Beyrut Festivaller | Fuarlar | Önemli Günler
- Beyrut Salsa Festivali (Mart)
- Beyrut Bot Fuarı (Mayıs)
- Cabriolet Film Festivali (Haziran)
- Beyrut Pazar Festivali (Haziran-Temmuz-Ağustos)
- Uluslararası Baalbek Festivali (Temmuz-Ağustos)
- Uluslararası Byblos Festivali (Temmuz)
- Beyrut Uluslararası Bira Etkinliği (Temmuz)
- Beyrut Uluslararası Caz Festivali (Temmuz)
- Beyrut Sanat Fuarı (Ağustos)
- Uluslararası Sidon Festivali (Ağustos)
- Hamra Sokak Festivsli (Eylül)
- Beyrut Uluslararası Film Festivali (Ekim)
- Vinifest (Ekim)
- Beyrut Yemek Festivali (Kasım)
- Salon du Livre Francophone de Beyrouth (Kasım)
1. Beyrut Salsa Festivali (Mart)
Regency Palace Hotel’de düzenlenen festival, Beyrut’un en güzel dans etkinliklerinden biri. Dört gün süren festival, katılımcılarına eşsiz bir dans deneyimi vaat ediyor. Uluslar arası bir festival olan Beyrut Salsa Festivali’ne dünya genelinden pek çok kişi katılıyor.
2. Beyrut Bot Fuarı (Mayıs)
Beyrut Bot Fuarı, Mayıs ayında heyecanla beklenen fuarlardan birisi. Pek çok bot ve yatın beğeniye sunulduğu fuar, yüzlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Fuar, Orta Doğu’daki en büyük su sporları etkinliğine de ev sahipliği yapıyor. Su sporlarına veya denize özel bir ilginiz varsa fuarı gezebilirsiniz.
3. Cabriolet Film Festivali (Haziran)
Haziran ayında gerçekleşen Cabriolet Film Festivali, Beyrut’un renkli etkinlikleri arasında. Halk ve film yapımcıları arasındaki iletişimi sağlamayı amaçlayan festival üç gün sürüyor. Gemmayzeh’de düzenlenen festivalde her sene farklı bir tema belirleniyor.
4. Beyrut Pazar Festivali (Haziran-Temmuz-Ağustos)
Tüm yaz devam eden Beyrut Pazar Festivali ya da ‘Büyük Pazar Festivali’, yaz boyunca her hafta düzenleniyor. Her Pazar günü sahillerde gerçekleştirilen aktiviteler ile Beyrut halkı, yazı dolu dolu geçirme fırsatı buluyor. Plajlarda düzenlenen partilere ünlü DJ’ler eşlik etmekte.
5. Uluslararası Baalbek Festivali (Temmuz-Ağustos)
Beyrut’un en eski festivallerinden Baalbek Festivali, 1955 yılından beri düzenleniyor. Festival boyunca klasik müzik, tiyatro ve dans performansları sergileniyor. Baalbek Festivali, Bakaa Vadisi’ndeki antik Roma tiyatrosunda gerçekleştirilmekte. Her yıl dünya genelinde yüzlerce kişiyi ağırlayan festival, sadece Lübnan’ın değil, Orta Doğu’nun en önemli etkinliklerinden.
6. Uluslararası Byblos Festivali (Temmuz)
Byblos, tarih boyunca farklı kültürlerin yaşadığı antik bir yerleşim alanı olmuştur. Büyük bir kültürel birikime sahip Byblos’un, Lübnan’ın en görkemli festivallerinden birine ev sahipliği yapmaması düşünülemezdi. Her yıl en az 100 sanatçının katılımıyla gerçekleşen festival, dünya çapında büyük bir üne sahip. Dünyaca ünlü sanatçıları konuk eden festival Temmuz ayında gerçekleşiyor. Festivalin tam tarihini ve katılımcılarını öğrenmek için etkinliğin resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
7. Beyrut Uluslararası Bira Etkinliği (Temmuz)
Temmuz ayının dört gözle beklenen etkinliklerinden Uluslararası Bira Etkinliği, üç gün sürüyor. Temmuz başlarında düzenlenen etkinlik genellikle ilk hafta içinde başlıyor ve bitiyor. Hem Beyrut’un yerel biralarını, hem de dünya genelinden en kaliteli biraları festival boyunca tadabilirsiniz.
