Diyarbakır Gezilecek Yerler
- Hevsel Bahçeleri
- Diyarbakır Kalesi
- Diyarbakır Ulu Cami
- Sülüklü Han
- On Gözlü Köprüsü
- Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi
1. Hevsel Bahçeleri
Hevsel Bahçeleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kuş cenneti olma özelliğindeki yerdir. Yedi yüz hektarlık bir alanı kapsayan bu bahçe, Diyarbakır şehrinin eşsiz doğasını da gözler önüne sermektedir. Dicle Nehri’nin kıyısında yer alan bu bahçeleri Diyarbakır şehri ziyaretinizde mutlaka görmelisiniz.
2. Diyarbakır Kalesi
Diyarbakır Kalesi, yaklaşık 900 bin yıllık tarihi olan bir kaledir. Diyarbakır Surları olarak da geçen bu tarihi yapı, Çin Seddi’nden sonra en geniş ve en uzun savunma duvarı olma özelliğindedir. UNESCO’nun 2015 yılında Dünya Mirası olarak seçtiği tarihi Diyarbakır Surları Sur ilçesinde yer almaktadır. Diyarbakır şehrine gittiğinizde bu tarihi yapıyı mutlaka görmelisiniz.
3. Diyarbakır Ulu Cami
Diyarbakır Ulu Cami, Anadolu topraklarındaki en eski camidir. 639 yılında Araplar, Martoma Kilisesi’ni cami yapmasıyla bu cami oluşmuştur. 1090 yılında büyük bir onarım görerek açılmış olan tarihi Diyarbakır Ulu Cami, Sur ilçesinin Cami Kebir mahallesi üzerinde bulunmaktadır.
4. Sülüklü Han
Sülüklü Han, mimari ve tarihi açıdan önemli bir yerdir. 1683 yılında inşa ettirilen bu han, Kurtuluş Savaşı zamanında karargah olarak kullanılmıştır. Diğer adı Kazancılar Hanı olan Sülüklü Han, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer almaktadır.
5. On Gözlü Köprüsü
On Gözlü Köprüsü, şehir merkezine 3 kilometre mesafede bulunmaktadır. 10 gözlü olarak inşa edilen bu köprünün yaklaşık bin yıllık bir geçmişi vardır. On Gözlü Köprüsü’nün diğer adı Dicle Köprüsü’dür.
6. Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi
Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Diyarbakırlı şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğduğu evin dönüştürüldüğü müzedir. Ev yapı olarak 1733 yılında inşa edilmiş tarihi bir evdir. Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Sur ilçesinde bulunmaktadır.
Daha Fazlasını Keşfet!
Diyarbakır'da Alışveriş - Ne Alınır?
Diyarbakır şehrinde alışveriş yapmak isterseniz Forum Diyarbakır ve Ninova Park Alışveriş Merkezi’ni ziyaret edebilirsiniz. Alışveriş için Bakırcılar Çarşısı ve Selahattin Eyyubi Yeraltı Çarşısı’nı da ziyaret edebilirsiniz. Diyarbakır şehrinden sevdikleriniz için hasır bilezik, gümüş işlemeli nalın ve kiniş gerdanlık alabilirsiniz.
Diyarbakır'a Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Diyarbakır şehrinde sert kara ikliminin özellikleri görülmektedir. Kış ayları Diyarbakır şehrinde çetin geçmemektedir bunun sebebi ise Güneydoğu Torosların soğuk rüzgarları kesiyor olmasıdır. Yaz aylarında ortalama sıcaklık 28-30 derece arasıdır. En sıcak ay ağustos ayıdır. Ağustos ayında sıcaklık 45 dereceye kadar çıkabilmektedir. Diyarbakır şehrinde kış ayları ortalama sıcaklık ise 1-3 derece arasında değişmektedir. En çok yağış ise kış ve ilkbahar aylarında görülmektedir. Diyarbakır şehrini ziyaret için en ideal aylar yaz aylarıdır. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında hem sıcaklık idealdir hem de yağış azdır.
Online olarak hızlı ve güvenilir şekilde uygun fiyata uçak biletinizi alabilirsiniz.
Diyarbakır Hakkında
Diyarbakır şehri, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir şehirdir. Diyarbakır, kuzey yönünden Elazığ ve Bingöl, doğu yönünden Batman ve Muş, güney yönünden Şanlıurfa ve Mardin, batı yönünden ise Malatya ve Adıyaman şehirleri ile komşudur. Diyarbakır şehri yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük 10. Şehri olma özelliğindedir. Asurlular şehre Amid ismini vermişlerdir. Türkmenler ise şehre Kara Amid ismini vermiştir. Arapların şehre gelmesinden sonra buraya Bekr kabilesi gelip yerleşmiştir. Bekr kabilesinin yurdu anlamında bu bölgeye Diyaru Bekr ismi verilmiştir. Daha sonra Diyarbekir olan bölgenin isminin Diyarbakır olması için çalışmalar yapılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün de katkısıyla TDK, Diyarbekir olan şehrin ismini Diyarbakır olarak değiştirmiştir. Diyarbakır şehrinde toplamda 17 ilçe bulunmaktadır. En kalabalık ilçeleri ise sırasıyla Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir ilçeleridir. Diyarbakır şehrinin toplam nüfusu ise 2018 yılı itibari ile 1 milyon 725 bine yaklaşmıştır. Bu nüfusu ile Diyarbakır şehri, Türkiye’nin en kalabalık 12. Şehri olma özelliğindedir. Diyarbakır şehri birçok doğa güzelliğine ev sahipliği yapmaktadır. Hevsel Bahçeleri ve Dicle Nehri bu doğa güzelliklerinin başında yer almaktadır. Diyarbakır şehri tarihte de önemli bir şehir olmuştur. Konumu bakımından önemli bir yerde bulunan Diyarbakır şehri, Anadolu ile Mezopotamya uygarlıklarının geçiş bölgesindedir. Diyarbakır şehrine ilk yerleşimler Yontma Taş devrine kadar dayanmaktadır. Birçok uygarlık Diyarbakır şehrine egemen olmuştur. Asurlular, Romalılar, Emeviler, Selçuklular ve Moğollar bunlardan yalnızca birkaçıdır. Diyarbakır şehri Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1. Dünya Savaşı sırasında hastalık, sefalet gibi birçok sıkıntı çeken Diyarbakır şehri 1993 tarihinde büyükşehir olmuştur. Şehrin takma adı ise Medeniyetler Şehri’dir. Diyarbakır’da bulunan Diyarbakır Surları ise şehrin simgesi haline gelmiştir. Diyarbakır şehri Dicle Üniversitesi ve Selahaddin Eyyubi Üniversitesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. 1974 tarihinde kurulan Dicle Üniversitesi, şehrin en köklü üniversitesidir. Diyarbakır şehrinin ekonomisi ise tarıma dayalıdır. Şehirde çokça yetişen tarım ürünleri ise buğday, kırmızı mercimek, arpa ve nohuttur.