1. Anasayfa
  2. Keşfet
  3. Gezilecek Yerler
  4. Amasya Uçak Bileti

Amasya Gezilecek Yerler

04 Aralık 2021 18:20
  1. Kaya Mezarları
  2. Yalıboyu Evleri
  3. Amasya Kalesi
  4. Hazeranlar Konağı
  5. II. Bayezid Külliyesi
  6. Burmalı Minare Camii
  7. Şehzadeler Müzesi
  8. Amasya Arkeoloji Müzesi
  9. Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi
  10. Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi
  11. Minyatür Amasya Müzesi
  12. Borabay Gölü
  13. Yedi Kuğular Kuş Cenneti
  14. Ferhat Su Kanalı
  15. Merzifon Bedesteni

1. Kaya Mezarları

Amasya'nın en çok turist çeken alanlarından olan kaya mezarları, Harşena Dağı'nda yer alıyor. Milattan önce 330'lu yıllarda Pontus başkenti olan şehirde, Harşena Dağı'na Pontus kralları için kaya mezarlar yapılmış. Bu görkemli mezarları Yuvacık Köyü'nde bulabilirsiniz.

Kaya Mezarları

2. Yalıboyu Evleri

Kaya mezarlarının hemen önünde bulunan Yalıboyu Evleri, Amasya'nın simgesel yapılarından biri olarak görülüyor. Yeşilırmak kenarında sıra sıra dizilmiş Yalıboyu Evleri, oldukça dik olan Harşena Dağı eteklerinin hemen bitiminde yer alıyor.

Yalıboyu Evleri

3. Amasya Kalesi

Amasya'nın bir diğer simgesel yapısı da Amasya Kalesi'dir. Yine Harşena Dağı'nda bulunun kaleyi görmek için bu kez dağın zirvesine doğru tırmanmanız gerekiyor. Eski Tunç Çağı'ndan kaldığı veya Pontus devleti tarafından inşa edildiği yönünde iki farklı iddia bulunmaktadır. Daha sonra Türk'ler tarafından pek çok kez restore edilen kalede Osmanlı döneminden kalma hamamları görmek mümkündür.

Amasya Kalesi

4. Hazeranlar Konağı

Yalıboyu Evleri'nde yer alan Hazeranlar Konağı, 1865 yılında yaptırılan konak, o dönemin Amasya Defterdarı Hasan Talat Efendi için inşa edilmiş. Konağı yaptıran kişi Hazeran Hanım olmasa da, konakta uzun seneler yaşadığı için tarihi konağın ismi bu şekilde kalmış.

1997 yılından beri müze olarak hizmet veren Hazeran Konağı, bugün etnografya müzesi olarak ziyaretçilerini kabul etmektedir. İçerisinde balmumu heykeller de bulunan Hazeran Konağı'nı alt katı ise sanat galerisi olarak kullanılıyor.

Hazeranlar Konağı

5. II. Bayezid Külliyesi

Amasya'nın, belki de Karadeniz'in en estetik yapılarından olan II. Bayezid Külliyesi, Yeşilırmak kenarında inşa edilmiştir. II. Bayezid'in tahta çıkmasıyla yapımına başlanan eser, 1486 yılında bitirilmiştir. Özellikle elle işlenmiş taç kapısı ile dikkatleri çeken külliyenin içinde geniş bir avlu ve camii yer alıyor.

II. Bayezid Külliyesi

6. Burmalı Minare Camii

Oldukça eski bir yapı olan Burmalı Minare Camii, 1242 yılında yapılmıştır. Derekocak Mahallesi'nde görebileceğiniz camii, burma deseniyle süslenmiş minaresiyle ilgileri üstünde topluyor. Necmeddin Ferruh Bey ve kardeşi Haznedar Yusuf tarafından yaptırılan camiinin ilk minaresi ise çok daha farklıydı. En başta ahşaptan yapılan minare, 1730 yılında çıkan yangın sonucu bozulunca restore edilmiş ve burma şeklinde süslenmiş.

