1. Anasayfa
  2. Keşfet
  3. Ne Yenir?
  4. Medine Uçak Bileti

Medine Ne Yenir?

04 Aralık 2021 18:21
  1. Safranlı Pilav
  2. Tavuk
  3. Kebab el Mirou
  4. Biryani
  5. Etli Sebze Çorbası
  6. Patatesli Kuzu Eti Yemeği
  7. Doldurulmuş Soğan
  8. Foul
  9. Harees
  10. Hurma
  11. Lugaimat
  12. İrmik
  13. Masoob
  14. Muttabak
  15. Mırra

1. Safranlı Pilav

Ülkemizde de görülebilecek olan safranlı pilav, damaklarda harika bir tat bırakıyor. Medine'de oldukça sevilen bu yemeği mutlaka denemenizi öneriyoruz. Safranlı pilav kimi zaman maydanoz veya başka sebzelerle de tatlandırılıyor. Safranlı pilavı Medine'de hemen her restoranda bulabilirsiniz.

Safranlı Pilav

2. Tavuk

Tavuk, Medine'de çok çeşitli yöntemlerle hazırlanır. Genellikle pilavların yanında görebileceğiniz tavuk, güzelce kızartıldıktan sonra safranlı pilavla da tüketiliyor. Tavuğu çorbalarda veya çeşitli sebze yemeklerinin içinde de hemen her zaman görebilirsiniz.

Tavuk

3. Kebab el Mirou

Suudi Arabistan'da kebabın çok sevildiğini görebilirsiniz. Buradaki en ünlü kebap çeşidiyse kebab el mirou. Kebab el mirou, yuvarlak köfteler ile hazırlanan lezzetli bir yemek. Kızartılan köftelerin yanında yine kızarmış veya közlenmiş domates ve biber gibi sebzeler servis ediliyor.

Kebab el Mirou

4. Biryani

Tavuğun kullanıldığı yemeklerden birisi de biryani. Tavuklu biryani, ülkemizde de hemen her yerde görebileceğiniz harika bir lezzet. Sebzeli pirinç pilavı kullanılarak hazırlanan biryani, Medine'nin de en meşhur yemeklerinden. Kızarmış tavukla beraber servis edilen biryaninin Medine usulünü de çok seveceksiniz.

Biryani

5. Etli Sebze Çorbası

Etli sebze çorbasında genellikle kuzu eti tercih edilir. Bunun yanında çorbada dana etini kullanmak da uygundur. Medine'de ve genel olarak Suudi Arabistan'da çok sevilen çorba, oldukça sağlıklı bir seçenek. Medine gezinizi kış aylarında yaparsanız, serin akşamlarda bu çorbadan içmeyi unutmayın.

Etli Sebze Çorbası

6. Patatesli Kuzu Eti Yemeği

Medine'ye gittiğinizde, damak tadınıza uygun pek çok yemeğin burada da hazırlandığını görebilirsiniz. Patatesli kuzu eti de Türkiye mutfağına yakın yemeklerden birisi. Yanında güzel bir pirinç pilavıyla servis edilen yemek, çeşitli baharatlarla tatlandırılır ve yemeye hazır hale getirilir.

Patatesli Kuzu Eti Yemeği

7. Doldurulmuş Soğan

Doldurulmuş soğanlar, ilk bakışta garip gelebilir. Fakat ilk lokmayı aldığınızda tadına hayran olacak ve tekrar tekrar yemek isteyeceksiniz. Arap ülkelerinde meşhur olan doldurulmuş soğan, Medine'de de layıkıyla hazırlanıyor. Bu yemek hazırlanırken tüm haldeki soğanlar kıymalı içle doldurulur.

Doldurulmuş Soğan

8. Foul

Medine'ye gittiğinizde, foul yemeğinin tadına bakmadan dönmemelisiniz. Bir tür bakla olan foul, diğer malzemelerle beraber kullanıldığında ortaya foul yemeği çıkıyor. Yemeğin içinde foul haricinde nohut da kullanılmakta. Domates gibi sebzelerle lezzetine lezzet katılan yemek, kimyon ve limon da eklendiğinde tamamlanmış olur.

