Varşova Festivaller - Fuarlar - Önemli Günler
- Uluslararası Chopin Festivali (Eylül)
- JVC Jazz Jamboree (Ekim)
- Varşova Film Festivali (Ekim)
- Monteverdi Opera Festivali (Mayıs)
- Varşova Klasik Müzik Festivali (Eylül)
- Sanat Festivali (Ağustos)
- Two Riversides Film ve Sanat Festivali (Ağustos)
- Chopin Konserleri (Mayıs-Temmuz)
- Musical Gardens Festivali (Temmuz)
- Varşova Yaz Caz Günleri (Temmuz-Ağustos)
- Yeni Yıl (Ocak)
- Paskalya Bayramı (Nisan)
- 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü (1 Mayıs)
- Hristiyan Festival (1 Kasım)
- Ulusal Bağımsızlık Bayramı (11 Kasım)
1. Uluslararası Chopin Festivali (Eylül)
Her yıl gerçekleştirilen Uluslararası Chopin Festivali, Varşova'nın ünlü müzik festivalleri arasındaki yerini alıyor. Uluslararası Chopin Festivali, Chopin adına düzenlenen en eski festival olma özelliğine de sahip. Bu festivale katılmak için Varşova'ya Eylül ayında gelebilirsiniz.
2. JVC Jazz Jamboree (Ekim)
Ekim sonlarında düzenlenen JVC Jazz Jamboree, Avrupa'nın en köklü caz festivali olarak biliniyor. Varşova'ya her yıl pek çok turistin gelmesini sağlayan festival, dünyaca ünlü caz sanatçılarını konuk ediyor. Festivale daha önce katılanlar arasında Miles Davies, Keith Jarrett ve Dizzie Gillespie sayılabilir.
3. Varşova Film Festivali (Ekim)
Ekim'de on gün boyunca devam eden festival, 1985 yılından beri düzenleniyor. Varşova Film Festivali genellikle Ekim'in ilk iki haftası içinde başlar ve ortalarına doğru son bulur. Tam tarihi Varşova Film Festivali'nin resmi sitesinden öğrenebilirsiniz.
4. Monteverdi Opera Festivali (Mayıs)
Monteverdi Opera Festivali, genellikle Mayıs ayında düzenlenir. İsmini Venedikli Geç Rönesans sanatçısı Claudio Monteverdi'den alan festival, Rönesans döneminin müzik anlayışına ışık tutuyor. Festival sırasında pek çok farklı konser veriliyor ve çeşitli sahne performansları sergileniyor.
5. Varşova Klasik Müzik Festivali (Eylül)
Varşova'nın pek çok kültür sanat festivaline ev sahipliği yaptığını görebilirsiniz. Varşova Klasik Müzik Festivali, Eylül ayında gerçekleşen müzik etkinleri arasında yer alıyor. Ünü tüm dünyaya yayılan festivale her sene farklı ülkelerden pek çok katılımcı geliyor.
6. Sanat Festivali (Ağustos)
Sadece Varşova'nın değil, tüm Polonya'nın en renkli etkinlikleri arasında bulunan Sanat Festivali, Ağustos'ta düzenleniyor. Festival boyunca Varşova sokaklarının rengarenk süslendiğini ve sanatçıların sokaklarda performanslarını sergilediğini görebilirsiniz. Sanat Festivali sırasında müzikten tiyatroya, pandomimden illüzyonistlerin şovlarına kadar çeşitli gösterilere şahit olabilirsiniz.
7. Two Riversides Film ve Sanat Festivali (Ağustos)
15 yılı aşkın süredir devam eden Two Riversides Film ve Sanat Festivali, Doğu Avrupa'nın eşsiz ve sanatsal yanlarını gösteriyor. Özellikle sinema alanına yoğunlaşan festival, görsel sanatlar ve tiyatro alanındaki performanslara da sahne oluyor. Bu festivale katılmak için Ağustos ayında Varşova'yı ziyaret etmelisiniz.
