1. Anasayfa
  2. Keşfet
  3. Gezilecek Yerler
  4. Iğdır Uçak Bileti

Iğdır Gezilecek Yerler

04 Aralık 2021 18:20
  1. Tuzluca Tuz Mağaraları
  2. Şahmeran Tepesi
  3. Babek Mağarası
  4. Aras Nehri
  5. Balık Gölü
  6. Gökçeli Şehit Ağacı
  7. Meteor Çukuru
  8. Ağrı Dağı
  9. Pamuk Dağı
  10. İrem Bağları
  11. Karakale Harabesi
  12. Ahura Harabeleri
  13. Gökkuşağı Tepeleri
  14. Koç Başlı Mezarlar
  15. Harmandöven Kervansarayı

1. Tuzluca Tuz Mağaraları

Tuzluca ilçesinde yer alan Tuz Mağaraları, Türkiye'nin neredeyse 100 yıllık tuz ihtiyacını kendi başına karşılayabilecek kadar büyük bir mağara sistemidir. Tam 55 dönümü tuzla kaplı olan mağaraların içindeki havanın solunum yolları hastalıklarını iyileştirdiği, hafiflettiği bilinmektedir. Bu sebeple solunum yollarıyla alakalı rahatsızlıklara sahip olan pek çok vatandaşımız buraya şifa bulmaya gelmektedir.

Tuzluca Tuz Mağaraları

2. Şahmeran Tepesi

Melekli ilçesinde yer alan Şahmeran Tepesi, içerisinde yine kendi ismiyle anılan Şahmeran Mağarası'nı da bulundurur. Mağarada Yontma Taş devrinden kalma pek çok kalıntı olduğu anlaşılmıştır.

Iğdır şehir merkezinin 5 kilometre dışında konumlanan Şahmeran Tepesi ve Mağarası pek halk hikayesine konu olmuş efsanevi bir bölgedir. Hikayeye göre tepeye ismini veren yılan hükümdarı Şahmeran, buradaki mağarada yaşamış ve Iğdır yöresindeki bir insana aşık olmuştur. Hikayede Şahmeran'ın aşkının karşılıklı olduğu geçmektedir.

Şahmeran Tepesi

3. Babek Mağarası

Iğdır'ın tarihi mağaralarından olan Babek Mağarası, Karakoyunlu ilçesinde yer almaktadır. Tarihi anlatılara göre Babekler, kendilerine İslam'ı kabul ettirmek isteyen devletler ile 22 yıl boyunca savaşmış, sonunda Abbasilere yenilmişlerdir. Yenilgiden sonra kaçarak bu mağaraya saklandıklarından mağaranın ismi ''Babek Mağarası'' olarak kalmıştır.

Babek Mağarası

4. Aras Nehri

Kaynağını Erzurum'dan alan Aras Nehri toplamda 1072 kilometre uzunluğunda olmakla beraber yalnızca 548 kilometresi Türkiye sınırları içindedir. Türkiye'de çıktıktan sonra Kura Nehri ile birleşir ve Hazar Denizi'ne dökülür. Iğdır'a yakın bir gezi noktası olan Aras Nehri'nde konaklama imkanı bulabilir ve gezinizin bir bölümünü burada değerlendirebilirsiniz.

Aras Nehri

5. Balık Gölü

Türkiye'nin en yüksek gölü olan Balık Gölü alabalıkları ile ünlüdür. Ağrı Dağı'nın gölgesinde yer alan Balık Gölü'ne aileniz veya arkadaşlarınızla gelerek güzel bir piknik yapabilir, buranın doğal güzelliğine hayran olabilirsiniz. Aslında Ağrı ilimizin sınırları içerisinde olan Balık Gölü'ne coğrafi yakınlığı sebebiyle Iğdır geziniz sırasında rahatlıkla uğrayabilir, keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

Balık Gölü

6. Gökçeli Şehit Ağacı

Karakoyunlu ilçesinde yer alan Gökçeli Şehit Ağacı, Eldeniz adındaki bir Azerbaycanlı şehidin anısına dikilmiştir. Bir Türk subayı korumak isterken şehit olan askerin hatırası, aynı subay tarafından dikilen bu ağaç ile yaşatılmaktadır. Iğdır halkı tarafından büyük önem verilen bu ağaca zarar verilmesi düşünülemezdir. İlk bahard ağacın dallarından 'şehit kanı' aktığına inanılmaktadır. Bu ağacı Gökçeli Köyü'ne giderek ziyaret edebilirsiniz.

