Bükreş Ne Yenir?
- Tocanita
- Ghiveci
- Papanasi
- Tuica
- Sarmale
- Mici
- Ciorba
- Salata de Vinete
- Biftek Salatası
- Jumari
- Şarap
- Bira
- Tochitura Moldovenesca
- Placinta
- Cozonac
1. Tocanita
Tocanita, Bükreş’te çoğu restoranda bulabileceğiniz yöresel bir lezzet. Akşam yemeği için tercih edebileceğiniz bu et yemeği, patates, soğan ve çeşitli baharatlarla hazırlanıyor. Tocanita için 'patatesli et yemeği' denilebilir. Özellikle et yemeklerinden hoşlanıyorsanız bu tarifi çok seveceksiniz.
2. Ghiveci
Ghiveci, Türkiye'deki türlü yemeğine benziyor. Fakat yapımı daha zahmetli ve içine daha fazla malzeme giriyor. Ghiveci ismi aslında 'güveç' anlamına geliyor. Zaten bu yemeğin en önemli özelliği güveçte pişirilmesi. Ayrıca yemeğe 20 çeşitten fazla sebze de katılıyor.
3. Papanasi
Bükreş’te yöresel bir tatlı arıyorsanız papanasi tatlısından deneyebilirsiniz. Romanya'da oldukça ünlü olan tatlıda peynir ve reçel uyumundan faydalanılmış. Hepimizin aşina olduğu donutun peynir, reçel ve krema ile tatlandırılmasıyla hazırlanır. Pek çok kafe ve restoranda papanasiden bulabilirsiniz.
4. Tuica
Bükreş'in yemekleri ve tatlıları gerçekten çok güzel. Yine de susayanları da düşünerek bir içki önerisi yapalım. Bükreş'te alkollü içki olarak tuica çok seviliyor. Tuica, erikten hazırlanan bir tür brandi. Buraya geldiğinizde kaliteli bir barda veya restoranda brendi denemeyi ihmal etmeyin.
5. Sarmale
Kabak dolmasına/sarmasına benzeyen sarmale, isim olarak da kendisini ele veriyor. Bükreş'te sarmale denemeyi düşünüyorsanız dolmaların içinde genellikle domuz kıyması kullanıldığını unutmayın. Bu nedenle sipariş verirken öncelikle hangi et türünün kullanıldığını sormak isteyebilirsiniz.
6. Mici
Mici, gördüğünüzde hemen tanıyacağınız bir lezzet. Çünkü kendisi İnegöl köfteyle birebir aynı görünüme sahip. Mici köftesi genellikle mangalda iyice kızartılır ve hardalla sunulur. Yanında taze ekmek veya patates kızartması da getirilir.
7. Ciorba
İsmi söylendiğinde ne olduğunu anlayacağınız bir başka yemek de ciorba, yani çorba. Bükreş'te özellikle işkembe çorbası çok seviliyor. Tıpkı Türkiye'deki gibi akşamdan kalma durumlarında Romanya halkı da işkembe çorbasına başvuruyor.
8. Salata de Vinete
Salata de vinete, Bükreş'in nadide lezzetlerinden. Kendisi için közlenmiş patlıcan salatası diyebiliriz. Közlenmiş patlıcanın sarımsak, soğan ve mayonez ile harmanlanmasıyla hazırlanır. Üstüne son dokunuş olarak genellikle peynir ve domates eklenir.
9. Biftek Salatası
Biftek salatası ya da Rumence adıyla salata boeuf özellikle Noel'in vazgeçilmezlerinden. Biftek veya tavuk kıymasıyla hazırlanır. İçine çeşitli sebzeler, mayonez, turşu ve zeytin katılır. Üstü domates, zeytin, turşu ve maydanoz ile süslenebilir.
10. Jumari
Jumari, domuz etinden hazırlanan bir yiyecek. Ana malzeme olarak domuz bacağı kullanılır. İçine domuz pastırması ve yine domuz iç yağı katılır. Çiğ soğan dilimleri ve genellikle ev yapımı taze ekmekle servis edilir.
11. Şarap
Tuica haricinde Bükreş'te şarap da denemenizi öneririz. Romanya, tüm dünyadaki en büyük şarap üreticilerinden birisi. Ayrıca Romanya şarap yapımı konusunda 6.000 yıllık bir tecrübeye sahip. Burada deneyeceğiniz şarap, hayatınızda denediğiniz en iyi şarap olabilir.
