Amasya Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler
- Ferhat ile Şirin Festivali (Şubat)
- Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali (Haziran)
- Amasya Mototeam05 Motosiklet Festivali (Haziran)
- Kabaoğuz Yayla Şenlikleri (Temmuz - Ağustos)
- Boraboy Gölü Şenliği (Ağustos)
- Amasya Tarım Fuarı (Nisan)
- Merzifon Kitap Fuarı (Mart - Nisan)
- 19 Mayıs Kutlamaları ()
1. Ferhat ile Şirin Festivali (Şubat)
Şubat ayında gerçekleştirilen Ferhat ile Şirin Festivali, efsanelere konu olmuş aşıklar adına düzenleniyor. Ferhat ile Şirin'in yaşadıkları yer olan Amasya'da kutlanan festival, Sevgililer Günü temalı fotoğraf alanıyla da ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor. Yeşilırmak kenarında kurulan kalp temalı fotoğraf standında sevgiliniz veya eşinizle fotoğraf çektirebilir, Amasya gezinizi romantik bir şekilde ölümsüzleştirebilirsiniz.
2. Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali (Haziran)
Uzun yıllardır gerçekleştirilen ve artık gelenekselleşmiş olan Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali, Amasya Belediyesi tarafından düzenlenmektedir. Şehit Özcan Özen Caddesi'nde başlayan festival, Yüzevler Mahallesi'nde gerçekleşmektedir. Genellikle Haziran'ın 12. ve 22. günleri arasında düzenlenen bu festivale katılmak için Amasya'ya gelebilir, yüz yılı aşkın süredir Amasya Genelgesi'nin yayınlanışı şerefine kutlanan bu festival ile Amasya kültürünü daha yakından görebilirsiniz.
3. Amasya Mototeam05 Motosiklet Festivali (Haziran)
Amasya Mototeam05 Motosiklet Festivali, Haziran ayında düzenlenen festivaller arasında yer almaktadır. Amasya Mototeam 05 Motosiklet Kulübü tarafından düzenlenen festivale özellikle motosikletlere ilginiz varsa katılabilir, festivalin düzenleneceği tam tarihleri kulüp resmi sayfasından detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Amasya Taşova'da başlayan festivale Amasya ve çevresinden pek çok motosiklet sürücüsü katılmakta ve eğlenceli anlar yaşanmaktadır.
4. Kabaoğuz Yayla Şenlikleri (Temmuz - Ağustos)
Genellikle Temmuz sonlarında veya Ağustos ayının ilk haftasında düzenlenen Kabaoğuz Yayla Şenlikleri, Kabaoğuz Köyleri Kültür Dayanışma Ve Kalkındırma Derneği tarafından düzenlenmekte ve desteklenmektedir. Amasya Gümüşhacıköy'de düzenlenen festivale Amasya'nın önde gelen kişileri ve pek çok milletvekili de katılım göstermektedir. İlçenin şenlik alanında düzenlenen festivale katılarak Amasya
5. Boraboy Gölü Şenliği (Ağustos)
Ağustos ayında düzenlenen Boraboy Gölü Şenliği, Taşova'da düzenlenen ve oldukça eğlenceli geçen bir şenliktir. Amasya geziniz sırasında hem Boraboy Gölü'nü gezmek, müthiş güzelliğine hayran olmak, hem de burada düzenlene şenliklere katılarak Amasya'nın geleneksel festivallerden birine katılmak isterseniz Ağustos ayında buraya gelebilirsiniz. Boraboy Eğitim Kültür Ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen bu festivale tüm Türkiye halkı davetlidir.
6. Amasya Tarım Fuarı (Nisan)
Amasya'nın tarım ürünlerinin tanıtıldığı ve açılan renkli tezgahlarda sergilendiği Amasya Tarım Fuarı, Nisan ayının ortalarında düzenlenen, birbirinden güzel lezzetlerin bir arada bulunduğu bir fuardır. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Amasya Belediyesi ve Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği gibi derneklerin katkılarıyla düzenlenen fuara katılarak Amasya'nın tarım ürünlerinden alabilirsiniz.
