Muğla Ne Yenir?
- Çökertme Kebabı
- Milas Çaykaması
- Bodrum Mantısı
- Muğla Saraylısı
- Sündürme
- Börülce Ekşilemesi
- Ahtapotlu Pilav
- Sulu Muğla Kebabı
- Milas Köfte
- Ekşili Balık
- Döş Dolması
- Kefal Dolması
- Oğlak/ Dana Yahni
- Keşkek
- Kabak Çiçeği Dolması
1. Çökertme Kebabı
Çökertme kebabı, Muğla’nın ünlü kebaplarından birisi. Türkiye’nin her bölgesine ün salmış bu kebabın ana malzemeleri ise patates, dana eti, tereyağı ve yoğurt. Üzerine özel bir sos dökülerek servis edilen çökertme kebabını Muğla’ya gittiğinizde tatmanızı öneririz.
2. Milas Çaykaması
Milas çaykaması, ismini Muğla’nın bir ilçesinden alan yöresel bir hamur işi. Zeytinyağlı ve lor peynirli yapılan bu hamur işi fırında üstü kızarana kadar pişirilerek servis edilir. Çay yanına çok yakışan bu lezzet kahvaltıların da gözdesi.
3. Bodrum Mantısı
Bodrum mantısı Muğla’ya özgü hamur işleri arasında sayılabilir. Bildiğimiz mantıdan katlanma biçimi ve hamurların yağda kızartılması yönüyle ayrılır. Üzerine mis kokulu tereyağı ve yoğurt dökülerek servis edildikten sonra afiyetle yenir.
4. Muğla Saraylısı
Muğla'ya özgü bir tatlı arıyorsanız Muğla saraylısı imdadınıza yetişebilir. Muğla’da kız istemeye giderken götürülen Muğla saraylısı tatlısının tadı baklavaya benzetilebilir. Fakat tatlı hem şekli ve hem de kalınlığıyla baklavadan keskin hatlarla ayrılır.
5. Sündürme
Muğla'da yöresel bir kahvaltı deneyimi yaşamak isteyenler sündürmeyi mutlaka denemeli. İlk bakışta muhlamayı hatırlatan sündürme sizi hem şişirmiyor, hem de uzun süreli tokluk hissi yaratıyor. Sündürmenin içinde çeşitli peynirler ve yağ kullanılıyor. Yemeğin lezzetine lezzet katmak için turp, sarımsak ve nar ekşisi de eklenebilir.
6. Börülce Ekşilemesi
Börülce özellikle Ege bölgesinde çok tüketilen bir baklagil. Tabii ki bu durumdan Muğla'da kendi payına düşeni almış. Sağlıklı bir yemek denemek isterseniz börülce ekşilemesinin tadına bakabilirsiniz. Bu yemek sağlıklı olduğu kadar lezzetli de.
7. Ahtapotlu Pilav
Büyük ihtimalle Muğla'nın yöresel lezzetleri arasında ahtapotlu pilavı görmeyi beklemiyordunuz. Aslında ahtapotlu pilav yörede pek çok restoranda hazırlanan popüler bir yiyecek. Alıştığım lezzetlerin dışına çıkmak istiyorum diyenler ahtapotlu pilava bir şans vermeli.
8. Sulu Muğla Kebabı
İçinde etten çok et suyu bulunan sulu Muğla kebabı bazen kebap çorbası olarak da isimlendiriliyor. Sulu Muğla kebabının içinde et, etin kendi yağı ve su kullanılıyor. Sadece üç malzemeyle hazırlanan bu kebap veya çorba hem besleyici, hem de doyurucu.
9. Milas Köfte
Türkiye'de hemen her yörede sevilerek tüketilen köfteyi bir de Milas usulü deneyin. Milas köfteleri boyut olarak hem daha küçük hem de şekli daha yuvarlak. Restoranlarda pide üstüne köftelerin yerleştirilmesi ile servis edilir. Üstüne dökülen tereyağıyla da son nokta konulmuş olur.
10. Ekşili Balık
Ege Denizi'ne kıyısı olan Muğla'da deniz mahsulleri de çok seviliyor. Ekşili balık da yöre mutfağına ait zenginliklerden. Ekşili balık hazırlanırken sokkan, hanoz ve mercan kullanılabilir. Balıklara ekşi tadı limon ve sarımsakla verilir, salçayla güzelce pişirilir.