12. Bira
Burada özellikle Ursus markalı birayı mutlaka denemelisiniz. Ursus birası sadece Bükreş'te değil, tüm Romanya'da sevilen, ülkeye mal olmuş bir içki. Romanya'nın içki yapımındaki maharetleri kendisini birada da göstermiş diyebiliriz.
13. Tochitura Moldovenesca
Tochitura Moldovenesca, Bükreş'te yiyebileceğiniz ana yemeklerden. Domuz etinin domates sosu ve şarap ile marine edilip, güveçte yavaşça pişirilmesi ile hazırlanır. İçine domuzun çeşitli organları da katılabilir. Yanına sahanda yumurta ve soğan dilimleri de eklenerek servis edilir.
14. Placinta
Kökleri Antik Roma'ya dayanan placinta, temelde bir tür turta. Placinta hamuru ıspanak, yumurta, peynir veya ekşi krema gibi harçlarla doldurulur. Elma, vişne veya çikolata ile doldurulmuş versiyonları tatlı olarak da tüketilebilir.
15. Cozonac
Bükreş'te yiyebileceğiniz en güzel şeylerden birisi de cozonac. Cozonac, Romanya'ya ait bir ekmek türü. Bu ekmeğin en önemli özelliği tatlı olması. İçine ceviz ve yer fıstığı gibi kuruyemişlerle kuru üzüm eklenir.
Daha Fazlasını Keşfet!
Bükreş Festivaller - Fuarlar - Önemli Günler
Gezinizi renklendirmenin en güzel yolu festivallere ve etkinliklere katılmak. Bükreş, kutlamaları ve şenlikleriyle dolu dolu bir takvime sahip. Buraya ne zaman gelirseniz gelin bir festival veya özel güne denk gelebilirsiniz. Yine de seyahatinizi bu özel günlere göre ayarlamak isterseniz hazırladığımız listeye göz atabilirsiniz.
Bükreş Alışveriş - Ne Alınır?
Turist olarak Bükreş'e gittiyseniz harika alışveriş merkezlerinin ve dükkanların sizi beklediğini söyleyelim. Bükreş'te her bütçeye ve her zevke hitap eden alışveriş mekanları bulunuyor. Daha geleneksel bir şeyler isterseniz Rumen kültürüne ait birçok hediyeliği de Bükreş sokaklarında bulabilirsiniz. Özellikle antika dükkanları yoğun ilgi görüyor.
Calea Victoriei'de alışveriş yapıp hediyelik alabileceğiniz pek çok mağaza var. Gidebileceğiniz alışveriş merkezlerini de şu şekilde sıralayabiliriz:
- Unirea Shopping Center
- Băneasa Shopping City
- Bucureşti Mall
- Afi Palace Cotroceni
- Grand Arena Mall
- Mario Plaza
- City Mall
- Liberty Center
- Sun Plaza
Alışveriş merkezlerinin dışında Bükreş'in pazarları da meşhur. Türkiye'deki pazar yerlerine oldukça benzeyen bu pazarlar haftanın belirli günlerinde kurulur. Bu günleri takip ederek alışveriş yapabilirsiniz.
Bükreş Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Her yeri gezdik, biraz da eğlenelim derseniz çok şanslısınız. Bükreş, Romanya’da gece hayatı ve eğlence denilince akla ilk gelen yer. Eğlencenin tadını en iyi şekilde çıkarmak için özel olarak hazırladığımız eğlence mekanları listesine bakabilirsiniz.
Bükreş Gezilecek Yerler
Bükreş’e neden Doğu’nun Paris’i dendiğini gezip gördükten sonra daha iyi anlayacağınıza inanıyoruz. Burada adım attığınız her yer turistik açıdan değer taşıyor diyebiliriz. Neyse ki yüz ölçümü küçük olan Bükreş'te her şeyi görmeniz oldukça kolay olacak.
Bükreş Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Bükreş karasal iklim şartlarının yaşandığı bir bölge. Bu nedenle yaz ayları sıcak ve kurak, kış aylarıysa soğuk ve yağışlı geçer. Yaz mevsiminde sıcaklıklar 30-35 derecenin üstüne çıkabilir. Kış aylarında ise termometreler eksileri gösterir. Ekstrem hava koşulları gezinizi etkileyebileceğinden Bükreş'e baharda gitmenizi öneririz. Havaların ısındığı fakat bunaltmadığı Mayıs ayı ile sonbahar başları oldukça ideal olabilir.