8. Chopin Konserleri (Mayıs-Temmuz)
Lazienki Parkı'nda gerçekleşen Chopin Konserleri, Mayıs ayından Temmuz başına kadar devam ediyor. Varşova'nın en sevilen açık hava etkinliklerinden olan festivale yoğun ilgi gösteriliyor. 1959 yılından beri gerçekleşen festival, Chopin'in de hayattayken aynı parkta verdiği konserlerden ilham alıyor.
9. Musical Gardens Festivali (Temmuz)
Yaz aylarının iple çekilmesine sebep olan Musical Gardens Festivali, Temmuz ayında düzenleniyor. Tam bir ay boyunca devam eden festival kapsamında konserler, çeşitli etkinlikler ve film gösterimleri yapılmakta. Festival, 2001 yılından beri varlığını devam ettiriyor.
10. Varşova Yaz Caz Günleri (Temmuz-Ağustos)
Varşova Yaz Caz Günleri ile Varşova'da dört mevsim caz festivallerine katılabilirsiniz. Varşova Kültür ve Bilim Sarayı'nda gerçekleşen festival, ülke genelinde çok sayıda katılımcının Varşova'ya gelmesine sebep oluyor. Siz de cazdan hoşlanıyorsanız bu festivale mutlaka katılmalısınız.
11. Yeni Yıl (Ocak)
Yeni yıla Varşova'da girmek büyüleyici bir deneyim olabilir. Yeni yıl ufak ufak yaklaşırken, Noel'in de etkisiyle Varşova'da her yer süslenir. Bu süsler ile masallardaki kentlere benzeyen Varşova, size unutamayacağınız bir gezi geçirme fırsatı sunuyor.
12. Paskalya Bayramı (Nisan)
Hıristiyan ülkelerde kutlanan Paskalya Bayramı, Polonya'da ve tabii ki Varşova'da da kutlanıyor. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra tekrardan dirilişinin kutlandığı bayramın kesin bir tarihi bulunmuyor. Fakat genellikle Nisan ayına denk geldiğinizi söyleyebiliriz.
13. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü (1 Mayıs)
Tüm dünyada olduğu gibi Varşova'da da Emek ve Dayanışma Günü 1 Mayıs'ta kutlanıyor. Bu tarihte Varşova'da işletmeler kapalı olabileceğinden dikkat etmenizi öneririz. 1 Mayıs günü Varşova'da çeşitli yürüyüşler de düzenleniyor.
14. Hristiyan Festival (1 Kasım)
Bölgedeki dini bayramlardan olan Hristiyan Festivali, her yıl 1 Kasım'da kutlanıyor. Festival sırasında Hıristiyan inanışa dair çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Azizlerin ve azizelerin de anıldığı 1 Kasım günü Varşova halkı için önemli günler arasında bulunmakta.
15. Ulusal Bağımsızlık Bayramı (11 Kasım)
Ulusal Bağımsızlık Bayramı, Polonya'nın 11 Kasım 1918 tarihinde İkinci Polonya Cumhuriyeti olarak bağımsızlığını kazanması anısına kutlanıyor. Polonya, bu tarihte Almanya, Avusturya-Macaristan ve Rus İmparatorluklarından ayrılmayı başarmıştı. Bayram boyunca pek çok yürüyüş, sergi ve konuşma gerçekleşiyor.
Daha Fazlasını Keşfet!
Varşova Nerede Yenir?
Varşova'nın yerel yemeklerini denemek istiyorsanız burada pek çok kaliteli restoran ve kafe bulabilirsiniz. Varşova ve Polonya kültürünü tanımanın en lezzetli yolu olan restoranlardan hangisine gidebileceğinizi merak ediyorsanız, listeye göz atabilirsiniz.
Varşova Alışveriş - Ne Alınır?
Nowy Swait Caddesi, Varşova'da alışveriş için tercih edilen ilk nokta olma özelliğine sahip. Burada çeşitli mağazaları, el yapımı otantik malzemeleri, hediyelik eşyaları bulabilirsiniz. Aynı şekilde çeşit çeşit hediyelik eşyayı ve geniş fiyat aralığına sahip ürünleri Eski Şehir bölgesinde de bulabilirsiniz.