Foul

9. Harees

Harees, haşlanmış ve ezilmiş buğdaydan yapılan bir yemektir. Harees kelimesinin anlamı da 'ezmek' demektir. Genellikle lapa kıvamında hazırlanır. Harees yemeğinin içine et de katıldıktan sonra güzelce baharatlanır ve servise hazırlanır.

Harees

10. Hurma

Hurma, Medine'ye geldiğinizde mutlaka tatmanız gereken meyvelerden. Hurma seviyorsanız, bu meyvenin anavatanı denilebilecek Medine'de hurma yeme fırsatını kaçırmayın. Medine'de pek çok yerde hurma bulabilir, satın alabilirsiniz. Özellikle tarihi Hurma Pazarı'na uğramanızı öneriyoruz.

Hurma

11. Lugaimat

Lugaimat, aslında lokma tatlısının aynısı. Lugaimat için lokmanın Medine, ya da genel olarak Suudi Arabistan usulü denilebilir. Medine'de tanıdık bir tatlı arıyorsanız kesinlikle lugaimat tatlısına yönelmelisiniz. Medine'de de oldukça fazla sevilen bir tatlı olduğundan kolaylıkla satan bir yer bulabilirsiniz.

Lugaimat

12. İrmik

Medine'de deneyebileceğiniz tanıdık tatlardan bir diğeri de irmik tatlısı. Bildiğimiz tarifiyle hemen hemen aynı hazırlanan irmik, Medine'nin ünlü tatlıları arasına giriyor. Ağızda dağılan yapısı ve şerbetli lezzetiyle irmiği bir de Medine'de denemek iyi bir fikirdir.

İrmik

13. Masoob

Masoob, puding kıvamında olmasına ve puding gibi görünmesine rağmen bir kahvaltılıktır. İçinde muzun yanı sıra ekmek parçaları da bulunur. Hem doyurucu, hem de enerji deposu olan masoob, Medine kahvaltılarının da vazgeçilmezi olmayı başarıyor.

Masoob

14. Muttabak

Ayaküstü bir şeyler atıştırmak için muttabak idealdir. Arap böreği olarak da adlandırabileceğimiz muttabak, kıymalı bir iç harcı ile hazırlanıyor. Kıymalı istemezseniz peynirli muttabak böreklerini deneyebilirsiniz. Genellikle sokaklarda bulabileceğiniz böreği pastane tarzı dükkanlarda da rahatlıkla bulabilirsiniz.

Muttabak

15. Mırra

Medine'de yemeklerden sonra güzel bir kahve içmek isterseniz, mırra kahvesini denemelisiniz. Türkiye'de de Mardin gibi yörelerde görebileceğiniz mırra, acı bir tada sahip. Türk kahvesinden daha küçük fincanlarda servis edilir ve rengi siyaha yakındır.

Mırra

Daha Fazlasını Keşfet!

Medine Nerede Yenir

Medine Nerede Yenir

Medine'de yöresel Arap yemeklerini tadabileceğiniz çok sayıda restoran bulunuyor. Geziniz boyunca restoran, lokanta ve kafeleri gezerek Medine yemekleri hakkında genel bir fikre sahip olabilirsiniz. Medine'de sadece yerel yemekleri değil, dünya mutfağından da yemek çeşitlerini bulabilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Medine Otel Tavsiye

Medine Otel Tavsiye

Medine'de konaklayabileceğiniz çeşitli oteller bulunuyor. Medine'de kalacağınız oteli seçerken konumuna dikkat etmenizi öneriyoruz. Burada toplu taşıma sistemi fazla gelişmediğinden, merkezi bir konumda olmak iyi olacaktır. Otel ve konaklama konusunda oldukça gelişmiş bir yer olan Medine'de hiçbir sıkıntı yaşamadan gezinizi tamamlayabilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Medine Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler

Medine Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler

Medine'yi ve Suudi Arabistan'ın geleneklerini, kültürünü daha yakından görmek, gezinizi dolu dolu geçirmenize yardımcı olacaktır. Medine, İslam için kutsal bir mekandır. Bu nedenle Medine'deki kutlamalar ve etkinlikler genellikle dini bayramlardan oluşmaktadır.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Medine Alışveriş | Ne Alınır?