7. Merzifon Kitap Fuarı (Mart - Nisan)
Merzifon ilçesinde 2015 yılından beri düzenlenen Merzifon Kitap Fuarı, Mart sonu ve Nisan başında düzenlenmektedir. 100'den fazla yayınevinin katılımı ile gerçekleşen Merzifon Kitap Fuarı'na yayınevlerinden en sevilen yazarlar da katılmakta, imza günleri düzenleyerek hayranlarıyla buluşmaktadır. Yoğun ilgi gören kitap fuarına siz de katılabilir, Merzifon'u gezerken bu fuara da uğrayarak yanınızda götürmek üzere hatıra kitap alabilirsiniz.
8. 19 Mayıs Kutlamaları ()
Ülkemizin her yerinde olduğu gibi Amasya'da da coşkuyla kutlanan 19 Mayıs bayramı, Karadeniz için çok daha büyük bir öneme sahip olduğundan Samsun başta olmak üzere tüm Karadeniz illerinde görkemli etkinlikler ile geçmektedir. Pek çok milletvekili ve valilik, belediye gibi makamların katıldığı 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına katılmak için Amasya'ya bu tarihte gelebilir, coşkulu kalabalığın arasına katılabilirsiniz
Daha Fazlasını Keşfet!
Amasya Otel Tavsiye
Amasya gezinizde konaklamak için güzel, nezih bir otel arıyorsanız hazırladığımız listeye göz atabilirsiniz. Amasya'da kalabileceğiniz oteller genellikle Amasya şehir merkezinde bulunmaktadır. Şehir merkezindeki otellerde konaklayarak her yere kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Amasya Alışveriş - Ne Alınır?
Amasya gezinizin dönüşünde yanınızda hatıra olarak götürmek veya sevdiklerinize hediye etmek için çeşitli hediyelikler alabilirsiniz. Amasya'nın kültürünü yansıtan bu hediyelikler ile buranın büyülü atmosferini sizinle beraber gelemeyen arkadaşlarınız ve ailenize de yaşatabilir, size her zaman güzel Amasya seyahatinizi hatırlatacak ürünler alabilirsiniz.
Amasya elması alarak artık Amasya'nın simgelerinden biri olmuş mis kokulu, mükemmel lezzetteki elmaları anavatanından temin edebilirsiniz. Ayrıca kurutulmuş elmalardan alarak bu lezzeti daha uzun süre tüketebilirsiniz.
Kuşburnu ezmesi de Amasya'dan alabileceğiniz yöresel bir lezzettir. Kuşburnu ezmesini yöresel ürünlerin satıldığı tezgahlardan veya açılan pazarlardan bulabilirsiniz. Bunun yanında el yapımı tarhana, erişte veya kışlık salça da alabilirsiniz. El yapımı yöresel ürünleri Hatuniye'de yer alan Köylüm Gurme dükkanında bulabilirsiniz.
El basması yazma Amasya'nın kültürel dokuma ürünlerindendir. Bunun yanında ince işçilik ile hazırlanan Amasya semaveri almayı da düşünebilirsiniz. Bu tür hediyelik eşyaları Hazeranlar Sokak'taki Shop Hediyelik Eşya & El Sanatları'ndan alabilirsiniz.
AmasyaPark AVM, günlük ihtiyaçlarınızı alabileceğiniz en büyük merkezdir. Hacı İlyas Mahallesi, Mustafa Kemal Paşa Caddesi'nde yer alan alışveriş merkezinde pek çok markayı bir arada bulabilirsiniz.
Amasya Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Amasya'da gece eğlencesi, komşu şehirlerdeki gibi fazla gelişme göstermemiştir. Bu durumun en önemli sebebi Amasya'ya gelen ziyaretçilerin burada kültür gezisi yapmak istemeleri ve bu sebeple hizmet sektörüne olan ilginin az olmasıdır. Yine de Amasya gezinizde eğlenebileceğiniz çeşitli mekanlar bulunuyor.
Amasya Ne Yenir?
