Üsküp Gezilecek Yerler
- Aziz Ohrid Kliment Katedrali
- Mustafa Paşa Camii
- Rahibe Teresa’nın Evi
- Üsküp Kalesi
- Makedonya Mücadele Müzesi
- Üsküp Meydanı
1. Aziz Ohrid Kliment Katedrali
Aziz Ohrid Kliment Katedrali, Şehirdeki büyük Katedral Meryem Ana Katedralinin faşist göstericiler tarafından yıkılmasıyla beraber 1972 yılında inşa edilmiş katedraldir ve 1990 yılında kutsanarak kullanıma açılmıştır. Eser sadece kubbe ve kemerlerden oluşmuş, modern bir mimariye sahiptir. Kiliseye Müslümanlar tarafından hediye edilen bir çeşme ve Avusturya’dan gelen üç büyük çan vardır. Mimar Slavko Brezovski tarafından yapılmıştır.
2. Mustafa Paşa Camii
Mustafa Paşa Camii, 1400lerde inşa edilmiş cami hem Yavuz Sultan Selim’in hem de II. Bayezid’in veziri Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Caminin yanında Mustafa Paşa’ya ait bir türbe ve türbenin orada da kızı Ummi Hatun’un mezarı yer almaktadır. 1963 yılı meydana gelen depremden sonra şehirdeki çoğu şey gibi zarar görmüş ve bunun sonrasında bir süre ibadete kapalı kalmıştır ancak daha sonra TİKA tarafından restore ettirilmiş ve ibadete devam edilmiştir.
3. Rahibe Teresa’nın Evi
Rahibe Teresa’nın Evi, Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Rahibe Teresa, Hıristiyanlık alemi için hayırseverliğiyle adını duyurmuş önemli bir semboldür. 1910 yılında Üsküp’te dünyaya gelmiştir. Açılışı 2009 yılında gerçekleşen yapı Rahibe Teresa’yı anmak adına yapılmıştır. Yer seçimi de tesadüf değildir. Evin olduğu yerin Rahibe Teresa’nın vaftiz edildiği kilisenin eski yeri olduğu söylenmektedir. Burası müze olarak açıktır ve Rahibe’nin bazı özel eşyaları burada sergilenmektedir. Evin üst katında bir şapel vardır ve buraya gelen Katolikler, o kısımda ibadet ederler.
4. Üsküp Kalesi
Üsküp Kalesi, Ülkenin arma ve bayrağında da yer alan önemli bir semboldür. Burası Bizans tarafından yaptırılan bir yerdir ve bir yangında hasar göründe Sezar I. Jüstinyen tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. Daha sonra depremde de hasar gören yapı bir kez daha restore edilmiştir. Evliya Çelebi Seyahatname’sinde bu yapıdan övgü dolu bir dille bahsetmiştir.
5. Makedonya Mücadele Müzesi
Makedonya Mücadele Müzesi, Vardar Nehri’nin güney kıyısına inşa edilmiş müze Makedonya’nın tarihinin neredeyse başından beri verdiği bağımsızlık mücadelesinin bir simgesi oalrak yapılmıştır. Tam 16 farklı kişinin balmumu heykeli ve portresi burada bulunmaktadır. Ülkenin kültürüne ait eserler de bu müze içerisinde sergilenmektedir. Eserin yapımı 2008 yılında başlamış 2011 yılında sona ermiştir.
6. Üsküp Meydanı
Üsküp Meydanı, Şehrin tam anlamıyla kalbi olan bu meydan 1963 yılında meydana gelen depremden sonra planlanmış ve sonraki yıllarda hayata geçirilen bir proje olmuştur. Burası toplu taşıma duraklarının bulunduğu şehrin her yerine gitmek için önce uğramanız gereken mekandır. Aynı zamanda bölgenin etrafındaki kafeler, restoranlar ve mağazalar da yerel halkı ve turistleri bu meydana gelmeye iten faktörlerdendir.
Daha Fazlasını Keşfet!
Üsküp Nerede Yenir
Üsküp'ün yöresel mutfağının birbirinden güzel yemeklerini canınız çektiyse sıra geldi bu yemekleri nerede yiyebileceğinize! Üsküp'te ünlü restoranlar nelerdir, sizin için araştırdık ve bir liste oluşturduk. Üsküp ziyaretinizde bu restoranlara gidebilirsiniz:
Üsküp'te Alışveriş - Ne Alınır?
Alışveriş için bol seçeneğiniz vardır ancak tekstil ürünü almak saçma olacaktır zira Üsküp’teki insanların kullandığı tekstil ürünleri Türkiye’den ihraç edilmektedir. Bunun yanında el sanatları ürünleri almak, yerel bir şeyler bulmak için alışverişe çıkacaksanız bu iş için doğru yerler var.