Burmalı Minare Camii

7. Şehzadeler Müzesi

Şehzadelerin sancağa çıktığı Amasya'da Şehzadeler Müzesi bulunmaması oldukça şaşırtıcı olurdu. Müze binası, 1986 yılında yıktırılan asıl binanının aslına uygun olarak 2007 yılında inşa ettirilmiş ve 2008 yılında da müze olarak ziyaretçi kabul etmeye başlamıştır. Müzenin alt katında tahta çıkamayan ama Amasya'da vali olan şehzadelerin heykelleri yer alırken üst katında tahta çıkan şehzadelerin heykelleri bulunmaktadır.

Şehzadeler Müzesi

8. Amasya Arkeoloji Müzesi

Amasya'nın tarihini daha iyi öğrenmek için Arkeoloji Müzesi, oldukça iyi bir fırsattır. 1980 yılından beri açık olan müzede 11 medeniyetten arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir. Ayrıca müzede el yazmaları ve mumyalar da yer almaktadır. Toplamda 24 binin üstünde esere sahip olan Amasya Arkeoloji Müzesi, Mustafa Kemal Paşa Caddesi'nde yer alıyor.

Amasya Arkeoloji Müzesi

9. Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi

Şehir merkezinde, Yeşilırmak kenarında yer alan Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi'nin binası 700 sene boyunca Amasya Bimarhanesi olarak kullanılmış, 1309 yılından itibaren Selçuklu ve Osmanlı'da hastalara bakılan ve tedavi edilen bir yer olmuştur. 2011 yılından beri müze olarak kullanılan bina, Atatürk Caddesi'nde yer almaktadır.

Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi

10. Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi

22 Haziran 1919'da Amasya Genelgesi'nin okunduğu yer olan Saraydüzü Kışla Binası, 1944 yılında toprak kayması sebebiyle yıkılmış, daha sonra tarihi önemi bulunduğundan Amasya Valiliği'nce aslına uygun olarak yeniden inşa ettirilmiştir. 2009 yılından beri Milli Mücadele Müzesi olarak hizmet vermektedir. Binanın içinde tiyatro ve şiir dinletileri gibi programların yapıldığını da görebilirsiniz.

Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi

11. Minyatür Amasya Müzesi

Amasya'nın 1914 yılında çekilen bir fotoğrafına uygun olarak hazırlanan Minyatür Amasysa Müzesi, ziyaretçilerine Amasya'nın 100 yıl önceki halini görme şansını tanıyor. 2010 yılından beri kapılarını misafirlerine açan müze, hareketli maketler ve ışıklandırmalarıyla da oldukça gerçekçi bir görünüm yakalıyor.

Minyatür Amasya Müzesi

12. Borabay Gölü

Amasya'nın doğal güzelliklerinden Borabay Gölü, Aynalı Göl ismiyle de biliniyor. Merkezden 60 kilometre uzaklıkta bulunan Borabay Gölü, yeşillikler içindeki görünüşüyle sizi kendisine hayran bırakacak. Burada çadırlarda veya bungalov evlerde kamp yapabilirsiniz.

Borabay Gölü

13. Yedi Kuğular Kuş Cenneti

Bir milli park olan Yedi Kuğular Kuş Cenneti, Amasya şehir merkezine 30 km uzaklıkta yer alan, adeta cennetten bir parça gibi mükemmel güzelliğe sahip bir alan. 35' yakın kuş türünü gözlemleyebileceğiniz milli park, 1989 yılından beri mesire alanı olarak da hizmet veriyor.

Yedi Kuğular Kuş Cenneti

14. Ferhat Su Kanalı

İsmini Ferhat ile Şirin hikayesinden alan Ferhat Su Kanalı'nın tarihinin Helenistik ve Erken Roma dönemlerine kadar gittiği düşünülüyor. Dışarıdan sadece 2 kilometresi görülen tarihi su kanalı, aslında 6 kilometre uzunluğunda.

Ferhat Su Kanalı

15. Merzifon Bedesteni

Merzifon ilçesinde yer alan Bedesten, şehir merkezinden 49 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Gazimahlup Mahallesi'nde yer alan bedestenin tarihinin 17. yüzyıla kadar gittiği düşünülmektedir. Bugün bedesten içinde pek çok dükkan ve restoran bulunmaktadır.

