Antalya Gezilecek Yerler
- Kaleiçi
- Muratpaşa Camii
- Hadrian Kapısı
- Saat Kulesi
- Karaalioğlu Parkı
- Hıdırlık Kulesi
- Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı
- Düden Şelalesi
- Antalya Müzesi
- Aspendos
- Manavgat Şelalesi
- Side Antik Kenti
- Adrasan
- Perge Antik Kenti
- Alanya
1. Kaleiçi
Gezilecek yerler listesine merkezdeki noktalar ile başlamak iyi olacaktır. Kaleiçi, Antalya'nın en eski yerleşim yerlerindendir. Burada çeşitli renklerle bezenmiş eski, ahşap evleri görebilirsiniz. Dar, fakat içinde büyük hikayeler barındıran Kaleiçi sokaklarında mutlaka yürümelisiniz. Kaleiçi'nin denize çıkan sokaklarında pek çok dükkan, restoran ve kafe görebilirsiniz.
2. Muratpaşa Camii
Muratpaşa Camii, Antalya'nın tarihi yapıları arasındadır. 1500'lü yıllarda inşa edildiği bilinen görkemli camii, aynı isimli Muratpaşa Mahallesi'nde bulunuyor. Karaman Beyi Murat Paşa tarafından Osmanlı döneminde yaptırılan camide Selçuklu kaligrafi sanatının örnekleri görülebilir.
3. Hadrian Kapısı
Antalya'nın etrafında inşa edilmiş surlar, içlerinde pek çok tarihi yapıyı da barındırıyor. Bu yapılardan birisi, Üçkapılar olarak da adlandırılan Hadrian Kapısı. Romalılar tarafından 130 yılında yapılan Hadrian Kapısı, dönemin imparatoru Hadrianus'un zyareti onuruna inşa edilmiştir. Kapının yanında Latince yazılmış bir de kitabe bulunmaktadır. Kapının ilk zamanlarında sadece kitabeye değil, aynı zamanda imparator ve ailesini temsil eden heykellere de sahip olduğu bilinmektedir.
4. Saat Kulesi
Antalya merkezinde görmeniz gereken yerlerden birisi de Saat Kulesi. Antalya'nın simgeleri arasına girmiş olan kule, II. Abdülhamit'e bir hediye olarak gelmiş. 1501 yılında Alman İmparatoru II. Wilhelm'in hediye ettiği saat kulesi, bugün Kaleiçi'nde görülebilir.
5. Karaalioğlu Parkı
Mükemmel seyir terasları ile Karaalioğlu Parkı, sadece turistlerin değil, Antalya halkının da yoğun ilgi gösterdiği noktalardan. Burada bulunan teraslardan Akdeniz'in mükemmel maviliğini doyasıya izleyebilirsiniz. Dilerseniz de yemyeşil çimenlerinde oturarak güneşin keyfini çıkarabilirsiniz. Parkın içinde Hıdırlık Kulesi'ni de görebilirsiniz.
6. Hıdırlık Kulesi
Karaalioğlu Parkı'nın içinde bulunan kule, geçmişte deniz feneri olarak kullanılmış bir yapıdır. Bazı görüşler ise kulenin deniz feneri olarak değil, savunma kulesi olarak kullanıldığı savunmaktadır. Roma İmparatorluğu zamanında inşa edilen Hıdırlık Kulesi, denize nazır bir noktada yer alıyor.
7. Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı
Antalya'nın nefes kesici güzelliklerinden Kurşunlu Şelalesi, iki kilometre uzunluğunda bir kanyonda yer alıyor. Buraya gelerek doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Yorulduğunuzda yol üzerinde, yeşillikler arasında bulunan Osmanlı Kahvecisi'nde bir kahve içebilirsiniz. Yedi adet şelalenin birleşmesi ile oluşan Kurşunlu Şelalesi, rahatlatıcı atmosferi ile huzur bulmak için ideal bir nokta.
Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı, Aksu'da yer alıyor. Antalya-Mersin yolu üzerinde bulunan şelaleye gelmek için taksi veya özel aracınızı kullanabilirsiniz. Otoparkı da bulunan tabiat parkına arabanızı güvenle park edebilirsiniz.
8. Düden Şelalesi
Antalya'nın doğal güzellikleri saymakla bitmez. Pek çok şelaleye sahip olan Antalya'nın en ünlü şelalesinin Düden olduğunu söyleyebiliriz. Lara'da bulunan Düden Şelalesi, şehir merkezinden 10 kilometre uzaktadır. Antalya'nın sıcağında serinletici bir etkisi olan şelale, Lara'da denize dökülmektedir.
9. Antalya Müzesi
Konyaaltı'nda bulunan müze, Türkiye'den kaçırılmak istenen eserlerin korunması için açılmıştır. Bugün Türkiye'nin en büyük müzelerinden birisidir. 14 adet sergi salonu ile misafirlerine kapılarını açan Antalya Müzesi'nde açık hava galerileri de yer almaktadır. Müzede Likya, Pamfilya ve Pisidya dönemlerine ait eserleri de görebilirsiniz.
10. Aspendos
Antalya'nın antik kentlerinden olan Aspendos, barındırdığı antik tiyatrosu ile biliniyor. Serik ilçesinde yer alan Aspendos Antik Kenti'nin milattan önce 10. yüzyılda kurulduğu biliniyor. Akalar tarafından yerleşim yeri olarak seçilen Aspendos'un ünlü tiyatrosu ise bir Roma eseri. Milattan sonra 2. yüzyılda inşa edilen antik tiyatro, günümüze kadar tek parça halinde gelen sayılı antik tiyatrolardandır.
11. Manavgat Şelalesi
12. Side Antik Kenti
Side, Pamfilya zamanının en önemli limanıydı. Bir yarımada üzerinde kurulmuş olan Side kenti, milattan önce 7. yüzyılda yerleşimlere ev sahipliği yapmaya başlamıştır Sonraki yüzyılda Lidya Krallığı'na geçen Side, daha sonra Pers hakimiyeti altına girmiştir. Perslerden sonra Makedonlar, Ptolemaioslar, Seleukoslar ve Bergama Krallığı'nın sınırları içinde kalmıştır.
Bir süre sonra tekrardan bağımsız olan Side, korsanlardan korunmak amacıyla Roma egemenliğine girmiştir.
Arap baskınlarıyla zayıflayan ve fakirleşen kentin halkı, başka noktalara göç etmiştir. Daha sonra 20. yüzyıl başlarında kentin kalıntıları üzerinde Giritliler tarafında Selimiye Köyü kurulmuştur.
Side Antik Kenti'nin içinde Apollon Tapınağı ve Side Antik Tiyatrosu gibi tarihi yapılar yer almaktadır. 2 yüzyılda inşa edilen Side Antik Tiyatrosu, Roma mimari geleneğinin izlerini taşır. Birinci kat podyumunda şarap tanrısı Dionysos'u anlatan frizler görülebilir.
Apollon Tapınağı ise Roma Barışı olarak adlandırılan tarihi dönemden kalmadır. Korint başlıklı sütunlara sahip olan tapınak, Side'nin önemli tanrılarından ışık, müzik ve sanat tanrısı Apollon onuruna yapılmıştır. Tapınağın tarihi milattan sonra 150 yılına kadar dayanmaktadır. Bugün tapınaktan geriye fazla şey kalmasa da, burada durup gün batımını izlemek herkesin yaşaması gereken bir deneyim.
13. Adrasan
Türkiye'nin en güzel koylarından Adrasan, Kumluca'da yer alıyor. Masmavi Akdeniz'in, nefes kesici yeşil ormanlarla birleştiği Adrasan'a hayran olmamak elde değil. Adrasan'da hem ücretli, hem de ücretsiz plajlar bulunuyor. Ayrıca Adrasan içinde otel ve pansiyon gibi olanaklar da bulunduğundan buraya gelerek bir gece kalmayı tercih edebilirsiniz.
