Medine Alışveriş | Ne Alınır?
Medine geziniz sırasında buradan alabileceğiniz pek çok şey var. İster kendinize, isterseniz de sevdiklerinize hediyelik olarak değerlendirebileceğiniz bazı alternatifler bulunuyor.
Koku bunlardan birisi. Medine'ne çeşit çeşit yağlardan ve bitkilerden kokular hazırlandığını görebilirsiniz. Bu kokulardan en popüleri ise tabii ki misk. Misk haricinde öd ağacından hazırlanan tütsüler de oldukça ünlü.
Medine'den çeşitli dekorasyon ürünleri de alabilirsiniz. Genellikle dini unsurlar barındıran dekorasyon ürünlerini hediyelik olarak tercih edebilirsiniz.
Hurma Medine'ye gelen turistlerin en çok aldığı ürünlerin başında geliyor. Medine'de hurma almak için gitmeniz gereken yerse kesinlikle Hurma Pazarı. 1400 yıllık tarihiyle Hurma Pazarı, Medine'de kültürel açıdan da önemli bir merkez.
Medine'ye geldiğinizde birbirinden güzel tespihlere göz atmayı da unutmayın. Tespihlerin yanı sıra en kaliteli eşarpları da Medine'de bulabilirsiniz. Burada özellikle kaşmir ve ipek şallar çok satılıyor.
Pek çok kişi Medine'den seccade almayı tercih eder. Seccadelerin yanında halı ve kilimler de buradan alınabilecek ürünlerdir.
Klasik Arap mücevherleri de şık bir hediye alternatifi olabilir. Göz kamaştırıcı altın ve gümüş mücevherler, en güzel taşlarla süsleniyor.
Daha Fazlasını Keşfet
Medine Nerede Yenir
Medine'de yöresel Arap yemeklerini tadabileceğiniz çok sayıda restoran bulunuyor. Geziniz boyunca restoran, lokanta ve kafeleri gezerek Medine yemekleri hakkında genel bir fikre sahip olabilirsiniz. Medine'de sadece yerel yemekleri değil, dünya mutfağından da yemek çeşitlerini bulabilirsiniz.
Medine Otel Tavsiye
Medine'de konaklayabileceğiniz çeşitli oteller bulunuyor. Medine'de kalacağınız oteli seçerken konumuna dikkat etmenizi öneriyoruz. Burada toplu taşıma sistemi fazla gelişmediğinden, merkezi bir konumda olmak iyi olacaktır. Otel ve konaklama konusunda oldukça gelişmiş bir yer olan Medine'de hiçbir sıkıntı yaşamadan gezinizi tamamlayabilirsiniz.
Medine Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler
Medine'yi ve Suudi Arabistan'ın geleneklerini, kültürünü daha yakından görmek, gezinizi dolu dolu geçirmenize yardımcı olacaktır. Medine, İslam için kutsal bir mekandır. Bu nedenle Medine'deki kutlamalar ve etkinlikler genellikle dini bayramlardan oluşmaktadır.
Medine Gezilecek Yerler
Her noktasında tarihin izleri olan Medine'de görmeniz gereken bazı yerler bulunuyor. İslam dini açısından taşıdığı önemle dikkat çeken Medine, bugün kutsal dini yapılara da ev sahipliği yapmakta. Medine'ye geldiğinizde nerelere gitmeniz gerektiği konusunu düşünüyorsanız, listeye göz gezdirebilirsiniz.
Medine Ne Yenir?
Bir şehri, özellikle yurt dışında bir şehri geziyorsanız mümkün olduğunca çok yöresel yemek denemelisiniz. Medine mutfağı da şehrin ve genel olarak Suudi Arabistan'ın kültürünü ve tarihini yansıtıyor. Medine'ye geldiğinizde burada zengin, lezzetli bir mutfak kültürü bulunduğunuzu göreceksiniz.
Medine Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim
Yıl boyunca oldukça sıcak olan Medine, en sıcak zamanını Ağustos'ta yaşar. Ağustos ayında Medine'nin ortalama sıcaklığı 45 derecedir. Ayrıca Medine'ye yaz aylarında hiç yağış düşmez. Bu nedenle Medine'de Haziran'dan Ağustos sonuna kadar turizmin yavaşladığı görülür.