8. Beyrut Uluslararası Caz Festivali (Temmuz)
Dört gün boyunca devam eden festival, Lübnan’ın en görkemli caz festivallerindendir. Caz müzikten hoşlanıyorsanız Beyrut Uluslararası Caz Festivaline mutlaka katılmalısınız. Temmuz ayında düzenlenen festival, uluslararası boyutta karşılığı olan saygın bir etkinlik.
9. Beyrut Sanat Fuarı (Ağustos)
2010 yılından beri düzenlenen fuar, Beyrut’un en önemli sanat etkinliklerinden. Uluslararası bir fuar olan Beyrut Sanat Fuarı’nda modern sanatın en güzel örnekleri sergileniyor. Akdeniz ve Orta Doğu’nun sanatsal yönlerine odaklanan fuar, her yıl 30.000’i aşkın ziyaretçiyi ağırlıyor. Seaside Arena’da kapılarını açan fuar üç gün boyunca ziyaretçi kabul ediyor.
10. Uluslararası Sidon Festivali (Ağustos)
Beyrut’un güneyinde gerçekleşen festival, Beyrut’un en kapsamlı kültürel etkinliklerinden. Ağustos ayında gerçekleşen festival, genellikle Ağustos sonlarında başlıyor ve üç gün sürüyor. Deniz kenarında kurulan sahnelerde konser veren sanatçılar, en güzel performanslarını sergiliyor.
11. Hamra Sokak Festivsli (Eylül)
Hamra Sokak Festivali, Beyrut’un ünlü sokaklarından Hamra’da gerçekleştiriliyor. Festival boyunca trafiğe kapatılan Hamra renkli görüntülere ev sahipliği yapmakta. Oldukça eğlenceli geçen festivalde sokak konserlerinin yanı sıra çeşitli aktiviteler de düzenleniyor.
12. Beyrut Uluslararası Film Festivali (Ekim)
Beyrut Uluslararası Film Festivali, sanat aşıkları için en güzel etkinliklerden. Orta Doğu’nun en büyük etkinliklerinden olan festival, Ekim ayında gerçekleşiyor. Festivalde Arapça eserlerin yanında Fransızca filmler de büyük bir yer tutuyor. Festival, Lübnan’ın yanında tüm dünyadan çeşitli kategorilerdeki yapımlara ev sahipliği yapıyor.
13. Vinifest (Ekim)
Beyrut’un şarap festivallerinden Vinifest, Ekim’de düzenleniyor. Beyrut Hipodromu’nda düzenlenen festival her yıl çok sayıda katılımcıyı ağırlıyor. Üç gün boyunca devam eden festivalde en güzel Beyrut şaraplarının tadına bakabilirsiniz. Müziğin de eşlik ettiği festivalden unutulmaz anılarla döneceksiniz.
14. Beyrut Yemek Festivali (Kasım)
Beyrut’un önemli gastronomi etkinliklerinden Beyrut Yemek Festivali, Kasım ayında düzenleniyor. İsmi festival olsa da, etkinlik daha çok fuar konsepti üzerinden ilerliyor. Beyrut Yemek Festivali’nde yemeklerin yanı sıra pişirme araç gereçleri de sergileniyor.
