1. Anasayfa
  2. Keşfet
  3. Gezilecek Yerler
  4. Aşkabat Uçak Bileti

Aşkabat Gezilecek Yerler

04 Aralık 2021 18:20
  1. Tarafsızlık Kulesi
  2. Halk Hakıdası Anıt Kompleksi
  3. Altın Asır Pazarı
  4. Bağımsızlık Meydanı
  5. Atatürk Meydanı

1. Tarafsızlık Kulesi

Tarafsızlık Kulesi, Aşkabat’ın en önemli heykelidir. Tarafsızlık Kulesi veya Anıtı, Türkmenistan’ın her zaman tarafsız kalacağını ifade eder. Tarafsızlık Kulesi Türkmenler için önemli olan pek çok olayı ve kültürel değerleri yansıtırken, toplumsal yaşantıya dair de ipuçları veriyor. Aynı zamanda bu anıtın bir de müzesi bulunuyor.

Tarafsızlık Kulesi, Aşkabat’ın güney kesimlerindeki Kopet Dağı’na inşa edilmiştir. Anıtın tasarımı ise tagan adı verilen ve sağlamlığı ifade eden bir ocaktan esinlenerek yapılmıştır. Tarafsızlık Anıtı 95 metrelik bir gövdeden ve 12 metrelik, gövdenin üstünde yer alan bir heykelden meydana gelir. Anıtta manzarayı seyredebileceğiniz panoramik bir asansör bulunuyor.

Tarafsızlık Kulesi

2. Halk Hakıdası Anıt Kompleksi

Aşkabat’ın güneybatısında yer alan Halk Hakısası Anıt Kompleksi, içinde Göktepe Savaşı, II. Dünya Savaşı ve 1948 Aşkabat depremzedeleri için inşa edilen anıtları barındırır. 6 Ekim 2014’te Türkmenistan Anma Günü’nde açılan anıt kompleksi, 650 bin metrekarelik bir alanda yer alır. Hava karardıktan sonra anıt kompleksini aydınlatılmış haliyle görebilirsiniz. 

Halk Hakıdası Anıt Kompleksi

3. Altın Asır Pazarı

Altın Asır Pazarı, Türkmenistan’ın en büyük, Orta Asya’nın ise en büyük beşinci pazarıdır. Türkmen halısı süslemelerinden ilham alınarak inşa edilen Altın Asır Pazarı, özellikle Türkmen halılarına ev sahipliği yapar. Aşkabat’ın çöl kısımlarında yer alan pazardan geleneksel Türkmen halıları alabilir ve Orta Asya’nın en büyük açık hava pazarını gezebilirsiniz.

Altın Asır Pazarı

4. Bağımsızlık Meydanı

Kent merkezinde bulunan Bağımsızlık Meydanı, 1974 yılında inşa edilmiştir. Aşkabat’ın Sovyetler Birliği’nde bulunduğu zamanlarda meydanın ismi Karl Marks Meydanı’ydı. Daha sonra ismi Türkmenbaşı Meydanı olarak değiştirildi ve en sonunda bugünkü ismi olan Bağımsızlık Meydanı adı verildi. Türkmen Bağımsızlık Günü Geçitleri bu meydanda gerçekleştirilmektedir. Meydan çevresinde Savunma ve Eğitim Bakanlıkları gibi pek çok yönetim binası ve Türkmen Devlet Kütüphanesi bulunmaktadır.

Bağımsızlık Meydanı

5. Atatürk Meydanı

Bağımsızlık Meydanı’na 500 metre uzaklıkta yer alan Atatürk Meydanı, ismini Mustafa Kemal Atatürk’ten almıştır. Merkezinde bir Atatürk heykeli yer alır. Burada her sene, merkezdeki heykele çiçekler getirilerek Atatürk’ün ölüm yıldönümü anılır. 

Atatürk Meydanı

Daha Fazlasını Keşfet!

