Ağrı'da Festivaller - Fuarlar - Önemli Günler
- Ehmedi Fani Kültür Sanat ve Turizm Festivali (21 Haziran)
- Ağrı Şehri Kurtuluş Şenlikleri (4-15 Nisan)
- Ahmed-i Hani Kültür, Sanat ve Turizm Festivali (Eylül ayında)
1. Ehmedi Fani Kültür Sanat ve Turizm Festivali (21 Haziran)
2. Ağrı Şehri Kurtuluş Şenlikleri (4-15 Nisan)
3. Ahmed-i Hani Kültür, Sanat ve Turizm Festivali (Eylül ayında)
Daha Fazlasını Keşfet!
Ağrı Nerede Yenir
Ağrı'nın meşhur yemekleri saymakla bitmiyor. Peki Ağrı'da hangi restoranlara gidilir ve bu güzel yemekler nerede yenir? Sizin için Ağrı'da ünlü restoranları araştırdık ve bir liste yaptık. Ağrı'nın birbirinden lezzetli yemeklerini yemeden dönmek istemeyenler için tavsiye ettiğimiz restoranlardan bazıları şunlar:
Ağrı’da Alışveriş - Ne Alınır?
Ağrı’da alışveriş yapmak istiyorsanız Yıldız Park ve Doğubeyazıt alışveriş merkezlerini ziyaret edebilirsiniz. Ağrı merkezde bulunan İsmail Beşikçi Caddesi’nde, Doğubeyazıt ilçesinde de alışveriş yapmak için birçok mağaza ve yöresel yiyecek satan esnafları bulabilirsiniz. Ağrı’dan sevdikleriniz için el dokuması kilim ve halılardan alabilirsiniz.
Ağrı Gezilecek Yerler
Ağrı, tarihte olduğu gibi günümüzde de önemli şehirlerimiz arasındadır. Türkiye'nin ve Avrupa Kıtası'nın en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'nı mutlaka gezmenizi öneririz. Ağrı Dağı Milli Parkı'nda mevsimine göre görebileceğiniz çeşitli kuş türleri yaşamaktadır. Burası Türkiye'nin en büyük milli parkı olma özelliğini taşımaktadır. Ağrı'ya gittiğinizde bu parkta gezmenizi ve muhteşem Ağrı Dağı manzarasını yakından görmenizi tavsiye ederiz.
Birçok gezilecek önemli yeri bulunan Ağrı’da gezebileceğiniz başlıca yerler ise şuralardır:
Ağrı Ne Yenir?
Ağrı, Türkiye’ye ün salmış birçok lezzetin ana vatanıdır. Et yemeklerinden hamur işine kadar geniş bir yelpazede meşhur yemekleri vardır. Yöreye ait otların içine katıldığı bu yemekleri başka yerde yerseniz aynı lezzeti alamayabilirsiniz. Ağrı'nın en popüler yemeği abdigor köftesidir. Sığır etinden yapılan bu köftede, et önce tokmakla ezilene kadar dövülüyor ardından hamur haline gelen et ile sıcak su ve soğan karıştırılıyor. Bir saat dinlendirilerek pişirilen köfteler pilav ile servis ediliyor. Ağrı seyahatinizde birçok restoranda bulabileceğiniz bu meşhur abdigor köftesini mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Bunun dışında yine bir et yemeği olan gösteberg et yemeği sıkça tüketilir. Kuzu veya oğlak eti gosteberg isimli ot ile birleşince ortaya çıkan enfes lezzet aynı hayvanın postunun içinde pişirilir.
Ağrı yöresine ait hamur işi yemekler de oldukça sevilmektedir. Hengel adı verilen ve mantıya benzeyen bir yemekleri var. Hengel, hamurdan hazırlanan parçaların üzerine yemeğe de adını veren hengel sosunun dökülmesiyle servis ediliyor. Karadeniz bölgesinde sıkça tüketilen kuymak, Ağrı'da da sık sık karşınıza çıkabilir. Çünkü Ağrılılar da kuymağı severek yiyen bir halktır. Çiriş ketesi de yine Ağrılıların sürekli yediği bir yemek. Hamurun içine bölgeye özgü çiriş otunun eklenmesiyle hazırlanan bu keteyi mutlaka denemenizi öneririz. Şimdiye kadar yememiş olabileceğiniz beyaz balı da Ağrı'da yiyebilirsiniz. Arıcılık faaliyetlerinin yaygın olduğu Ağrı'da, çok lezzetli çiçek balları üretilir. Bunların arasında dünyaca ünlü beyaz bal da bulunmaktadır. Siz de Ağrı seyahatinizde tadına bakabilir ve dilerseniz şehrinize dönerken yanınızda götürmek için satın alabilirsiniz.