15. Salon du Livre Francophone de Beyrouth (Kasım)
Fransız mandası döneminin etkilerini Beyrut’ta takip etmek mümkündür. 1991 yılında Fransız elçiliği tarafından başlatılan etkinlik, Kasım’da 10 gün boyunca devam ediyor. Edebiyat alanında gerçekleştirilen etkinliklerdendir. Festival, BIEL’de (Beyrut Uluslararası Sergi ve Eğlence Merkezi) gerçekleştiriliyor ve hem Fransız, hem de Lübnanlı yazarlar ağırlanıyor.
Daha Fazlasını Keşfet!
Beyrut Otel Tavsiye
Seyahatin en önemli kısımlarından birisi, kaliteli ve konforlu bir otelde kalmaktır. Beyrut’ta herkese ve her bütçeye uygun temiz, şık oteller bulunabilir. Nerede kalabileceğiniz konusunda aklınızda sorular varsa otel tavsiyeleri listesine göz atabilirsiniz.
Beyrut Alışveriş - Ne Alınır?
Beyrut geziniz bittiğinde, size bu büyülü geziyi hatırlatması için hatıra eşyası alabilirsiniz. Geziye sizinle beraber gelemeyen sevdiklerinize Beyrut’tan götürmeniz için de çok sayıda hediyelik alternatifi bulunuyor.
Giyim ürünleri almak iyi bir fikirdir. Beyrut’ta pek çok ünlü tasarımcının butiklerini görebilirsiniz. Downtown Beirut bölgesinde yerel giyim ürünleri tasarlayan mağazaları bulabilirsiniz.
Sabun iyi bir hediyelik alternatifi olabilir. Beyrut’ta çeşit çeşit el yapımı doğal sabun bulabilirsiniz. Her biri kendine has kokusu ile size Beyrut’taki günlerinizi hatırlatacak.
Zeytinyağı Beyrut’ta oldukça önemli bir gıdadır. Zeytinyağının hemen her yemekte kullanıldığını ve sevilerek tüketildiğini görebilirsiniz. Burada hazırlanan güzel zeytinyağından biraz alarak yemeklerinizi, kahvaltılıklarınızı daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
Antika şık bir hediye önerisi olabilir. Beyrut’ta Rue Verdun üzerinde pek çok antikacının satış yaptığını göreceksiniz. Ayrıca Mar-Elias Caddesi de antika konusunda adını duyurmuş bir bölgedir. Burada antika takılar bulmak da mümkünüdür.
El yapımı hediyelikler Beyrut’un ruhunu yanınızda taşımanın en güzel yoludur. İnce ince işlenen el yapımı dokumalar veya takılar, size bu güzel Akdeniz şehrini hatırlatabilir. El yapımı hediyelikleri Rue Verdun’dan veya Pazar Pazarı’ndan edinebilirsiniz.
Beyrut’ta alışveriş merkezlerine uğramak isteyebilirsiniz. Mar Mitr bölgesinde bulunan ABC Mall bu konuda yardımcı olabilir. Bir açık hava alışveriş merkezi olan ABC Mall’un botanik temasını çok seveceksiniz. Alışveriş merkezinde lüks markaları bulabilirsiniz. ABC Mall haricinde City Mall da kaliteli bir alışveriş merkezidir. City Mall, Jdeideh bölgesinde yer almaktadır.
Beyrut Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Beyrut gezinizde eğlenceye de vakit ayırmak güzel olabilir. Beyrut'ta hangi eğlence mekanlarına, barlara gidebileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Bu konuda Beyrut, Lübnan'ın en renkli şehirlerinden birisi. Burada pek çok bar, gece kulübü ve eğlence mekanına rastlayabilirsiniz.
Beyrut Gezilecek Yerler
Lübnan'ın başkenti olan Beyrut, ülkenin kültür ve sanat alanında da merkezi. Tarih öncesi çağlardan beri yerleşim yeri olarak tercih edilen Beyrut'ta büyük bir tarihi birikim de bulunuyor. Beyrut'a geldiğinizde müzeleri gezebilir, tarihi alanları ziyaret edebilirsiniz. Doğasıyla da öne çıkan Beyrut'ta doğa sporları, özellikle yürüyüş yapılabilecek alanlar da bulunuyor.