Gökçeli Şehit Ağacı

7. Meteor Çukuru

Korhan Yaylası'nda yer alan ve 1892 yılında buraya meteor düşmesi ile oluşan Iğdır Meteor Çukuru tam 60 metre derinliktedir. 200 metrekarelik genişliği ile dev boyutlarda olan meteor çukuru Ağrı Dağı eteklerinde, dağı Iğdır Ovası'na bakan kısmında bulunmaktadır. Çukurun çevresinde yer alan taşlar işlenmiştir.

Meteor Çukuru

8. Ağrı Dağı

Azımsanamayacak kadar bir bölümü Iğdır'da yer alan Ağrı Dağı, Türkiye'nin en yüksek dağı olmasıyla biliniyor. Dağ sporlarına uygunluğu ile doğa yürüyüşüne ilgi duyanların sevdiği bir noktadır. Volkanik oluşumlu dağlar arasında yer alan Ağrı Dağı hakkında pek çok efsane bulunmaktadır. Bu efsanelerden en bilindik olanı Nuh Tufanı ile alakalı olan hikayedir. Efsaneye göre Nuh Tufanı koptuğunda Hz. Nuh'un gemisi bu dağa çıkmıştır.

Ağrı Dağı

9. Pamuk Dağı

Iğdır'ın bir diğer ünlü dağı da Pamuk Dağı'dır. Kış mevsiminde karla kaplanan bir geçide sahip olan Pamuk Dağı trekking, dağ yürüyüşü ve tırmanış gibi doğa sporlarına ev sahipliği yapıyor. Geçidinin kış ayında büründüğü nefes kesici güzellik ile pek çok turistin ilgisini çeken Pamuk Dağı, Iğdır merkez ilçesinin sınırlarındadır.

Pamuk Dağı

10. İrem Bağları

Manzarasıyla tüm dikkatleri üstüne çeken İrem Bağları, Ağrı Dağı eteklerinde yer alan doğal güzelliklerinden birisidir. Üstünde yetişen üzüm bağları ile bilinen İrem Bağları, Iğdır geziniz sırasında denk gelebileceğiniz en güzel ve en yeşil alanlardan birisidir. Söylenenlere göre dünya üzerinde en iyi üzüm bu bağlarda yetişmektedir. İrem Bağları'nı bu kadar ilgi çekici yapan bir diğer özelliği de Hz. Nuh'un gemisinin buradan geçtiğinin düşünülmesidir.

İrem Bağları

11. Karakale Harabesi

Iğdır'da, Ermenistan ve Azerbaycan sınırına oldukça yakın olan Karakale Harabesi geçmişte savunma kalesi olarak inşa edilmiştir. Orta Çağ'a ait olan Karakale Harabesi, çağının mimari özelliklerini yansıttığından tarihi açıdan önemli bir yapıdır. Urartular döneminde inşa edildiği sanılan Karakale Harabesi 1600'lü yıllarda başından geçen bir deprem ile büyük zarar görmüştür.

Karakale Harabesi

12. Ahura Harabeleri

Aralık ilçesi sınırlarında yer alan Ahura Harabeleri'nin tarihi milattan önce 2. yüzyıla kadar gitmektedir. Artaksiyalı Krallığı döneminde inşa edildiği düşünülen Ahura Harabeler, 1750 metrelik yüksekliğiyle oldukça görkemli bir yapıdır. Aynı bölgede yapılan kazıların sonucunda çok sayıda tarihi eser bulunmuştur.

Ahura Harabeleri

13. Gökkuşağı Tepeleri

Iğdır'ın doğal güzelliklerinden olan Gökkuşağı Tepeleri göz alıcı güzelliği ile gidenleri kendisine hayran bırakmaktadır. Iğdır turizmi için önemli bir nokta olan Gökkuşağı Tepeleri'ni görmeden dönmek olmaz. 20 kilometrelik alanıyla bu tepeler hem müthiş bir manzaraya şahitlik etmek isteyenler, hem de doğa sporlarından hoşlananlar için biçilmiş kaftan.

Gökkuşağı Tepeleri

14. Koç Başlı Mezarlar

Karakoyunlular döneminin en bilindik eserlerinden olan koç başlı mezarlar, dönemin geleneğini ve kültürünü oldukça iyi bir şekilde gelecek nesillere aktarıyor. Orta Asya Türk kültüründen etkilenen koç başlı mezarları Iğdır'a geldiğinizde mutlaka görmelisiniz.