11. Döş Dolması
Et olmadan yapamam diyenlerdenseniz döş dolmasına bayılacaksınız. Bir Yörük lezzeti olan döş dolması hem görünüşü, hem de tadıyla sizi mest edecek. Bu yemek hazırlanırken oğlak döşü kullanılır. Döş dolması güzelce pişirildikten sonra çeşitli sebzelerle süslenir ve bütün olarak masaya getirilir.
12. Kefal Dolması
Muğla yöresinin sevilen balık yemekleri arasında kefal dolması da sayılabilir. Üstelik kefal dolmasını Muğla dışında bir yerde bulmanız da çok zor. Kefaller çeşitli sebzelerle ve pirinçle güzelce doldurulur ve pişirilir. Maydanoz, nane ve dereotu da yemeğe ayrı bir tat katar. Daha sonra limon, salatalık ve domates üçlüsüyle servis edilir.
13. Oğlak/ Dana Yahni
Bazı yörelerde oğlaktan, bazı yörelerde de danadan yapılan yahniyi denemeden Muğla'dan dönmeyin. Lokum gibi pişen etler soğanla süslenir ve servis edilir. Yine Yörüklere ait olan oğlak veya dana yahnisi kaçırılmaması gereken bir tat.
14. Keşkek
Ulusal yemeklerimizden keşkeğin tadı Muğla yöresinde bir başka. Muğla'da keşkek yapılırken buğdayın yanında tavuk, dana veya oğlak eti kullanılır. Tabii ki ilk tercih yörede çok sevilen oğlak etinden yana kullanılır.
15. Kabak Çiçeği Dolması
Kabak çiçeği dolması genellikle Ege ve Akdeniz'de gördüğümüz bir yemek. Muğla'da da kabak bolca bulunduğundan bölge mutfağında sarsılmaz bir yer edinmiş. Zeytinyağlı yemekleri seviyorsanız kabak çiçeği dolması tam size göre. Dolma hazırlanırken kabak çiçekleri pirinçli ve dereotlu iç harcıyla doldurulur.
Daha Fazlasını Keşfet!
Muğla Nerede Yenir?
Muğla yöresinde sizi hangi lezzetlerin beklediğini söyledik. 'Peki bunları nerede yiyeceğiz?' diyenleri de unutmadık. Muğla’da tadı damağınızda kalacak yöresel yemekleri tatmak için tercih edebileceğiniz pek çok restoran var. Bunlardan en kalitelilerine listemizde yer verdik.
Muğla Otel Tavsiye
İster ev konforunda bir otel arayın, isterseniz de daha ekonomik apartlar. Beş yıldızlı lüks otellerden pansiyonlara kadar Muğla'da konaklamak için pek çok seçenek var. Hem merkezde, hem de ilçelerde kalabileceğiniz kaliteli otelleri sizler için araştırdık.
Muğla Festivaller - Fuarlar - Önemli Günler
Muğla gezinizi çok daha eğlenceli hale getirmek sizin elinizde. Burada düzenlenen festival ve etkinliklere katılarak hem Muğla halkıyla yakınlaşabilir hem de ilginç bir tatil geçirebilirsiniz. Muğla'da katılabileceğiniz birbirinden güzel etkinlik ve fuarlara listemizde yer verdik.
Muğla Alışveriş - Ne Alınır?
Gezinizden dönerken yanınızda hatıra eşyaları ve hediyelikler götürmek isteyebilirsiniz. En güzel hediyelikler için Muğla'nın ünlü çarşılarına uğrayabilirsiniz. Çarşılarda el emeği göz nuru bakır işlemeler bulabilirsiniz. Ayrıca el dokuması halı ve kilimler de değerlendirebileceğiniz seçeneklerden.
Hatıra eşyası haricinde günlük alışverişini yapmak, giyecek gibi ihtiyaçlarınızı karşılamak için alışveriş merkezlerine gidebilirsiniz. Rüya Park ve Festiva alışveriş merkezlerine uğrayarak buralardan ihtiyaçlarınızı alabilirsiniz.
Muğla Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Muğla tatil bölgesi olması nedeniyle gece hayatı konusunda kendisini geliştirmiş bir yer. Burada gece hayatının tadını çıkarabilir, yaz gecelerinde lezzetli kokteyllerle serinleyebilirsiniz. Muğla'nın popüler eğlence mekanlarını öğrenmek isterseniz aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.
