Konya Gezilecek Yerler
1. Mevlana Türbesi
Mevlana Türbesi, ‘Gel, ne olursan ol yine gel’ sözünün sahibi Mevlana Celaleddin Rumi’nin mezarının yer aldığı yerdir. Konya şehrinin simgesi haline gelen Mevlana Türbesi, yıl içerisinde çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
2. İnce Minareli Medrese
İnce Minareli Medrese, Selçuklu Dönemi’nden kalan bir mirastır. İçerisinde Taş ve Ahşap Eserler Müzesi adında bir de müzesi bulunan bu medreseyi Konya şehrine gittiğinizde ziyaret etmenizi öneririz.
3. Sille Köyü
Sille Köyü, tarihi bir köydür. Bu köyün tarihi Selçuklu Dönemi’nden daha eskilere dayanmaktadır. Bu köye gittiğinizde içerisinde bulunan kiliseyi, çömlekçileri ve mağaralarını da gezebilirsiniz.
4. Beyşehir Gölü
Beyşehir Gölü, Konya şehrinin doğal güzelliklerinin başında gelmektedir. Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan bu göl Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olma özelliğindedir.
5. Karapınar Çölü
Karapınar Çölü, Konya şehri ziyaretinizde görmeniz gereken bir diğer doğal harikadır. Türkiye’de bulunan tek çöl olma özelliğindeki Karapınar Çölü, Konya’nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır.
6. Atatürk Evi Müzesi
Atatürk Evi Müzesi, Meram ilçesinin Zafer Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün Konya ziyaretlerinde kalmış olduğu ev olan Atatürk Evi, 1964 yılında müze olarak açılmıştır.
Daha Fazlasını Keşfet!
Konya Nerede Yenir
Konya'da yöresel yemeklerin yanı sıra daha da geçmişe giderek Osmanlı ve Selçuklu yemekleri yiyebileceğiniz restoranlar da bulunur. Birbirinden leziz ve farklı yemekleriyle adından söz ettiren Konya'nın meşhur tatlarını yiyebileceğiniz restoranları araştırdık ve "Konya'da hangi restoranlara gidilir?" sorusunun yanıtını listeledik. Konya'da adını duyurmuş ve lezzetleriyle nam salmış bazı mekanlar şunlar:
Konya Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Konya şehrinin gece hayatını canlı tutan öğrencilerdir. Aşırı hareketli bir gece hayatı olmasa da Konya'da eğlenmek için tercih edebileceğiniz mekanları araştırdık. Selçuklu, Bosna ve Meram bölgeleri gece hayatı açısından canlı yerlerdir. Konya'da gidebileceğiniz eğlence mekanları şunlar:
Konya Ne Yenir?
Konya şehrinin en ünlü yiyeceği etli ekmektir. Etli ekmekten sonra en bilinen yemeklerinden biri Tirit Kebabıdır. Bunun yanında buğdayın en çok üretildiği yer olan Konya şehrinde buğday ürünleri ve hamur işleri sıklıkla tüketilmektedir. Konya'da çorba içmek isteyenlere tavsiyemiz kuru bamya çorbası olacaktır. Bu yemeklerin yanı sıra Konya'ya özgü bir peynir çeşidi de bulunuyor; Konya küflü peyniri. Yeşil ve aşırı küflü görüntüsüne aldanmadan bu harika lezzeti yine Konya'ya özgü bir pide olan yağ somunu ile tüketmenizi tavsiye ederiz.