Koç Başlı Mezarlar

15. Harmandöven Kervansarayı

Selçuklu döneminden kalan Harmandöven Kervansarayı, Asma Köyü yolunda yer almaktadır. 13. yüzyılda inşa eidlen Harmandöven Kervansarayı, dönemin Selçuklu mimarisini en iyi şekilde yansıtan eserlerden birisidir. 1968 yılında koruma altına alınan Harmandöven'ın duvarları yontu taşıyla kaplanmıştır.

Harmandöven Kervansarayı

Daha Fazlasını Keşfet!

Iğdır Nerede Yenir

Iğdır Nerede Yenir

Iğdır'ın birbirinden lezzetli yöresel yemeklerini tadabileceğiniz pek çok restoran bulunuyor. Genellikle Iğdır merkez ilçesinde bulunan bu restoranlara rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu restoranlardan en kalitelilerini gözden kaçırmamanız için bir araya getirdik.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Iğdır Otel Tavsiye

Iğdır Otel Tavsiye

Iğdır geziniz sırasında konaklayabileceğiniz pek çok otel bulunuyor. Iğdır merkezinde yer alan otelleri konaklamak için seçmeniz, Iğdır'ı daha rahat gezmeniz için size yardımcı olabilir. Her bütçeye uygun Iğdır otellerinden size uygun olanı tercih edebilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Iğdır'da Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler

Iğdır'da Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler

Iğdır'a bir kültür gezisi yapmayı planlıyorsanız yola çıkacağınız tarihi buradaki festival ve fuarlara denk getirerek dolu dolu bir tatil geçirebilirsiniz. Iğdır'da düzenlenen festival, fuar ve şenliklerin hiçbirini kaçırmamanız için kapsamlı bir liste hazırladık.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Iğdır'da Alışveriş - Ne Alınır?

Iğdır'da Alışveriş - Ne Alınır?

Iğdır dönüşünde hem kendiniz, hem de sevdikleriniz için bu güzel şehri hatırlatacak ufak hediyelikler alabilirsiniz. Iğdır'a ziyarete gelen turistler genellikle el işi hediyeliklere ve buranın yöresel gıda ürünlerine yönelmektedir.

Yünlü çorap hediyelik olarak sıklıkla tercih edilir. Iğdır'ın soğuk kış aylarında soğuktan korunmak için hazırlanan yün çoraplar, size Iğdır gezinizi hatırlatacak güzel bir eşya olabilir. Bunun yanında ailenize, arkadaşlarınıza onları düşündüğünüzü göstermek için el yapımı yün çoraplardan alabilirsiniz.

Nebat şekeri Iğdır'ın meşhur tatlılarındandır. Sancılara iyi gelmesiyle bilinen nebat şekerini aroma verici olarak da kullanabilirsiniz. Ülkemizde Iğdır harici bulmanız zor olan nebat şekerinden yanınızda biraz götürmenizi öneriyoruz.

Kayısı ve şeftali de Iğdır'dan alabileceğiniz tarım ürünlerindendir. Adına festivali bile düzenlenen Iğdır kayısısından alarak sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Kaya tuzu Iğdır'ın ünlü mağaralarından Tuzluca Tuz Mağaraları'ndan çıkartılmaktadır. Kaya tuzunu yemeklerde kullanabileceğiniz gibi bu tuzdan yapılan estetik, şık lambalardan da satın alabilirsiniz.

Iğdır'ın yöresel kıyafetlerinden alarak buranın kültüründen bir parçayı yanınızda taşıyabilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Iğdır Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Iğdır Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Iğdır, genel olarak tarihi ve kültürüyle dikkatleri çeken bir şehir olduğundan burada gece hayatı ve eğlence mekanları fazla gelişme göstermemiştir. Yine de Iğdır'da eğlenebileceğiniz kaliteli barlar ve diğer mekanlar bulunuyor.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Iğdır Ne Yenir?

Iğdır Ne Yenir?

Türk geleneklerinden gelen yemek kültürü ile Iğdır, mutfağı pek çok kişinin damak zevkine uyacak oldukça lezzetli yemeklere sahip. Iğdır mutfağında hamur işlerini her öğünde görmek mümkündür. Aynı zamanda et ve içinde et bulunan yemekler de Iğdır'da oldukça popülerdir.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Iğdır'a Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim

Iğdır'a Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim

Iğdır hava durumu gezinizi planlayacağınız zaman üzerinde rol oynayabilir Iğdır'ı gezerken havanın turistik aktivitelere uygun olması gezinizi çok daha keyifli bir şekilde geçirmenizi sağlayacaktır.

