1. Anasayfa
  2. Keşfet
  3. Ne Yenir?
  4. Giresun Uçak Bileti

Giresun Ne Yenir?

04 Aralık 2021 18:20
  1. Mısır Ekmeği
  2. Lahana Diblesi
  3. Pazı Mücveri
  4. Hamsi Böreği
  5. Yağlaş
  6. Tuzlanmış Kiraz Kavurması
  7. Tuzlanmış Taflan Kavurması
  8. Fırın Taze Fasulye Kurusu
  9. Merevcan
  10. Fasulye Turşusu Kavurması
  11. Siron
  12. Sakarca Mücveri
  13. Katmer
  14. Giresun Pidesi
  15. Karalahana Çorbası

1. Mısır Ekmeği

Karadeniz'in temel gıda ürünlerinden olan mısır ekmeği, Giresun'da da çok seviliyor. Giresun'da tavada hazırlanan mısır ekmeğini yemeklerin yanında, özellikle kahvaltıda görebilirsiniz. Mısır unundan hazırlanan mısır ekmeği, yemeye alışık olduğunuz beyaz ekmeği aratmayacak kadar lezzetli.

Mısır Ekmeği

2. Lahana Diblesi

Kendisine Karadeniz mutfağının her köşesinde yer bulan lahana, Giresun mutfağının da vazgeçilmezlerinden. Pirinç ve soğanla hazırlanan lahana diblesi, hem sağlıklı, hem de hafif bir öğün için ideal. Lahana diblesine pastırma veya bulgur eklendiğini de görebilirsiniz.

Lahana Diblesi

3. Pazı Mücveri

Giresun'da yetişen pazı, yöre mutfağında sıklıkla kullanılıyor. Pazının kullanıldığı yerlerden birisi de pazı mücveri. Genellikle ev yemekleri hazırlayan lokantalarda bulunan pazı mücverini Giresun'da denemelisiniz. Mücverin yanı sıra diğer pazı yemeklerini de tatmayı unutmayın.

Pazı Mücveri

4. Hamsi Böreği

Karadeniz'den söz edip de hamsi yemeklerine yer vermemek olmaz. Hamsi böreği, Giresun'un yöre halkı tarafından en sevilen yemeklerinden. Hamsi böreğinin içinde mısır unundan hazırlana yufka yer alıyor. Daha önce balık içeren bir hamur işi yemediyseniz, hamsi böreği size en başta garip gelebilir. Fakat ilk lokmadan sonra fikriniz tamamen değişecek, bu lezzettin müptelası olacaksınız.

Hamsi Böreği

5. Yağlaş

Giresun'un en güzel kahvaltılıklarından yağlaş, mısır unu içeren bir başka lezzet. Tereyağı ve mısır ununun beraber kavrulması ile hazırlanır. İçine tuz ve su da ilave edildikten sonra üstünden kızgın yağ geçirilir ve servis edilir.

Yağlaş

6. Tuzlanmış Kiraz Kavurması

Kirazın dünyaya yayıldığı yer olan Giresun'dan kiraz kavurmasını denemeden dönmeyin. Yaz ayında, tazecik, yeni olgunlaşmış kirazlarla hazırlanan kavurma, atıştırmalık olarak tüketiliyor. Özellikle çay yanında tüketilmesi tercih edilen tuzlanmış kiraz kavurmasını yemek için Giresun'a yaz ayların gelmelisiniz.

Tuzlanmış Kiraz Kavurması

7. Tuzlanmış Taflan Kavurması

Kiraz kavurmasına benzeyen taflan kavurması, diğer ismi karayemiş olan taflandan hazırlanır. Tereyağ, soğan ve tuz ile kavrulan taflan, Giresun'un orijinal lezzetleri arasındadır. Kiraz kavurmasının yanı sıra taflan kavurmasını da denemenizi öneriyoruz.

Tuzlanmış Taflan Kavurması

8. Fırın Taze Fasulye Kurusu

Fırınlanmış taze fasulye kulağa ilginç gelse de, denedikten sonra tadına hayran olacaksınız. Fırında taze fasulye kurusu hazırlamak için ispir fasulyeleri kullanılır. Yemeğin içinde salça, sıvı yağ ve soğan da yer alıyor.

Fırın Taze Fasulye Kurusu

9. Merevcan

Giresun'da yetişen bitkilerden birisi olan merevcanın kavrulmasıyla hazırlanan yemek, Giresun mutfağının en özgün tatlarından. Giresun'da Merevcan otu bahar aylarında çıkmaya başlar. Bu nedenle merevcan yemek için Giresun'a baharda gelmelisiniz. Merevcan otundan kavurma haricinde mücver de hazırlanmaktadır.

