Giresun Nerede Yenir?
- Meşhur Tel Kadayıfçı Mustafa Patar
- Şoray Balık Lokantası
- Orta Kahve
- Cinağa'nın Yeri
- Corylus Cafe & Patisserie
- Kukul Pide Salonu
- Ortaköy Burger
- Osmanoğlu Menemen Restoran
- Serender Restaurant
- Gırık Bahçe
- Kulak Restaurant
- Ayvasıl Ayhan Usta Restaurant
- Çakır Balık Evi
- Bohça Mantı
1. Meşhur Tel Kadayıfçı Mustafa Patar
Meşhur Tel Kadayıfçı Mustafa Patar, Fatih Caddesi'nde hizmet vermektedir. Giresun'daki en kaliteli tel kadayıfı denemek için buraya gelebilirsiniz. Burada fındıklı ve sütlü tel kadayıfları bulabilirsiniz. Meşhur tatlıcının fiyatları da oldukça uygun.
2. Şoray Balık Lokantası
Giresun'a gelip de balık yemeden dönmek olmaz. Ayvasıl Mevki'de yer alan Şoray Balık Lokantası, Giresun'un sevilen restoranlarından. Burada balık çorbasından, kızartmaya kadar pek çok lezzetin tadına bakabilirsiniz. Şoray Balık Lokantası'nın mezeleri de oldukça ünlü.
3. Orta Kahve
Gezinize ufak bir kahve molası vermek için Orta Kahve'ye gelebilirsiniz. Gazi Caddesi, Topal Sokak'ta yer alan Orta Kahve, güler yüzlü personelleri ile dikkat çekiyor. Güzel bir manzaraya karşı kahvenizi yudumlamak isterseniz buraya gelebilirsiniz.
4. Cinağa'nın Yeri
Trabzon-Giresun Yolu üzerinde yer alan Cinağa'nın Yeri, Giresun yöresel mutfağını deneyebileceğiniz bir yer. Cinağa'nın Yeri'nde özellikle fırında taze fasulye kurusunun tadına bakmalısınız. Aynı şekilde meşhur güveçte pastırmalı/pastırmasız kuru fasulyeyi de denemelisiniz.
5. Corylus Cafe & Patisserie
Çıtlakkale Mahallesi'nde hizmet veren Corylus, kahvaltısının güzelliği ile biliniyor. Giresun'da güne güzel başlamak için Corylus Cafe & Patisserie'i rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Corylus'un tatlıları ve kahvesi de aynı şekilde çok seviliyor.
6. Kukul Pide Salonu
Kukul Pide Salonu, Giresun pidesini denemeniz için ideal bir yer. Karadeniz'de, pideleriyle ünlü olan Espiye'de yer alan restoran, misafirperverliği ile biliniyor. Yolunuz Espiye'ye düşerse meşhur pidelerinden denemek için Kukul Pide Salonu'na mutlaka uğramalısınız.
7. Ortaköy Burger
Fast food tarzı bir yemek yemek isterseniz, Ortaköy Burger çok doğru bir tercih olacaktır. Çıtlakkale Mahallesi, Stadyum Sokak'ta yer alan Ortaköy Burger, butik bir restoran olarak hizmet veriyor. Restoran merkezde yer aldığından ev yapımı burgerlerin tadına bakmak için uzağa gitmeniz gerekmeyecektir.
8. Osmanoğlu Menemen Restoran
Giresun'da kahvaltının vazgeçilmez adresi Osmanoğlu Menemen Restoran'dır. Erikliman Mahallesi'nde yer alan Osmanoğlu, Atatürk Bulvarı'nda müşterilerini ağırlıyor. Çeşit çeşit, kendine özgü menemen türlerini bir arada bulabileceğiniz Osmanoğlu Menemen Restoran'ı çok seveceksiniz.