Iğdır'ın iklimi Doğu Anadolu Bölgesi'nde genel olarak görülen karasal iklimdir. Bununla beraber şehirde karasal iklim özellikleri şiddetli görülmez. Bunun birincil sebebi etrafının dağlarla çevrili olması ve Iğdır Ovası'nın kuytuda kalmasıdır. Bu nedenle Iğdır'ın ortalama sıcaklığı, Doğu Anadolu'nun ortalama sıcaklığının üstündedir.

Iğdır'da hava kış aylarında -30 dereceye kadar düşebilirken yazın 40 dereceyi bulabilir. Bu nedenle Iğdır'a ilkbahar veya sonbaharda bir gezi düzenlemek daha iyi olacaktır. Şehir fazla yağış almadığından bahar aylarında yağmura yakalanma riskiniz de çok azdır.

Iğdır'da kış sporlarını gerçekleştirme imkanınız da bulunduğundan burayı kış turizmi için tercih etmeyi düşünebilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Iğdır Genel Bilgiler

Iğdır Genel Bilgiler

Türkiye'de güneş, ilk olarak ülkemizin en doğusunda yer alan Iğdır'da doğar. Azerbaycan, Ermenistan ve İran'la sınırı bulunan Iğdır, Türkiye'de üç farklı ülkeyle birden komşu olan tek şehirdir. Henüz 1992 yılında Kars'tan ayrılarak şehir olan Iğdır Türkiye'nin 76. şehridir. Iğdır'ın önemli özelliklerinden birisi de Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'nın bir kısmını sınırları içinde barındırmasıdır. Iğdır'ın her yerinden Ağrı Dağı görülebilirken, Ağrı Dağı eteklerinde yer alan pek çok göl ve mesire alanı da şehre turistleri çeken doğal güzelliklerdendir.

Mesire alanları haricinde Ağrı Dağı ve Pamuk Dağı da sahip oldukları doğa sporları potansiyeli ile buraya ziyaretçileri çekmekte ve özellikle kış aylarında şehre dağ tırmanışı gibi sporları yapmak için gelenleri ağırlamaktadırlar. Sahip olduğu fiziksel güzellikler ile ilkbahardan sonbahara, yazdan kışa gezilebilecek bir bölge olan Iğdır'ın tarihi de bir o kadar dikkat çekicidir. Yontma Taş devrinden kalan tarihi eserlerin bulunduğu Iğdır'ın ilk çağlardan beri insanlar tarafından yerleşim yeri olarak seçildiği bilinmektedir. Zaten bulunduğu coğrafi konumun da etkisiyle pek çok göçe şahit olan Iğdır, değişik kültürlerin buluştuğu ve izlerini bıraktığı bir yer haline gelmiştir.

Iğdır isminin kaynağı oldukça eskiye dayanmaktadır. Oğuz Kağan'ın oğlu olan Cengiz Alp'in en büyük oğlunun ismi Iğdır Bey'dir. İsminin anlamı iyi, sahip ve büyük gibi anlamlara gelen Iğdır Bey'in adı en sonunda burada yaşamaya devam etmiştir.

Iğdır'da milattan önce 1. yüzyıldan itibaren çok sayıda büyük devlet hükümdarlık kurmuştur. Bu devletleri kronolojik olarak şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Persler
  2. Makedonlar
  3. Sleukoslar
  4. Romalılar
  5. Asurlular
  6. Kimmerler
  7. İskitler
  8. Arap devletleri
  9. Selçuklular
  10. Osmanlı Devleti

Bununla beraber Iğdır, tarihinde Rus işgaline de tanık olmuştur. 1737 ve 1746 yıllarındaki ilk işgalden sonra 1878 ve 1918 yılları arasında da Rus hakimiyetinde kalmıştır.14 Kasım 1920 tarihinde Kazım Karabekir komutasında Türk ordusu tarafından geri alınmıştır.

Görece yeni şehirlerimizden olan Iğdır'da Iğdır merkez dahil olmak üzere dört ilçe vardır. Merkez haricindeki Iğdır ilçeleri şu şekildedir:

  1. Aralık
  2. Karakoyunlu
  3. Tuzluca

Türkiye'de keşfedilmemiş güzelliklerle dolu bir gezi planı yapmak istiyorsanız Iğdır'ı mutlaka duraklarınız arasına eklemelisiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Iğdır Uçak Bileti

Gidiş tarihi seçiniz

Dönüş tarihi seçiniz