Amasya'da ne yenir diye düşünüyorsanız, Amasya'nın gezinizi yapmanız için bile başlı başına bir sebep olabilecek, çeşit çeşit yemeğe sahip bir mutfağa sahip olduğunu bilmelisiniz. Amasya gezinizde burada Karadeniz mutfağının genel özelliklerini taşıyan, ama bir o kadar da özel ve güzel yemeklerin tadına bakabilirsiniz.
Amasya Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim
Amasya'ya gideceğiniz en uygun tarihi belirlemek için Amasya hava durumu önemli bir etken olabilir. Karadeniz ikliminin şiddetli görülmediği Amasya'da karasal iklim özellikleri de görülmektedir. Bulunduğu konum sebebiyle bu iki iklim türü arasında köprü oluşturan Amasya'da yazları fazla yağış görülmez. Amasya'da yaz ayları genellikle 21-25 derece arasında geçtiğinden, yaz mevsiminin yağışsız fakat aynı zamanda serin havasında buraya gelmenizi öneriyoruz.
Bununla beraber kış ayları, Karadeniz ikliminin etkisiyle oldukça yumuşak geçer. Amasya'nın en soğuk zamanları Ocak ayında yaşanır ve bu ayda hava 1 - 3 derece arasında değişir. Havanın neredeyse hiçbir zaman sıfırın altına düşmediği Amasya'da sonbahar ve kış ayları yağışlı geçebilir.
Amasya Genel Bilgiler
Amasya, tarihi milattan öncelere kadar uzanan oldukça köklü bir tarihe ve kültüre sahip şehirlerimizden birisi. Orta Karadeniz bölgesinde, karasal iklim ve Karadeniz iklimi arasında adeta geçiş bölgesi görevi görmektedir. Uzun süre Pontusluların hakimiyeti altında kalan Amasya'da çok sayıda Pontus eserine rastlamak mümkündür. Bu eserlerden en bilineni Pontus kralları için kayaların oyulması ile hazırlanan Kaya Mezarları'dır.
Amasya'nın en önemli şahsiyetlerinden birisi Strabon'dur. Ünlü bir gezgin ve coğrafyacı olan Strabon, Amasya'da, tahmini olarak milattan önce 60 yılında doğmuştur. Coğrafya biliminin mucidi kabul edilen Strabon, milattan sonra 19 yılında ölmüştür. Strabon'un eserlerinde Amasya isminin bir Amazon kraliçesi olan Amasis'den geldiği yazmaktadır. Bununla beraber, Amasya adının Pontuslular tarafından verildiği ve kelimenin ''anne'' anlamına geldiği de söylenmektedir.
Pontuslular Amasya'da büyük bir etki bırakmış olsa da, burada Hitit etkisini de görmek mümkündür. Yaşanan büyük bir kuraklık sonucu Hitit kraliyet ailesinin Amasya'ya göç ettiği biliniyor. Amasya'da bugün Doğantepe olarak adlandırılan bölgeye yerleşen Hitit kraliyet ailesinin izleri hala yaşamaktadır.
Amasya'ya Türklerin yerleşmesinden önce burada pek çok milliyetin hüküm sürdüğü bilinmektedir. Amasya'da ilk başta Hititlerin yerleşim kurduğu sanılmaktadır. Sonraları Hellenistik - Bizans döneminde Seloukoslar, daha sonra da Pontus hakimiyeti altında kalmış ve buraya başkentlik yapmıştır. Nihayetinde milattan önce 70 yılında Roma topraklarına katılan Amasya, milattan sonra 3. yüzyıldan önemli bir dini merkez haline gelmiştir. Roma İmparatorluğu bölündükten sonra varlığına Doğu Roma İmparatorluğu sınırlarında, devamında da Bizans toprağı olarak devam etti. 1071 yılında Malazgirt Meydan Muharebesi sonrasında 11. yüzyılda Türk egemenliği altına girdi.
Tarihinin yanında doğal güzellikleriyle ve mimarisiyle de göz kamaştıran Amasya, Karadeniz'de mutlaka gezmeniz gereken şehirler arasındadır.