Giresun Gezilecek Yerler
- Kümbet Yaylası
- Sis Dağı Yaylası
- Bektaş Yaylası
- Gölyanı Yaylası
- Paşakonağı Yaylası
- Kulakkaya Yaylası
- Çıkrıkkapı Yaylası
- Kırkharman Yaylası
- Giresun Plajı
- Tirebolu Belediye Plajı
- Kuzalan Şelalesi
- Mavi Göl
- Yeniköy Mağarası
- Karagöl Dağı
- Yedideğirmenler Tabiat Parkı
1. Kümbet Yaylası
Yağlı boya tablolarından çıkmış gibi görünen Kümbet Yaylası, Karadeniz'in ne kadar güzel olabileceğinin kanıtı. Kümbet Yaylası'nı gezmek kadar, burada yaşamak da oldukça keyifli bir deneyim. Yaylada elektrik ve internet gibi imkanlara erişim de olduğunu eklemeliyiz. Yaylada otel de bulunduğundan, buraya yerleşmeden de yaylanın güzelliklerine tanık olabilirsiniz.
2. Sis Dağı Yaylası
Görele'de tüm görkemiyle yükselen Sis Dağı, Trabzon ve Giresun arasında bulunuyor. Dağın her zaman sisli bir havaya sahip olması nedeniyle buraya Sis Dağı ismi uygun görülmüştür. Sis Dağı Yaylası nefes kesici manzarasının yanı sıra şenlikleriyle de dikkatleri çekiyor. Yaylada her sene Temmuz ayında Sis Dağı Otçu Göçü Şenlikleri düzenlenmektedir.
3. Bektaş Yaylası
2100 metre yükseklikte yer alan Bektaş Yaylası, iki yayla ve bir piknik alanının toplamına verilen isimdir. Bektaş Yaylası içinde Kulakkaya Yaylası, Melikli Obası Yaylası ve Alçakbel Orman İçi Piknik Alanı yer almaktadır. Bektaş Yaylası'nda yaz aylarında yapılan 'çim kayağı' aktivitesine katılabilirsiniz.
4. Gölyanı Yaylası
Gölyanı Yaylası, sit alanı ilan edilmiştir ve koruma altındadır. Bölgedeki evlerin ahşaptan olması, Karadeniz'in geleneksel mimarisine tanık olmanızı sağlıyor. Yağlıdere'de yer alan Gölyanı Yaylası'nda kamp ve dağ yürüyüşleri de yapabilirsiniz.
5. Paşakonağı Yaylası
Çok çeşitli ağaç türleriyle çevreli olan Paşakonağı Yaylası, şehir hayatının gürültüsünden kaçmak için birebir. Bulancak ilçesinde yer alan Paşakonağı Yaylası'nda ormanlık alanın yanı sıra orman gülleri, şelaleler ve vadiler de bulunmaktadır.
6. Kulakkaya Yaylası
Giresun'un güzellikleri saymakla bitmeyecek yaylalarından Kulakkaya, birçok turisti kendisine çekiyor. Giresun yaylaları arasında en çok ziyaret edilenlerden olan Kulakkaya, 2030 metre yükseklikte konumlanmıştır. Bu yönüyle Giresun'daki pek çok yayladan daha alçaktır.
7. Çıkrıkkapı Yaylası
Alucra ilçesinde yer alan Çıkrıkkapı, Kümbet Yaylası'ndan sonra yer almaktadır. Yaylada yer alan taş duvar, korunma amaçlı inşa edilmiş bir set duvarıdır. 1610 yılında inşa edildiği bilinen duvar, 6,5 kilometre uzunluğundadır ve sadece bir adet kapısı bulunmaktadır.
8. Kırkharman Yaylası
Kırkharman Yaylası, doğasının yanında kültürel ve tarihi birikimiyle de dikkat çekiyor. Yaylada yer alan Kırkharman Kilisesi bir Ortodoks kilisesi olarak Rumlar tarafından inşa edilmiştir. 1850 yılından beri ayakta olan kilise, her sene yüzlerce ziyaretçiyi kendisine çekiyor.
9. Giresun Plajı
Giresun, yaylaların yanı sıra birbirinden güzel plajlara da ev sahipliği yapmaktadır. Giresun Belediyesi tarafından açılan plaj, şehir merkezinden 5 kilometre uzaklıktadır. Karadeniz'in iklimi gereği rüzgar alan plaj, akıntısız günlerde denize girmek için tercih edilebilir.
