Saraybosna Gezilecek Yerler
- Başçarşı
- Saraybosna Umut Tüneli
- Latin Bridge
- Bosna Hersek Tarih Müzesi
- Brusa Bedesteni
- Kutsal Kalp Katedrali
1. Başçarşı
Başçarşı, Bu çarşının olduğu bölgeye geldiğiniz andan itibaren sanki İstanbul’da geziyor olduğunuzu hissedeceksiniz. 16. Yüzyılda Osmanlı Devleti’nin yaptırdığı bu çarşı, tamamen İstanbul mimarisinin bir eseridir ve tabiri caizse Saraybosna şehrinin kalbidir. Osmanlı döneminde Bosna Beylerbeyliği yapmış Gazi Hüsrev Bey tarafından yaptırılmış bir medrese ve han bulunmkatadır. Dört bir tarafı İstanbul mimarisi tarzında camilerle doludur. Aynı zamanda bu Beylerbeyinin adıyla anılan bir tane de camii vardır ve aynı zamanda Gazi Hüsrev Bey’in türbesi de burada bulunmaktadır. Saraybosna’nın en merkezi yeri burasıdır ve birçok hediyelik eşya bulabileceğiniz bir yerdir. Aynı zamanda Saraybosna’nın tam bir şehir haliine gelmesi bakımından Osmanlılar o kadar ünlüdür ki bu nokta Bosna’nın belki de en tarihi mekanıdır. Bosna Savaşı sırasında Sırpların yok etmek için en çok uğraştığı bölge de burasıdır aslında. Bazı hasarlar almış olsa dahi daha sonrasında ufak tefek restorasyonlarla bu bölge tarihi dokusunu korumayı başarmıştır.
2. Saraybosna Umut Tüneli
Saraybosna Umut Tüneli, 800 m. uzunluğundaki bu tünel Bosna Savaşı sırasında BM’ye bağlı olan Saraybosna Havalimanı ile şehir merkezini bağlamak için inşa edilmiştir. Butmir bölgesinde yaşayan Kolar ailesine ait bir evden kazılmaya başlayan bu tüneş insani yardım ve gıdayı sağlamak amacıyla açılmıştır ve 1 metre genişliğe ve 160 cm uzunluğa sahiptir. Tünelin inşası 4 ay sürmüştür ve 1993 yılında tamamlanarak tamamen açılmıştır. Bu dönemde günde neredeyse 1000 kişi bu tüneli geçiş için kullanılıyordu. Daha sonra savaş bitip artık bu tünele ihtiyaç kalmadığında yani 1996 yılında, tünelin başlangıcı olarak kabul edilen Kolar ailesine ait o ev müzeye dönüştürülmüştür.
3. Latin Bridge
Latin Bridge, 1914 yılında tarih kaynaklarının Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıç nedeni olarak saydıkları o olay bu köprüde yaşanmıştır. Köprünün tarihi değeri tam oalrak budur. Avustırya Macaristan veliahtı Franz Ferdinand bu köprüden birkaç metre ötede Sırp bir milliyetçi olan 19 yaşındaki Gavrilo Princip tarafından eşi Sophie ile beraber öldürülmüştür. İşte Birinci Dünya Savaşı’nın başladığı yer tam oalrak burasıdır.
4. Bosna Hersek Tarih Müzesi
Bosna Hersek Tarih Müzesi, Binanın önündeki mermer üzerindeki “Savaşta ölenlerin anısına” cümlesiyle sizi karşılayan bu bina Bosna tarihine ışık tutan bir yapıdır. Üst üste konulmuş üç dikdörtgeni andıran yapısı ve içindeki eserlerin dokusuyla eşsiz ve gezmeniz gereken yerlerden biridir bu müze. 1945 yılında Devrim Müzesi adıyla ünlü Yugoslav sosyalist başkan Tito tarafından bizzat kurulmuştur. Bina içerisinde ülkenin tarihini canlandırmak üzere muhafaza edilen 340 bin kadar eser bulunur. Müzenin kapıları haftanın her günü ziyarete açıktır ve 09.00-19.00 arasında istediğiniz bir vakitte gidebilirsiniz.