Seyahate çocuklarınızla çıkacaksanız yaz tatilini değerlendirmeniz gerekebilir. Bu durumda havaların Temmuz ve Ağustos kadar sıcak olmadığı Haziran'ı önerebiliriz.
Bükreş Hakkında
Romanya'nın başkenti Bükreş ülkenin güneydoğusunda, Bulgaristan sınırına yakın bir konumda bulunuyor. Bükreş'in başkent olması dışında bir diğer önemli özelliği de Romanya’nın ticaret merkezi olması. Bükreş, Romanya’nın diğer illerine göre oldukça küçük bir alana sahip. Yüz ölçümü sadece 228 kilometrekare olan Bükreş'te 1 milyonu aşkın insan yaşıyor. Mimarisiyle de dikkat çeken bu başkent gelişmiş dünya şehirlerinden birisi. Bükreş'in refah seviyesi de dünya ortalamasına göre oldukça iyi durumda.
Bükreş'e takma ad olarak Küçük Paris ve Doğu’nun Paris’i yakıştırılmış. Bükreş kelimesinin ise 'bucur' sözcüğünden türediği söylenmekte. Bucur, zevk ve mutluluk anlamına gelir.
Bükreş antik çağlardan beri yerleşim yeri olsa da ismine ilk kez 1459'dan kalan kayıtlarda rastlanır. Bu da bize Bükreş'te şehirleşmenin diğer bölgelere göre daha geç başladığını anlatır.
Bükreş'in kuruluşu hakkında kesin bir bilgi olmasa da çeşitli teoriler bulunuyor. Bunlardan en kabul göreni Bükreş'i Eflak prensi Radu Voda'nın kurduğu yönünde. Bükreş'in asıl gelişimi ise III. Vlad ya da bilinen ismiyle Kazıklı Voyvoda zamanına denk gelir. Gelişimin öncelikle Curtea Veche (Eski Şehir) olarak bilinen bölgede hız kazandığı düşünülüyor. Daha sonraları 1476'da Bükreş Boğdanlı III. Stephan ve 1554'te Türkler tarafından işgal edildi.
Osmanlı'ya bağlı olduğu zamanlarda Bükreş hızla gelişmeye devam etti. Bu dönemde Bükreş Balkanların politik ve ticari merkezi haline geldi. 1594 yılında Eflak Osmanlı'ya karşı ayaklandı ve bunun sonucu olarak Bükreş Sinan Paşa tarafından büyük hasara uğratıldı. 1640'lara gelindiğinde Bükreş kendisini toparlamayı yeni başarmıştı.
1850'lerde Bükreş Romanya Prensliği'nin başkentiydi. 1859'da Eflak ve Boğdan Birleşti ve Bükreş 1862'de yeni krallığın başkenti oldu. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra Bükreş Osmanlı'dan tamamen ayrıldı.
1947 yılında Romanya'da komünizm ilan edildi ve 1965 yılına kadar devam etti. Bu dönemde Bükreş'teki pek çok tarihi yapı yıkıldı ve yenileri inşa edildi.
2000'lerde başlayan modernleşme çalışmaları bugün meyvelerini vermiş gibi görünüyor. Özellikle ulaşım ağı konusunda oldukça iyi bir iş ortaya koyan Bükreş, otomotiv sanayisinin de önde gelenlerinden. Otomotiv haricinde iş makinaları ve elektrik elektronik alanları da burada gelişim göstermiş. Bükreş, eğitim alanında da Balkanların en iyisi olmayı başarıyor. Spiru Haret Üniversitesi ve Bükreş Üniversitesi gibi köklü üniversiteler Bükreş'te öğretime devam ediyor.
Bükreş'te para birimi olarak Roman Leyi kullanılır. Burada yoğun olarak ülkenin resmi dili olan Rumence konuşulur. Bunun yanında Almanca ve Macarca konuşanlar da bulunabilir.
Kendine has mimarisi, operaları, baleleri ve renkli gece hayatıyla Bükreş ziyaretçilerine harika bir deneyim sunuyor. Bir tatilden beklentiniz kültür, sanat alanında doyurucu olmasıysa Bükreş sizin için bulunmaz bir fırsat.