Alanya Ne Yenir?
- Akdarı Çorbası
- Göleviz
- Turunç Reçeli
- Döğme Aşı
- İlibada Sarması
- Taze Bakla Yemeği
- Kırtakı
- Şepit
- Öksüz Helvası
- Ülübü Yemeği
- Laba
- Balık
- Kabak Çiçeği Dolması
- Alanya Bohçası
- Nohutlu Hibeş
1. Akdarı Çorbası
Alanya'nın yöresel lezzetlerinden olan akdarı çorbasını mutlaka denemelisiniz. Besleyici özelliği fazla, oldukça sağlıklı bir çorba olan akdarı çorbasının Doğu Avrupa'dan geldiği düşünülüyor.
2. Göleviz
Alanya'nın bir diğer yöresel yemeği ise gölevizdir. Aslında yemeğin yapımında kullanılan sebzenin adı olan göleviz, özellikle yabancı turistler tarafından şaşkınlıkla karşılanan bir sebze. İçerdiği potasyum ile sağlıklı bir tercih olan gölevizi denemenizi öneriyoruz.
3. Turunç Reçeli
Genel olarak Akdeniz'de olduğu gibi, Alanya'da da turunçgiller önemli bir yer tutmaktadır. Turunç reçeli ise turunçgillerin en tatlı hali olabilir.
4. Döğme Aşı
Döğme aşı, sadece Alanya'da değil, Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu mutfağının geleneksel bir yemeğidir. Dövme, yani yarma kullanılarak yapılır.
5. İlibada Sarması
İlibada sarması, ilibada yaprağından yapılan ve muska şeklinde sarılan, lezzetli bir yemektir. İlibada bitkisi labada veya efelik olarak da adlandırılır.
6. Taze Bakla Yemeği
Taze bakla yemeği, küçük küçük doğranan baklaların ana malzemesini oluşturduğu, Akdeniz'in sağlıklı beslenme tarzını yansıtan bir yemektir.
7. Kırtakı
Kırtakı, Alanya'ya özgü bir tür kabak tatlısıdır.
8. Şepit
Alanya'da yapılan bir başka tatlı da şepittir. Yufka kalınlığında açılan hamurların üst üste dizilmesi ile yapılır.
9. Öksüz Helvası
Öksüz helvası, üzüm pekmezinden yapılan yöresel bir tatlıdır.
10. Ülübü Yemeği
Ülübü yemeği, Ege bölgesinde taze börülce yemeği olarak da bilinen yemeğin Alanya'da yapılan halidir. Zeytinyağlı ve hafif bir lezzettir.
11. Laba
Laba, kaburga dolmasıdır. Antalya yöresine ait, çok sevilen bir yemektir.
12. Balık
Balığın en tazesi Alanya'da yenir. Alanya'da balık yiyebileceğiniz pek çok balık restoranı bulunuyor.
13. Kabak Çiçeği Dolması
Kabak çiçeği dolması, zeytinyağlı yemekler arasındadır. Ege ve Akdeniz bölgelerinde tüketilir.
14. Alanya Bohçası
Kahvaltıların baş tacı olan Alanya bohçasını buraya geldiğinizde mutlaka yerinde denemelisiniz. Alanya bohçası, içinde etli veya peynirli harç ile hazırlanır. Taze soğan ile bağlanır ve servis edilir.
15. Nohutlu Hibeş
Nohutlu hibeş, Akdeniz mutfağının sevilen lezzetleri arasındadır. Nohut, sarımsak, zeytin ve bezelye ile hazırlanır.
Daha Fazlasını Keşfet!
Alanya Otel Tavsiye
Bir turizm bölgesi olan Alanya'da özellikle otelcilik fazlasıyla gelişmiştir. Alanya otelleri, çok çeşitli imkanlara sahiptir ve burada herkese uygun otel alternatifi bulunmaktadır. Ultra lüks ve her şey dahil otellerden çeşitli apart otellere kadar geniş bir yelpazede kalacak yer bulabilir ve Alanya'nın keyfini çıkarmaya başlayabilirsiniz. Alanya'da kalacağınız oteli seçerken konumunu da göz önüne almanızı öneriyoruz. Plaj ve denizlere yakın otellerde konaklamanız ve rezervasyon yaptırırken otel ile deniz arasında mesafeye dikkat etmeniz iyi bir seçim olacaktır.
Alanya'da Alışveriş - Ne Alınır?
Hizmet sektörü konusunda gelişmiş bir bölge olan Alanya'da alışveriş yapabileceğiniz veya hediyelik eşya alabileceğiniz pek çok mekan bulunuyor. Buraları gezerek ister kendinize, isterseniz de sevdiklerinize çeşitli ürünler alabilirsiniz.
Alanyum AVM Keykubat Bulvarı'nda yer almaktadır çok çeşide sahip mekanlardan birisidir. Tatilinizde ihtiyaç duyacağınız her şeyi burada bulabilirsiniz.
