Bükreş Gezilecek Yerler
- Parlamento Sarayı
- Ateneum
- Devrim Meydanı
- Ulusal Romanya Tarihi Müzesi
- Carol Parkı
- Drumul Taberei Parkı
- Arcul de Triumf
- Cortoceni Sarayı
- Bükreş Kraliyet Sarayı
- Stavropoleos Manastırı
- Romanya Ulusal Sanat Müzesi
- Curtea Veche
- Eski Şehir
- Üniversite Meydanı
- Bükreş Botanik Bahçesi
1. Parlamento Sarayı
Parlamento Sarayı, Bükreş'in başkent oluşunun sembolü olarak kabul görüyor. Görkemli yapısıyla oldukça dikkat çeken bu bina için Romanya siyasetinin kalbinin attığı yer diyebiliriz. Bükreş’e gittiğinizde bu görkemli binayı ziyaret etmeyi unutmayın.
2. Ateneum
Bükreş mimarisini en iyi yansıtan yapılardan birisi de Ateneum. Oldukça gösterişli olan bu yapının tarihi 1888 yılına kadar gidiyor. Konser salonu olarak kullanılan bina George Enescu Meydanı üzerinde yer alıyor.
3. Devrim Meydanı
Devrim Meydanı için Bükreş'in en canlı meydanı denilebilir. Meydana 1989 Devrimi'nin anısına bu isim verilmiş. Bükreş’in çoğu önemli noktası da bu meydanın yakınında yer alır. Devrim Meydanı'nın ortasında bulunan Kral 1. Carol’un heykelini de görmeden geçmeyin.
4. Ulusal Romanya Tarihi Müzesi
Ulusal Romanya Tarihi Müzesi, Bükreş’te gezip görmeniz gereken en önemli müzelerden. Burada gördüğünüz eserler sayesinde tarihe tanıklık ettiğinizi hissedeceksiniz. Müzede sizi şaşırtacak Romanya tarihi koleksiyonlarıyla karşılaşabilirsiniz. Müze, Calae Victoriei üzerinde kapılarını açıyor.
5. Carol Parkı
Bükreş'in olağan gürültüsünden sıkıldığınızda veya doğa içerisinde olmayı istediğinizde Carol Parkı'na gelebilirsiniz. Carol Parkı, bugün Bükreş'in simgelerinden birisi olarak görülüyor. Parkın tarihi ise 1906 yılına dayanıyor. Carol Parkı'nda görmeniz gereken noktalar ise şunlar:
- Dev Heykelleri
- Cantacuzino Fıskiyesi
- Zodiac Çeşmesi
- Alexandru Sahia Anıtı
6. Drumul Taberei Parkı
Drumul Taberei Parkı'nda güzel bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Bükreş'in batı kesimlerinde bulunan park, diğer parklara kıyasla oldukça tenha olduğundan rahatça gezebilirsiniz. Ailenizle piknik yapmak ve güneşin tadını çıkarmak için buraya gelmenizi öneririz.
7. Arcul de Triumf
Arcul de Triumf, Romanya'nın tarihi boyunca aldığı zaferlere adanmış bir anıt. Ariuf de Triumf'un Türkçe karşılığı ise 'Zafer Takı'. Yapının inşası 1879 yılına dayanıyor. Zarif fakat bir o kadar da güçlü bir duruşu olan bu yapının üstüne çıkıp manzara izleyebilirsiniz.
8. Cortoceni Sarayı
Tarihi mekanları gezmek isterseniz Cortoceni Sarayı'nı tavsiye edebiliriz. Tarihi sarayın inşası 1600'lerde başlamış. Burada Romanya'ya özgü saray mimarisini tüm detaylarıyla görebilirsiniz. Yapıda birkaç restorasyon çalışması yapılsa da genel olarak orijinal kaldığını söyleyebiliriz.
9. Bükreş Kraliyet Sarayı
Bükreş Kraliyet Sarayı görece yeni bir yapı. 1937 yılında inşa edilen saray, Romanya'nın gücünü ve ihtişamını temsil etmesi için tasarlanmış. Bükreş geziniz sırasında turist olarak saraya girip gezebilirsiniz. Bükreş Kraliyet Sarayı, Calea Victoriei üzerinde, ismini verdiği Saray Meydanı'nda bulunuyor.
10. Stavropoleos Manastırı
Stavropoleos Manastırı, 1724 yılında yapımı tamamlanmış önemli dini merkezlerden birisi. Yapının Rumen Hristiyanlık tarihinde oldukça önemli bir yeri bulunuyor. Manastırda Roma ve Bizans mimari tarzının etkilerini görmek mümkün. Bükreş gezinizde bu güzel yapıya da mutlaka uğrayın.
