Çanakkale Ne Yenir?
1. İskorpit Çorbası
İskorpit Çorbası, Çanakkale yöresine özgü bir çorbadır. İskorpit, havuç ve domates ise bu çorbanın ana malzemeleridir. Bir balık türünden yapılan bu Çanakkale lezzeti çorbayı Çanakkale’ye gittiğinizde mutlaka tatmalısınız.
2. Börülce Köftesi
Börülce Köftesi, Çanakkale’de ara yemek olarak tercih edebileceğiniz bir lezzet. Çanakkale’ye özgü bu köftenin içerisine normal köftenin aksine kıyma yerine börülce konuluyor.
3. Melki Yemeği
Melki Yemeği, eğer mantar seviyorsanız ve Çanakkale’deyseniz tercih edebileceğiniz bir lezzet. Melki ise Çanakkale’de mantara verilen isimdir. Bu yemeğin içerisine mantarın yanında soğan ve domates salçası da katılmaktadır.
4. Metez
Metez ise mantı tarzında yapılan Çanakkale’ye özgü bir hamur işidir. Ancak metez yemeği yapılırken mantının aksine hamurlar daha büyük katlanıyor. Açılan hamurların içerisine ise kıyma, soğan ve baharatlarla hazırlanan harç katılıyor. Çanakkale’de hazırlanan her yemekte olduğu gibi bu yemeğin yapımında da zeytinyağı kullanılıyor.
5. İncir Dolması
İncir Dolması ise Çanakkale’de bir tatlı arıyorsanız mutlaka tatmanız geren yöresel bir tatlıdır. İncirlerin içerisine pirinç, ceviz içi ve şeker harcı konularak hazırlanan bu tatlıyı Çanakkale’ye gittiğinizde mutlaka tatmalısınız.
Daha Fazlasını Keşfet!
Çanakkale Nerede Yenir
Balık lezzetleri konusunda uzmanlaşmış olan Çanakkale’den balık yemeden dönmemenizi tavsiye ederiz. Denize nazır oturabileceğiniz restoranlardan Çanakkale'nin harika sokaklarının arasında bulunan restoranlara kadar birçok farklı yerde yemek yeme seçeneği vardır. Çanakkale'de ünlü restoranlar hangileri, sizin için araştırdık. Çanakkale’nin en çok tercih edilen restoranları şunlar:
Çanakkale'de Alışveriş - Ne Alınır?
Çanakkale’de alışveriş yapmak isterseniz Troypark alışveriş merkezini ziyaret edebilirsiniz. Çanakkale’de sevdiklerinize hediye almak için tarihi Aynalı Çarşı’yı ziyaret edebilirsiniz. Buradan ise sevdikleriniz için Çanakkale Savaşı anısına yapılmış hediyelik eşyalardan alabilirsiniz. Çanakkale’den sevdikleriniz için yiyecek olarak peynir helvası alabilirsiniz.
Çanakkale Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Çanakkale, nüfusu az olmasına rağmen eğlence hayatı konusunda gelişmiş bir şehrimizdir. Özellikle Kordon Boyu, Barlar Sokağı ve Saat Kulesi’nin bulunduğu meydan eğlence için sıklıkla tercih edilen yerlerdir. Öğrencilerin de bulunduğu Çanakkale, genç nüfusun fazla olduğu hareketli bir şehirdir. Gece hayatı genellikle 01.00'den sonra biter. Daha geç saatlere kadar eğlenmek isteyenler Şişe Bar'ı tercih edebilirler. Bu bar, şehirdeki geç saatlere kadar açık olan neredeyse tek bardır. Canlı müzik ve çeşitli müzik türlerini dinleyebileceğiniz birçok mekan vardır. Çanakkale'de rakı-balık yapmanın da eğlence hayatında yeri büyüktür. Buraya kadar gelmişken deniz kenarında rakı eşliğinde Çanakkale'nin enfes balıklarından yemenizi tavsiye ederiz.