14. Perge Antik Kenti
Türkiye'de en çok antik kent Antalya'da bulunur. Bu nedenle tarihi mekanlara ilgi duyuyorsanız, Antalya sizin için bulunmaz bir cennet olacaktır. Aksu sınırlarında bulunan Perge Antik Kenti'ni ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Antalya merkezinin 18 kilometre dışında bulunan antik kent, zamanında Pamfilya bölgesinin başkentliğini de yapmıştır. Buradaki ilk yerleşimin Tunç Çağı'na kadar gittiği bilinmektedir. Helenistik dönemin en görkemli şehirlerinden olan antik kent, Hititliler zamanında önemli bir bölge olmuştur.
Perge Antik Kenti'nde tiyatro, stadyum, nekropol, çeşme ve agora gibi alanlar bulunuyor. Ayrıca Perge'de ortasından bir su kanalı geçen ve Sütunlu Cadde ismi verilen antik bir caddeyi görmek de mümkündür.
Perge'nin en iyi korunmuş yapısı ise Güney Hamamı'dır. Bir kompleks şeklinde inşa edilen hamam, benzerlerinden çok daha karmaşık bir yapıdadır.
15. Alanya
Antalya'nın turistik ilçelerinden Alanya, güzelliği ile dikkat çekiyor. Tarihiyle de öne çıkan Alanya'da pek çok tarihi nokta da bulunuyor. Bunlardan Alanya Kalesi, ilçenin simgeleşmiş yapılarındandır. Tarihi 1200'lere kadar giden kale, Selçuklular döneminde inşa edilmiştir. Alanya Kalesi bugün açık hava müzesi olarak ziyaretçilerine kapılarını açmaktadır.
Alanya'da mutlaka görmeniz gereken bir diğer nokta ise Dim Çayı. İlçe merkezinden 6 kilometre uzaklıkta yer alan çay üzerinde çeşitli oturma alanları yapılmıştır. Buralarda Dim Çayı'nın serinletici etkisi eşliğinde piknik yapabilirsiniz.
Alanya'yı kuş bakışı görmek için teleferiğe binebilirsiniz. Alanya Kalesi'ne ulaşım için de kullanılabilecek olan teleferik, Alanya'ya gelen herkesin denemesi gereken bir araç.
Daha Fazlasını Keşfet!
Antalya'da Festivaller - Fuarlar - Önemli Günler
Antalya gezinize renk katmak için burada düzenlenen festivallere katılabilirsiniz. Coşkulu festivallerin yanı sıra, Antalya'da pek çok fuar da düzenlenmektedir. Katılmayı istediğiniz festivalin veya fuarın, kutlamanın gününü kontrol ederek gezinizi bu tarihlerde yapabilirsiniz.
Antalya'da Alışveriş - Ne Alınır?
Antalya gezinizden dönerken yanınızda hediyelik eşyalar götürmek isteyebilirsiniz. İster sevdikleriniz için olsun, isterseniz kendiniz için, Antalya'dan hatıra olarak alabileceğiniz pek çok şey bulunuyor.
Kaleiçi hediyelik eşyalar konusunda bakmanız gereken ilk yerdir. Burada bulunan esnaf dükkanlarından magnet, biblo, dokuma ürünleri ve deri hediyelikler alabilirsiniz. Oldukça otantik bir havaya sahip olan Kaleiçi, sizi renkli dükkanlarıyla da kendisine hayran bırakacak.
Antalya'da gezebileceğiniz pek çok AVM de bulunuyor. Bu alışveriş merkezlerinden en popüleri MarkAntalya. Muratpaşa'da bulunan MarkAntalya'da pek çok ünlü markayı bir arada bulabilirsiniz. Ayrıca AVM'nin eğlence ve yemek katı da görülmeye değer.