11. Romanya Ulusal Sanat Müzesi
Müze gezmeyi sevenler Romanya Ulusal Sanat Müzesi'ni de çok beğenecek. Müze, Romanya Eski Kraliyet Sarayı'nın ikinci katında kapılarını açıyor. Burada ünlü Rumen sanatçıların resim ve heykellerini görebilirsiniz. Ayrıca müzede Orta Çağ Sanat Galerisi ve Romanya Modern Sanat Galerisi bölümleri de bulunuyor.
12. Curtea Veche
Curtea Veche'de Kazıklı Voyvoda'nın sarayı bulunuyordu. Ayrıca burada Kazıklı Voyvoda'nın bir büstü de yer alıyor. Burası 'Eski Prens Mahkemesi' olarak da bilinir. Orta Çağ'da burada çeşitli davalar görülürdü. Curtea Veche, Osmanlı saldırıları sırasında oldukça zarar görmüş tarihi bir nokta.
13. Eski Şehir
Eski Şehir, Bükreş'in tarihi bölgelerinden birisi. Burada Orta Çağ zamanından kalma eserlere rastlanabilir. Curtea Veche ve Parlamento Sarayı da Eski Şehir'de bulunuyor. Burada pek çok restoran, kafe ve dükkan da var.
14. Üniversite Meydanı
Bükreş'in en kalabalık meydanlarından Üniversite Meydanı 1990'dan beri varlığını sürdürüyor. Meydanda görmeniz gereken dört adet heykel var. Bunlar, Ion Heliade Radulescu, Cesur Michael, Gheorge Lazar ve Spiru Haret heykelleri. Üniversite Meydanı sadece gezilecek yerler açısından değil, otel açısından da zengin.
15. Bükreş Botanik Bahçesi
1860'dan beri açık olan Bükreş Botanik Bahçesi'nin içinde 10.000 farklı bitki türü yetişiyor. Bükreş gezinizde doğaya biraz daha yer vermek isterseniz buraya gelmelisiniz. Bükreş Botanik Bahçesi, bünyesinde bir ördek havuzu da barındırıyor. Bahçeyi Şoseaua Cotroceni 32 konumunda bulabilirsiniz.
Daha Fazlasını Keşfet!
Bükreş Festivaller - Fuarlar - Önemli Günler
Gezinizi renklendirmenin en güzel yolu festivallere ve etkinliklere katılmak. Bükreş, kutlamaları ve şenlikleriyle dolu dolu bir takvime sahip. Buraya ne zaman gelirseniz gelin bir festival veya özel güne denk gelebilirsiniz. Yine de seyahatinizi bu özel günlere göre ayarlamak isterseniz hazırladığımız listeye göz atabilirsiniz.
Bükreş Alışveriş - Ne Alınır?
Turist olarak Bükreş'e gittiyseniz harika alışveriş merkezlerinin ve dükkanların sizi beklediğini söyleyelim. Bükreş'te her bütçeye ve her zevke hitap eden alışveriş mekanları bulunuyor. Daha geleneksel bir şeyler isterseniz Rumen kültürüne ait birçok hediyeliği de Bükreş sokaklarında bulabilirsiniz. Özellikle antika dükkanları yoğun ilgi görüyor.
Calea Victoriei'de alışveriş yapıp hediyelik alabileceğiniz pek çok mağaza var. Gidebileceğiniz alışveriş merkezlerini de şu şekilde sıralayabiliriz:
- Unirea Shopping Center
- Băneasa Shopping City
- Bucureşti Mall
- Afi Palace Cotroceni
- Grand Arena Mall
- Mario Plaza
- City Mall
- Liberty Center
- Sun Plaza
Alışveriş merkezlerinin dışında Bükreş'in pazarları da meşhur. Türkiye'deki pazar yerlerine oldukça benzeyen bu pazarlar haftanın belirli günlerinde kurulur. Bu günleri takip ederek alışveriş yapabilirsiniz.
Bükreş Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Her yeri gezdik, biraz da eğlenelim derseniz çok şanslısınız. Bükreş, Romanya’da gece hayatı ve eğlence denilince akla ilk gelen yer. Eğlencenin tadını en iyi şekilde çıkarmak için özel olarak hazırladığımız eğlence mekanları listesine bakabilirsiniz.