Ağrı’ya gittiğinizde yemeden dönmemeniz gereken Ağrı lezzetleri şunlardır:
Ağrı’ya Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Ağrı’da karasal iklimin özellikleri görülmektedir. Ağrı’da konumu ve coğrafi yapısı dolayısıyla karasal iklim özellikleri daha sert geçmektedir. Kışın dondurucu soğuklar görülmektedir. Ağrı’ da kış aylarındaki sıcaklık ortalaması -8 derecedir. Yazın ise sıcaklık ortalaması 21-30 derece aralığındadır. En yağışlı olduğu aylar ise ilkbahar aylarıdır. Ağrı’da kayak yapmak isterseniz kış aylarını tercih edebilirsiniz. Ağrı’nın tarihi ve doğal yerlerini görmek isterseniz en ideal aylar yağışın da az olduğu yaz aylarıdır. Doğu Anadolu Bölgesi’nin turizm açısından önemli şehirlerinden biri olan Ağrı’ya sitemizden online uçak biletinizi alabilir, tatil için planlamalara başlayabilirsiniz.
Ağrı Hakkında
Ağrı, ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir şehrimizdir. Ağrı, İran ile komşu konumda yer almaktadır. Ağrı’ya komşu olan şehirler ise kuzeyinden Kars ve Iğdır, batısından Muş ve Erzurum ile güneyinden Bitlis ve Van şehirleridir. Doğusunda ise İran bulunmaktadır. Ağrı şehrinin ismi ise şehirde bulunan Ağrı Dağı’ndan gelmektedir. Türkiye’nin en yüksek dağı olma özelliğindeki Ağrı Dağı’nı görmek isterseniz Ağrı’ya ucuza uçak biletinizi sitemizde bulabilirsiniz. Ağrı’nın merkez ilçesi ile birlikte toplamda 8 ilçesi bulunmaktadır. En kalabalık ilçeleri ise sırasıyla Merkez, Patnos ve Doğubeyazıt ilçeleridir. Ağrı’nın toplam nüfusu ise 2019 yılı itibari ile 537 bine yaklaşmıştır. Ağrı birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapan bir şehrimizdir. Balık Gölü, Tendürek Dağı ve Ağrı Dağı bu doğal güzelliklerin başında yer almaktadır. Ağrı, önemli bir jeopolitik konumda bulunmaktadır ve bu nedenle tarihte de önemli bir şehir olmuştur. Anadolu’ya giriş kapısı olarak görülen Ağrı, tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Hurriler, Urartular, Medler ve Persler gibi medeniyetler Ağrı’ya egemen olmuştur. 1514 yılında, Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı Devleti’nin egemenliği altına girmiştir. Birinci Dünya Savaşı sırasında Ağrı, Rusların ve daha sonra Ermenilerin işgaline uğramıştır. 15 Nisan 1918 tarihinde ise düşman işgalinden kurtulmuştur. Ağrı şehrine batılılar Ararat ismini de vermektedir. Bunun sebebi ise Tevrat’ta geçen Ararat Dağı ve çevresinin Ağrı şehri olduğunun düşünülmesidir. Ağrı’nın eski ismi Karaköse’dir. Ağrı il sınırları içerisinde yer alan Ağrı Dağı ise şehrin simgesi haline gelmiştir. Ağrı şehrine 2007 tarihinde kurulmuş olan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi hizmet vermektedir. Şehrin ekonomisi ise yoğun olarak tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Doğu Anadolu’nun görülmesi gereken şehirlerinin başında yer alan Ağrı’ya gitmek için ucuz uçak biletlerini sitemizde bulabilirsiniz.