Çanakkale Gezilecek Yerler
1. Çanakkale Şehitleri Anıtı
Çanakkale Şehitleri Anıtı, Çanakkale Savaşı’nda şehit olan askerlerimizin anısına yaptırılmış olan bir anıttır. Manevi değeri Türk halkı için önemli olan bu anıtı Çanakkale’ye gittiğinizde mutlaka görmelisiniz. Çanakkale Şehitleri Anıtı, Gelibolu Yarımadası’nda bulunmaktadır.
2. Truva Atı
Truva Atı, Çanakkale’nin simgesi haline gelmiş bir anıttır. Çanakkale Merkez’de bulunan bu anıt, gerçek Truva Atı değil, onu simgeleyen bir anıttır.
3. Kilitbahir Kalesi
Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış bir kaledir. Bu kale, gezdiğinizde hem tarihe doyabileceğiniz hem de Çanakkale’nin eşsiz manzarasına doyabileceğiniz bir kaledir. Kilitbahir Kalesi, Eceabat’ta Yalı Caddesi üzerinde bulunmaktadır.
4. Çanakkale Deniz Müzesi
Çanakkale Deniz Müzesi, Çanakkale Savaşı’nda kullanılan savaş malzemelerinin ve Nusret Mayın Gemisi’nin de sergilendiği müzedir. İçerisinde Çanakkale Savaşı ile ilgili kaynakların bulunduğu bir kütüphane de Çanakkale Deniz Müzesi içerisinde bulunmaktadır. Çanakkale Deniz Müzesi, Çanakkale Merkez’de bulunmaktadır.
Daha Fazlasını Keşfet!
Çanakkale Nerede Yenir
Balık lezzetleri konusunda uzmanlaşmış olan Çanakkale’den balık yemeden dönmemenizi tavsiye ederiz. Denize nazır oturabileceğiniz restoranlardan Çanakkale'nin harika sokaklarının arasında bulunan restoranlara kadar birçok farklı yerde yemek yeme seçeneği vardır. Çanakkale'de ünlü restoranlar hangileri, sizin için araştırdık. Çanakkale’nin en çok tercih edilen restoranları şunlar:
Çanakkale'de Alışveriş - Ne Alınır?
Çanakkale’de alışveriş yapmak isterseniz Troypark alışveriş merkezini ziyaret edebilirsiniz. Çanakkale’de sevdiklerinize hediye almak için tarihi Aynalı Çarşı’yı ziyaret edebilirsiniz. Buradan ise sevdikleriniz için Çanakkale Savaşı anısına yapılmış hediyelik eşyalardan alabilirsiniz. Çanakkale’den sevdikleriniz için yiyecek olarak peynir helvası alabilirsiniz.
Çanakkale Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Çanakkale, nüfusu az olmasına rağmen eğlence hayatı konusunda gelişmiş bir şehrimizdir. Özellikle Kordon Boyu, Barlar Sokağı ve Saat Kulesi’nin bulunduğu meydan eğlence için sıklıkla tercih edilen yerlerdir. Öğrencilerin de bulunduğu Çanakkale, genç nüfusun fazla olduğu hareketli bir şehirdir. Gece hayatı genellikle 01.00'den sonra biter. Daha geç saatlere kadar eğlenmek isteyenler Şişe Bar'ı tercih edebilirler. Bu bar, şehirdeki geç saatlere kadar açık olan neredeyse tek bardır. Canlı müzik ve çeşitli müzik türlerini dinleyebileceğiniz birçok mekan vardır. Çanakkale'de rakı-balık yapmanın da eğlence hayatında yeri büyüktür. Buraya kadar gelmişken deniz kenarında rakı eşliğinde Çanakkale'nin enfes balıklarından yemenizi tavsiye ederiz.
Çanakkale Ne Yenir?
Çanakkale'nin köklü tarihi mutfağına da yansımıştır. Yöresel yemek yelpazesi oldukça geniş olan Çanakkaleliler en çok deniz ürünlerini tüketirler. Yerel halk, balıkçılık da yaptığı için bu kentte deniz ürünlerinin yeri ve önemi ayrıdır. Burada özellikle tuzlu sardalya, çiroz, lakerda, hams, midye dolma ve balık ezmesi yemenizi öneririz. Çanakkale'de yiyeceğiniz midyenin boyutu daha büyük ve doyurucudur. Ayrıca sebze yemekleri de sık tüketilenler arasındadır.