Bükreş Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Bükreş karasal iklim şartlarının yaşandığı bir bölge. Bu nedenle yaz ayları sıcak ve kurak, kış aylarıysa soğuk ve yağışlı geçer. Yaz mevsiminde sıcaklıklar 30-35 derecenin üstüne çıkabilir. Kış aylarında ise termometreler eksileri gösterir. Ekstrem hava koşulları gezinizi etkileyebileceğinden Bükreş'e baharda gitmenizi öneririz. Havaların ısındığı fakat bunaltmadığı Mayıs ayı ile sonbahar başları oldukça ideal olabilir.
Seyahate çocuklarınızla çıkacaksanız yaz tatilini değerlendirmeniz gerekebilir. Bu durumda havaların Temmuz ve Ağustos kadar sıcak olmadığı Haziran'ı önerebiliriz.
Bükreş Hakkında
Romanya'nın başkenti Bükreş ülkenin güneydoğusunda, Bulgaristan sınırına yakın bir konumda bulunuyor. Bükreş'in başkent olması dışında bir diğer önemli özelliği de Romanya’nın ticaret merkezi olması. Bükreş, Romanya’nın diğer illerine göre oldukça küçük bir alana sahip. Yüz ölçümü sadece 228 kilometrekare olan Bükreş'te 1 milyonu aşkın insan yaşıyor. Mimarisiyle de dikkat çeken bu başkent gelişmiş dünya şehirlerinden birisi. Bükreş'in refah seviyesi de dünya ortalamasına göre oldukça iyi durumda.
Bükreş'e takma ad olarak Küçük Paris ve Doğu’nun Paris’i yakıştırılmış. Bükreş kelimesinin ise 'bucur' sözcüğünden türediği söylenmekte. Bucur, zevk ve mutluluk anlamına gelir.
Bükreş antik çağlardan beri yerleşim yeri olsa da ismine ilk kez 1459'dan kalan kayıtlarda rastlanır. Bu da bize Bükreş'te şehirleşmenin diğer bölgelere göre daha geç başladığını anlatır.
Bükreş'in kuruluşu hakkında kesin bir bilgi olmasa da çeşitli teoriler bulunuyor. Bunlardan en kabul göreni Bükreş'i Eflak prensi Radu Voda'nın kurduğu yönünde. Bükreş'in asıl gelişimi ise III. Vlad ya da bilinen ismiyle Kazıklı Voyvoda zamanına denk gelir. Gelişimin öncelikle Curtea Veche (Eski Şehir) olarak bilinen bölgede hız kazandığı düşünülüyor. Daha sonraları 1476'da Bükreş Boğdanlı III. Stephan ve 1554'te Türkler tarafından işgal edildi.
Osmanlı'ya bağlı olduğu zamanlarda Bükreş hızla gelişmeye devam etti. Bu dönemde Bükreş Balkanların politik ve ticari merkezi haline geldi. 1594 yılında Eflak Osmanlı'ya karşı ayaklandı ve bunun sonucu olarak Bükreş Sinan Paşa tarafından büyük hasara uğratıldı. 1640'lara gelindiğinde Bükreş kendisini toparlamayı yeni başarmıştı.
1850'lerde Bükreş Romanya Prensliği'nin başkentiydi. 1859'da Eflak ve Boğdan Birleşti ve Bükreş 1862'de yeni krallığın başkenti oldu. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra Bükreş Osmanlı'dan tamamen ayrıldı.
1947 yılında Romanya'da komünizm ilan edildi ve 1965 yılına kadar devam etti. Bu dönemde Bükreş'teki pek çok tarihi yapı yıkıldı ve yenileri inşa edildi.
2000'lerde başlayan modernleşme çalışmaları bugün meyvelerini vermiş gibi görünüyor. Özellikle ulaşım ağı konusunda oldukça iyi bir iş ortaya koyan Bükreş, otomotiv sanayisinin de önde gelenlerinden. Otomotiv haricinde iş makinaları ve elektrik elektronik alanları da burada gelişim göstermiş. Bükreş, eğitim alanında da Balkanların en iyisi olmayı başarıyor. Spiru Haret Üniversitesi ve Bükreş Üniversitesi gibi köklü üniversiteler Bükreş'te öğretime devam ediyor.
Bükreş'te para birimi olarak Roman Leyi kullanılır. Burada yoğun olarak ülkenin resmi dili olan Rumence konuşulur. Bunun yanında Almanca ve Macarca konuşanlar da bulunabilir.
Kendine has mimarisi, operaları, baleleri ve renkli gece hayatıyla Bükreş ziyaretçilerine harika bir deneyim sunuyor. Bir tatilden beklentiniz kültür, sanat alanında doyurucu olmasıysa Bükreş sizin için bulunmaz bir fırsat.