Iğdır Ne Yenir?
- Kelecoş
- Ayranaşı
- Katık
- Süt Hörresi
- Katlet
- Zibilli Pilavı
- Tavuk Şorva
- Taş Köfte
- Salmanca
- Bozbaş
- Patlıcan Reçeli
- Kavut
- Omaç Helvası
- Nabat
- Fetir
1. Kelecoş
Genel olarak Doğu Anadolu'da meşhur bir çorba olan kelecoş çorbası kendisini Iğdır'da gösteriyor. Yalnız, Iğdır usulü yapılan kelecoş diğer yörelerdekinden biraz daha farklı. Kelecoşun içine bulgur, kuru erik, lor peyniri ve soğan girmekte ve ortaya sağlıklı, doyurucu bir çorba çıkmaktadır.
2. Ayranaşı
Türk mutfağında büyük bir yeri olan süt ve süt ürünleri, kendisine Iğdır mutfağında da yer buluyor. Pek çok yörede hazırlanan ve nesillerdir sevilen ayranaşı çorbası, besleyici özelliği ile öne çıkan bir yemek. Ayranaşının içine nohut, buğday ve yoğurt girmektedir.
3. Katık
Iğdır'ın yöresel çorbalarından birisi de katık çorbasıdır. Yoğurt ve lepeden yapılan katık çorbası Iğdır yöresinde sevilerek tüketiliyor. Servis edilmeden önce tereyağı ile kızdırılmış baharatlar çorbanın üstünden geçirilir ve çorbaya son hali verilir.
4. Süt Hörresi
Hemen her yörede kendisini gösteren un çorbası, Iğdır yöresinde kendisine 'süt hörresi' ismiyle yer edinmiştir. Özellikle soğuk ve çetin kış aylarının vazgeçilmez, şifa verici çorbası olan süt hörresinin üstüne terayağlı sos gezdirilebilir.
5. Katlet
Çorbalardan sonra sıra Iğdır'ın ana yemeklerine geliyor. Kökenini Kafkas'lardan alan katlet yemeği, Iğdır'ın en güzel lezzetlerindendir. Bir çeşit köfte olarak tarif edebileceğiniz bu yemeğin ana malzemesi kıymadır. Iğdır'a geldiğinizde yöresel yemek yapan restoranlarda bu lezzeti tatmanızı öneriyoruz.
6. Zibilli Pilavı
Zibilli pilavı, Iğdır'da yemeden dönmemeniz gereken yemeklerden biridir. Ana yemek olarak öğle veya akşam öğünlerinde zibilli pilavını tercih edebilirsiniz. İçeriğinde erişte, zerdeçal, maş ve yeşil mercimek bulunur. Üstüne eklenecek pirinçli karışımda ayrıca yumurta yer alır.
7. Tavuk Şorva
Tavuk eti, kırmızı et gibi Iğdır'da ve Doğu Anadolu'da oldukça sevilmektedir. Tavuk bagetleri kullanılarak yapılan tavuk şorva da Iğdır ve çevresinde yapılan bir ana yemektir. İçerisinde nohut ve patates de bulunan tavuk şorvayı Iğdır lokantalarında bulabilirsiniz.
8. Taş Köfte
Iğdır'ın yöresel köftelerinden bir başka örnek de taş köftedir. Geleneksel köftelerin aksine top yapılarak servis edilen taş köftelerin içerisinde pirinç, bulgur, patates, un, çeşitli baharatlar ve tabii ki kıyma yer alır.
9. Salmanca
Aslında Iğdır'da yetişen bir bitkinin ismi olan salmanca, Iğdır mutfağında da kendisine yer buluyor. Temizlenen salmancalar ince ince doğrandıktan sonra margarin, yumurta ve tuz da katılarak pişirilir ve ortaya mükemmel lezzetiyle salmanca çıkar. Hazırlanan karışım kete içine konularak da yenilebilir.
10. Bozbaş
Kuzu inciği, nohut ve kuyruk yağının birleştirilmesiyle hazırlanan bozbaş yemeği, sağlıklı, doyurucu ve oldukça besleyicidir. Iğdır'ın en meşhur et yemeklerinden olan bozbaşa Azerbaycan mutfağında da rastlanmaktadır. Bozbaşın bir diğer ismiyse piti kebabıdır.
11. Patlıcan Reçeli
Iğdır'da çok sevilen bir tatlı olan patlıcan reçeli, bugüne kadar yediğiniz tüm reçellerden farklı bir aromaya sahip. Iğdır mutfağının klasikleri arasında yer alan patlıcan reçelini kahvaltılarda görebilirsiniz. Bu güzel kahvaltılığın tadına bakmadan geçmemelisiniz.