İlkbahar ve sonbahar, yaz aylarından daha iyi bir seçenektir. Yine de ilkbaharda, özellikle Mayıs'ta, yine kurak bir mevsimin yaşandığını söylemekte fayda var. İlkbaharda Medine'ye neredeyse hiç yağış düşmez, bununla beraber sıcaklıklar 40 dereceyi bulabilir. İlkbahar, yaz aylarına göre turizm açısından daha hareketlidir.
Sonbaharda da sıcaklıkların aşağı yukarı aynı kaldığı söylenebilir. Eylül'den Ekim ortalarına kadarki zaman diliminde sıcaklıklar 40-42 dereceye kadar çıkabilir. Kasım ayında sıcaklıklar ortalama 30 dereceye kadar düştüğünden Kasım ayını gezi için tercih edebilirsiniz.
Medine'yi ziyaret etmek için en ideal mevsim kıştır. Kış aylarında hava 23-29 derece arasında değişir. Ocak'tan Şubat'a kadar buraya gelirseniz güzel, ılık havada gezinizi tamamlayabilirsiniz. Medine'nin turizm açısından en yoğun olduğu mevsim kış olduğundan uçak biletinizi veya otelinizi erkenden ayarlamanız iyi olacaktır.
Medine Genel Bilgiler
Suudi Arabistan'ın önemli şehirlerinden olan Medine, Hicaz bölgesinde bulunmaktadır. Medine'nin ismi resmi olarak 'Medine-i Münevvere' şeklindedir. Medine, bugünkü ismini almadan önce bilinen iki farklı isme sahipti. Hz. Muhammed'in 622 yılında buraya hicret etmesinden önce Medine'nin ismi Yesrib olarak geçiyordu. Hicret tamamlandıktan sonra Yesrib'in ismi, Hz. Muhammed tarafından 'Tabah' olarak değiştirilmiştir. Tabah, kibar veya iyi anlamına gelen Arapça bir sözcüktür. Daha sonra şehre Hz. Muhammed tarafından bugünkü ismi verilmiştir. Aydınlanmış şehir anlamına gelen 'Medinetü'l Münevvere', bu bölgenin son ismi olarak kabul edilmiştir.
Medine, İslam dininde büyük bir öneme sahiptir. Öyle ki Medine, Mekke'den sonra ikinci en kutsal yer olarak görülmektedir. Bu durumun oluşmasında Medine'de bulunan Mescid-i Nebevi'nin ve Hz. Muhammed'in kabrinin büyük etkisi olmuştur. Mescit, Mescid-i Haram'dan sonraki en kutsal ikinci mescit olarak sayılmaktadır. Ayrıca Mescid-i Nebevi, içinde Hz. Muhammed'in kabrini de barındırdığından İslam'ın en önemli kutsal mekanları arasındadır.
Medine, Melikşah'ın hükümdar olduğu dönemde Selçuklu topraklarına katılmıştır. 1170'lerin sonunda Medine, diğer Hicaz toprakları gibi Eyyubiler tarafından alındı. 1517'de Yavuz Sultan Selim, Medine'ye geldiğinde burada Memluk orduları bulunuyordu. 22 Ocak 1517 yılında gerçekleşen Ridaniye Savaşı sonrası Medine, Osmanlı topraklarına katıldı. Medine'deki Türk egemenliği 22 Ocak 1919'da son bulmuştur. Bu süre zarfında Medine'de pek çok imar çalışması yürütüldü ve şehre yatırım yapıldı. 2. Abdülhamit döneminde İstanbul'dan Medine'ye kadar götürülen demiryolu ağı örnek gösterilebilir.
Medine'de Osmanlı zamanında pek çok eser yapılmış olsa da, bugün bu eserleri görmek mümkün değildir. 1925 yılında resmen kurulan Suudi Arabistan hükümeti, Osmanlı eserlerinin yok edilmesine dair bir politika izlemiştir. Bugün Medine'de Türk eseri olarak sadece el-Muazzam Tren İstasyonu ve Mescid-i Hamidiye bulunmaktadır.
İslam'ın mukaddes şehirlerinden Medine'de pek çok kutsal mekan bulunmaktadır. İslam geleneği etkisinde gelişen mimari anlayış, bu yapılarda kendisini göstermektedir. Medine'deki kutsal mekanlara Müslüman olmayanların girmesi yasaktır. Daha çok tarihi ve kültürü ile öne çıkan Medine, özellikle İslam tarihi açısından önemli bir noktadır.