5. Brusa Bedesteni
Brusa Bedesteni, 16. Yüzyılın ikinci yarısında Kanuni Sultan Süleyman’ın saltanatı altında devlet adamlığı yapan Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. Orta Çağ döneminde ise bu muhit ipek ticareti yapmak için kullanılan yerlerden biridir. Bu özellikleriyle beraber alışveriş meraklılarının Saraybosna’da en çok ziyaret ettiği yer Brusa Bedesteni’dir. Çeşitli ürünler, hediyelik eşyaları bulabileceğiniz bir yerdir ve Pazar günleri hariç haftanın diğer günleri ziyaret edebileceğiniz bir yerdir.
6. Kutsal Kalp Katedrali
Kutsal Kalp Katedrali, Saraybosna sınırları içerisindeki en büyük katedraldir. Roma Katolik Başpiskoğosluğuna bağlı katedral gotik tarzda inşa edilmiştir ve katedralin önünde Papa II. Jean-Paul’un bir heykeli bulunmkatdadır. Katredralin diğer adı ise İsa’nın Kalbi olarak anılmaktadır.
Daha Fazlasını Keşfet!
Saraybosna Nerede Yenir
Türk mutfağına çok benzeyen Saraybosna mutfağının ilginizi çektiğine eminiz! Saraybosna ziyaretinizde bu enfes yemekleri nerede tadabileceğinizi merak ediyorsanız sizin için Saraybosna'da ünlü restoranlar listesi hazırladık. Saraybosna'da hangi restoranlara gidilir, buradan bakabilirsiniz:
Saraybosna'da Alışveriş - Ne Alınır?
Özellikle yerel ürünler konusunda oldukça şanslı olabileceğiniz bir yerdir Saraybosna ve belli lokasyonlarda alışveriş yapabileceğiniz gibi sadece ara caddelere veya ana caddelere yürüyerek alışveriş yapacak birçok alan bulmanız mümkün. Hediyelik eşya konusunda da oldukça geniş bir skaya sahip olacaksınız. Gerek ünlü markalar gerekse yerel ürünlerin her yerde olduğunu söylemek mümkün. Kıyafet, el yapımı ürünler ve şarap Saraybosna’dan eve götürebileceğiniz ürünler arasında
Başçarşı özellikle Boşnak el sanatları ile ilgili istediğiniz her şeyi barındırıyor ve alışveriş için en önemli noktaya konmuş yerlerden birisi burası. Sevdiklerinize hediyelik eşya almak, güzel yerel şeyler biriktirmek için en önemli yer burasıdır diyebiliriz. Bunun yanında Ferhadja ve Titova caddeleri de alışveriş için uygun yerler arasında üst sıralarda yer almaktadır. Saraybosna City Center ve BBI Center adlarıyla bilinen çok popüler iki AVM’de almak istediğiniz şeyleri bulabileceğiniz yerlerdendir.
Saraybosna Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Özellikle Perşembe, Cuma ve cumartesi günleri Saraybosna gecelerinin en parlak olduğu zamanlardır. Gece eğlencesi bakımından aslında oldukça gelişmiş bir yerdir. Özellikle ülkenin diğer şehirlerine göre bir miktar daha ucuz olan gece hayatı sizi tamamen tatmin edecektir. Gece klüplerinden baralara aradığınız her türlü gece eğlencesini bulabilirsiniz.
Bunların yanında kendi kültürlerinden çıkardıkları özel alkollü ürünleri mevcuttur. Üzümden yapılan ve rakiya adını verdikleri içkileri, bizim rakımız yerine geçerken bunun yanında erikten yapılan slivovitz, cevizden üretilen orahovaca ve kirazdan elde edilen visnavaca adını verdikleri içkileri meşhurdur.