Aşkabat Nerede Yenir

Aşkabat Nerede Yenir

Yöresel yemekleri ile ünlü olan Aşkabat’ta yemek yiyip bir şeyler içebileceğiniz pek çok restoran bulunuyor. Bu restoranlar arasından istediğinizi seçerek sevdiklerinizle keyifli anlar geçirebilirsiniz. Çoğu restoran Türkmen geleneksel yemeklerini misafirlerine sunsa da dünya mutfağından menüler hazırlanan mekanlar da bir o kadar fazladır. Aşkabat, her damak tadından insanın hoşuna gidecek bir restoran yelpazesine sahip.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Aşkabat Otel Tavsiye

Aşkabat Otel Tavsiye

Aşkabat’ta konaklamak için tercih edebileceğiniz bazı oteller bulunuyor. Yalnız Türkmenistan’da otel sektörünün fazla gelişmediğini söylemekte yarar var. Yine de Aşkabat otelleri size kendinizi evinizde hissettirecek kadar samimi ve iyi hizmete sahiptir. Kalabileceğiniz bazı oteller şu şekildedir:

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Aşkabat'ta Festivaller - Fuarlar - Önemli Günler

Aşkabat'ta Festivaller - Fuarlar - Önemli Günler

Aşkabat’ta bazı önemli günler ve fuarlar, festivaller bulunmaktadır. Aşkabat gezinizi bu günlere denk getirerek festivallere katılabilir ve Türkmen halkının, başta Aşkabat yerel halkı olmak üzere kültürünü, geleneklerini daha yakından tanıyabilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Aşkabat'ta Alışveriş - Ne Alınır?

Aşkabat'ta Alışveriş - Ne Alınır?

Aşkabat’ta geleneksel Türkmen halıları, takıları alabileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Bu yerlerin başında Altın Asır Pazarı yer alıyor. Türkmenistan’ın en büyük pazarı olan Altın Asır Pazarı’nda ünlü kırmızı renkli Türkmen halılarından satın alabilir veya buradan ufak hediyelikler, takılar alabilirsiniz. Burası şehrin biraz dışındadır ve çöllük alanda yer alır.

Rus Pazarı da alışveriş yapabileceğiniz mekanlar arasında bulunuyor.  Burası oldukça canlı bir pazardır ve Azadi Caddesi üzerinde yer alır.

Berkarar Aşkabat’ta gidebileceğiniz bir alışveriş merkezidir. Burada Avrupa tarzı mağazalardan alışveriş yapabilir ve alışveriş merkezinde yer alan restoranlardan yemek yiyebilirsiniz. Ayrıca burada küçük bir hediyelik eşya dükkanı da yer almakta. Buradan Türkiye’ye dönerken yanınızda götürmek için hediyelik alabilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Aşkabat Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Aşkabat Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları

Aşkabat’ta akşamları opera, tiyatro veya bale gösterilerini izleyerek eğlenceli vakit geçirebilir ve kültürel etkinliklerde bulunabilirsiniz. Aşkabat’ta pek çok tiyatro sahnesi yer almaktadır. Bununla beraber alkollü eğlence mekanlarını Aşkabat'ta bulmak biraz zor olabilir.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Aşkabat Ne Yenir?

Aşkabat Ne Yenir?

Türkmenistan, genel olarak Türkiye’de yemeye alıştığımız ve sevdiğimiz tatlara yakın lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Aşkabat geziniz sırasında seveceğiniz, damak zevkinize uygun ve mükemmel lezzetteki yemekleri tadabilirsiniz. Damat çatlatan Türkmen yemeklerini anavatanında tatmak için Aşkabat'a bir gastronomi gezisi düzenleyebilirsiniz.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Aşkabat'a Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim

Aşkabat'a Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim

Aşkabat, genel olarak Türkmenistan’da hakim olan karasal iklimin etkisi altındadır. Aşkabat’ın ortalama sıcaklığı hem yıl içinde, hem de gün içinde aşırı derecede farklılaşır. Karasal iklime sahip Aşkabat’ta yıllık yağış miktarı da çok azdır.

