İstanbul'da Festivaller - Fuarlar - Önemli Günler
- Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali (Ocak)
- Ataşehir Uluslararası Klasik Müzik Festivali (Aralık - Ocak)
- Moto Bike Expo (Şubat)
- Uluslararası Farklı Perspektifler Film Festivali (Mart)
- İstanbul Lale Festivali (Mart-Nisan)
- Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali (Haziran)
- Kadıköy Belediyesi Tiyatro Festivali (Temmuz)
- Beykoz Kanlıca Yoğurt Festivali (Temmuz)
- Uluslararası Büyükçekmece Kültür Ve Sanat Festivali (Ağustos)
- Electronica Festival İstanbul (Ekim)
- Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali (Ağustos-Eylül)
- Adanafest İstanbul (Eylül)
- Geleneksel Şile Yağlı Güreşleri (Eylül)
- İstanbul Oyuncak Fuarı (Mart)
- İstanbul Kitap Fuarı (Ekim-Kasım)
1. Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali (Ocak)
Yılın ilk festivallerinden olan Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali, Beyoğlu'nda düzenlenmektedir. Genç katılımcıları arp ile tanıştırmak için düzenlenen festivalde Ceren Necipoğlu'nun hatırası yaşatılmaktadır. İlk kez 2020 yılında düzenlenen festival, müzik severlerin kaçırmaması gereken bir etkinlik.
2. Ataşehir Uluslararası Klasik Müzik Festivali (Aralık - Ocak)
Aralık sonu ve Ocak başında devam eden festival, Ataşehir Belediyesi'nce düzenlenmektedir. Klasik müzik sevenlerin bir araya toplandığı festivalde pek çok değerli sanatçı performanslarını sergilemektedir. Festival, Mustafa Saffet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmektedir.
3. Moto Bike Expo (Şubat)
Türkiye'nin en popüler motosiklet fuarlarından olan Moto Bike Expo, Messe Frankfurt İstanbul tarafından düzenleniyor. Türkiye'nin dört bir yanından motosiklet severlerin katıldığı fuar, oldukça renkli geçiyor. Fuarda motosikletler ve motosiklet aksesuarları sergilenmektedir.
4. Uluslararası Farklı Perspektifler Film Festivali (Mart)
Katadrom Kültür Sanat ve Sosyal Politikalar Derneği tarafından düzenlenen festival, Mart ayında gerçekleşiyor. Beyoğlu FİTAŞ Sinemaları'nda yapılan festivalde günde 50'ye yakın film izleniyor. Çoğu kısa filmlerden oluşan festival filmleri arasında uzun metraj filmler de yer almaktadır.
5. İstanbul Lale Festivali (Mart-Nisan)
Mart sonu veya Nisan başında başlayan festival ile İstanbul, lalelere bürünüyor. Emirgan Korusu ve Göztepe 60. Yıl Parkı'nda düzenlenen etkinliklerle devam eden festival bir ay sürmekte. Festival kapsamında Emirgan Korusu, dünyanın en büyük laleden halısı ile kaplanıyor.
6. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali (Haziran)
Kadınların sinemaya katılımlarını arttırmak ve iletişim, medya alanlarında görünür olmaları sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Haziran ayında çeşitli konferans ve kampanyalarla devam eden festival, 2003'den beri düzenleniyor. Filmmor Kadın Kooperatifi tarafından düzenlenen festival her sene Beyoğlu, Fransız Kültür Merkezi'nde yapılmaktadır.
7. Kadıköy Belediyesi Tiyatro Festivali (Temmuz)
Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen festival, her sene Temmuz'da İstanbullularla buluşuyor. Davetiye sistemi ile düzenlenen festival tamamen ücretsiz. Oyunlar için davetiyeleri, o oyunun gününde ilgili gişelerden alabilirsiniz. Davetiye gişeleri şu şekilde belirtilmiştir: Caddebostan Kültür Merkezi, Kozyatağı Kültür Merkezi, Süreyya Operası, Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi.
8. Beykoz Kanlıca Yoğurt Festivali (Temmuz)
Yoğurdun en güzel hali olan 'Kanlıca Yoğurdu', Beykoz'un simgelerinden birisidir. Her yıl Temmuz'da düzenlenen Beykoz Kanlıca Yoğurt Festivali ile meşhur Kanlıca yoğurdunun tanıtımı amaçlanıyor. Festival boyunca pek çok yarışma da düzenlenmektedir. Oldukça renkli geçen festival, Kanlıca Meydanı'nda gerçekleştirilmektedir.