Saraybosna Ne Yenir?
Tam 417 yıllık Osmanlı Devleti himayesi hem de yıllar süren Avusturya-Macaristan himayesinden sonra Saraybosna’nın yemek kültürü bizim yemek kültürümüze oldukça yakındır. Yiyecek şeylerin isimleri farklı olsa da mutfak çeşitliliği ve tatların aynılığı bizi Saraybosna’ya gittiğimizde yemek konusunda oldukça uyumlu bir hale getirmektedir. Mantı, köfte, dolma, yoğurt gibi yiyecekler bizim kullandığımız adlarıyla Saraybosna mutfağında da yerini almıştır. Boşnak kahvesinin yanında verilen lokum, bolca tükettikleri baklava bize benzerliklerini ortaya koyan en önemli tatlar arasında yer alır.
Saraybosna’ya Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Ülkenin genelinde karasal iklim hakimiyetini sürdürmektedir. Hava sıcaklıkları en sıcak aylarda 30 dereceye kadar yükselebilirken en soğuk aylarda ise -20 dereceye kadar düşebiliyor. Soğuk ya da sıcak olduğu zamanlarda ise havası oldukça kurudur. Ülkenin bazı noktalarında Akdeniz iklimi (Neretva Vadisi) görüldüğü için o bölgelerde nemli bir hava olsa da genel olarak hava kurudur. En sıcak aylar Temmuz ve Ağustos aylarıdır, hava sıcaklıklarının en düşük olduğu aylar ise Aralık ve Ocak aylarıdır. Dört mevsim yağış görülür. Akdeniz ikliminin görüldüğü Neretva Vadisi’nde tarım yapılmaktadır ve ülkenin tamamında da hayvancılık faaliyetleri görülmektedir. Saraybosna’yı ziyaret içinse en uygun aylar yaz aylarıdır fakat yaz ayları dışında da ziyaret edebileceğiniz kadar normal bir havası vardır. Yılın her zamanı sitemizden online olarak satın alabileceğiniz uçak biletleri ile Saraybosna’ya gidebilirsiniz.
Saraybosna Hakkında
Dinar Alplerinin etrafını çevirdiği bir vadi şehri olan Saraybosna, Miljacka Nehri’nin kıyısına kurulmuştur ve Bosna Hersek’in başkentidir. Aynı zamanda ülkenin en büyük şehri olan bu yer modern anlamda gelişmeye Osmanlı hakimiyeti altına girdikten sonra başlamıştır ve Türklerin Avrupa’da kurduğu en büyük şehir olarak tarihe geçmiştir. Tarihi önemi oldukça büyüktür, Birinci Dünya Savaşı’nı başlatan fitil bu noktada ateşlenmiştir. Bir Sırp milliyetçisi olan Gavrilo Princip (19) bu şehirde Avusturya Macaristan veliahtını öldürerek savaşı başlatmıştır. Bütün dinlerden insanların yıllar boyunca barış içinde yaşamasıyla beraber bu şehir Avrupa’nın Kudüs’ü olarak tarihe bir lakap birakmıştır. Balkanlardaki şehirler arasında kültürel opsiyonlarıyla en çok öne çıkan şehir şüphesiz ki Saraybosna’dır.
Şehir Bosna Hersek Federasyonunun fiili başkentidir, bunun yanında Sırp Cumhuriyeti’nin de hukuki başkenti olarak bilinmektedir. 619.030 kişilik bir nüfusa sahiptir. Yüz ölçümü 1.041,5 km²’dir. Şehir Opcina adı verilen dört belediyeden oluşmaktadır. Eşsiz bir doğaya sahiptir. Eğer hâlâ bu kültürel mirası zengin şehre doğru yola çıkmak için bilet almadıysanız sitemi üzerinden online olarak uçak biletinizi satın alabilirsiniz.