Muğla Gezilecek Yerler
Doğasıyla, havasıyla ve tarihiyle Muğla tam anlamıyla turistik bir cennet. Görenleri kendisine hayran bırakan denizini de düşünürsek Muğla'ya aşık olmamak için hiçbir sebep yok. Her yanı görülecek şeylerle dolu olan Muğla'da özellikle görmeniz gereken yerleri madde madde sıraladık.
Muğla Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Akdeniz ve Ege arasında bir geçiş bölgesinde bulunan Muğla'da Akdeniz iklimi hâkim. Bu nedenle Muğla'da kış ayları ılık ve yağışlı geçer. Yılın en soğuk ayı olan Ocak'ta sıcaklıklar kimi zaman -10 dereceye kadar düşer.
Kış aylarında çok fazla yağmur görülse de yaz ayları güneşli ve çok sıcak geçer. Öyle ki Temmuz ayında sıcaklık 42 dereceye kadar çıkabilir.
Turizm potansiyeli ile öne çıkan Muğla'ya turist yoğunluğu yaz aylarında artar. Biz de Muğla gezisi için yaz aylarını öneriyoruz. Temmuz ve Ağustos başında sıcaklıklar çok fazla artacağı için Haziran başı ya da Ağustos sonunu değerlendirebilirsiniz. Muğla’da yaz aylarında hem denize girebilir hem de pırıl pırıl güneşin keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca Muğla'nın efsane tekne turları da yaz mevsiminde düzenlenir. Yağış miktarı bu aylarda az olduğu için yağmura yakalanma olasılığınız da oldukça düşük.
Muğla Hakkında
Türkiye'nin en güzel yörelerinden Muğla coğrafi olarak Ege Bölgesi sınırları içerisinde yer alır. Aynı zamanda topraklarının küçük bir kısmı da Akdeniz Bölgesi'nde bulunur.
Ege Denizi kıyılarında sere serpe uzanan Muğla yaz tatillerinin vazgeçilmez adresi olmayı başarıyor. Masmavi denizi ve doğal güzellikleriyle Muğla'ya hayran olmamak elde değil. Ölüdeniz, Saklıkent Kanyonu ve Kabak Koyu görebileceğiniz tabiat harikalarının başında yer alır.
Birçok ünlü tatil beldesine ev sahipliği yapan Muğla, buraya gelenler tarafından zamanın durduğu yer şeklinde övülüyor. Muğla'nın simgesi ise tabii ki turizmin başkenti olan Bodrum ilçesi. Bodrum haricinde Marmaris, Dalaman ve Fethiye gibi dünyaca ünlü tatil merkezleri de burada bulunuyor.
Anadolu'daki en eski yerleşim yerlerinden olan Muğla çok sayıda halka ev sahipliği yapmış. Buraya ilk olarak Karya isimli Anadolu yerlisi bir topluluğun yerleştiği düşünülür. Muğla'yı İskitler, Mısırlılar ve Asurlular işgal etse de buradaki varlıkları uzun sürmez. Bir dönem Helen kolonisi olarak varlığını devam ettirir. Daha sonra bölgede Med hakimiyeti başlar. Muğla'ya egemen olan diğer topluluklar arasında Persler, Makedonlar, Roma İmparatorluğu ve Selçuklu sayılabilir. 1391 yılında Osmanlı Devleti'nin egemenliği altına giren Muğla I. Dünya Savaşı'nda İtalyanlarca işgal edildi. Milli Mücadele döneminde önemli bir direniş gösterdi ve 1921 yılında işgalden kurtuldu.
Muğla'nın ismi Selçuklu zamanında bölgeyi fethetmiş olan Muğlu Bey'den gelir. Daha sonra bu isim telaffuz sırasında değişerek Muğla halini alır.
100 binlik nüfusu ile Muğla hızla gelişen ve büyüyen şehirlerimizden. 2014 yılında büyükşehir olan Muğla yerleşik nüfusunu her geçen gün arttırıyor. Bu durumda 1992 yılında kurulmuş olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin de etkisi büyük.
Türkiye sınırları içinde güzel bir tatil yapmak istiyorsanız ilk tercihinizin Muğla ve cennet beldeleri olmasını öneririz.