Medine Alışveriş | Ne Alınır?

Medine geziniz sırasında buradan alabileceğiniz pek çok şey var. İster kendinize, isterseniz de sevdiklerinize hediyelik olarak değerlendirebileceğiniz bazı alternatifler bulunuyor.

Koku bunlardan birisi. Medine'ne çeşit çeşit yağlardan ve bitkilerden kokular hazırlandığını görebilirsiniz. Bu kokulardan en popüleri ise tabii ki misk. Misk haricinde öd ağacından hazırlanan tütsüler de oldukça ünlü.

Medine'den çeşitli dekorasyon ürünleri de alabilirsiniz. Genellikle dini unsurlar barındıran dekorasyon ürünlerini hediyelik olarak tercih edebilirsiniz.

Hurma Medine'ye gelen turistlerin en çok aldığı ürünlerin başında geliyor. Medine'de hurma almak için gitmeniz gereken yerse kesinlikle Hurma Pazarı. 1400 yıllık tarihiyle Hurma Pazarı, Medine'de kültürel açıdan da önemli bir merkez.

Medine'ye geldiğinizde birbirinden güzel tespihlere göz atmayı da unutmayın. Tespihlerin yanı sıra en kaliteli eşarpları da Medine'de bulabilirsiniz. Burada özellikle kaşmir ve ipek şallar çok satılıyor.

Pek çok kişi Medine'den seccade almayı tercih eder. Seccadelerin yanında halı ve kilimler de buradan alınabilecek ürünlerdir.

Klasik Arap mücevherleri de şık bir hediye alternatifi olabilir. Göz kamaştırıcı altın ve gümüş mücevherler, en güzel taşlarla süsleniyor.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Medine Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Medine Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Medine, alkolün yasak olduğu noktalardandır. Bu nedenle Medine'de alkollü bar, kulüp gibi mekanlar da bulunmamaktadır. Yine de Medine'de eğlenmek için az da olsa seçeneğiniz bulunuyor.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Medine Gezilecek Yerler

Medine Gezilecek Yerler

Her noktasında tarihin izleri olan Medine'de görmeniz gereken bazı yerler bulunuyor. İslam dini açısından taşıdığı önemle dikkat çeken Medine, bugün kutsal dini yapılara da ev sahipliği yapmakta. Medine'ye geldiğinizde nerelere gitmeniz gerektiği konusunu düşünüyorsanız, listeye göz gezdirebilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Medine Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim

Medine Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim

Yıl boyunca oldukça sıcak olan Medine, en sıcak zamanını Ağustos'ta yaşar. Ağustos ayında Medine'nin ortalama sıcaklığı 45 derecedir. Ayrıca Medine'ye yaz aylarında hiç yağış düşmez. Bu nedenle Medine'de Haziran'dan Ağustos sonuna kadar turizmin yavaşladığı görülür.

İlkbahar ve sonbahar, yaz aylarından daha iyi bir seçenektir. Yine de ilkbaharda, özellikle Mayıs'ta, yine kurak bir mevsimin yaşandığını söylemekte fayda var. İlkbaharda Medine'ye neredeyse hiç yağış düşmez, bununla beraber sıcaklıklar 40 dereceyi bulabilir. İlkbahar, yaz aylarına göre turizm açısından daha hareketlidir.

Sonbaharda da sıcaklıkların aşağı yukarı aynı kaldığı söylenebilir. Eylül'den Ekim ortalarına kadarki zaman diliminde sıcaklıklar 40-42 dereceye kadar çıkabilir. Kasım ayında sıcaklıklar ortalama 30 dereceye kadar düştüğünden Kasım ayını gezi için tercih edebilirsiniz.