Beyrut Ne Yenir?
Beyrut'ta Orta Doğu ve Akdeniz mutfaklarından örnekleri görmek mümkündür. Bu iki etki arasında gelişen Beyrut mutfağında, tavuk, sebze, deniz mahsulleri ve zeytinyağı sıklıkla kullanılır. Beyrut'a geldiğinizde mutlaka tatmanız gereken bazı lezzetler bulunuyor.
Beyrut Ne Zaman Gidilir? | Hava Durumu | İklim
Beyrut hava durumu, gezi planlarınız üzerinde önemli bir role sahip olabilir. Beyrut'u en güzel şekilde gezmek için ideal hava koşullarının bulunduğu tarihleri seçmelisiniz. Beyrut'a gitmek için en iyi zaman, ilkbahar ve sonbahardır. Bu mevsimlerde Beyrut çok daha ılıman olmaktadır. Ayrıca turist sezonu olmadığından görülecek noktaları çok daha rahat gezebileceksiniz.
Yaz aylarında sıcaklıklar 26 derece civarında seyretmektedir. En sıcak ay olan Ağustos'ta görülen en yüksek sıcaklık 31-32 derecedir. Orta Doğu'nun geneli kadar sıcak ve bunaltıcı olmayan Beyrut'u yaz tatillerinizde de görebilirsiniz.
Beyrut'a trekking gibi doğa sporları için geliyorsanız Mayıs, Haziran, Ekim ve Kasım ayları uygundur.
Beyrut Genel Bilgiler
Lübnan'ın başkenti olan Beyrut, tarihi boyunca çeşitli kültürleri bir arada barındırmış bir şehirdir. Farklı dinlerin ve etnik kökenlerin birbirine karıştığı Beyrut, kozmopolit yapısıyla dikkat çekiyor. Beyrut'ta farklı dinler bir arada yaşasa da çoğunluğu Müslümanlar oluşturmaktadır. Lübnan İç Savaşı'nda önce Hıristiyan sayısı da Müslümanlara oldukça yakındı. Günümüzde Hıristiyan nüfusun oranı azalma göstermiştir.
Beyrut, oldukça zengin bir kültürel birikime sahip olmasıyla beraber eskiden Orta Doğu'nun kültür merkeziydi. 1970'li yıllarda başlayan iç karışıklıklar ve Lübnan İç Savaşı'nın sonucu olarak merkez konumunu kaybetmiştir. Orta Doğu'da bu unvanı kaybetmiş olmasına karşın, Lübnan'ın kültür, sanat ve ekonomik açıdan en gelişmiş şehri olmaya devam etmektedir. Osmanlı, Mısır, Yunan ve İtalyan kültürlerinden de etkilenen Beyrut'ta kültürel bir geziye çıkmak çok keyifli olacaktır.
Beyrut'un tarihi tam 5000 yıl öncesine kadar gitmektedir. Şehirde sırasıyla Helen, Roma ve Osmanlı etkisinde kalmıştır. Beyrut isminin ilk defa milattan önce 15. yüzyılda kullanıldığı bilinmektedir. Beyrut ismi köken olarak 'kuyu' anlamına gelmektedir. Roma zamanında Berytus olarak anılan şehir, aynı tarihlerde bir hukuk okuluna da ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı döneminde de sistemli bir gelişim gösteren Beyrut, Osmanlı'dan ayrıldıktan sonra daha düzensiz bir yapıya bürünmüştür.
Lübnan'daki en eski yerleşim yerlerinden olan Beyrut'ta arkeolojik kazılardan çıkan eserleri görebilirsiniz. Ayrıca burada çeşitli antik kalıntıları da ziyaret edebilirsiniz. Tarihiyle olduğu kadar doğal güzellikleriyle de bilinen Beyrut, Akdeniz'in en güzel şehirlerinden.