10. Tirebolu Belediye Plajı
Kumsalının güzelliği ile dikkat çeken Tirebolu Belediye Plajı, bölgenin en eski plajıdır. Karadeniz'in sayılı kum plajlarından olan Tirebolu Belediye Plajı, bu özelliği ile çevre illerden de çok sayıda turisti ağırlamaktadır.
11. Kuzalan Şelalesi
Kuzalan Şelalesi, Giresun Şebinkarahisar Yolu'nda yer almaktadır. Şehir merkezinin 45 kilometre dışında olan şelale, etkileyici görünümü ile görenleri büyülüyor. Dereli'de bulunan Kuzalan Şelalesi, Giresun'un nefes kesici doğasını gözler önüne seriyor.
12. Mavi Göl
Kuzalan Şelalesi ile aynı tabiat parkı içinde yer alan Mavi Göl, 129 bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Bitki türlerinin yanında 105 kuş türü de Mavi Göl'de yaşamını sürdürüyor. Mayıs ayında rengi turkuaza dönen göl, masmavi görünüşü ile doğaseverlerin ilgisini çekiyor.
13. Yeniköy Mağarası
Giresun halkı tarafından Patlaksu olarak da adlandırılan Yeniköy Mağarası, Espiye'de yer almaktadır. İlçenin 33 km güneyinde konumlanan mağara, Karadona Deresi'nin batısında kalmaktadır. Mağa içinden çıkan su değirmenleri çalıştırmak için kullanılmıştır. Yeniköy Mağarası'nın belirli bölümlerinde damlataş oluşumlarını görmek mümkündür.
14. Karagöl Dağı
Karagöl Dağı, yamacında Aygır Gölü'ne ev sahipliği yapmaktadır. Doğuya doğru ilerlenirse Karagöl ve Bağırsak Gölü'nü de görmek mümkündür. Giresun ikinci en yüksek dağı olan Karagöl, trekking için ideal bir konumdur.
15. Yedideğirmenler Tabiat Parkı
Yedideğirmenler Tabiat Parkı, şelaleleri, mağaraları ve obruklarıyla mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Mesire alanının tarihinin Cenevizliler dönemine dek uzandığı düşünülmektedir. Daha sonra un değirmenleri için kullanılan alanda, bu değirmenlerden birisi hala kullanılmaktadır.
Daha Fazlasını Keşfet!
Giresun Nerede Yenir?
Giresun'un yöresel lezzetlerini tatmak için buradaki restoranlara uğramayı unutmayın. Güzel bir gastronomi turu yapmak için hangi restoranlara gideceğiniz oldukça önemlidir. Kalitesiz bir restorana giderseniz, Giresun mutfağını yanlış tanıyabilirsiniz. 'Giresun Nerede Yenir?' listesine göz atarak Giresun'daki en iyi restoranları öğrenebilirsiniz.
Giresun Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler
Kültürel birikimi ile dikkat çeken Giresun'da pek çok festival düzenlenmektedir. Giresun seyahatinizi bu festivallere denk getirerek Giresun'un geleneklerini daha yakından görebilirsiniz. Giresun'un neredeyse bütün ilçelerinin kendine has festivalleri bulunmaktadır.
Giresun Alışveriş - Ne Alınır?
Giresun gezinizden dönerken yanınızda hediyelik götürmek isteyebilirsiniz. Kiraz diyarı olarak bilinen Giresun'un lezzetli kirazlarından almak iyi bir tercih olabilir. Aynı şekilde Giresun'un meşhur tarım ürünlerinden olan fındık da güzel bir alternatiftir. Ülkemizin fındık üretiminin büyük çoğunluğunu kendi başına karşılayan Giresun'dan taze veya kavrulmuş fındık alabilirsiniz. Çay da Giresun'dan alınabilir. Giresun çayı, kendine has buruk tadıyla bilinmektedir.
Giresun'un kendine has dokuma ürünlerinden Tamzara dokuması iyi bir hediyelik olabilir. 1930'lu yıllardan beri üretimi yapılan Tamzara dokumasını tanıtmak için sokak defileleri de düzenlenmektedir.