Merzifon Bedesteni

Daha Fazlasını Keşfet!

Amasya Nerede Yenir?

Amasya Nerede Yenir?

Amasya'nın meşhur lezzetlerini tatmak için kaliteli, işinde usta pek çok restoran bulabilirsiniz. Hamur işinden sebze yemeklerine, etli ana yemeklerden doyurucu çorbalarına kadar Amasya'nın tüm yemeklerini buradaki lokanta ve kafelerde tadabilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Amasya Otel Tavsiye

Amasya Otel Tavsiye

Amasya gezinizde konaklamak için güzel, nezih bir otel arıyorsanız hazırladığımız listeye göz atabilirsiniz. Amasya'da kalabileceğiniz oteller genellikle Amasya şehir merkezinde bulunmaktadır. Şehir merkezindeki otellerde konaklayarak her yere kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Amasya Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler

Amasya Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler

Karadeniz'in en güzel şehirlerinden olan Amasya, zengin tarihi ve kültürel birikimiyle pek çok festivale ve fuara, özel gün kutlamasına ev sahipliği yapmaktadır. Amasya gezinizi bu festivallerden katılmak istediğiniz birinin tarihine denk getirerek dolu dolu bir Amasya turu yapabilirsiniz

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Amasya Alışveriş - Ne Alınır?

Amasya Alışveriş - Ne Alınır?

Amasya gezinizin dönüşünde yanınızda hatıra olarak götürmek veya sevdiklerinize hediye etmek için çeşitli hediyelikler alabilirsiniz. Amasya'nın kültürünü yansıtan bu hediyelikler ile buranın büyülü atmosferini sizinle beraber gelemeyen arkadaşlarınız ve ailenize de yaşatabilir, size her zaman güzel Amasya seyahatinizi hatırlatacak ürünler alabilirsiniz.

Amasya elması alarak artık Amasya'nın simgelerinden biri olmuş mis kokulu, mükemmel lezzetteki elmaları anavatanından temin edebilirsiniz. Ayrıca kurutulmuş elmalardan alarak bu lezzeti daha uzun süre tüketebilirsiniz.

Kuşburnu ezmesi de Amasya'dan alabileceğiniz yöresel bir lezzettir. Kuşburnu ezmesini yöresel ürünlerin satıldığı tezgahlardan veya açılan pazarlardan bulabilirsiniz. Bunun yanında el yapımı tarhana, erişte veya kışlık salça da alabilirsiniz. El yapımı yöresel ürünleri Hatuniye'de yer alan Köylüm Gurme dükkanında bulabilirsiniz.

El basması yazma Amasya'nın kültürel dokuma ürünlerindendir. Bunun yanında ince işçilik ile hazırlanan Amasya semaveri almayı da düşünebilirsiniz. Bu tür hediyelik eşyaları Hazeranlar Sokak'taki Shop Hediyelik Eşya & El Sanatları'ndan alabilirsiniz.

AmasyaPark AVM, günlük ihtiyaçlarınızı alabileceğiniz en büyük merkezdir. Hacı İlyas Mahallesi, Mustafa Kemal Paşa Caddesi'nde yer alan alışveriş merkezinde pek çok markayı bir arada bulabilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Amasya Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Amasya Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Amasya'da gece eğlencesi, komşu şehirlerdeki gibi fazla gelişme göstermemiştir. Bu durumun en önemli sebebi Amasya'ya gelen ziyaretçilerin burada kültür gezisi yapmak istemeleri ve bu sebeple hizmet sektörüne olan ilginin az olmasıdır. Yine de Amasya gezinizde eğlenebileceğiniz çeşitli mekanlar bulunuyor.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Amasya Ne Yenir?

Amasya Ne Yenir?

