Amasya Ne Yenir?
- Helle Çorbası
- Çatal Çorbası
- Bakla Dolması
- İşkembe ve Mumbar Dolması
- Patlıcan Çullaması
- Keşkek
- Bat Yemeği
- Elma Tatlısı
- Dene Hasudası
- Hasuda Tatlısı
- Ayva Gallesi
- Kalburabastı
- Amasya Çöreği
- Toyga Çorbası
- Hengel
1. Helle Çorbası
Hem pirinçle, hem de mercimekle yapılabilen helle çorbasının tadına mutlaka bakmalısınız. Mis gibi Karadeniz terayağının kullanılmasıyla hazırlanan Helle çorbası, aslında ülkemizde pek çok yörede hazırlanan un çorbasının farklı bir versiyonu diyebiliriz.
2. Çatal Çorbası
Kıyma, yarma ve yeşil mercimeğin lezzetli uyumu ile hazırlanan çatal çorbası, Amasya'nın yöresel, iç ısıtan çorbaları arasındadır. Çatal çorbası çok doyurucu bir içeriğe sahip olduğundan yemeklerden önce yerseniz, asıl yemek istediğiniz ana yemek için çok tok olduğunuzu fark edebilirsiniz.
3. Bakla Dolması
Sarmanın veya dolmanın bütün tariflerini, her yöredeki hazırlanış usulünü gördüğünüzü düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Amasya bakla dolması, klasik sarma harcının yanı sıra yine yaprak içine doldurulan baklaları da içeriyor. Üstelik, hazırlanan yaprakların üstüne sıra sıra kaburgalar da diziliyor.
4. İşkembe ve Mumbar Dolması
Koyun işkembesinin ve bağırsağının (mumbar dolması için) bir arada kullanılması ile hazırlanan işkembe ve mumbar dolması, içerisine konulan maydonozlu ve bulgurlu iç harcı ile diğerlerinden ayrılır. Yapımı uzun sürse de, yemesi bir o kadar keyiflidir.
5. Patlıcan Çullaması
Hafif bir yemek olmasıyla dikkatleri çeken patlıcan çullaması, patlıcan, soğan, domates, kapya biber ve yeşil biberin yanında sarımsak ve domates salçası ile tatlandırılıyor, üstünde zeytinyağı ve maydanoz ile servis ediliyor. Üstüne pul biber de eklendikten sonra patlıcan çullaması sunuma hazır hale gelir.
6. Keşkek
Ülkemizde genel olarak hazırlanan ve herkesçe bilinen tatlardan olan keşkek, Amasya usulü tarifi ile sizi kendisine hayran bırakacak. Yarma ve koyun budu kullanılarak hazırlanan Amasya usulü keşkek, içine çemen de eklenerek tamamlanıyor.
7. Bat Yemeği
İlk görünüşte çok sayıda malzemenin karıştırılması ile oluşturulmuş dağınık bir yemek gibi görünse de, ilk lokmayı yedikten sonra bat yemeğinden vazgeçemeyeceksiniz. Köftelik bulgur, ceviz, salça, soğan ve salamura yapraklar kullanılarak hazırlanan bat yemeği Amasya'da çok seviliyor.
8. Elma Tatlısı
Elmasıyla meşhur Amasya'nın ünlü yemeklerinden söz ederken elma tatlısını es geçmek olmaz. Ceviz ve tarçınla tatlandırılan elma tatlısı, görünüşüyle sizi kendine çektikten sonra tadıyla porsiyon porsiyon bu tatlıdan yemenizi sağlayacak.
9. Dene Hasudası
Pekmez içerikli bir tatlı olan dene hasudası, içine konulan cevizlerle süsleniyor ve mükemmel bir lezzet haline geliyor. Pekmezin verdiği enerji ile ceviz birleşince ortaya enerjisi bol, tadı yıllarca damaklarda kalacak bir tatlı çıkıyor.
10. Hasuda Tatlısı
Oldukça basit bir içeriğe sahip olan hasuda tatlısı, nişasta, su, ceviz, terayağı ve toz şekerin maharetli ellerle birleştirilmesi ile hazırlanıyor. Amasya'da döndükten sonra bile tadını hatırlayacağınız hasuda tatlısını mutlaka denemelisiniz.
