Budapeşte'de Festivaller - Fuarlar - Önemli Günler
- Fringe Festivali (Mart )
- Bahar Festivali (Mart)
- Sziget Festivali (Temmuz)
- Budapeşte Uluslararası Şarap Festivali (Eylül)
- Modern Drama Festivali (Kasım)
- Yılbaşı Fuarı (Aralık )
- Yeni Yıl (1 Ocak)
- Milli Bayram (15 Mart)
- Aziz Stephen Günü (20 Ağustos)
- Anayasa Bayramı (20 Ağustos)
- Cumhuriyetin ilanı (23 Ekim)
- Dini Bayram (1 Kasım)
1. Fringe Festivali (Mart )
2. Bahar Festivali (Mart)
3. Sziget Festivali (Temmuz)
4. Budapeşte Uluslararası Şarap Festivali (Eylül)
5. Modern Drama Festivali (Kasım)
6. Yılbaşı Fuarı (Aralık )
7. Yeni Yıl (1 Ocak)
8. Milli Bayram (15 Mart)
9. Aziz Stephen Günü (20 Ağustos)
10. Anayasa Bayramı (20 Ağustos)
11. Cumhuriyetin ilanı (23 Ekim)
12. Dini Bayram (1 Kasım)
Daha Fazlasını Keşfet!
Budapeşte Nerede Yenir
Özellikle Osmanlı döneminden kalan oldukça fazla yemek olması Budapeşte’de asla aç kalmayacağınız ve üzerine zevkle yemek yiyebileceğiniz anlamına gelmektedir zira nereye giderseniz gidin günlük hayatta tükettiğiniz birçok yiyeceği buradaki restoranlarda da bulabilirsiniz.
Budapeşte’de Alışveriş - Ne Alınır?
Alışveriş için fazlaca seçenek mevcuttur ve bunların en popüleri ise Vaci Caddesi oalrak anılan caddedir. Özellikle Budapeşte’nin alışveriş hayatında özel tasarımlar oldukça fazla yer kaplamaktadır. Birçok alıveriş merkezi ve butikler vardır. Gerek hediyelik eşya, gerek gündelik alışveriş için aradığınız her şeyi bulabileceksiniz.
Vaci Caddesi, Bu cadde Budapeşte’nin en popüler alışveriş caddesidir. Moda Sokağı olarak da adlandırılan caddede genel olarak dünyaca ünlü markalara ev sahipliği yapmaktadır.
Andrassary Caddesi, alışveriş için popüler olan bir başka caddedir. Zaten genellikle şehir içerisinde alışveriş mekanları ünlü caddelerdir. Vaci Caddesi’ne nazaran biraz daha pahalı olan Adrassary Caddesi, hem dünyaca ünlü markalara hem de bazı özel tasarım ürünler satan dükkanlara ev sahipliği yapmaktadır.
The Room, aslında burası tek bir mağaza. Macaristan’da alışveriş ürünlerinin en görkemlisi de tasarım ürünler ve bu konuda oldukça gelişmiş zanaatkarlar bulunuyor. The Room mağazası bu tasarım ürünlerin belki de en meşhurlarını satan mağazadır.
Westend City Center, Burası Orta Avrupa’nın en büyük AVM’si olarak ün salmıştır. Dünyaca ünlü birçok mağazanın bulunduğu AVM’nin en dikkat çekici tarafı ise 14 sinema salonu bulunmasıdır.
Szyputnik, Şehirdeki vintage butiğidir. Bunun gibi birçok ikinci el eşya satan yer olmasına rağmen burası özellikle modacıların özel tasarım koleksiyonlarını bulabileceğiniz bir yer olması açısından ünlenmiştir ve yerel halkın da tercih ettiği yerlerden biridir.
Hold Utca Market, Şehir içindeki marketlerden biridir. Organik yiyecekler; meyve ve sebzeler alabileceğiniz yerde aynı zamanda Macaristan’a özgü hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Burası gibi küçük çaplı birçok market ve Pazar Budapeşte’de çok vardır.
Budapeşte Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Budapeşte’nin gece hayatı oldukça renkli olmakla beraber mekanların dışında insanların eğlenmek için tercih ettiği yerler arasında tekne turları vardır. Tekne turları aslında Budapeşte’nin hem gece hayatını hem de gündüz turlarını ayakta tutan bir yapıya sahiptir. Kişi başı 16 Euro’dan başlayan fiyatlarla tekne turu yapmanız mümkün olmaktadır. Bar ve kulüp hayatı da oldukça zengindir ve bunların yanında sanatsal aktivitelere katılarak gece hayatınızı geçirebileceğiniz yerler vardır. Canlı konserler, lazer ışıkları altında dans eden insanlar görmek için Budapeşte’yi ziyaret edebilirsiniz.