12. Kavut
Iğdır mutfağından bir diğer tatlı önerimiz de kavut. Kavut, aslında tatlının içinde kullanılan unun ismidir. Kavut unu ve sudan hamur elde edildikten sonra üstüne şerbet eklenir. Daha sonra pekmez ve ceviz de üstüne ilave edilir ve servise hazır hale getirilir.
13. Omaç Helvası
Temelde un helvasına oldukça benzese de, omaç helvasının farklı elde ovalanarak malzemelerin birbirine karışmasının sağlanmasıdır. En sonunda un, ıslak kum görünümüne gelirse ovalama işlemi bitirilir. Bu aşamadan sonra omaç helvası kavrulmaya başlanır.
14. Nabat
Çay yanında veya yemeklerin içinde kullanılmak üzere hazırlanan nabat şekeri, ipe dizilerek kurutulur ve daha sonra aroma verici olarak kullanılır. Bu şekerin bir özelliğiyse sancılara çok iyi gelmesidir. Bu nedenle nabat şekeri genellikle doğum sancısı çeken kadınlara verilir.
15. Fetir
Iğdır'ın hamur işlerinden birisi de fetirdir. Genellikle kahvaltılarda veya çay yanında yenmek üzere hazırlanan fetir kuru maya, şeker, yumurta, yoğurt, tereyağı vb. malzemeler kullanılarak yapılır. Iğdır haricinde Kars, Ardahan ve Artvin'de de yapılır.
Daha Fazlasını Keşfet!
Iğdır Nerede Yenir
Iğdır'ın birbirinden lezzetli yöresel yemeklerini tadabileceğiniz pek çok restoran bulunuyor. Genellikle Iğdır merkez ilçesinde bulunan bu restoranlara rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu restoranlardan en kalitelilerini gözden kaçırmamanız için bir araya getirdik.
Iğdır Otel Tavsiye
Iğdır geziniz sırasında konaklayabileceğiniz pek çok otel bulunuyor. Iğdır merkezinde yer alan otelleri konaklamak için seçmeniz, Iğdır'ı daha rahat gezmeniz için size yardımcı olabilir. Her bütçeye uygun Iğdır otellerinden size uygun olanı tercih edebilirsiniz.
Iğdır'da Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler
Iğdır'a bir kültür gezisi yapmayı planlıyorsanız yola çıkacağınız tarihi buradaki festival ve fuarlara denk getirerek dolu dolu bir tatil geçirebilirsiniz. Iğdır'da düzenlenen festival, fuar ve şenliklerin hiçbirini kaçırmamanız için kapsamlı bir liste hazırladık.
Iğdır'da Alışveriş - Ne Alınır?
Iğdır dönüşünde hem kendiniz, hem de sevdikleriniz için bu güzel şehri hatırlatacak ufak hediyelikler alabilirsiniz. Iğdır'a ziyarete gelen turistler genellikle el işi hediyeliklere ve buranın yöresel gıda ürünlerine yönelmektedir.
Yünlü çorap hediyelik olarak sıklıkla tercih edilir. Iğdır'ın soğuk kış aylarında soğuktan korunmak için hazırlanan yün çoraplar, size Iğdır gezinizi hatırlatacak güzel bir eşya olabilir. Bunun yanında ailenize, arkadaşlarınıza onları düşündüğünüzü göstermek için el yapımı yün çoraplardan alabilirsiniz.
Nebat şekeri Iğdır'ın meşhur tatlılarındandır. Sancılara iyi gelmesiyle bilinen nebat şekerini aroma verici olarak da kullanabilirsiniz. Ülkemizde Iğdır harici bulmanız zor olan nebat şekerinden yanınızda biraz götürmenizi öneriyoruz.
Kayısı ve şeftali de Iğdır'dan alabileceğiniz tarım ürünlerindendir. Adına festivali bile düzenlenen Iğdır kayısısından alarak sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.
Kaya tuzu Iğdır'ın ünlü mağaralarından Tuzluca Tuz Mağaraları'ndan çıkartılmaktadır. Kaya tuzunu yemeklerde kullanabileceğiniz gibi bu tuzdan yapılan estetik, şık lambalardan da satın alabilirsiniz.
Iğdır'ın yöresel kıyafetlerinden alarak buranın kültüründen bir parçayı yanınızda taşıyabilirsiniz.
Iğdır Gezilecek Yerler
Ermenistan, İran ve Azerbaycan'a sınırı olmasıyla Türkiye'nin üç farklı ülkeye sınırı olan tek şehri olan Iğdır'da mutlaka görmeniz gereken bazı yerler bulunuyor. Iğdır'da enfes doğal güzellikler ve Iğdır'ın kültürel mirasını yaşatan tarihi yapılar bulunmaktadır. Mesire alanları, mağaraları ve nehirleriyle Iğdır'ı hiçbir yeri atlamadan gezebilmeniz için bir liste hazırladık.