Konya'ya Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Konya şehrinde karasal iklim özellikleri görülmektedir. Konya şehrinde yaz ayları sıcak ve kuru, kış ayları ise soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Konya şehrinde kış aylarının karasal iklim görülen diğer şehirlere göre daha çetin geçmesinin bir sebebi de Torosların deniz etkisinin Konya’ya gelmesini engellemesidir. Konya şehrinde kış aylarında dondurucu soğuklar görülmektedir. Kış aylarında sıcaklık -25 dereceye kadar düşmektedir. En soğuk olduğu ay ise ocak ayıdır. Yaz ayları ise oldukça sıcak geçmektedir. Yaz aylarında sıcaklık 40 dereceye kadar çıkmaktadır. En sıcak olduğu ay ise temmuz ayıdır. Konya şehrini gezmek için en ideal aylar yaz aylarıdır. Yaz aylarında Konya şehrinin yemyeşil doğasına şahit olabilirsiniz. İlkbahar aylarında ise kırkikindi yağmurları görülmektedir. Bu nedenle ilkbahar aylarına göre yaz aylarında Konya şehrini gezmeniz hava şartları bakımından daha uygun olacaktır.
Konya Hakkında
Konya şehri, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Bulunduğu konum itibari ile Türkiye’nin merkezi bir yerinde bulunmaktadır. Konya şehri birçok şehir ile komşu olma özelliğindedir. Kuzey tarafından Ankara, doğu tarafından Aksaray ve Niğde, güney tarafından Mersin, Karaman ve Antalya, batı tarafından ise Isparta, Afyonkarahisar ve Eskişehir ile komşu olan bir şehirdir. Konya şehrinin önemli özelliği ise yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük ili olmasıdır. Konya Ovası üzerine kurulan bu şehir, yeryüzü şekli itibari ile düz bir şehirdir. Bu şehirde engebeli bir yer görme ihtimaliniz düşüktür. Şehrin isminin nereden geldiğine dair pek çok rivayet mevcuttur. Bir rivayete göre doğudan gelen iki kişi şimdiki ismiyle Konya şehrine gelince biri diğerine konaklamak anlamında Konalım mı? diye sorar bunun üzerine diğeri Ne duruyorsun kon, ya! der. Böylece şehrin ismi Konya olarak kalmıştır.
Konya şehrinin toplamda 31 ilçesi bulunmaktadır. En kalabalık ilçeleri ise sırasıyla Selçuklu, Meram ve Karatay ilçeleridir. Konya şehrinin toplam nüfusu ise 2019 yılı itibari ile 2 milyon 206 bine yaklaşmıştır. Bu nüfusu ile Konya şehri Adana şehrinden sonra Türkiye’nin en kalabalık 7. ili olma özelliğindedir. Konya şehri pek çok doğal güzelliğe de ev sahipliği yapmaktadır. Beyşehir Gölü, Meke Krater Gölü ve Tuz Gölü bu doğal güzelliklerin başında yer alır. Konya şehri tarihte de önemli bir şehir olmuştur. Konya Türkiye’de bulunan en eski yerleşim yerlerinden biri olmasıyla önemlidir. Yapılan kazılar sonucunda Konya şehrine ilk yerleşimlerin Prehistorik çağda olduğu görülmüştür. Tarihte pek çok uygarlık Konya şehrine egemen olmuştur. Sırası ile Romalılar, Selçuklular ve Karamanoğulları Konya şehrine hakim olmuştur. Konya şehri, 1467 yılında Sultan 3. Mehmet’in şehri almasıyla Osmanlı Devleti’nin egemenliği altına girmiştir. Milli Mücadele döneminde de önemli bir şehir olmuş, Konya’da Konya Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuştur. Konya şehri 1987 yılında büyükşehir unvanını almıştır. Konya şehrine Evliyalar Şehri takma adı verilmiştir. Konya şehrinde bulunan Mevlana Türbesi şehrin simgesi haline gelmiştir. Şehrin arması ise çift başlı kartaldır.
Konya şehri üç devlet üniversitesine ev sahipliği yapmaktadır. Bu üniversitelerden en köklü olanı 1975 yılında kurulan Selçuk Üniversitesi’dir. Daha sonraki yıllarda Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Teknik Üniversitesi açılmıştır. Şehir verimli toprakla sahiptir bu nedenle tarım Konya şehrinde önemli bir geçim kaynağıdır. Bunun dışında hayvancılık ve sanayi de geçim kaynağı olarak Konya şehrinde görülmektedir.