Eğlence için tercih edebileceğiniz mekanların başında klasik müzik konserleriyle kulaklarınızın pasını silen Devlet Operası gelir. Fiyatları 16 – 24 Euro arasında değişen biletleri hem internet üzerinden hem de binaya giderek satın alabilir ve oldukça kaliteli bir akşam geçirebilirsiniz.
Değişik bar kültürüne de burada adım atabilirsiniz. Ruin Bar kültürü dedikleri yıkıntı barlar özellikle gençlerin eğlenmek için en çok tercih ettiği mekanlar arasında. Bunlara alternatif olarak ise termal su kaynaklarıyla ünlenmiş ve turistik olarak bu konuda kendine birçok insan çeken Budapeşte’de hamam partileri de gece hayatı için tercih edilebilecek aktiviteler arasındadır.
Budapeşte Ne Yenir?
Budapeşte, Macaristan’ın üzerine 417 yıllık hakimiyeti olan Osmanlı’nın mutfağından etkilenmiş bir mutfağa sahiptir. Özellikle çorba, Budapeşte ve Macar mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Çorbalar arasında en ünlüsü gulaş adı verilen etle yapılan bir çorba, fasulye çorbası ve balık çorbasıdır.
Ana yemeklerinde genellikle nişasta içeren ürünleri bir arada tüketirler ve et de en çok tüketilen gıdalar arasındadır. Pörkolts ve paprikas Macar mutfağının ünlü yemeklerindedir. Bunların yanında lahana sarması, kaz ciğeri gibi tadlarda Macarların oldukça fazla tercih ettiği yiyecekler arasındadır.
Tatlı kültürleri ise Türk tatlı kültürüne oldukça benzemektedir bazı yerlerde. Strudel adını verdikleri elmalı bir tatlıya ve Gundel adını verdikleri bir çeşit pancakeleri vardır. Hamur işine önem verirler, yaptıkları tatlıların çoğunluğu hamur işi ve şerbetli tatlılardır. Meyveyi de tatlı olarak fazlaca tüketseler de şerbetli tatlıların yerini tutamamaktadır. Bunun yanında tatlı kekler de Macar mutfağında en popüler tatlı türlerindendir. Özellikle meyveli kekleri çok tüketmektedirler.
Budapeşte’ye Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Tuna Nehri’nin kenarlarından kıvrılıp dünyaya açılan Budapeşte’de Macaristan ovasının ılıman karasal iklimi Tuna bölgesinin oldukça yağış alan iklimi bir araya gelmiştir. Kuru ve ılıman bir iklimi vardır bu şehrin. Öyle ki kuru havadan dolayı tatiliniz yaza denk geldiğinde güneşten yanma olasılığınız oldukça yüksektir. Yağışlarını tahmin etmek oldukça zordur, yaz aylarında bazen fırtına şeklinde beklenmedik anda indiren yağmurlar olabiliyor. Bunların dışında aslında tatil yapmak için her zaman elverişli bir ülke Macaristan.
Kış aylarında hava sıcaklıkları -4 derece ile 10 derece arasında seyretmektedir. Yazın ise sıcaklık 28 dereceye kadar yükseliyor ve hava oldukça kuru oluyor.
Budapeşte Hakkında
Macaristan’ın başkenti olan şehir aynı zamanda ülkenin en kalabalık şehridir. Tuna nehrini aralarına alan Budin ve Peşte şehirlerinin Kasım 1873 tarihinde birleşmesinden oluşmuş bir şehirdir. Chain Köprüsü yaptırılarak birleştirilmişlerdir. Şehrin Budin tarafı nehrin batısında kalmaktadır ve asıl tarihi dokuya sahip olan yer burasıdır. Orta Avrupa’nın en büyük ikinci şehri sayılmaktadır. Avrupa Birliği’ne 2004 yılında katılmıştır. Avrupa’nın ilk yeraltı demiryolu ağı (metro gibi) bu şehirde inşa edilmiştir ve bu sayede AB tarafından birçok yardımla çok gelişmiş bir hale gelmiştir. Zira İkinci Dünya Savaşı sırasında oldukça tahrip olmuş şehir sonraları diğer ülkelerin ve bu birliğin sayesinde toparlanmayı başarmıştır.
Şehrin nüfusu 2016 yılında yapılan nüfus sayımına göre 1.752.704 olsa da şu anki nüfusun 2 milyonun üzerinde olduğunu tahmin etmek zor değildir ve yaşayan insanların hemen hemen tamamı kentsel yerleşmeyi tercih etmiştir. Ve şaşırtıcı ama hoş bir bilgi olarak Budapeşte’nin kabul edilen 15 kardeş şehrinden 4 tanesi ülkemiz şehirlerinden olan Ankara, İstanbul, Gaziantep ve İzmir’dir. Henüz kardeş şehirlerini barındırdığımız Budapeşte’ye bilet almadıysanız sitemiz üzerinden online olarak Budapeşte varışlı uçak biletinizi satın alabilirsiniz.