Buradayken alışveriş konusunda zorlanmayacağınız aşikar. Tüm Polonya'nın en büyük alışveriş merkezleri Varşova’da bulunur. Zlote Tarasy, Arkadia ve Blue City Varşova'nın en ünlü alışveriş merkezleri arasında sayılabilir.
Bu yerler haricinde Chmielna, Marszalkowska ve Jerozolimskie Caddeleri, Varşova'nın önemli alışveriş caddeleri olarak öne çıkıyor.
Varşova Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Sadece Varşova’da değil ülkenin tümünde gece hayatının oldukça canlı olduğunu söyleyebiliriz. Burası sabahın ilk ışıklarına kadar açık barları, pubları ve sudan ucuz olan içkileriyle ünlü. Polonya'da özellikle votka içildiğini görebilirsiniz.
Varşova Gezilecek Yerler
Tarihi ile öne çıkan bir kent olan Varşova'da gezmek, tarihte yolculuk yapmak gibi olabilir. Varşova, müzeleri ve anıtlarıyla olduğu kadar insanı çeken sokakları, caddeleriyle de ilgi noktası olmayı başarıyor. Yürümekten sıkılmayacağınız yolları ile Varşova'da harika vakit geçireceğinize inanıyoruz.
Varşova Ne Yenir?
Polonya mutfağı oldukça karışık bir yapıya sahip. Kümes hayvanları, küçük av hayvanları ve özellikle lahana ile patates Polonya mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Varşova'ya geldiğinizde en güzel Polonya lezzetlerini kaliteli restoranlarda, kafelerde tadabilirsiniz.
Varşova Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Varşova'nın iklimi ılıman olmakla beraber buranın çok fazla yağış aldığını görebilirsiniz. Varşova'nın yıllık ortalama sıcaklığı 7 °C iken yıllık yağış miktarı 501 mm şeklinde. Yılın en kurak ayı Ocak ayıyken, Temmuz ayı yılın en yağışlı ayı olarak öne çıkıyor.
Yıl içinde en soğuk hava Ocak ayında görülür, bu ayda hava sıcaklığı -3 °C'ye kadar düşer. Varşova'nın en sıcak ayı ise ortalama 18 °C ile Temmuz ayı.
Bu sıcaklık ve yağış değerlerine bakıldığında Varşova’nın ılıman iklimiyle her mevsim gidilmeye uygun bir şehir olduğunu söyleyebiliriz. Yine de, Varşova'da yaz aylarında aktivite olanağı daha fazla olduğundan Haziran, Temmuz veya Ağustos'ta gelmenizi öneririz.
Varşova Hakkında
Polonya'nın başkenti olan Varşova, aynı zamanda ülkenin en büyük kenti olma unvanını taşıyor. Varşova, 1.70 milyonu aşkın nüfusa sahip. Burası aynı zamanda Avrupa Birliği şehirleri arasında alan olarak en büyük dokuzuncu şehir olmayı da başarıyor. Vistül Irmağı üzerine kurulan Varşova, bugün Avrupa'nın en güzel kentlerinden birisi.
Varşova’ya 'Feniks Şehri' ismiyle de hitap edilir. Feniks, mitolojide kendine yer edinmiş, küllerinden yeniden doğma özelliğine sahip olan bir kuştur. İkinci Dünya Savaşı döneminde neredeyse yok olan Varşova, Sovyetler Birliği’nin yardımıyla küllerinden yeniden doğduğu için bu unvanı gururla taşıyor.
Yenilmez Şehir olarak bilinen Varşova'nın sloganı da ''Semper İnvicta'', yani "Her zaman yenilmez" şeklinde. Bu slogan ile Varşova'nın savaşlardan, özellikle II. Dünya Savaşı'ndan kurtuluşu vurgulanıyor.
Tam 56 adet kardeş şehri bulunan Varşova'nın kardeşleri arasında Türkiye'den İstanbul yer alıyor. Varşova'nın diğer kardeş kentleri arasında Toronto, Chicago, Kiev ve Madrid sayılabilir.
Varşova, özellikle anıtları, mimari yapıları, kiliseleri, katedralleri ve müzeleri ile dikkat çekiyor. Bir kültür gezisi yapmayı planlıyorsanız Varşova'ya gelmek iyi bir seçim olabilir.