Eski Pazar ve Bit Pazarı, Şehir merkezi içerisinde yan yana bulunan iki pazardır. Meyve sebzeden yöresel eşyalara kadar her şeyi bulabileceğiniz iki yerdir.
Farel igar, Bu mağaza küçük ve tasarımıyla dikkat çeken bir yer. Tütün ürünü satan bu yer aslında Üsküp’e gelenlerin hediyelik bir şeyler almak için geldiği bir noktadır.
Skopje City Mall, Ülkenin en popüler AVM’sidir ve eğer AVMden alışveriş yapmak istiyorsanız tercih edebileceğiniz ilk mekandır.
Macedonian Corner, Üsküp şehir merkezinde bulunan dükkan hediyelik eşya dükkanıdır ve insanların dikkatini oldukça çekmiş bir yerdir. Daha çok ülkeye ait genel şeyleri satar ve evinize magnetler, anahtarlıklar götürmek için biçilmiş kaftandır.
Üsküp Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Gece hayatı oldukça renkli olan Üsküp’te kulüp kültürünün yaşadığı bölge genellikle Vardar Nehri’nin kıyısıdır. Bunun dışında normal içki içip muhabbet edebileceğiniz mekanlar her yerdedir ve çeşit çeşit kalitede, fiyatta hizmet sunmak için sizi beklemektedir. Genellikle aynı mekanda tarzların bir arada, aynı bölgede bulunması gece hayatını canlı tutan etkenler arasında kabul ediliyor. Bu sayede aradığınız şeyi bulmanız kolaylaşıyor.
Üsküp’e Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Coğrafyada dönenceler üzeri veya altı ülkelerin iklimleri genellikle Astropikal iklim bölgeleridir. Bu bölgelerde mevsimlerin hepsi nemli geçmektedir. Yazları sıcak ve nemli bir havası varken kış aylarında ise soğuk ve nemli bir iklime sahiptir. Ekim-Aralık ve Nisan-Haziran dönemlerinde oldukça bol yağış alan şehir, kış aylarında da kar yağışları almaktadır.
Yaz aylarında ortalama sıcaklıklar 31 derece iken kış aylarında ortalama 6 derecedir. Yazın bu sıcaklıkların 40 dereceye kadar ulaştığı; kışın ise sıfırın altında olduğu olur. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sıcaklıklar 15 derece ve 24 derece arasında değişmektedir.
Bu sıcaklık değerlerine ve iklime bakıldığında Üsküp’e gitmek için en doğru zaman bahar ayları olacaktır.
Üsküp Hakkında
Ortasından geçen Vardar Nehri ile ikiye ayrılan şehir Makedonya’nın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri olma özelliğini taşımaktadır. Kentin tarihi Milat öncesi 4000’e kadar dayanmakta ve yerleşim o tarihlerden bu yana bu topraklarda bulunmaktadır. Milattan sonra Romalılar tarafında ele geçirilmiş daha sonra Roma’nın ikiye ayrılmasıyla beraber Doğu Roma’nın İstanbuluyla birleşik bir şehir olarak tarihine devam etmiştir. Bizans İmparatorluğu, Sırp İmparatorluğu, Bulgaristan ve Osmanlı gibi büyük devletler tarafından hakimiyet altına alınsa da şehrin son ismi olan Üsküp adını Osmanlı’dan almıştır. Balkanların tam ortasında bulunan şehir sayılabilir.
I. Dünya Savaşı sonrasında Yugoslavya Krallığına bağlanan kent daha sonra II. Dünya Savaşı’ndan sonra da Bulgaristan’ın işgaline maruz kalmıştır. Ancak bu işgalden sonra yine de Yugoslavya Krallığı’nın Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti kısmında kalmayı başarmış, Bulgar işgalini püstürtebilmiştir. Ülke 1991 yılında, Sovyetler yıkılınca bağımsızlığını ilan etmiştir ve Üsküp başkent yapılmıştır.
Metal sanayi ve kimya; dericilik ve tekstil; kerestecilik ve basım sanayi oldukça gelişmiştir bu şehirde ve şehir Makedonya’nın politik, kültürel ve ekonomik başkenti olmuştur. Hemen dönenceler üzerinde yer aldığı için Astropikal iklime sahip olan ülkenin başkenti Üsküp tahmini verilere göre nüfusu 668.518 kişi olan bir şehirdir. Henüz Vardar Nehri’nin can verdiği, kültürü kuvvetli bu şehre gitmek için bilet satın almadıysanız üzülmeyin. Sitemiz üzerinden online olarak biletinizi satın alabilirsiniz.