Çanakkale'ye Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Çanakkale’de Akdeniz ve Karadeniz iklimi arasında bir geçiş iklimi hakimdir. Çanakkale’de en düşük sıcaklık şubat ayında görülmektedir ve şubat ayında sıcaklık -5’e kadar düşmektedir. Yağışların en çok görüldüğü aylar ise yine kış aylarıdır. Ağustos ayı ise en sıcak olduğu aydır. Ağustos ayında sıcaklık 36 dereceye kadar çıkmaktadır. Çanakkale rüzgarları ile ünlenmiş bir şehrimizdir. Yılın büyük bir kısmında rüzgâr görülmektedir. Çanakkale’yi gezmek için en ideal aylar ise yaz aylarıdır. Bu aylarda Çanakkale’nin yemyeşil doğasını görebilir ve denize girebilirsiniz. Dilediğiniz mevsimde Çanakkale gezinizi gerçekleştirebilirsiniz ve dilediğiniz mevsimde ucuz Çanakkale uçak biletlerini sitemizde bulabilirsiniz.
Çanakkale Hakkında
Çanakkale, Marmara Bölgesi sınırları içerisinde yer alan bir şehrimizdir. Türkiye’nin kuzeybatısında yer alan Çanakkale Marmara Denizi ile Ege Denizi’nin arasında yer almaktadır. Çanakkale, batı yönünden ise Balıkesir ile komşu konumdadır. Çanakkale, önemli bir jeopolitik konumda bulunan şehrimizdir. Çanakkale Boğazı, şehrin bu jeopolitik önemini simgelemektedir. Çanakkale’nin bir diğer jeopolitik önemi ise İstanbul’dan sonra Asya ve Avrupa kıtalarında toprakları bulunan ikinci şehrimiz olmasıdır. 17. yüzyıldan sonra, Çanakkale çömlek yapımında gelişmiştir, bu nedenle şehre Çanak Kalesi ismi verilmiştir. Zamanla bu bölgeye Çanakkale denilmeye başlanmıştır. Çanakkale’nin toplamda 11 ilçesi bulunmaktadır. Bazı kaynaklarda merkez de ilçe olarak sayılmış böylece şehrin ilçe sayısı 12 olmaktadır. Çanakkale’nin en kalabalık ilçeleri ise sırasıyla Merkez, Biga ve Çan ilçeleridir. Çanakkale’nin toplam nüfusu ise 2019 yılı itibari ile 540 bin civarındadır. Bu nüfusu ile Çanakkale Türkiye’nin en kalabalık 39. şehri olma özelliğindedir. Çanakkale birçok doğa güzelliğine de ev sahipliği yapmaktadır. Kabatepe Kumsalı, Biga Çayı ve Dardanos Plajı bu doğa güzelliklerinin başında yer almaktadır. Çanakkale çok köklü bir tarihe sahiptir. Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Çanakkale’de ilk yerleşimlerin Neolitik Dönem’de başladığı bulgularına rastlanılmıştır. Lidyalılar, Persler ve Romalılar gibi pek çok medeniyet Çanakkale’ye egemen olmuştur. Birinci Dünya Savaşı’nda ise büyük rol oynamış, 1915 yılında başlayan Çanakkale Savaşı’nın tarihteki önemi büyüktür. Çanakkale, birçok şiire birçok filme konu olmuştur. Çanakkale, bir devrin battığı, bir vatanın kalbinin attığı yerdir. Çanakkale’nin takma adı ise Barışın Şehri’dir. Çanakkale’de bulunan Truva Atı, şehrin simgesi haline gelmiştir. Çanakkale, 1992 yılında kurulan Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin ekonomisi ise yoğun olarak turizme dayalıdır. Tarihin dönüm noktasının yaşandığı Çanakkale'yi görmek için online olarak ucuza uçak biletinizi alabilirsiniz.