Erzurum Ne Yenir?
1. Aşotu Çorbası
Aşotu Çorbası, Erzurum’un yöresel çorbasıdır. Yoğurt, soğan, buğday ve yumurta bu çorbanın ana malzemeleridir. Soğuk olan Erzurum’da içinizi ısıtacak bir lezzet olan aşotu çorbasını mutlaka denemelisiniz.
2. Cağ Kebabı
Cağ Kebabı, Erzurum’un ana yemek olarak seçebileceğiniz yöresel yemeğidir. Özel bir pişirilme usulü de olan bu yemeği kesinlikle Erzurum’da tatmalısınız.
3. Lalanga
Lalanga ise bir tür kreptir. Erzurum’a ait bir krep tarzı olan bu yiyeceği Erzurum şehrinde kahvaltı sofranızda mutlaka bulundurmalısınız.
4. Lor Dolması
Lor Dolması, bilinen yaprak sarmadan oldukça farklıdır. İçi lor peyniri ve bulgur ile hazırlanan bu dolma, pazı ile hazırlanıyor.
5. Şalgam Dolması
Şalgam Dolması, şalgam dilimi adı verilen dilimlerin arasına kıyma, salça, bulgur ve pirinç harcının konulmasıyla yapılan bu yemeği Erzurum’da tatmanızı öneririz.
6. Çiriş yemeği
Çiriş yemeği ise bir tür ot yemeğidir. Erzurum’da yetişen bir ot olan çiriş ile hazırlanan bu yemeği Erzurum’a gittiğinizde tatmanızı öneririz.
7. Hasuta
Hasuta ise Erzurum şehrine ait bir tür tatlıdır. Dut pekmezi, nişasta ve şeker ile hazırlanan bu tatlıyı Erzurum’a gittiğinizde tatmanızı öneririz.
Daha Fazlasını Keşfet!
Erzurum’da Alışveriş - Ne Alınır?
Erzurum’da alışveriş yapmak isterseniz Palerium Alışveriş Merkezi’ni ve Şato AVM’yi tercih edebilirsiniz. Hediyelik eşya almak isterseniz Tebriz Kapı Çarşısı’nı ziyaret edebilirsiniz. Erzurum’dan sevdikleriniz için oltu taşından yapılmış olan hediyelik eşyalardan alabilirsiniz.
Erzurum Gece Hayatı | Barlar | Eğlence Mekanları
Erzurum’un gece hayatını özellikle öğrenciler canlı tutmaktadır. Pek bir gece hayatı olmasa da sizi eğlendirebilecek mekanları elbette mevcuttur. Genellikle pub ve barlar mumcu caddesinde konumlanmıştır. Erzurum’un gece hayatını görmek isterseniz uğrayabileceğiniz mekanlar ise şuralardır:
Erzurum’a Ne Zaman Gidilir? - Hava Durumu - İklim
Erzurum’da sert kara ikliminin özellikleri görülmektedir. Kışları oldukça çetin geçen Erzurum’da dondurucu soğuklar görülmektedir. Yılın dokuz ayı Erzurum’da sıcaklık eksilerdedir. Erzurum’un en soğuk olduğu ay aralık ayıdır. Aralık ayında sıcaklık -38’e kadar düşebilmektedir. Erzurum’da yaz aylarında bile bazı geceler sıcaklık eksilere kadar düşebilmektedir. En sıcak olduğu ay ise ağustos ayıdır, ağustos ayında sıcaklık 37 dereceye kadar çıkabilmektedir. Erzurum’da kayak yapmak istiyorsanız kış aylarında Erzurum’a gitmeyi tercih edebilirsiniz. Erzurum’un doğasını görmek, tarihi ve kültürel yerlerini gezmek isterseniz temmuz ve ağustos aylarını tercih edebilirsiniz.
Erzurum’a gitmek için ucuz biletin vaktini beklemenize gerek yok. Sitemizden yaz veya kış sezonunu beklemeden ucuza biletinizi alabilirsiniz.
Erzurum Hakkında
Erzurum, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. Erzurum’un çok sayıda komşu şehri vardır. Kuzey tarafından Rize ve Artvin, kuzeydoğusu tarafından Ardahan, batı tarafından Bayburt ve Erzincan, doğu tarafından Kars ve Ağrı, güney tarafından ise Bingöl ve Muş şehirleri ile komşudur. Erzurum yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük dördüncü şehri olma özelliğindedir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin ise en gelişmiş şehirleri arasındadır. Erzurum’un bilinen ilk ismi Theodosiopolis’tir. 11. yüzyıldan sonra ise Türkler bu isim yerine Erzurum şehrinin bulunduğu bölgeye Erzen ismini vermişlerdir. Selçuklu paralarının üzerine ise Erzen-i Rum yazılmıştır. Daha sonra Arz-ı Rum olmuş ve şehrin ismi telaffuz ile son halini almış, Erzurum olmuştur. Erzurum’un toplamda 20 ilçesi bulunmaktadır. En kalabalık ilçeleri ise sırasıyla Aziziye, Palandöken ve Yakutiye ilçeleridir. Erzurum’un toplam nüfusu ise 2018 yılı itibari ile 767 bin 850 bine yaklaşmıştır. Bu nüfusu ile Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en kalabalık üçüncü Türkiye’nin ise en kalabalık yirmi dokuzuncu şehri olma özelliğindedir. Erzurum, birçok doğa güzelliğine de ev sahipliği yapmaktadır. Narman Peribacaları, Tortum Gölü ve Tortum Şelalesi bu doğa güzelliklerinin başında yer alır. Tarihte de önemli bir şehir olma özelliğini korumuş olan Erzurum’u birçok medeniyet egemenliği altına almıştır. MÖ dönemde sırasıyla Urartular, Medler, Persler, Büyük İskender, Seleukos İmparatorluğu, Partlar ve Romalılar Erzurum’u almışlardır. Milattan sonraki dönemde ise sırasıyla Bizans, Sasaniler ve Akkoyunlular gibi pek çok medeniyetin eline geçmiştir. 1517 yılında ise Erzurum Osmanlı Devleti’nin egemenliği altına girmiştir. Milli Mücadele döneminde de önemli bir şehir olmuş, Erzurum’da 1919 yılında Erzurum Kongresi yapılmıştır. 1993 yılında ise Erzurum, büyükşehir olmuştur. Erzurum’a Medeniyetin Şehri veya Dadaşların Diyarı takma adı verilmektedir. Şehrin sloganı ise Beyaz Işıklar Şehri’dir. Şehrin simgesi ise çift başlı kartaldır. Erzurum aynı zamanda bir öğrenci şehridir. Cumhuriyetin ilk üniversitelerinden olan Atatürk Üniversitesi burada bulunmaktadır. Şehrin ekonomisi yoğun olarak tarım ve hayvancılığa dayalı olsa da sanayi ve ticaret de son zamanlarda Erzurum’da gelişme gösteren sektörlerdir.