Merevcan

10. Fasulye Turşusu Kavurması

Kavurma yemeklerinin çok sevildiği Giresun'da turşu kavurması da çok popüler. Fasulye turşularının soğan, yap ve salça ile kavrulmasıyla turşu kavurması bitirilir. Fasulye turşu kavurmasını ev yemekleri satan lokantalarda bulabilirsiniz.

Fasulye Turşusu Kavurması

11. Siron

Doğu Anadolu'da sıklıkla karşımıza çıkan siron, Giresun'da da tüketiliyor. Yufka, yoğurt, şeker ve tereyağ ile hazırlanan sironun içinde oldukça az malzeme bulunuyor. Yufkaların arasına yoğurt dökülmesi ile hazırlanan siron, üstüne tereyağı gezdirildikten sonra servise hazır hale geliyor.

Siron

12. Sakarca Mücveri

Giresun'un sebze yemeklerinden olan sakarca mücveri, bölge otlarından sakarca ile hazırlanıyor. Hem sağlıklı, hem de lezzetli olan sakarca mücverini Giresun restoranlarında rahatlıkla bulabilirsiniz. Sakarca mücveri genellikle ev yemekleri hazırlayan lokantalarda yenmektedir.

Sakarca Mücveri

13. Katmer

Türkiye'de hemen her yörede hazırlanan katmer, Giresun'da da çok tüketiliyor. Giresun katmeri hazırlanırken içine şeker ilave ediliyor. Şekerli katmer hamurunun üstüne dökülen mis kokulu tereyağı, katmer hamurunun lezzetini adeta ikiye katlıyor.

Katmer

14. Giresun Pidesi

Giresun pidesi, klasik pidelerden farklı olarak yuvarlak hamurla hazırlanıyor. Pide hamurunun bol malzeme ile birleşmesiyle ortaya enfes bir lezzet çıkıyor. Genellikle peynir ve yumurta ile hazırlanan Giresun pidelerinden mutlaka tatmalısınız.

Giresun Pidesi

15. Karalahana Çorbası

Giresun'un meşhur çorbalarından denemek isterseniz, karalahana çorbasının tadına bakmalısınız. Karadeniz'in sevilen sebzelerinden karalahana ile yapılan çorbanın içine kuru fasulye de giriyor. Oldukça doyurucu olan bu çorbayı ana yemek olarak tüketebilirsiniz.

Karalahana Çorbası

Daha Fazlasını Keşfet!

Giresun Nerede Yenir?

Giresun Nerede Yenir?

Giresun'un yöresel lezzetlerini tatmak için buradaki restoranlara uğramayı unutmayın. Güzel bir gastronomi turu yapmak için hangi restoranlara gideceğiniz oldukça önemlidir. Kalitesiz bir restorana giderseniz, Giresun mutfağını yanlış tanıyabilirsiniz. 'Giresun Nerede Yenir?' listesine göz atarak Giresun'daki en iyi restoranları öğrenebilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Giresun Otelleri

Giresun Otelleri

Giresun'da konaklamak için hangi oteli tercih etmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Giresun'da hem merkezde, hem de ilçelerde konaklayabileceğiniz çok sayıda otel bulunuyor. Bu otellerden size en uygun olanı seçerek gezinize başlayabilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Giresun Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler

Giresun Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler

Kültürel birikimi ile dikkat çeken Giresun'da pek çok festival düzenlenmektedir. Giresun seyahatinizi bu festivallere denk getirerek Giresun'un geleneklerini daha yakından görebilirsiniz. Giresun'un neredeyse bütün ilçelerinin kendine has festivalleri bulunmaktadır.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Giresun Alışveriş - Ne Alınır?

Giresun Alışveriş - Ne Alınır?

Giresun gezinizden dönerken yanınızda hediyelik götürmek isteyebilirsiniz. Kiraz diyarı olarak bilinen Giresun'un lezzetli kirazlarından almak iyi bir tercih olabilir. Aynı şekilde Giresun'un meşhur tarım ürünlerinden olan fındık da güzel bir alternatiftir. Ülkemizin fındık üretiminin büyük çoğunluğunu kendi başına karşılayan Giresun'dan taze veya kavrulmuş fındık alabilirsiniz. Çay da Giresun'dan alınabilir. Giresun çayı, kendine has buruk tadıyla bilinmektedir.

Giresun'un kendine has dokuma ürünlerinden Tamzara dokuması iyi bir hediyelik olabilir. 1930'lu yıllardan beri üretimi yapılan Tamzara dokumasını tanıtmak için sokak defileleri de düzenlenmektedir.

