Nevşehir Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler
- Aksalur Kiraz Bayramı (20 Haziran)
- Cappadox Festivali (Haziran)
- Uluslararası Avanos Turizm ve El Sanatları Festivali (Eylül)
- Kaymak Festivali (Ağustos)
- Kozaklı Termal Kaplıca Festivali (Temmuz)
- Hacı Bektaş Veli Kültür ve Sanat Festivali (Ağustos)
- Ürgüp Bağ Bozumu Şenlikleri (Eylül)
- Salcano Erciyes Kapadokya Bisiklet Festivali (Eylül)
- Nevşehir Kitap Fuarı (Aralık)
- Uluslararası Turizm Filmleri Festivali (Eylül)
1. Aksalur Kiraz Bayramı (20 Haziran)
Her sene 20 Haziran'da düzenlenen Aksalur Kiraz Bayramı, Ürgüp, Aksalur kasabasında gerçekleştiriliyor. Burada yetişen kirazları ve kasabayı tanıtmak için düzenlenen festivale mutlaka katılmalısınız. Aksalur Kiraz Bayramı sırasında kasabanın birbirinden güzel kirazlarının tadına bakabilir, Ürgüp hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Sadece bir gün süren bu güzel festivali kaçırmamak için dikkatli olmalısınız.
2. Cappadox Festivali (Haziran)
Kapadokya'nın en coşkulu festivallerinden Cappadox, Haziran ayında gerçekleştirilmektedir. Festival kapsamında müzik dinletilerinden gastronomi etkinliklerine kadar çok çeşitli aktiviteler bulunuyor. Açık hava etkinlikleri ile dikkat çeken festivalde çağdaş sanatların her türlüsünü bir arada bulabilirsiniz. Her sene farklı bir tema etrafında şekillenen festival, yoğun bir ilgiyle karşılaşıyor. Bu sebeple festival tarihini dikkatle takip ederek biletlerinizi ayırtmalısınız.
3. Uluslararası Avanos Turizm ve El Sanatları Festivali (Eylül)
Eylül ayının başlarında düzenlenen Uluslararası Avanos Turizm ve El Sanatları Festivali, Avanos'un kültürel mirasını yaşatan bir festival. El sanatlarının büyük gelişme gösterdiği Avanos bölgesi, tarih öncesi çağlardan beri çeşitli sanat dallarıyla uğraşan bir bölge. Avanos'un tarihini ve köklü kültürünü daha yakından tanımak için Eylül ayında Avanos'u ziyarete gelebilir, festivale katılabilirsiniz.
4. Kaymak Festivali (Ağustos)
Genellikle Ağustos'un ikinci haftasında gerçekleştirilen festival, Nevşehir'in ünlü kaymağını tanıtmayı amaçlıyor. Kendine has tadı ve kıvamı ile Nevşehir kaymağı, ısırılarak yenebilen yapısı ile dikkatleri çekiyor. Kaymaklı beldesinde gerçekleştirilen festivalde halk oyunları gösterileri de yapılmakta, renkli görüntüler ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında festival kapsamında en iyi kaymağı seçmek için çok çekişmeli bir yarışma düzenleniyor.
5. Kozaklı Termal Kaplıca Festivali (Temmuz)
Kozaklı beldesi, doğal güzelliklerinin yanı sıra sularının şifalı olmasıyla da biliniyor. Temmuz ayında düzenlenen Kozaklı Termal Kaplıca Festivali'yle de beldenin bu yönü öne çıkartılmak isteniyor. Genellikle Temmuz sonunda düzenlenen festivalin sloganı ise ' Suyun Şifaya Dönüştüğü Yer'. Coşkulu bir mehteran takımı geçişi ile açılan festivale katılmanızı, Kozaklı'nın şifalı sularına girmenizi öneriyoruz.
6. Hacı Bektaş Veli Kültür ve Sanat Festivali (Ağustos)
Ağustos'ta üç gün boyunca süren Hacı Bektaş Veli Kültür ve Sanat Festivali, Hacıbektaş Belediyesi'nde düzenlenmektedir. Bölgenin değerli isimlerinden olan Hacı Bektaş Veli'yi anmak için düzenlenen festival oldukça dolu bir programa sahip. Festival her sene hem ülkemizden, hem yurt dışından pek çok turisti kendisine çekiyor. Festival boyunca sadece günahsızların geçebildiğine inanılan Delikli Taş gibi pek çok nokta ziyaret ediliyor.
