yılmaz Caddesi'ndeki Çavuşin Seramik, size seramik hediyelikler için yardımcı olabilir.
Nevşehir'den gümüş eşyalar ve takılar da alabilirsiniz. Hem birbirinden güzel seramikleri, hem de gümüşleri Pazarki'de bir arada bulabilirsiniz. Aşağı Mahalle, Adnan Menderes Caddesi'nde yer alan Pazarki'de çok çeşitli hediyelikler bulunuyor.
Gümüşün yanında bakır ürünler de hediyelik olarak alınabilir. Yuğuran Bakırcılık, Atatürk Bulvarı'ndaki dükkanında birbirinden güzel bakır hediyelikleri sergilemektedir.
Dokuma halılar da Nevşehir'de oldukça ünlüdür. Tekelli Mahallesi'nde bulunan Sultanhisar Halı'dan el yapımı halı ve kilimleri alabilirsiniz. Üstelik hem satış noktası, hem de atölye olarak hizmet veren dükkanda halıların yapımını da görebilirsiniz.
Nevşehir'de günlük ihtiyaçlar için Forum Kapadokya'ya gidebilirsiniz. Bahçelievler Mahallesi'nde yer alan AVM'de pek çok markayı bulabilirsiniz. Yeni Mahallesi'nde bulunan Nisara AVM Kapadokya'yı da alışveriş için tercih edebilirsiniz.
Nevşehir Ne Yenir?
Nevşehir mutfağı, genel olarak İç Anadolu mutfağı ile oldukça benzerdir. Nevşehir'de ana yemeğinden tatlısına her damak tadına uygun yöresel yiyecekler bulabilirsiniz. Nevşehir'de hiçbir lezzeti kaçırmamak için 'Nevşehir'de Ne Yenir?' listesine göz atabilirsiniz.
Nevşehir Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim
İç Anadolu bölgesinin ortasında yer alan Nevşehir'de karasal iklim görülmektedir. Yazları oldukça sıcak, kışları kar yağışlı geçtiğinden Nevşehir hava durumu gezinizi planlarken önemli bir etken olabilir. Nevşehir'in her noktasını rahatlıkla gezmek için ilkbahar veya sonbaharı tercih edebilirsiniz. Bununla beraber yaz aylarında Nevşehir'e çokça turist geldiğinden şehir bu aylarda daha hareketli olabilir. Peri bacalarının kar altındaki muhteşem görüntüsünü görmek isterseniz, kış aylarında da buraya gelebilirsiniz.
Nevşehir Genel Bilgiler
Nevşehir İç Anadolu'da, ülkemizin turistik açıdan önemli şehirlerden birisidir. Tarihi Kapadokya bölgesinin merkezinde yer alır. Geçmişi Neolitik dönemlere kadar giden Nevşehir'de, özellikle tarih öncesi çağlarda volkanik faaliyetler yaşanmıştır. Paleolitik Çağ'da meydana gelen volkan patlamalarının bu dönemde insan yerleşimine izin vermediği düşünülüyor.
Nevşehir'e yerleştiği bilinen ilk devletler Hititler ve Luviler'dir. Daha sonra milattan önce 2500'lü yıllara gelindiğinde Asurluların bölgede hakim olduklarını görüyoruz. Burada ticaret kolonileri kuran Asurlular, Nevşehir'in gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Asurlular döneminde Nevşehir'i de içine alan 'Kapadokya' bölgesine ismi verilmiştir. Aslen 'güzel atlat ülkesi' anlamına gelen Kapadokya'nın ismi o zaman Katpatuka şeklindeydi.
Daha sonra Persler, Romalılar ve Selçuklu tarafından ele geçirilen şehir, 14. yüzyılda Osmanlı hakimiyetine girdi. Nevşehir Roma'ya bağlanmadan önce Kapadokya bölgesi bir süre bağımsız kalmıştır. Bu dönemde kurulan Kapadokya Krallığı, milattan sonra 17 yılında bölgenin Roma hakimiyetine geçmesiyle sona erdi. Roma bölününce Bizans İmparatorluğu sınırlarında kalmıştır. Nevşehir'in Roma ve Bizans hakimiyetinde kaldığı zamanlar, şehrin tarihi dokusunun oluşmasında büyük rol oynamıştır.
Malazgirt Zaferi sonrası bölgede Türk yerleşimleri başlayınca buraya 'Muşkara' denilmiştir. Muşkara'nın Nevşehir adını alması ise 1725 tarihini bulur. Sadrazam Damat İbrahim Paşa döneminde şehirde refah hareketi başlatılmış, pek çok imar çalışması yapılmıştır. Bu dönemde Nevşehir'de medreseler, çeşmeler, camiler yapılmıştır.
1954 yılından beri il olarak kabul edilen Nevşehir'e bağlı olan Göreme, Avanos ve Ürgüp de zengin tarihi ile dikkat çekiyor. Nevşehir, tarihiyle olduğu kadar coğrafi oluşumlarıyla da ünlü. Ülkemizin en çok turist çeken noktalarından peri bacaları da burada yer alıyor.