Atatürk Bulvarı'na geldiğinizde, etrafta bulunan dükkanlardan peynir ve tereyağı da alabilirsiniz. Pek çok süt ürünü burada satışa sunulmaktadır.

G-City AVM, Giresun'da gidebileceğiniz alışveriş merkezlerindendir. G-City AVM içinde çeşitli ürünleri bir arada bulabilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Giresun Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Giresun Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Giresun'da pek çok eğlence mekanı bulunsa da, gece geç saatlere kadar eğlenmek isteyenler hayal kırıklığına uğrayabilir. Giresun'da genellikle bar, türkü bar, meyhane ve çeşitli kafe konseptlerinde eğlence mekanları bulmak mümkündür.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Giresun Gezilecek Yerler

Giresun Gezilecek Yerler

Giresun'da mutlaka görmeniz gereken çok sayıda doğal güzellik bulunuyor. Karadeniz kıyılarının incisi olan Giresun, kendisini ziyarete gele herkesi adeta büyülemekte. Kendine has doğasının yanı sıra, Giresun'da pek çok tarihi nokta da yer alıyor.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Giresun Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim

Giresun Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim

Giresun'un kıyılarında Karadeniz iklimi hakimken, iç kesimlerinde karasal iklim görülür. Bu nedenle kıyı kesimleri yılın her mevsimi ılıktır. Bununla beraber, Giresun yıl boyunca yağışlıdır ve yağışsız gün sayısı oldukça azdır. Öyle ki, Giresun, Türkiye'nin en çok yağış alan ikinci şehridir. Bu nedenle yapışların daha az olduğu aylarda Giresun'a gelmeniz, gezinizi daha rahat tamamlamanıza yardımcı olacaktır.

Giresun'da yağışlar Ağustos ayında başlar fakat pik noktasına Ekim ayında ulaşılır. Mart ayına kadar devam eden yağışlar Nisan ayında azalır. Mayıs ve Temmuz arasında Giresun'a gelmek iyi bir tercih olacaktır.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Giresun Genel Bilgiler

Giresun Genel Bilgiler

Kirazın ve fındığın anavatanı olarak kabul edilen Giresun, hem tarihi, hem de büyüleyici güzellikleri ile öne çıkıyor. Bir yarımada üzerinde kurulan Giresun'un karşısında Giresun Adası yer alır. Bu adanın önemi, Karadeniz'de bulunan tek ada olmasıdır.

Giresun'a pek çok seyyahın seyahatnamelerinde rastlamak mümkündür. Amasyalı gezgin ve coğrafyacı Strabon, Farnakia isimli şehrin bugünkü Giresun'un yerinde bulunduğu söyler. Romalı kaynaklara göre Farnakia Sinoplular tarafından kurulmuştur ve eski ismi Kerasus'tur. Kerasus ismi bugün Giresun'un ilk adı olarak kabul ediliyor. Kerasus isminin kökenine dair farklı görüşler vardır. Bunlar birisi, Kerasus'un 'Keras' yani boynuz kelimesinden türediğidir. Giresun bir yarımada olduğundan bu ismin uygun görüldüğü düşünülmektedir. İkinci görüşe göre, Kerasus ismi Romalı bir general olan Kerasus'tan gelmektedir. Üçüncü görüş ise, isminin 'kiraz diyarı' anlamına geldiğidir.

Giresun'da Türk varlığını milattan önce 2000'li yıllara kadar takip etmek mümkündür. Giresun'un ilk yerleşimcileri Anadolu halkları olsa da, daha sonra buraya Orta Asya'dan göçler başlamıştır. Bu dönemde bölgeye çeşitli Türk oymaklarının yerleştiği düşünülmektedir. Giresun'un Türkleşme süreci 13972'de, Türkmen beyi Emir Oğlu Süleyman Bey'in burayı fethetmesi ile tamamlanmıştır.

1920 yılına kadar Trabzon'a bağlı kalan Giresun, 1920'de müstakil sancak olmuştur. 1923 yılında ise il olarak kabul edilmiştir. Bugün Giresun'a bağlı 15 adet ilçe bulunmaktadır.

Coğrafi olarak engebeli olan Giresun, Karadeniz'in yemyeşil doğasından da kendi payına düşeni almıştır. Giresun pek çok yaylaya, göle ve plaja ev sahipliği yapmaktadır. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, Giresun'da tarihi noktaları da gezebilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Giresun Uçak Bileti

Gidiş tarihi seçiniz

Dönüş tarihi seçiniz