9. Serender Restaurant
Serender Restaurant, Sultan Selim Mahallesi'nde yer almaktadır. Oldukça ilgili bir işletmeye sahip olan restoran, temiz ve düzenli olmasıyla beğeniliyor. Hem yemekleri, hem de tatlılarında standartların üstüne çıkan Serender'de kırmızı ve beyaz etin tadına bakmalısınız.
10. Gırık Bahçe
Akkaya Köyü'nde yer alan Gırık Bahçe, Giresun'un güzel yaylası Kuşakkaya Yaylası'nda yemek yiyebileceğiniz bir mekan. Kuşakkaya Yaylası'nda, temiz hava ve manzara eşliğinde lezzetli bir yemek yemek için Gırık Bahçe'ye gelebilirsiniz.
11. Kulak Restaurant
Keşap'ta hizmet veren en kaliteli restoranlardan Kulak Restaurant, Kulak mevkiinde bulunmaktadır. Keşap'ın merkezinde konumlanan restoran, çok çeşitli yöresel yemekleri barındıran menüsüyle sizi bekliyor. Keşap geziniz sırasında yemek yemek için burayı tercih edebilirsiniz.
12. Ayvasıl Ayhan Usta Restaurant
Ayvalık Ayhan Usta Restaurant, Giresun otogarının yanında bulunuyor. Uygun fiyatlarıyla dikkat çeken Ayvasıl Ayhan Usta, karışık ve kıymalı pidesiyle biliniyor. Ayvasıl Ayhan Usta'da pidenin yanı sıra çeşitli kebaplardan da yiyebilirsiniz.
13. Çakır Balık Evi
Giresun'un başarılı balık restoranlarından Çakır Balık Evi, Hacımiktat Mahallesi'nde yer alıyor. Alpaslan Caddesi'nde hizmet veren mekan, balık çorbasını en iyi yapan restoranlar arasındadır. Nezih ve temiz bir restoran arıyorsanız Çakır Balık Evi tam size göre.
14. Bohça Mantı
Bohça Mantı, Bekirpaşa Caddesi'nde Giresun'un en güzel mantılarını hazırlıyor. Sadece mantı değil, kahvaltılık hamur işleri ve en güzel pastane tatlılarını da burada bulmak mümkün. Özellikle ısırgan otlu mantısından denemenizi öneriyoruz.
Daha Fazlasını Keşfet!
Giresun Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler
Kültürel birikimi ile dikkat çeken Giresun'da pek çok festival düzenlenmektedir. Giresun seyahatinizi bu festivallere denk getirerek Giresun'un geleneklerini daha yakından görebilirsiniz. Giresun'un neredeyse bütün ilçelerinin kendine has festivalleri bulunmaktadır.
Giresun Alışveriş - Ne Alınır?
Giresun gezinizden dönerken yanınızda hediyelik götürmek isteyebilirsiniz. Kiraz diyarı olarak bilinen Giresun'un lezzetli kirazlarından almak iyi bir tercih olabilir. Aynı şekilde Giresun'un meşhur tarım ürünlerinden olan fındık da güzel bir alternatiftir. Ülkemizin fındık üretiminin büyük çoğunluğunu kendi başına karşılayan Giresun'dan taze veya kavrulmuş fındık alabilirsiniz. Çay da Giresun'dan alınabilir. Giresun çayı, kendine has buruk tadıyla bilinmektedir.
Giresun'un kendine has dokuma ürünlerinden Tamzara dokuması iyi bir hediyelik olabilir. 1930'lu yıllardan beri üretimi yapılan Tamzara dokumasını tanıtmak için sokak defileleri de düzenlenmektedir.
Atatürk Bulvarı'na geldiğinizde, etrafta bulunan dükkanlardan peynir ve tereyağı da alabilirsiniz. Pek çok süt ürünü burada satışa sunulmaktadır.
G-City AVM, Giresun'da gidebileceğiniz alışveriş merkezlerindendir. G-City AVM içinde çeşitli ürünleri bir arada bulabilirsiniz.