Başlangıç için tercih edebileceğiniz harika çorbalarından en meşhuru ovmaç çorbasıdır. Soğan ve unla yapılmaktadır. Ispanak çorbası da yemenizi tavsiye ettiğimiz bir diğer yemektir. Bunların dışında Çanakkale denilince akla ilk gelen gelen "tumbi"dir. Tumbi bir çeşit köftedir ancak içinde kıyma yoktur. Göce, domates, patlıcan ve maydanoz gibi sebzelerle hazırlanır, fırına verilir ve piştikten sonra da üzerine zeytinyağı dökülere servis edilir. Çanakkale seyahatinizde mutlaka denemenizi tavsiye ettiğimiz hem yöresel hem de çok lezzetli bir yemektir.
Çanakkale’ye gidip de yemeden dönmemeniz gereken yemekler şunlardır:
Çanakkale'ye Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Çanakkale’de Akdeniz ve Karadeniz iklimi arasında bir geçiş iklimi hakimdir. Çanakkale’de en düşük sıcaklık şubat ayında görülmektedir ve şubat ayında sıcaklık -5’e kadar düşmektedir. Yağışların en çok görüldüğü aylar ise yine kış aylarıdır. Ağustos ayı ise en sıcak olduğu aydır. Ağustos ayında sıcaklık 36 dereceye kadar çıkmaktadır. Çanakkale rüzgarları ile ünlenmiş bir şehrimizdir. Yılın büyük bir kısmında rüzgâr görülmektedir. Çanakkale’yi gezmek için en ideal aylar ise yaz aylarıdır. Bu aylarda Çanakkale’nin yemyeşil doğasını görebilir ve denize girebilirsiniz. Dilediğiniz mevsimde Çanakkale gezinizi gerçekleştirebilirsiniz ve dilediğiniz mevsimde ucuz Çanakkale uçak biletlerini sitemizde bulabilirsiniz.
Çanakkale Hakkında
Çanakkale, Marmara Bölgesi sınırları içerisinde yer alan bir şehrimizdir. Türkiye’nin kuzeybatısında yer alan Çanakkale Marmara Denizi ile Ege Denizi’nin arasında yer almaktadır. Çanakkale, batı yönünden ise Balıkesir ile komşu konumdadır. Çanakkale, önemli bir jeopolitik konumda bulunan şehrimizdir. Çanakkale Boğazı, şehrin bu jeopolitik önemini simgelemektedir. Çanakkale’nin bir diğer jeopolitik önemi ise İstanbul’dan sonra Asya ve Avrupa kıtalarında toprakları bulunan ikinci şehrimiz olmasıdır. 17. yüzyıldan sonra, Çanakkale çömlek yapımında gelişmiştir, bu nedenle şehre Çanak Kalesi ismi verilmiştir. Zamanla bu bölgeye Çanakkale denilmeye başlanmıştır. Çanakkale’nin toplamda 11 ilçesi bulunmaktadır. Bazı kaynaklarda merkez de ilçe olarak sayılmış böylece şehrin ilçe sayısı 12 olmaktadır. Çanakkale’nin en kalabalık ilçeleri ise sırasıyla Merkez, Biga ve Çan ilçeleridir. Çanakkale’nin toplam nüfusu ise 2019 yılı itibari ile 540 bin civarındadır. Bu nüfusu ile Çanakkale Türkiye’nin en kalabalık 39. şehri olma özelliğindedir. Çanakkale birçok doğa güzelliğine de ev sahipliği yapmaktadır. Kabatepe Kumsalı, Biga Çayı ve Dardanos Plajı bu doğa güzelliklerinin başında yer almaktadır. Çanakkale çok köklü bir tarihe sahiptir. Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Çanakkale’de ilk yerleşimlerin Neolitik Dönem’de başladığı bulgularına rastlanılmıştır. Lidyalılar, Persler ve Romalılar gibi pek çok medeniyet Çanakkale’ye egemen olmuştur. Birinci Dünya Savaşı’nda ise büyük rol oynamış, 1915 yılında başlayan Çanakkale Savaşı’nın tarihteki önemi büyüktür. Çanakkale, birçok şiire birçok filme konu olmuştur. Çanakkale, bir devrin battığı, bir vatanın kalbinin attığı yerdir. Çanakkale’nin takma adı ise Barışın Şehri’dir. Çanakkale’de bulunan Truva Atı, şehrin simgesi haline gelmiştir. Çanakkale, 1992 yılında kurulan Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin ekonomisi ise yoğun olarak turizme dayalıdır. Tarihin dönüm noktasının yaşandığı Çanakkale'yi görmek için online olarak ucuza uçak biletinizi alabilirsiniz.