Alanya'da konaklıyorsanız, alışveriş merkezi olarak Alanyum AVM'yi tercih edebilirsiniz. Keykubat Bulvarı'nda yer alan AVM'de sinema salonu da bulunuyor.
Antalya Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Antalya, Türkiye'de eğlence sektörü açısından en çok gelişmiş şehirlerindendir. Buraya geziye geldiğinizce asla sıkılmayacaksınız. Antalya'dan ziyaret edebileceğiniz pek çok gece kulübü, bar veya eğlence mekanı bulunuyor. Bunlardan size uygun olanları seçerek tatilinizi güzelleştirebilirsiniz.
Antalya'ya Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Akdeniz'in nadide şehirlerinden Antalya, özellikle yaz aylarında çok sayıda yerli/yabancı turist alıyor. Mükemmel sahilleri ve gezilecek yerleri ile öne çıkan Antalya, yaz tatillerinin vazgeçilmez adresi. Yine de, gezinizi en güzel şekilde tamamlamak için Antalya hava durumu önemli bir unsur.
Antalya iklimi, kış ayların ılık ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kuru olan klasik Akdeniz ikliminin özelliklerini göstermektedir. Temmuz ayında Antalya en sıcak zamanlarını yaşamaktadır. Aynı şekilde Ağustos ayı da oldukça sıcaktır. Bu nedenle aşırı sıcaklardan hoşlanmayan kişiler, Haziran ayını tercih edebilirler. Antalya'da deniz sezonu uzun süre devam ettiğinden Eylül ayı da tatil için düşünülebilir.
Antalya'ya denizi için değil, gezilecek noktaları için gelmeyi planlıyorsanız bahar ayları idealdir. Özellikle Nisan, Mayıs ve Ekim aylarında buraya gelerek ılıman havalarda rahatça gezebilirsiniz. Antalya'ya sonbahar bitiminde ve kış aylarında çok fazla yağış düştüğünden bu mevsimlerde buraya gelmenizi önermiyoruz. Özellikle Aralık ve Ocak aylarında sağanak yağışlar sıkça görülür.
Antalya Hakkında
Akdeniz'in batı kesimlerinde yer alan Antalya, ülkemizin en kalabalık beşinci ilidir. Antalya Körfezi ve Batı Toroslar'ın arasında kalan Antalya, turizm sayesinde büyük bir gelişim göstermiştir. Özellikle 1980'lerden sonra turizm alanında patlama yaşanmış ve Antalya 'turizmin başkenti' olarak anılmaya başlanmıştır. Antalya her sene hem yurt içinden, hem de yurt dışından pek çok turisti ağırlamaktadır. Daha çok yaz turizmi için tercih edilse de, tarihi yapısı ve kültürü ile Antalya her zaman ziyaret edilebilecek bir destinasyondur.
Antalya'nın tarih öncesi çağlardan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Karain Mağarası'nda yapılan araştırmalar, bölgede yerleşimin Eski Taş Çağı'na dek uzandığını söylemektedir. Antalya, tarihi boyunca pek çok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Öyle ki, burası Türkiye'nin en çok antik kente sahip şehridir. Antalya'da yaşadığı ve eserler bıraktığı bilinen başlıca medeniyetler şu şekildedir:
- Likya Dönemi (M.Ö 2000)
- Romalılar (M.Ö 77- 395)
- Bizanslılar (395 - 1207)
- Selçuklular (1207- 1290'lar)
- Anadolu Türk Beylikleri (1290'lar-1462)
- Osmanlılar (1462 - 1923)
- Türkiye Cumhuriyeti
Antalya hem doğası, hem de tarihi özellikleri ile mutlaka görülmesi gereken bir yer. Eğlence ve hizmet sektörünün de gelişme gösterdiği Antalya'dan unutulmaz anılar ile döneceksiniz.