7. Ürgüp Bağ Bozumu Şenlikleri (Eylül)
Üzüm bağlarıyla ve dolayı olarak şaraplarıyla ünlü Ürgüp'te Bağ Bozumu Şenlikleri'ne katılabilirsiniz. Her sene Eylül'ün ikinci haftasında düzenlenen festivale pek çok turist katılım gösteriyor. Üç gün boyunca süren festivalde şarap severleri eğlenceli günler bekliyor. Eylül ayında Ürgüp'e gelerek adeta bayram havasında geçen bu keyifli festivale katılabilir, birbirinden güzel şarapları tadabilirsiniz.
8. Salcano Erciyes Kapadokya Bisiklet Festivali (Eylül)
Sadece ülkemizden değil, tüm dünyadan bisikletçileri bir araya getiren festival, Eylül ayında düzenleniyor. Salcano Erciyes Kapadokya Bisiklet Festivali'nde amatör ve profesyonel bisikletçiler birlikte pedal çeviriyor. Bisiklet sürmeyi seviyorsanız festivalde farklı milletlerden bisikletçiler ile buluşabilirsiniz. Bisiklet sürmeye fazla ilginiz yoksa oldukça renkli ve eğlenceli geçen bu festivale izleyici olarak da katılabilirsiniz.
9. Nevşehir Kitap Fuarı (Aralık)
Nevşehir Kitap Fuarı, Nevşehir Belediyesi tarafından düzenlenmektedir. İlk defa 2019 yılında yapılan kitap fuarı, Forum Kapadokya AVM'de gerçekleştirilmektedir. Nevşehir Kitap Fuarı'nda pek çok yayınevi stant açmakta, en sevilen yazarlar kitap fuarına konuk olmaktadır. Yaklaşık 1 hafta boyunca açık kalan fuara katılmayı düşünebilirsiniz. Fuarda çeşitli kitapları inceleyebilir, yazarlarıyla sohbet ederek imza alabilirsiniz.
10. Uluslararası Turizm Filmleri Festivali (Eylül)
Tanıtmader desteğiyle düzenlenen festival, 30 senelik geçmişi ile 20 farklı ülkede faaliyet göstermektedir. Turizm filmlerinin yarıştığı bu festival, Nevşehir'in tanıtımı için oldukça büyük bir fırsattır. 2015 yılında Tanıtmader'in Uluslararası Cifft Federasyonu'na üye olmasıyla Türkiye de bu festival içinde kendisine yer bulmuştur. Turizm Filmleri Festivali, Eylül ayında Nevşehir'e gelmekte ve yaklaşık 4 gün sürmektedir.
Daha Fazlasını Keşfet!
Nevşehir Nerede Yenir?
Kapadokya bölgesinin meşhur lezzetlerini Nevşehir restoranlarında tadabilirsiniz. Nevşehir geziniz sırasında en kaliteli restoran ve kafeleri kaçırmamak için 'Nevşehir Nerede Yenir?' listesine bakabilirsiniz. Nevşehir merkezinin yanı sıra, Ürgüp, Avanos ve Göreme'de de pek çok restoran bulunmaktadır.
Nevşehir Otel Tavsiye
Nevşehir gezinizi en güzel şekilde geçirmek için size uygun bir otel bulmanız gerekmektedir. Nevşehir merkez, Ürgüp, Göreme ve Avanos'ta konaklamak için oldukça kaliteli oteller bulunmaktadır. Tavsiyeye ihtiyacınız varsa, aşağıdaki otel tavsiyeleri listesine göz atmanızı öneriyoruz.
Nevşehir Alışveriş - Ne Alınır?
Nevşehir gezinizden bir hatıra götürmek isterseniz, Avanos'un ünlü seramik ürünlerinden alabilirsiniz. Kapadokya'da satış yapan pek çok çömlek atölyesi bulunmaktadır. Buralardan kalemlik, bardak gibi seramik hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Avanos, v. Mehmet Yılmaz Caddesi'ndeki Çavuşin Seramik, size seramik hediyelikler için yardımcı olabilir.
Nevşehir'den gümüş eşyalar ve takılar da alabilirsiniz. Hem birbirinden güzel seramikleri, hem de gümüşleri Pazarki'de bir arada bulabilirsiniz. Aşağı Mahalle, Adnan Menderes Caddesi'nde yer alan Pazarki'de çok çeşitli hediyelikler bulunuyor.
Gümüşün yanında bakır ürünler de hediyelik olarak alınabilir. Yuğuran Bakırcılık, Atatürk Bulvarı'ndaki dükkanında birbirinden güzel bakır hediyelikleri sergilemektedir.