Iğdır'a Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim
Iğdır hava durumu gezinizi planlayacağınız zaman üzerinde rol oynayabilir Iğdır'ı gezerken havanın turistik aktivitelere uygun olması gezinizi çok daha keyifli bir şekilde geçirmenizi sağlayacaktır.
Iğdır'ın iklimi Doğu Anadolu Bölgesi'nde genel olarak görülen karasal iklimdir. Bununla beraber şehirde karasal iklim özellikleri şiddetli görülmez. Bunun birincil sebebi etrafının dağlarla çevrili olması ve Iğdır Ovası'nın kuytuda kalmasıdır. Bu nedenle Iğdır'ın ortalama sıcaklığı, Doğu Anadolu'nun ortalama sıcaklığının üstündedir.
Iğdır'da hava kış aylarında -30 dereceye kadar düşebilirken yazın 40 dereceyi bulabilir. Bu nedenle Iğdır'a ilkbahar veya sonbaharda bir gezi düzenlemek daha iyi olacaktır. Şehir fazla yağış almadığından bahar aylarında yağmura yakalanma riskiniz de çok azdır.
Iğdır'da kış sporlarını gerçekleştirme imkanınız da bulunduğundan burayı kış turizmi için tercih etmeyi düşünebilirsiniz.
Iğdır Genel Bilgiler
Türkiye'de güneş, ilk olarak ülkemizin en doğusunda yer alan Iğdır'da doğar. Azerbaycan, Ermenistan ve İran'la sınırı bulunan Iğdır, Türkiye'de üç farklı ülkeyle birden komşu olan tek şehirdir. Henüz 1992 yılında Kars'tan ayrılarak şehir olan Iğdır Türkiye'nin 76. şehridir. Iğdır'ın önemli özelliklerinden birisi de Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'nın bir kısmını sınırları içinde barındırmasıdır. Iğdır'ın her yerinden Ağrı Dağı görülebilirken, Ağrı Dağı eteklerinde yer alan pek çok göl ve mesire alanı da şehre turistleri çeken doğal güzelliklerdendir.
Mesire alanları haricinde Ağrı Dağı ve Pamuk Dağı da sahip oldukları doğa sporları potansiyeli ile buraya ziyaretçileri çekmekte ve özellikle kış aylarında şehre dağ tırmanışı gibi sporları yapmak için gelenleri ağırlamaktadırlar. Sahip olduğu fiziksel güzellikler ile ilkbahardan sonbahara, yazdan kışa gezilebilecek bir bölge olan Iğdır'ın tarihi de bir o kadar dikkat çekicidir. Yontma Taş devrinden kalan tarihi eserlerin bulunduğu Iğdır'ın ilk çağlardan beri insanlar tarafından yerleşim yeri olarak seçildiği bilinmektedir. Zaten bulunduğu coğrafi konumun da etkisiyle pek çok göçe şahit olan Iğdır, değişik kültürlerin buluştuğu ve izlerini bıraktığı bir yer haline gelmiştir.
Iğdır isminin kaynağı oldukça eskiye dayanmaktadır. Oğuz Kağan'ın oğlu olan Cengiz Alp'in en büyük oğlunun ismi Iğdır Bey'dir. İsminin anlamı iyi, sahip ve büyük gibi anlamlara gelen Iğdır Bey'in adı en sonunda burada yaşamaya devam etmiştir.
Iğdır'da milattan önce 1. yüzyıldan itibaren çok sayıda büyük devlet hükümdarlık kurmuştur. Bu devletleri kronolojik olarak şu şekilde sıralayabiliriz:
- Persler
- Makedonlar
- Sleukoslar
- Romalılar
- Asurlular
- Kimmerler
- İskitler
- Arap devletleri
- Selçuklular
- Osmanlı Devleti
Bununla beraber Iğdır, tarihinde Rus işgaline de tanık olmuştur. 1737 ve 1746 yıllarındaki ilk işgalden sonra 1878 ve 1918 yılları arasında da Rus hakimiyetinde kalmıştır.14 Kasım 1920 tarihinde Kazım Karabekir komutasında Türk ordusu tarafından geri alınmıştır.
Görece yeni şehirlerimizden olan Iğdır'da Iğdır merkez dahil olmak üzere dört ilçe vardır. Merkez haricindeki Iğdır ilçeleri şu şekildedir:
- Aralık
- Karakoyunlu
- Tuzluca
Türkiye'de keşfedilmemiş güzelliklerle dolu bir gezi planı yapmak istiyorsanız Iğdır'ı mutlaka duraklarınız arasına eklemelisiniz.