Atatürk Bulvarı'na geldiğinizde, etrafta bulunan dükkanlardan peynir ve tereyağı da alabilirsiniz. Pek çok süt ürünü burada satışa sunulmaktadır.
G-City AVM, Giresun'da gidebileceğiniz alışveriş merkezlerindendir. G-City AVM içinde çeşitli ürünleri bir arada bulabilirsiniz.
Giresun Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Giresun'da pek çok eğlence mekanı bulunsa da, gece geç saatlere kadar eğlenmek isteyenler hayal kırıklığına uğrayabilir. Giresun'da genellikle bar, türkü bar, meyhane ve çeşitli kafe konseptlerinde eğlence mekanları bulmak mümkündür.
Giresun Ne Yenir?
Bir yerin kültürünü tam olarak anlamak için oranın geleneksel yemeklerinden de tatmalısınız. Giresun geziniz sırasında Karadeniz'e ve tabii ki şehre özgü tatları denemeyi unutmayın. Giresun'da deniz mahsullerinin yanı sıra, etli yemekler ve hamur işleri de oldukça ünlü.
Giresun Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim
Giresun'un kıyılarında Karadeniz iklimi hakimken, iç kesimlerinde karasal iklim görülür. Bu nedenle kıyı kesimleri yılın her mevsimi ılıktır. Bununla beraber, Giresun yıl boyunca yağışlıdır ve yağışsız gün sayısı oldukça azdır. Öyle ki, Giresun, Türkiye'nin en çok yağış alan ikinci şehridir. Bu nedenle yapışların daha az olduğu aylarda Giresun'a gelmeniz, gezinizi daha rahat tamamlamanıza yardımcı olacaktır.
Giresun'da yağışlar Ağustos ayında başlar fakat pik noktasına Ekim ayında ulaşılır. Mart ayına kadar devam eden yağışlar Nisan ayında azalır. Mayıs ve Temmuz arasında Giresun'a gelmek iyi bir tercih olacaktır.
Giresun Genel Bilgiler
Kirazın ve fındığın anavatanı olarak kabul edilen Giresun, hem tarihi, hem de büyüleyici güzellikleri ile öne çıkıyor. Bir yarımada üzerinde kurulan Giresun'un karşısında Giresun Adası yer alır. Bu adanın önemi, Karadeniz'de bulunan tek ada olmasıdır.
Giresun'a pek çok seyyahın seyahatnamelerinde rastlamak mümkündür. Amasyalı gezgin ve coğrafyacı Strabon, Farnakia isimli şehrin bugünkü Giresun'un yerinde bulunduğu söyler. Romalı kaynaklara göre Farnakia Sinoplular tarafından kurulmuştur ve eski ismi Kerasus'tur. Kerasus ismi bugün Giresun'un ilk adı olarak kabul ediliyor. Kerasus isminin kökenine dair farklı görüşler vardır. Bunlar birisi, Kerasus'un 'Keras' yani boynuz kelimesinden türediğidir. Giresun bir yarımada olduğundan bu ismin uygun görüldüğü düşünülmektedir. İkinci görüşe göre, Kerasus ismi Romalı bir general olan Kerasus'tan gelmektedir. Üçüncü görüş ise, isminin 'kiraz diyarı' anlamına geldiğidir.
Giresun'da Türk varlığını milattan önce 2000'li yıllara kadar takip etmek mümkündür. Giresun'un ilk yerleşimcileri Anadolu halkları olsa da, daha sonra buraya Orta Asya'dan göçler başlamıştır. Bu dönemde bölgeye çeşitli Türk oymaklarının yerleştiği düşünülmektedir. Giresun'un Türkleşme süreci 13972'de, Türkmen beyi Emir Oğlu Süleyman Bey'in burayı fethetmesi ile tamamlanmıştır.
1920 yılına kadar Trabzon'a bağlı kalan Giresun, 1920'de müstakil sancak olmuştur. 1923 yılında ise il olarak kabul edilmiştir. Bugün Giresun'a bağlı 15 adet ilçe bulunmaktadır.
Coğrafi olarak engebeli olan Giresun, Karadeniz'in yemyeşil doğasından da kendi payına düşeni almıştır. Giresun pek çok yaylaya, göle ve plaja ev sahipliği yapmaktadır. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, Giresun'da tarihi noktaları da gezebilirsiniz.