Giresun Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Giresun'da pek çok eğlence mekanı bulunsa da, gece geç saatlere kadar eğlenmek isteyenler hayal kırıklığına uğrayabilir. Giresun'da genellikle bar, türkü bar, meyhane ve çeşitli kafe konseptlerinde eğlence mekanları bulmak mümkündür.
Giresun Ne Yenir?
Bir yerin kültürünü tam olarak anlamak için oranın geleneksel yemeklerinden de tatmalısınız. Giresun geziniz sırasında Karadeniz'e ve tabii ki şehre özgü tatları denemeyi unutmayın. Giresun'da deniz mahsullerinin yanı sıra, etli yemekler ve hamur işleri de oldukça ünlü.
Giresun Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim
Giresun'un kıyılarında Karadeniz iklimi hakimken, iç kesimlerinde karasal iklim görülür. Bu nedenle kıyı kesimleri yılın her mevsimi ılıktır. Bununla beraber, Giresun yıl boyunca yağışlıdır ve yağışsız gün sayısı oldukça azdır. Öyle ki, Giresun, Türkiye'nin en çok yağış alan ikinci şehridir. Bu nedenle yapışların daha az olduğu aylarda Giresun'a gelmeniz, gezinizi daha rahat tamamlamanıza yardımcı olacaktır.
Giresun'da yağışlar Ağustos ayında başlar fakat pik noktasına Ekim ayında ulaşılır. Mart ayına kadar devam eden yağışlar Nisan ayında azalır. Mayıs ve Temmuz arasında Giresun'a gelmek iyi bir tercih olacaktır.
Giresun Genel Bilgiler
Kirazın ve fındığın anavatanı olarak kabul edilen Giresun, hem tarihi, hem de büyüleyici güzellikleri ile öne çıkıyor. Bir yarımada üzerinde kurulan Giresun'un karşısında Giresun Adası yer alır. Bu adanın önemi, Karadeniz'de bulunan tek ada olmasıdır.
Giresun'a pek çok seyyahın seyahatnamelerinde rastlamak mümkündür. Amasyalı gezgin ve coğrafyacı Strabon, Farnakia isimli şehrin bugünkü Giresun'un yerinde bulunduğu söyler. Romalı kaynaklara göre Farnakia Sinoplular tarafından kurulmuştur ve eski ismi Kerasus'tur. Kerasus ismi bugün Giresun'un ilk adı olarak kabul ediliyor. Kerasus isminin kökenine dair farklı görüşler vardır. Bunlar birisi, Kerasus'un 'Keras' yani boynuz kelimesinden türediğidir. Giresun bir yarımada olduğundan bu ismin uygun görüldüğü düşünülmektedir. İkinci görüşe göre, Kerasus ismi Romalı bir general olan Kerasus'tan gelmektedir. Üçüncü görüş ise, isminin 'kiraz diyarı' anlamına geldiğidir.
Giresun'da Türk varlığını milattan önce 2000'li yıllara kadar takip etmek mümkündür. Giresun'un ilk yerleşimcileri Anadolu halkları olsa da, daha sonra buraya Orta Asya'dan göçler başlamıştır. Bu dönemde bölgeye çeşitli Türk oymaklarının yerleştiği düşünülmektedir. Giresun'un Türkleşme süreci 13972'de, Türkmen beyi Emir Oğlu Süleyman Bey'in burayı fethetmesi ile tamamlanmıştır.
1920 yılına kadar Trabzon'a bağlı kalan Giresun, 1920'de müstakil sancak olmuştur. 1923 yılında ise il olarak kabul edilmiştir. Bugün Giresun'a bağlı 15 adet ilçe bulunmaktadır.
Coğrafi olarak engebeli olan Giresun, Karadeniz'in yemyeşil doğasından da kendi payına düşeni almıştır. Giresun pek çok yaylaya, göle ve plaja ev sahipliği yapmaktadır. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, Giresun'da tarihi noktaları da gezebilirsiniz.