9. Uluslararası Büyükçekmece Kültür Ve Sanat Festivali (Ağustos)
Büyükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen festival, her yıl Ağustos'ta gerçekleştirilmektedir. Festival, Dünya Şenlikler Birliği tarafından verilen “En iyi Kültür ve Sanat Festivali” ödülünü 7 kez almıştır. Festival kapsamında çeşitli gösterilen, konserler ve etkinlikler düzenleniyor.
10. Electronica Festival İstanbul (Ekim)
Electronica Festival İstanbul, Türkiye'nin ilk elektronik müzik festivalidir. Bu alanda bir öncü olarak görülen festival, her sene tüm coşkusuyla düzenlenmeye devam ediliyor. 2004 yılından beri gerçekleştirilen festival, Kartal'da elektronik müzik hayranlarıyla buluşuyor.
11. Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali (Ağustos-Eylül)
Dünyada eşi benzeri olmayan Şile bezi, kendisine özel dokusu ile biliniyor. 1990'lardan itibaren dokunmaya başlanan Şile bezi, bugün ününü Türkiye sınırlarının dışına taşımış durumda. Bu özel dokuma ürünü için düzenlenen festival, uzun senelerdir kutlanmaya devam ediliyor. Şile Belediyesi tarafından düzenlenen festival 3 gün sürmektedir.
12. Adanafest İstanbul (Eylül)
Genellikle Eylül başlarında düzenlenen festival, İstanbul'un en kapsamlı gastronomi festivallerinden. Ülkemizin zengin mutfaklarından Adana mutfağının tanıtıldığı festivalde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Panayır atmosferini yaşamak ve Adana'nın mutfağını daha yakından görmek isteyenler Sarıyer'de düzenlenen bu festivale mutlaka katılmalı.
13. Geleneksel Şile Yağlı Güreşleri (Eylül)
2006 yılından beri düzenlenen festivalde geleneksel sporlarımızdan yağlı güreş teması ele alınıyor. Şile Belediyesi tarafından gerçekleştirilen festival, eğlenceli anlara sahne oluyor. Şile Er Meydanı'nda düzenlenen festival her yaştan pek çok katılımcıyı kendisine çekmeyi başarmakta.
14. İstanbul Oyuncak Fuarı (Mart)
İstanbul'a çocuklarınızla geldiyseniz, İstanbul Oyuncak Fuarı'na mutlaka katılmanızı öneriyoruz. Mart ayında düzenlenen İstanbul Oyuncak Fuarı, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenmektedir. Sadece çocukların değil, yetişkinlerin de ilgisini çeken fuar üç gün boyunca misafirlerini ağırlıyor.
15. İstanbul Kitap Fuarı (Ekim-Kasım)
1982'den beri devam eden İstanbul Kitap Fuarı, Türkiye'nin en köklü fuarları arasındadır. Tüyap tarafından düzenlenen fuar, Avrupa'da okura ulaşma alanında birincidir. İstanbul Kitap Fuarı'nda onbinlerce kitabı ve yazarlarını bir arada bulabilir, sohbet edebilirsiniz.
Daha Fazlasını Keşfet!
İstanbul Nerede Yenir
İstanbul'un ünlü lezzetlerini tadabileceğiniz çok sayıda mekan bulunuyor. Restoranlar, kafeler ve çeşitli yeme içme mekanları konusunda İstanbul, oldukça büyük bir potansiyele sahip. Burada alternatifler arasında seçim yapmak zor olabilir. Bu yüzden, en iyi 15 yeme içme mekanına yer verdiğimiz bu listeye göz atmanızı öneriyoruz.
İstanbul Otel Tavsiye
İstanbul'da konaklamak için oldukça fazla alternatifiniz bulunuyor. Hizmet sektöründe büyük gelişim göstermiş olan İstanbul'da her bütçeye göre konaklama seçenekleri yer almaktadır. Buraya geldiğinizde otel bulmakta hiç zorluk çekmeyeceksiniz.
İstanbul'da nerede konaklayabileceğiniz konusunda sorularınız varsa, listeye göz atabilirsiniz.
İstanbul’da Alışveriş - Ne Alınır?
İstanbul, hem hediyelik eşya, hem de genel anlamda alışveriş için bulunmaz bir potansiyele sahip. Hemen her yerde görebileceğiniz AVM'lerin yanı sıra, tarihi çarşılar da alışveriş için iyi bir alternatif.
Kapalıçarşı otantik ürünler arayanlar için ideal bir lokasyon. Burayı özellikle hediyelik eşyalar için tercih edebilirsiniz. Buradaki dükkanlardan dokuma, tekstil, takı ve kuruyemiş, baharat gibi ürünleri alabilirsiniz.
Mısır Çarşısı da yine yöresel ürünlerden almak isteyenlerin uğrak noktası. Tarihi çarşıdan çeşitli kıyafetler, gümüş ve bakır işleri, seramikler ve daha pek çok şeyi alabilirsiniz.