Medine'yi ziyaret etmek için en ideal mevsim kıştır. Kış aylarında hava 23-29 derece arasında değişir. Ocak'tan Şubat'a kadar buraya gelirseniz güzel, ılık havada gezinizi tamamlayabilirsiniz. Medine'nin turizm açısından en yoğun olduğu mevsim kış olduğundan uçak biletinizi veya otelinizi erkenden ayarlamanız iyi olacaktır.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Medine Genel Bilgiler

Medine Genel Bilgiler

Suudi Arabistan'ın önemli şehirlerinden olan Medine, Hicaz bölgesinde bulunmaktadır. Medine'nin ismi resmi olarak 'Medine-i Münevvere' şeklindedir. Medine, bugünkü ismini almadan önce bilinen iki farklı isme sahipti. Hz. Muhammed'in 622 yılında buraya hicret etmesinden önce Medine'nin ismi Yesrib olarak geçiyordu. Hicret tamamlandıktan sonra Yesrib'in ismi, Hz. Muhammed tarafından 'Tabah' olarak değiştirilmiştir. Tabah, kibar veya iyi anlamına gelen Arapça bir sözcüktür. Daha sonra şehre Hz. Muhammed tarafından bugünkü ismi verilmiştir. Aydınlanmış şehir anlamına gelen 'Medinetü'l Münevvere', bu bölgenin son ismi olarak kabul edilmiştir.

Medine, İslam dininde büyük bir öneme sahiptir. Öyle ki Medine, Mekke'den sonra ikinci en kutsal yer olarak görülmektedir. Bu durumun oluşmasında Medine'de bulunan Mescid-i Nebevi'nin ve Hz. Muhammed'in kabrinin büyük etkisi olmuştur. Mescit, Mescid-i Haram'dan sonraki en kutsal ikinci mescit olarak sayılmaktadır. Ayrıca Mescid-i Nebevi, içinde Hz. Muhammed'in kabrini de barındırdığından İslam'ın en önemli kutsal mekanları arasındadır.

Medine, Melikşah'ın hükümdar olduğu dönemde Selçuklu topraklarına katılmıştır. 1170'lerin sonunda Medine, diğer Hicaz toprakları gibi Eyyubiler tarafından alındı. 1517'de Yavuz Sultan Selim, Medine'ye geldiğinde burada Memluk orduları bulunuyordu. 22 Ocak 1517 yılında gerçekleşen Ridaniye Savaşı sonrası Medine, Osmanlı topraklarına katıldı. Medine'deki Türk egemenliği 22 Ocak 1919'da son bulmuştur. Bu süre zarfında Medine'de pek çok imar çalışması yürütüldü ve şehre yatırım yapıldı. 2. Abdülhamit döneminde İstanbul'dan Medine'ye kadar götürülen demiryolu ağı örnek gösterilebilir.

Medine'de Osmanlı zamanında pek çok eser yapılmış olsa da, bugün bu eserleri görmek mümkün değildir. 1925 yılında resmen kurulan Suudi Arabistan hükümeti, Osmanlı eserlerinin yok edilmesine dair bir politika izlemiştir. Bugün Medine'de Türk eseri olarak sadece el-Muazzam Tren İstasyonu ve Mescid-i Hamidiye bulunmaktadır.

İslam'ın mukaddes şehirlerinden Medine'de pek çok kutsal mekan bulunmaktadır. İslam geleneği etkisinde gelişen mimari anlayış, bu yapılarda kendisini göstermektedir. Medine'deki kutsal mekanlara Müslüman olmayanların girmesi yasaktır. Daha çok tarihi ve kültürü ile öne çıkan Medine, özellikle İslam tarihi açısından önemli bir noktadır.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Medine Uçak Bileti

Gidiş tarihi seçiniz

Dönüş tarihi seçiniz