Dokuma halılar da Nevşehir'de oldukça ünlüdür. Tekelli Mahallesi'nde bulunan Sultanhisar Halı'dan el yapımı halı ve kilimleri alabilirsiniz. Üstelik hem satış noktası, hem de atölye olarak hizmet veren dükkanda halıların yapımını da görebilirsiniz.
Nevşehir'de günlük ihtiyaçlar için Forum Kapadokya'ya gidebilirsiniz. Bahçelievler Mahallesi'nde yer alan AVM'de pek çok markayı bulabilirsiniz. Yeni Mahallesi'nde bulunan Nisara AVM Kapadokya'yı da alışveriş için tercih edebilirsiniz.
Nevşehir Ne Yenir?
Nevşehir mutfağı, genel olarak İç Anadolu mutfağı ile oldukça benzerdir. Nevşehir'de ana yemeğinden tatlısına her damak tadına uygun yöresel yiyecekler bulabilirsiniz. Nevşehir'de hiçbir lezzeti kaçırmamak için 'Nevşehir'de Ne Yenir?' listesine göz atabilirsiniz.
Nevşehir Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim
İç Anadolu bölgesinin ortasında yer alan Nevşehir'de karasal iklim görülmektedir. Yazları oldukça sıcak, kışları kar yağışlı geçtiğinden Nevşehir hava durumu gezinizi planlarken önemli bir etken olabilir. Nevşehir'in her noktasını rahatlıkla gezmek için ilkbahar veya sonbaharı tercih edebilirsiniz. Bununla beraber yaz aylarında Nevşehir'e çokça turist geldiğinden şehir bu aylarda daha hareketli olabilir. Peri bacalarının kar altındaki muhteşem görüntüsünü görmek isterseniz, kış aylarında da buraya gelebilirsiniz.
Nevşehir Genel Bilgiler
Nevşehir İç Anadolu'da, ülkemizin turistik açıdan önemli şehirlerden birisidir. Tarihi Kapadokya bölgesinin merkezinde yer alır. Geçmişi Neolitik dönemlere kadar giden Nevşehir'de, özellikle tarih öncesi çağlarda volkanik faaliyetler yaşanmıştır. Paleolitik Çağ'da meydana gelen volkan patlamalarının bu dönemde insan yerleşimine izin vermediği düşünülüyor.
Nevşehir'e yerleştiği bilinen ilk devletler Hititler ve Luviler'dir. Daha sonra milattan önce 2500'lü yıllara gelindiğinde Asurluların bölgede hakim olduklarını görüyoruz. Burada ticaret kolonileri kuran Asurlular, Nevşehir'in gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Asurlular döneminde Nevşehir'i de içine alan 'Kapadokya' bölgesine ismi verilmiştir. Aslen 'güzel atlat ülkesi' anlamına gelen Kapadokya'nın ismi o zaman Katpatuka şeklindeydi.
Daha sonra Persler, Romalılar ve Selçuklu tarafından ele geçirilen şehir, 14. yüzyılda Osmanlı hakimiyetine girdi. Nevşehir Roma'ya bağlanmadan önce Kapadokya bölgesi bir süre bağımsız kalmıştır. Bu dönemde kurulan Kapadokya Krallığı, milattan sonra 17 yılında bölgenin Roma hakimiyetine geçmesiyle sona erdi. Roma bölününce Bizans İmparatorluğu sınırlarında kalmıştır. Nevşehir'in Roma ve Bizans hakimiyetinde kaldığı zamanlar, şehrin tarihi dokusunun oluşmasında büyük rol oynamıştır.
Malazgirt Zaferi sonrası bölgede Türk yerleşimleri başlayınca buraya 'Muşkara' denilmiştir. Muşkara'nın Nevşehir adını alması ise 1725 tarihini bulur. Sadrazam Damat İbrahim Paşa döneminde şehirde refah hareketi başlatılmış, pek çok imar çalışması yapılmıştır. Bu dönemde Nevşehir'de medreseler, çeşmeler, camiler yapılmıştır.
1954 yılından beri il olarak kabul edilen Nevşehir'e bağlı olan Göreme, Avanos ve Ürgüp de zengin tarihi ile dikkat çekiyor. Nevşehir, tarihiyle olduğu kadar coğrafi oluşumlarıyla da ünlü. Ülkemizin en çok turist çeken noktalarından peri bacaları da burada yer alıyor.