Aşkabat dönemsel olarak kum fırtınalarına ev sahipliği yapar. Bu kum fırtınaları, Türkmenistan’ın sınır komşuları İran ve Afganistan’dan gelerek Aşkabat’ı etkisi altına alır. Zaten Aşkabat, Türkmenistan’ın güney kesimlerinde, çöl içinde kurulmuş bir şehirdir. Bu nedenle yaz aylarında, kum fırtınalarının çoğaldığı zamanlarda Aşkabat'a gelmeniz gezi planlarınızı değiştirmenize yol açabilir.

Yazları çok sıcak, kışları ise çok soğuk olacağından Aşkabat’ı bahar aylarında gezmek en iyi tercih olacaktır. Özellikle Eylül, Ekim veya Nisan, Mayıs ayları Aşkabat’ı gezmek için en ideal zamanlardır.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Aşkabat Hakkında

Aşkabat Hakkında

Aşkabat, bir Orta Asya devleti olan Türkmenistan’ın başkentidir. Türkmenistan’ın güney kesimlerinde, İran sınırına oldukça yakın bir mesafede bulunur. Aşkabat’tan aynı zamanda Aşkın Şehri ismiyle de bahsedilir. Türkmenistan Aşkabat tarihi boyunca ticari açıdan önemli bir şehir olmuştur. Sınırları içinde önemli ticaret yollarını bulunduran Aşkabat, bugün Türkmenistan’ın en büyük şehridir. Ayrıca Ankara ile kardeş şehir olan Aşkabat oldukça düzenli bir yerleşim planına sahiptir.

Aşkabat 1881 yılında çevrede bulunan bir Rus Askeri Üssü’nün sayesinde gelişmeye başlamıştır. Bu üssün etrafında büyüyen şehir, demiryolları bağlantıları ile daha da genişlemiştir. Trans Hazar Demiryolu ile Aşkabat, Kazakistan, Özbekistan ve Hazar Denizi ile bağlantı kurmuştu.

Türkmenistan, 1991 yılında başkent olduğundan beri çok daha hızlı gelişmiş ve büyük bir göç dalgası ile karşılaşmıştır. Bugün Aşkabat’ın nüfusu 1 milyondan daha fazladır.  Aşkabat’a yapılan göç sadece Türkmenistan sınırları içinden değil, komşu ülkelerden de olmuştur. Hem bu göç dalgasının etkisiyle, hem de Aşkabat’ın tarihsel rolü nedeniyle Aşkabat’a çok çeşitli kültürler ve milletler bir arada yaşar. Aşkabat’ta Türkmen halk hala çoğunluk olsa da, Özbek, Azeri, Ermeni ve Rus kökenli kişiler de burada azınlık olarak yaşamaya devam etmektedir.

Aşkabat’ta konuşulan resmi dil Türkmencedir. Ayrıca şehirde yaşayan çoğu kişi Müslümandır. Azınlık olarak Hristiyanlar bulunur. Ayrıca Aşkabat bir dönem Bahai azınlıkların da önemli yerleşim yerleri arasında yer alıyordu.

Aşkabat’ta farklı kültürlerden gelen insanların bulunması, Aşkabat’ta düzenin sağlanabilmesi için pek çok farklı kural konulmasını gerektirmiştir. Türkmenistan genelinde geçerli olan bu kurallar, ülkeye dışarıdan gelen bir ziyaretçi tarafından şaşkınlıkla karşılanabilir. Örneğin devlet kurumlarının fotoğraflarının çekilmesi kesinlikle yasaktır. Çektiğiniz fotoğrafları silmeyi reddetmeniz durumunda cezalandırılabilirsiniz.

Aşkabat’a gittiğinizde, burada çok fazla devlet binası olduğunu göreceksiniz. Bir başkent olarak Aşkabat’ta bu tür yönetim binaları çok fazla bulunmakla beraber genellikle Türkmenbaşı Caddesi’nde yer alır.

berilaslaner
4 Aralık 2021 Cumartesi
Aşkabat Uçak Bileti

Gidiş tarihi seçiniz

Dönüş tarihi seçiniz