Konaklı Time Center Alanya'da gidebileceğiniz bir diğer alışveriş merkezi de Konaklı Time Center'dır. Konaklı'da yer alan bu AVM, ulaşım açısından kolay bir konumdadır. Oldukça işlek bir AVM olan Konaklı Time Center, birçok bilindik ve lüks markaya ev sahipliği yapıyor.
Green Body hediyelik almak için Alanya'da gidebileceğiniz en güzel yerlerden birisidir. Burada sabun ve cilt yağları gibi kişisel bakım ürünlerini bulabilirsiniz. Mağazanın çekici kokusu, Green Body'nin kendisini görmeden önce size ulaşacak.
Cuma Pazarı'nda taze meyve, sebze gibi ürünleri bulabilir ve çeşitli baharatlardan alabilirsiniz.
Alanya Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Alanya, gece hayatı bakımında fazla seçeneğe ev sahipliği yapan bir bölge. Burada turizmin, özellikle yaz turizminin gelişmiş olması Alanya'yı gece hayatı bakımında şanslı bölgelerden yapmıştır. Tatilinizde hem eğlenmek hem de nefes kesici manzaralara tanık olmak isterseniz Alanya sizleri bekliyor.
Alanya'ya Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Türkiye'nin yaz sezonunda en çok turist alan bölgelerinden olan Alanya'da tam anlamıyla Akdeniz iklimi görülür. Yaz sezonunda oldukça sıcak olan Alanya, sonbahar sonuna kadar sıcaklığını korur. Bu yönüyle yılın büyük bir bölümünde ziyaret edilebilecek bir bölgedir. Bununla beraber özellikle yaz aylarında yüksek nemin de etkisiyle bunaltıcı sıcaklara ev sahipliği yapan Alanya, Temmuz ve Ağustos aylarında yılın geri kalanına göre daha sıcak olur. Bu nedenle yaz mevsiminde Alanya'yı ziyaret etmek isterseniz Haziran ayında buraya gelmeniz daha iyi bir tercih olacaktır. Bölgenin mükemmel plajları ve denizleri için buraya gelmeyi düşünüyorsanız Eylül ayını da tercih edebilirsiniz.
Alanya hava durumu genel olarak kış aylarında da ılıktır ve yıl içindeki yağışın büyük kısmı kış aylarında düşer. Alanya'nın ortalama sıcaklığı ise 19 derecedir.
Alanya Hakkında
Antalya'ya bağlı bir ilçe olan Alanya, Antalya'nın yaklaşık 150 kilometre doğusunda , nefes kesici Akdeniz ve Toros Dağları arasında yer alan bir turizm ilçesidir. Antalya merkezinden Alanya’da yaklaşık iki saatlik bir araba yolculuğu ile ulaşmanız mümkündür. Bugüne dek pek çok farklı devletin ve kültürün egemenliği altında kalan Alanya'da büyük bir tarihi miras yatmaktadır. Ayrıca Alanya'nın eşsiz doğal güzellikleri, bu bölgeyi hem tarihi açıdan hem de tabiatı açısından ilgi odağı haline getirmektedir. Alanya'da ilk yerleşimin milattan önce 17 bin yılında gerçekleştiği ve o günden beri bir yerleşim yeri olarak varlığını devam ettirdiği düşünülmektedir.
Alanya'yı egemenliği altına alan devletler, bu bölgeye çeşitli isimler vermişlerdir. Örneğin bu bölgenin bilinen ilk isimlerinden olan Korakassa, Latince ve Yunanca köklere sahiptir. Daha sonra Bizans Alanya'da 'güzel dağ' anlamına gelen Kalonoros ismini vermiştir. Alanya ismine en yakın olan isim, Selçuklu zamanında Alaiye olarak verilmiştir. Bu isim, Selçuklu Hükümdarı olan I. Alaaddin Keykubat’ın onuruna verilmiştir. İsmi uzun zaman bu şekilde kalan bölgenin bugünkü ismi ise 1935 yılında, Mustafa Kemal Atatürk'ün ziyareti ile verilmiştir.
Geçmişte de şimdi olduğu gibi gezginlerin rotalarında yer alan Alanya, pek çok gezginin notlarında ismi geçen bir bölgedir. Evliya Çelebi, Piri Reis ve Strabon gibi dünyanın her yerinden önemli gezginler Alanya’ya seyahatnamelerinde yer vermişler ve bu bölgenin güzelliğini övmüşlerdir.
Oldukça geniş bir alana yayılan Alanya’nın nüfusu bugün 320 bin kişiyi aşmıştır. Turizm haricinde Alanya’da hayvancılık ve tarım da yaygın olarak yapılır. Aynı zamanda turizme bağlı olarak Alanya’da hizmet sektörü büyük gelişim göstermiştir.