11. Ayva Gallesi
Amasya'nın meyveden yapılan bir başka meşhur yemeği da ayva gallesidir. Ayvayı yemeklerde görmeye alışık olmasanız da, et ve nohutla beraber hazırlanan ayva gallesini çok seveceğinizden eminiz. Ayva gallesini ev yemeği yapan lokantalarda rahatlıkla bulabilirsiniz.
12. Kalburabastı
Amasya'nın sevilen ve ünü tüm ülkeye yayılmış olan tatlılarından kalburabastı, müthiş şerbeti ve ağızda dağılan yapısıyla Amasya gezinizin baş tacı olacak bir tatlı. Ceviz içiyle tatlandırılan kalburabastıyı bir de Amasya'da denemelisiniz.
13. Amasya Çöreği
Çay saatlerinin vazgeçilmezi olan Amasya çöreği, Amasya mutfağının en çok tüketilen yiyecekleri arasındadır. Haşhaşla hazırlanan Amasya çöreği, içine cevizin de katılmasıyla lezzetini doruk noktasına ulaştırıyor. Tam kıvamında hazırlanan hamuruyla Amasya'nın güzide çöreğinden denemeyi unutmayın.
14. Toyga Çorbası
Amasya'nın Tatar mutfağı etkisinde kalan yemeklerinden olan toyga çorbası, kuru fasulye ve nohutun buğdayla birleştirilmesi ile hazırlanıyor. Doyurucu olmasıyla bilinen toyga çorbasını sağlıklı ve besleyici içeriği ile kendi başına ana yemek olarak tüketebilirsiniz.
15. Hengel
Mantı çeşitleri arasında sayabileceğimiz hengel yemeği, elde açılan ve üçgen şeklinde kapatılan hamurlarla hazırlanır. Kapatılmadan önce kıymalı harç ile doldurulan hengel, klasik mantı gibi haşlanabilir veya damak tadına göre fırında kızartılabilir.
Daha Fazlasını Keşfet!
Amasya Otel Tavsiye
Amasya gezinizde konaklamak için güzel, nezih bir otel arıyorsanız hazırladığımız listeye göz atabilirsiniz. Amasya'da kalabileceğiniz oteller genellikle Amasya şehir merkezinde bulunmaktadır. Şehir merkezindeki otellerde konaklayarak her yere kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Amasya Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler
Karadeniz'in en güzel şehirlerinden olan Amasya, zengin tarihi ve kültürel birikimiyle pek çok festivale ve fuara, özel gün kutlamasına ev sahipliği yapmaktadır. Amasya gezinizi bu festivallerden katılmak istediğiniz birinin tarihine denk getirerek dolu dolu bir Amasya turu yapabilirsiniz
Amasya Alışveriş - Ne Alınır?
Amasya gezinizin dönüşünde yanınızda hatıra olarak götürmek veya sevdiklerinize hediye etmek için çeşitli hediyelikler alabilirsiniz. Amasya'nın kültürünü yansıtan bu hediyelikler ile buranın büyülü atmosferini sizinle beraber gelemeyen arkadaşlarınız ve ailenize de yaşatabilir, size her zaman güzel Amasya seyahatinizi hatırlatacak ürünler alabilirsiniz.
Amasya elması alarak artık Amasya'nın simgelerinden biri olmuş mis kokulu, mükemmel lezzetteki elmaları anavatanından temin edebilirsiniz. Ayrıca kurutulmuş elmalardan alarak bu lezzeti daha uzun süre tüketebilirsiniz.
Kuşburnu ezmesi de Amasya'dan alabileceğiniz yöresel bir lezzettir. Kuşburnu ezmesini yöresel ürünlerin satıldığı tezgahlardan veya açılan pazarlardan bulabilirsiniz. Bunun yanında el yapımı tarhana, erişte veya kışlık salça da alabilirsiniz. El yapımı yöresel ürünleri Hatuniye'de yer alan Köylüm Gurme dükkanında bulabilirsiniz.
El basması yazma Amasya'nın kültürel dokuma ürünlerindendir. Bunun yanında ince işçilik ile hazırlanan Amasya semaveri almayı da düşünebilirsiniz. Bu tür hediyelik eşyaları Hazeranlar Sokak'taki Shop Hediyelik Eşya & El Sanatları'ndan alabilirsiniz.