Amasya'da ne yenir diye düşünüyorsanız, Amasya'nın gezinizi yapmanız için bile başlı başına bir sebep olabilecek, çeşit çeşit yemeğe sahip bir mutfağa sahip olduğunu bilmelisiniz. Amasya gezinizde burada Karadeniz mutfağının genel özelliklerini taşıyan, ama bir o kadar da özel ve güzel yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Amasya Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim

Amasya Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim

Amasya'ya gideceğiniz en uygun tarihi belirlemek için Amasya hava durumu önemli bir etken olabilir. Karadeniz ikliminin şiddetli görülmediği Amasya'da karasal iklim özellikleri de görülmektedir. Bulunduğu konum sebebiyle bu iki iklim türü arasında köprü oluşturan Amasya'da yazları fazla yağış görülmez. Amasya'da yaz ayları genellikle 21-25 derece arasında geçtiğinden, yaz mevsiminin yağışsız fakat aynı zamanda serin havasında buraya gelmenizi öneriyoruz.

Bununla beraber kış ayları, Karadeniz ikliminin etkisiyle oldukça yumuşak geçer. Amasya'nın en soğuk zamanları Ocak ayında yaşanır ve bu ayda hava 1 - 3 derece arasında değişir. Havanın neredeyse hiçbir zaman sıfırın altına düşmediği Amasya'da sonbahar ve kış ayları yağışlı geçebilir.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Amasya Genel Bilgiler

Amasya Genel Bilgiler

Amasya, tarihi milattan öncelere kadar uzanan oldukça köklü bir tarihe ve kültüre sahip şehirlerimizden birisi. Orta Karadeniz bölgesinde, karasal iklim ve Karadeniz iklimi arasında adeta geçiş bölgesi görevi görmektedir. Uzun süre Pontusluların hakimiyeti altında kalan Amasya'da çok sayıda Pontus eserine rastlamak mümkündür. Bu eserlerden en bilineni Pontus kralları için kayaların oyulması ile hazırlanan Kaya Mezarları'dır.

Amasya'nın en önemli şahsiyetlerinden birisi Strabon'dur. Ünlü bir gezgin ve coğrafyacı olan Strabon, Amasya'da, tahmini olarak milattan önce 60 yılında doğmuştur. Coğrafya biliminin mucidi kabul edilen Strabon, milattan sonra 19 yılında ölmüştür. Strabon'un eserlerinde Amasya isminin bir Amazon kraliçesi olan Amasis'den geldiği yazmaktadır. Bununla beraber, Amasya adının Pontuslular tarafından verildiği ve kelimenin ''anne'' anlamına geldiği de söylenmektedir.

Pontuslular Amasya'da büyük bir etki bırakmış olsa da, burada Hitit etkisini de görmek mümkündür. Yaşanan büyük bir kuraklık sonucu Hitit kraliyet ailesinin Amasya'ya göç ettiği biliniyor. Amasya'da bugün Doğantepe olarak adlandırılan bölgeye yerleşen Hitit kraliyet ailesinin izleri hala yaşamaktadır.

Amasya'ya Türklerin yerleşmesinden önce burada pek çok milliyetin hüküm sürdüğü bilinmektedir. Amasya'da ilk başta Hititlerin yerleşim kurduğu sanılmaktadır. Sonraları Hellenistik - Bizans döneminde Seloukoslar, daha sonra da Pontus hakimiyeti altında kalmış ve buraya başkentlik yapmıştır. Nihayetinde milattan önce 70 yılında Roma topraklarına katılan Amasya, milattan sonra 3. yüzyıldan önemli bir dini merkez haline gelmiştir. Roma İmparatorluğu bölündükten sonra varlığına Doğu Roma İmparatorluğu sınırlarında, devamında da Bizans toprağı olarak devam etti. 1071 yılında Malazgirt Meydan Muharebesi sonrasında 11. yüzyılda Türk egemenliği altına girdi.

Tarihinin yanında doğal güzellikleriyle ve mimarisiyle de göz kamaştıran Amasya, Karadeniz'de mutlaka gezmeniz gereken şehirler arasındadır.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Amasya Uçak Bileti

Gidiş tarihi seçiniz

Dönüş tarihi seçiniz