Galata semti de otantik hediyelikler için düşünebileceğiniz bir yer. Burada çeşitli modacıların butiklerini de görebilirsiniz.
İstiklal Caddesi üzerinde yer alan mağazalardan alışveriş yapabilir, yine cadde üzerindeki pasajlara ziyaret edebilirsiniz. İstiklal Caddesi'nde Atlas ve Suriye Pasajı gibi pasajlar, alışveriş için idealdir.
Zorlu Center, İstinye Park ve Cevahir AVM, İstanbul'da gezebileceğiniz alışveriş merkezlerindendir. Buralarda pek çok markanın şubesini bulabilir, yemek yiyebilir ve eğlence katında gezinebilirsiniz.
İstanbul Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
İstanbul'da biraz eğlenmek ve gece hayatına katılmak isteyenlerin çok fazla seçeneği bulunuyor. Geceleri de oldukça hareketli olan İstanbul'da eğlence açısından kendinizi sınırsız alternatifler arasında bulacaksınız. İster yaz, ister kış olsun, İstanbul'da her daim açık eğlence mekanları bulabilirsiniz.
İstanbul Gezilecek Yerler
Tarihi başkentlerden olan İstanbul, içinde büyük bir kültür birikimi barındırıyor. Tarihi alanları ve müzeleriyle olduğu kadar, Haliç gibi doğal güzellikleri de burada görebilirsiniz. İstanbul'un her noktası gezilmeye değer olsa da, belli başlı birkaç turistik mekan bulunmakta.
İstanbul'a Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Coğrafi konumu nedeniyle İstanbul'da farklı iklim türleri bir arada görülür. İstanbul yıl boyunca Akdeniz ve Karadeniz ikliminin yanı sıra karasal iklimin de etkisi altındadır. Bütün etkenler bir araya geldiğinde, İstanbul'da yazlar sıcak ve genellikle kurak geçmektedir. Bununla beraber kış mevsimi Akdeniz lodoslarının ılık havası ile başlar, karasal iklimin soğukları ve Karadeniz'in yağışları ile devam eder. Bu nedenle İstanbul'da kışlar Anadolu'ya göre daha ılımandır. İstanbul'a en çok yağış kış mevsiminde düşer, kuzeyden gelen soğuklar etkisini gösterince yağışlar kara dönüşür.
İstanbul hava durumu gezinizi planlarken önemli bir unsur olabilir. Yazları sıcak, kışları ise yağışlı geçen İstanbul'a ilkbahar ve sonbaharda gelmek iyi bir tercihtir. Özellikle ilkbahar sonu- yaz başı veya sonbaharın ilk haftaları gezi için ideal olabilir. Mayıs, Haziran başı ve Eylül ayları İstanbul gezisi için uygun zamanlardır.
İstanbul Hakkında
Asya ve Avrupa'yı birleştiren İstanbul, müthiş güzelliği ile 2500 yıldır yerleşim yeri olarak tercih edilmektedir. Eşsiz coğrafi yapısıyla dünyada benzeri yoktur ve iki kıtada da toprağı olan tek şehirdir. Ayrıca İstanbul, içinden deniz geçen tek şehir olma özelliğini de taşımakta.
Tarihi boyunca ekonominin merkezi olan İstanbul, başkentlik özelliğiyle de dikkat çekmekte. İstanbul, tarihinde dört farklı imparatorluğa başkentlik yapmıştır. Şu an başkent olmasa da başkentlik kültürünü korumayı başardığı söylenebilir. Bugün ekonomi, kültür ve sanat gibi alanlarda ülkemizin önde gelen şehirlerindendir. Barındırdığı üç havalimanıyla da uluslararası bir merkez olarak konumunu pekiştirmekte.
İstanbul'un tarihi milattan önce 685 yılına dayanmaktadır. İlk olarak Byzantion adı verilen ve Yunanlarca kurulan İstanbul, daha sonra Konstantiniye ve daha sonra da İstanbul adını almıştır. Roma İmparatorluğu zamanında başkentliğe başlamış, 1600 yıl boyunca kesintisiz başkentlik yapmıştır. Romalılardan sonra Bizans İmparatorluğu ve Latin İmparatorluğu'nun başkenti olmuştur. İstanbul son olarak Osmanlı Devleti'ne başkent olarak hizmet etmiştir.
Doğal güzelliklerle bezeli olan İstanbul, büyük bir kültür mirasına da ev sahipliği yapıyor. Tarihi medeniyetlerin izini sürebileceğiniz İstanbul'da yapılacak çok sayıda aktivite olduğunu göreceksiniz.