AmasyaPark AVM, günlük ihtiyaçlarınızı alabileceğiniz en büyük merkezdir. Hacı İlyas Mahallesi, Mustafa Kemal Paşa Caddesi'nde yer alan alışveriş merkezinde pek çok markayı bir arada bulabilirsiniz.
Amasya Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Amasya'da gece eğlencesi, komşu şehirlerdeki gibi fazla gelişme göstermemiştir. Bu durumun en önemli sebebi Amasya'ya gelen ziyaretçilerin burada kültür gezisi yapmak istemeleri ve bu sebeple hizmet sektörüne olan ilginin az olmasıdır. Yine de Amasya gezinizde eğlenebileceğiniz çeşitli mekanlar bulunuyor.
Amasya Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim
Amasya'ya gideceğiniz en uygun tarihi belirlemek için Amasya hava durumu önemli bir etken olabilir. Karadeniz ikliminin şiddetli görülmediği Amasya'da karasal iklim özellikleri de görülmektedir. Bulunduğu konum sebebiyle bu iki iklim türü arasında köprü oluşturan Amasya'da yazları fazla yağış görülmez. Amasya'da yaz ayları genellikle 21-25 derece arasında geçtiğinden, yaz mevsiminin yağışsız fakat aynı zamanda serin havasında buraya gelmenizi öneriyoruz.
Bununla beraber kış ayları, Karadeniz ikliminin etkisiyle oldukça yumuşak geçer. Amasya'nın en soğuk zamanları Ocak ayında yaşanır ve bu ayda hava 1 - 3 derece arasında değişir. Havanın neredeyse hiçbir zaman sıfırın altına düşmediği Amasya'da sonbahar ve kış ayları yağışlı geçebilir.
Amasya Genel Bilgiler
Amasya, tarihi milattan öncelere kadar uzanan oldukça köklü bir tarihe ve kültüre sahip şehirlerimizden birisi. Orta Karadeniz bölgesinde, karasal iklim ve Karadeniz iklimi arasında adeta geçiş bölgesi görevi görmektedir. Uzun süre Pontusluların hakimiyeti altında kalan Amasya'da çok sayıda Pontus eserine rastlamak mümkündür. Bu eserlerden en bilineni Pontus kralları için kayaların oyulması ile hazırlanan Kaya Mezarları'dır.
Amasya'nın en önemli şahsiyetlerinden birisi Strabon'dur. Ünlü bir gezgin ve coğrafyacı olan Strabon, Amasya'da, tahmini olarak milattan önce 60 yılında doğmuştur. Coğrafya biliminin mucidi kabul edilen Strabon, milattan sonra 19 yılında ölmüştür. Strabon'un eserlerinde Amasya isminin bir Amazon kraliçesi olan Amasis'den geldiği yazmaktadır. Bununla beraber, Amasya adının Pontuslular tarafından verildiği ve kelimenin ''anne'' anlamına geldiği de söylenmektedir.
Pontuslular Amasya'da büyük bir etki bırakmış olsa da, burada Hitit etkisini de görmek mümkündür. Yaşanan büyük bir kuraklık sonucu Hitit kraliyet ailesinin Amasya'ya göç ettiği biliniyor. Amasya'da bugün Doğantepe olarak adlandırılan bölgeye yerleşen Hitit kraliyet ailesinin izleri hala yaşamaktadır.
Amasya'ya Türklerin yerleşmesinden önce burada pek çok milliyetin hüküm sürdüğü bilinmektedir. Amasya'da ilk başta Hititlerin yerleşim kurduğu sanılmaktadır. Sonraları Hellenistik - Bizans döneminde Seloukoslar, daha sonra da Pontus hakimiyeti altında kalmış ve buraya başkentlik yapmıştır. Nihayetinde milattan önce 70 yılında Roma topraklarına katılan Amasya, milattan sonra 3. yüzyıldan önemli bir dini merkez haline gelmiştir. Roma İmparatorluğu bölündükten sonra varlığına Doğu Roma İmparatorluğu sınırlarında, devamında da Bizans toprağı olarak devam etti. 1071 yılında Malazgirt Meydan Muharebesi sonrasında 11. yüzyılda Türk egemenliği altına girdi.
Tarihinin yanında doğal güzellikleriyle ve mimarisiyle de göz kamaştıran Amasya, Karadeniz'de mutlaka gezmeniz gereken şehirler arasındadır.